Αλλάζει τα εκλογικά δεδομένα στους δήμους Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων ο «Κλεισθένης»

Αλλάζει τα εκλογικά δεδομένα στους δήμους Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων ο «Κλεισθένης»

Πρόταση για την διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας του ερχόμενου Μαΐου διατύπωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης για τις εκλογικού περιεχομένου διατάξεις του "Κλεισθένη", που θα ισχύσουν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως ανέφερε, μια καλή πρακτική που εφαρμόστηκε στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης είναι η ενεργοποίηση δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι - με τη βοήθεια της τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σύνδεση με το διαδίκτυο) - θα κατευθύνουν και θα καθοδηγούν τους εκλογείς επί τόπου για το σημείο στο οποίο θα πρέπει να ασκήσουν κάθε φορά το εκλογικό τους δικαίωμα (για την εκλογή δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβούλων, μελών τοπικών κοινοτήτων και ευρωβουλευτών).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διοργάνωσαν η ΠΕΔ-ΚΜ και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ο κ. Κυρίζογλου επανέλαβε ότι η αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, έχει επιστήσει την προσοχή της κυβέρνησης για τις δυσκολίες που θα προκύψουν στην εκλογική διαδικασία και πρότεινε είτε να διαχωριστούν οι εκλογές σε δύο διαφορετικές Κυριακές (τη μία Κυριακή οι αυτοδιοικητικές εκλογές και τη δεύτερη ο β΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ευρωεκλογές) είτε να ενταχθεί το ψηφοδέλτιο για την εκλογή μελών τοπικών κοινοτήτων στο ψηφοδέλτιο των δημοτικών εκλογών.

Διαπίστωσε άλλωστε, έλλειμμα ενημέρωσης των επικεφαλής των συνδυασμών και των υποψηφίων για τη νομοθεσία και διευκρίνισε ότι επέρχονται στην Κεντρική Μακεδονία αλλαγές ως προς την κατανομή των εδρών στο εσωτερικό ενός Δήμου. Τέτοιες αλλαγές υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία στους Δήμους Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Σιθωνίας, Ηράκλειας και Θεσσαλονίκης.

Στο νομικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με τον "Κλεισθένη" και τα κωλύματα και ασυμβίβαστα των εκλογών στην αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο νομικός της ΕΕΤΑΑ Γιώργος Δανόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε τολμηρή ρύθμιση τη δυνατότητα να εκλέγεται δήμαρχος κάποιος πολίτης κράτους μέλος της ΕΕ, ανέφερε ότι η έννοια των ασυμβίβαστων υπάρχει από παλιά ωστόσο με τον "Κλεισθένη" υπάρχει μια μεγέθυνση των κατηγοριών και εκτίμησε ότι πιθανόν αυτό να έχει σχέση με εκτεταμένες λειτουργίες του κράτους και σχέσεις με την οικονομική εξουσία.

Στην απλή αναλογική και τις αλλαγές που προκύπτουν ως προς την κατανομή των εδρών στο εσωτερικό τεσσάρων δήμων στην Κεντρική Μακεδονία αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος της ΠΕΔ-ΚΜ, Απόστολος Ιωσηφίδης. Ακολούθησε συζήτηση και διατύπωση ερωτημάτων από υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια