Ο χάρτης της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη

Ποια είναι η τάση που επικρατεί στην αγορά γραφείων, καταστημάτων και logistics στη Θεσσαλονίκη – Έντονη κινητικότητα στα επαγγελματικά ακίνητα

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα καταγράφει το τελευταίο διάστημα μία τάση εξισορρόπησης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και μία σταθερή οικονομική ανάκαμψη, η οποία, βέβαια, είναι ασθενέστερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ανέφερε η Φώφη Πασχαλίδου, διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης της Danos, μέλους της BNP PARIBAS Real Estate, μιλώντας στο 2ο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία στην Βόρεια Ελλάδα, Prodexpo North, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

Όπως είπε, η επενδυτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του 2018 αφορά κατά κύριο λόγο εμπορικά κτήρια, ξενοδοχεία και γραφεία, ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση κτηρίων για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών ή χώρων φιλοξενίας (ξενοδοχεία/serviced apartments/ Airbnb). Παράλληλα, παρατηρείται σημαντική πτώση των αποδόσεων, ακόμη και στον Τομέα των Logistics.

Η τάση στα επαγγελματικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την κ. Πασχαλίδου, οι κυριότερες αγορές ενδιαφέροντος εντοπίζονται σε prime καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Τσιμισκή, στο κέντρο της πόλης, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos και τα εμπορικά πάρκα Florida Park, Florida 1&2 ανατολικά, ενώ στη δυτική Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται στο εμπορικό κέντρο One Salonica.

Πρωταθλήτρια στις τιμές των μισθωμάτων είναι η Τσιμισκή, στην οποία η μέση μηνιαία τιμή ξεκινάει από τα 40 ευρώ/τμ και φτάνει ακόμη και τα 130 ευρώ/τμ, ανάλογα το σημείο στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα. Τα υψηλότερα μισθώματα καταγράφονται στο ύψος της Αριστοτέλους και της Αγίας Σοφίας. Στη Μητροπόλεως το μέσο μηναίο μίσθωμα καταστήματος ανέρχεται σε 40-80 ευρώ/τμ και στη Βασιλέως Ηρακλείου περίπου στα 20 ευρώ/τμ.

Η γενικότερη εικόνα που παρατηρείται στην αγορά των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης είναι, σύμφωνα με την κ. Πασχαλίδου, η εξής:

- Αύξηση τιμών μίσθωσης στο κέντρο της πόλης 

- Μείωση διαθέσιμων χώρων

- Μετεγκαταστάσεις καταστημάτων

- Αποδόσεις στο 6,5-7%

- Αύξηση απορρόφησης κενών

- Αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος

- Πληρότητα κοντά στο 100% στα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά πάρκα

- Τοπικές αγορές σε δυσμενέστερη κατάσταση

Τα σημαντικότερα υπό εξέλιξη έργα στη συγκεκριμένη αγορά είναι η είσοδος της Pull & Bear στο κτήριο ιδιοκτησίας της Trastor (πρώην Φωκάς) επί της Τσιμισκή, όπως και η μίσθωση από τη ΝΑΚ του κτηρίου ιδιοκτησίας του ιδρύματος Παπαγεωργίου, στη συμβολή Αριστοτέλους με Τσιμισκή.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των γραφείων, πόλος έλξης παραμένει το κέντρο της πόλης, ενώ οι διαθέσιμοι χώροι είναι κυρίως παλαιάς κατασκευής κτήρια, τα οποία αναλαμβάνει να ανακαινίσει ο μισθωτής. Μετά το κέντρο, η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στα ανατολικά στην περιοχή Mediterranean Cosmos και στα δυτικά στην 26ης Οκτωβρίου, όπου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης για γραφειακούς χώρους η μετεγκατάσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ενδιαφέρον για γραφεία αφορά κυρίως μισθώσεις, ενώ η ζήτηση για αγορά βρίσκεται σε μειωμένα επίπεδα. Οι τιμές και οι αποδόσεις κυμαίνονται ως εξής: 6-10 ευρώ/τμ και απόδοση 8% στο κέντρο, 4-7 ευρώ/τμ – 8,5% δυτικά και 5-8 ευρώ/τμ – 8,5% ανατολικά.

Η γενική τάση που επικρατεί στη συγκεκριμένη αγορά φανερώνει αύξηση των τιμών μίσθωσης στα prime ακίνητα, μείωση των διαθέσιμων χώρων, αύξηση της απορρόφησης κενών, αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και επίτευξη αποδόσεων στο 8%.

Ως σημαντικότερο έργο κρίνεται η συμφωνία της Regus στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κτήριο του ΟΤΕ επί της Καρόλου Ντηλ.

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Πασχαλίδου, διαπιστώνονται ιδιαίτερες προοπτικές για τον τομέα των logistics, λόγω της θέσης της Θεσσαλονίκης και των συνδέσεών της (οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες).

Όπως είπε κατά την ομιλία της, υπάρχουν οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.Θ – ΒΙ.ΠΑ.ΘΕ) με δυνατότητες επέκτασης, ενώ η ζήτηση έχει αρχίσει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, χωρίς ωστόσο να συνάδει με την προσφορά. Σχετικά με τις τιμές, αυτές έχουν ως εξής: οι τιμές πώλησης για παλιές κατασκευές κυμαίνονται μεταξύ 200 και 280 ευρώ/τμ και για νέες 300-500 ευρώ/τμ, οι τιμές μισθωμάτων ανέρχονται σε 1-2 ευρώ/τμ για παλιά κτήρια και 1,5-3,5 ευρώ για νέα, ενώ οι αποδόσεις ανέρχονται σε 10,5-12%.

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι τάσεις στην Ευρώπη είναι ενθαρρυντικές και τα πρώτα σημάδια βελτίωσης του τομέα έχουν φανεί στην Αθήνα, ενώ αναμένεται πανευρωπαϊκή ανάπτυξη του τομέα λόγο ανάπτυξης του e-commerce.

Για την κατοικία, η κ. Πασχαλίδου είπε ότι η μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται στο ιστορικό κέντρο, καθώς ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στην ενοικίαση εντός του αστικού ιστού, την ώρα που η ακριβή κατοικία στις πέριξ περιοχές, όπως το Πανόραμα, έχει πληγεί κυρίως λόγω του μεγάλου κόστους συντήρησης. «Η "χρυσή βίζα" δεν λειτούργησε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Εφόσον δεν υπάρξει βελτίωση του δανεισμού, είναι λίγο δύσκολο η κατοικία να πάρει ξανά μπρος», ανέφερε.

«Η Θεσσαλονίκη μας ενδιαφέρει χωροταξικά, και κυρίως η Τσιμισκή, όπου καταγράφονται αποδόσεις των κτηρίων ανάλογες με αυτές των κτηρίων της Ερμού στην Αθήνα», ανέφερε ο Γιώργος Φιλόπουλος, διευθυντής επενδύσεων της Trastor ΑΕΕΑΠ. Ο ίδιος παρατήρησε σταθερά ανοδική ζήτηση και μείωση του αποθέματος για prime ακίνητα, καθώς και θετικό ρυθμό αύξησης των ενοικίων που οδηγεί σε σημαντικές υπεραξίες. Όπως είπε, η Trastor τοποθέτησε το 2018 30 εκατ. ευρώ σε 13 επενδύσεις, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχουν κλειδώσει επενδύσεις 56 εκατ. ευρώ με μέση απόδοση 8%, ενώ στόχος είναι οι συνολικές τοποθετήσεις να αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, χαρακτήρισε fake news τα περί αύξησης των εξώσεων λόγω της ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς, όπως είπε, με βάση στοιχεία από όλα τα πρωτοδικεία της χώρας οι σχετικές κατατεθειμένες αγωγές έχουν μειωθεί σε επίπεδο τριετίας.

Ο Τάσος Κοτζαναστάσης, διευθύνων σύμβουλος της 8G Capital Partners Ltd και πρόεδρος της ULI Greece & Cyprus αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της αγοράς δεύτερης κατοικίας στην Κύπρο, για την οποία διαπίστωσε ότι, ενώ κατά τη δεκαετία του '70 χρησιμοποιούνταν κυρίως ως κατοικία διακοπών (εξοχική) σήμερα αγοράζεται από τους περισσότερους με σκοπό το εισόδημα.

Το πάνελ με θέμα «Τάσεις και ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων: Κατοικίες, εμπορικά ακίνητα, γραφεία, εξοχική κατοικία» συντόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Εκατό περίπου φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα στελεχώσουν εθελοντικά Κέντρα Υγείας, καθώς και το Νοσοκομείο Πολυγύρου, που έχουν υψηλή τουριστική κίνηση και αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι φοιτητές θα συνδράμουν στο απαιτητικό έργο των ιατρών προσφέροντας περισσότερες από 5.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς.Tο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστη...
Πολιτική
Μετά την Εύβοια σειρά παίρνουν η Θράκη και η Μακεδονία για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Εύβοια θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα επισκεφθεί από τις 18:30 και μετά διαδοχικά την Ερέτρια, τα Ψαχνά και την Χαλκίδα. Στη ΝΔ επενδύουν πολλά στην Βόρεια Ελλάδα που μπορεί να της δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Έτσι σχεδιάστηκε ήδη η περιοδεία σε Μακεδονία και Θράκη η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακ...
Κοινωνία
Την ανησυχία του για ένα γενικευμένο μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδος της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης. «Έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι το δίκτυο αλλά οι μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οι αντοχές του δικτύου μπορεί να αντέξουνε, οι αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού, α...
Σπορ
Η συγκλονιστική διαφήμιση της εταιρείας για τον Έλληνα MVP του NBA - «Ζούσε σε ένα δωμάτιο με όλη την οικογένεια στην Αθήνα...» Τη νέα της διαφήμιση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο παρουσίασε η εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Nike, μετά την απονομή του βραβείου του MVP στον Έλληνα σταρ του NBA. Ο Αντετοκούνμπο, με δάκρυα στα μάτια, παρέλαβε το έπαθλο του πολυτιμότερου παίκτη του ΝΒΑ και στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους γονείς του και τα όσα είχαν περάσει, μέχρι...
Πολιτισμός
Άρχισε σήμερα η προπώληση – Στις 27 Οκτώβρη η συναυλία στο PAOK Sports Arena Άρχισε σήμερα η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία του Enrique Iglesias στη Θεσσαλονίκη στο PAOK Sports Arena η οποία θα γίνει την Κυριακή 27 Οκτώβρη 2019. Και μάλιστα σύμφωνα με την διοργανώτρια εταιρεία τις δύο πρώτες ώρες της προπώλησης πωλήθηκαν 1800 εισιτήρια. Ο Enrique Iglesias έρχεται στην πόλη μας στο πλαίσιο της περιοδείας του. Θα πει τα τραγούδια του "Bailamos", "Rhyth...
Οικονομία
Ενημερωτική ημερίδα αύριο στην πόλη από την ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς Η Ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα "Ευκαιρίες Ανάπτυξης στον Αγροτικό Τομέα - Το Παράδειγμα της Ιπποφαές Ελλάς". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/6 στις 20:00 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Οργανισμού Ιπποφαούς (ISA) στα πλαίσια της προετοιμασίας οργάνωσης του 9ου παγκοσ...
Εγκληματικότητα
Παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και τους υαλοπίνακες και έκλεβαν χρήματα και προϊόντα Στην εξιχνίαση κλοπών που έγιναν από καταστήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη, έφτασε η αστυνομία της πόλης. Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Παύλου Μελά σε βάρος πέντε (5) νεαρών ημεδαπών, διότι όπως προέκυψε από την έρευνα, από τέλη Νοεμβρίου 2018 έως μέσα Ιανουαρίου 2019 στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης προέβησαν στην α...
Κοινωνία
Καθημερινά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ για τον Βόλο Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες θα μείνει φέτος το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη, μετά από τρία συναπτά καλοκαίρια (2016-2017-2018) που είχαν επανέλθει τα πλοία προς τα νησιά. Έτσι, η μόνη μαζική μετακίνηση προς τις Σποράδες θα είναι για φέτος… τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας που προχωρούν στην ενίσχυση των δρομολογίων τους με τη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Νομού Μαγνησίας Α.Ε. «Με σκοπό την εξυ...
Περιστατικά
Με απίστευτο τρόπο επέλεξαν άγνωστοι να «τιμωρήσουν» έναν ασυνείδητο οδηγό Έναν απίστευτο τρόπο βρήκαν άγνωστοι για να «τιμωρήσουν» ασυνείδητο οδηγό ο οποίος πάρκαρε το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο facebook στην ομάδα «Θεσσαλονίκη - Τα Καλά, τα Στραβά και τα Ανάποδα», άγνωστοι έριξαν... σκουπίδια πάνω στο αυτοκίνητο του ασυνείδητου οδηγού. Δείτε τις φω...