ΟΑΣΘ: Προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ και χωρίς λογική

Στις αρχές Μαρτίου ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος 4599/2019 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 4 Μαρτίου. Το νομοσχέδιο - σκούπα που έγινε νόμος του κράτους φέρει τον τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφορές υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις». Από τα 53 άρθρα του νόμου, μόλις τα 26 αναφέρονται στους υποψήφιους οδηγούς. 

Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με το θέμα των αδειών οδήγησης και των πλείστων όσων προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να μη διενεργούνται εξετάσεις για υποψήφιους οδηγούς. Δεν θα αναφερθούμε ούτε σε καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που περιλαμβάνει ο νόμος, όπως η φροντίδα των τέκνων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Θα σταθούμε μόνο σε μια τροπολογία που αφορά τις προσλήψεις οδηγών στον ΟΑΣΘ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Οργανισμός φρόντισε να στρέψει την προσοχή μας εκεί, με την παρακάτω καταχώρηση στο σάιτ του:

«Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη οδηγών στον ΟΑΣΘ

  • Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4599/2019 με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις οδηγών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος σχετικά με την προκήρυξη που θα εκδοθεί είναι η εξής:

Η προκήρυξη εκδίδεται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατόπιν εισήγησης του οικείου φορέα, ύστερα από έγκριση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), η οποία χορηγείται εντός 15 ημερών.

Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της παραπάνω προθεσμίας, θεωρείται ότι χορηγήθηκε η έγκριση.

Στην προκήρυξη θα αναφέρονται αναλυτικά: α) ο συνολικός αριθμός των οδηγών που θα προσληφθούν και β) τα απαιτούμενα προσόντα και δικαιολογητικά.

  • Ημερομηνία καταχώρησης: 7/3/2019»

Οργανισμός σε εκκαθάριση μπορεί να προσλάβει;

Το πρώτο ερώτημα είναι κατά πόσο ο ΟΑΣΘ μπορεί να κάνει προσλήψεις. Πρόκειται για έναν Οργανισμό υπό εκκαθάριση, για την οποία μάλιστα ο πρόεδρός του Στέλιος Παππάς αγωνιά βαθιά. Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία του, που πιστεύει ότι η διάρρηξη την οποία κατήγγειλε πριν από λίγους μήνες ότι έγινε στην οικία του στη Θεσσαλονίκη αφορούσε απόπειρα να εμποδιστεί η εκκαθάριση, μέσω της κλοπής του φορητού υπολογιστή του. Βεβαίως, ο κ. Παππάς δεν ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τους πολίτες τι σοβαρά και μοναδικά αρχεία περιείχε ο υπολογιστής του, ώστε η κλοπή του να θεωρείται απόπειρα να μπει εμπόδιο, αλλά ας το παρακάμψουμε αυτό.

Το να διενεργεί προσλήψεις ένας Οργανισμός υπό εκκαθάριση είναι πολύ τραβηγμένη ενέργεια, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτη Καρκατσούλη. Πόσο μάλλον όταν ο Οργανισμός αυτός δεν θα υπάρχει ακόμη για πολύ! Μάλιστα, ο διάδοχός του θα έπρεπε να έχει ήδη συσταθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού. «Τον Φεβρουάριο ενεργοποιείται ο νέος οργανισμός ΑΣΥΘ, ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας όλων των Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και του μετρό συμπεριλαμβανομένου» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβριο, στη φιέστα της εκδήλωσης για την «παράδοση στους πολίτες» του σταθμού «Σιντριβάνι».

Σε εκείνη την εκδήλωση, ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 350 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, διαδικασίες για την αναβάθμιση των αμαξοστασίων και «άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την άμεση πρόσληψη 150 νέων οδηγών με διετείς συμβάσεις έργου». Όσο για τους μόνιμους, η πρόσληψή τους θα γινόταν μετά τη σύσταση του ΑΣΥΘ.

Οδηγοί και λεωφορεία

Αντί για νέα λεωφορεία, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στοιβάζονται μέσα στα σαράβαλα που είναι σε θέση να κυκλοφορήσουν όπως όπως. Η «ΜτΚ» αναφέρεται διαρκώς στα προβλήματα και τις ελλείψεις που γιγαντώθηκαν από τότε που ο ΟΑΣΘ κρατικοποιήθηκε. Ωστόσο, η νοημοσύνη μας υποτιμάται βαναύσως, όταν ο κ. Παππάς ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα είναι στο μυαλό μας (και του επιβατικού κοινού;) ή ότι θα λυθούν με την προμήθεια νέων οχημάτων μέσα σε λίγες ημέρες. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους σχετικά με το τι σημαίνει προμήθεια λεωφορείων, ο ΟΑΣΑ που ξεκίνησε τις διαδικασίες για προμήθεια 92 λεωφορείων τον περασμένο Ιανουάριο, θα τα παραλάβει σταδιακά μέσα στα επόμενα τριάμισι χρόνια!

Έχει νόημα, λοιπόν, να γίνουν προσλήψεις οδηγών όταν δεν υπάρχουν λεωφορεία για να οδηγήσουν; Σύμφωνα με τον κ. Παππά, τα «μάχιμα» είναι 450, ωστόσο δεν ανακοινώνει πόσοι είναι οι οδηγοί των λεωφορείων που εργάζονται αυτήν τη στιγμή. Στο οργανόγραμμα του ΟΑΣΘ προβλέπονται 1.695 οργανικές θέσεις οδηγών, για έναν στόλο 618 λεωφορείων.

Παράκαμψη του ΑΣΕΠ

Η απογείωση της ευρηματικότητας, όμως, των κυβερνώντων βρίσκεται στον τρόπο που ανακάλυψαν, προκειμένου οι προσλήψεις να πραγματοποιηθούν ρουσφετολογικά, χωρίς να ανακατευτεί το ΑΣΕΠ, το αρμόδιο όργανο για πρόσληψη του προσωπικού στο δημόσιο. Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία πρόσληψης είναι συγκεκριμένη και είναι τελείως αδόκιμο να περιγράφεται η διαδικασία ειδικά για τον ΟΑΣΘ στο νόμο 4599/2019.

Με τη διάταξη του νόμου καταργείται στην ουσία η κρίση του ΑΣΕΠ, καθώς ορίζεται ότι «η σιωπή είναι συναίνεση». Με την πονηρή αυτή διάταξη, εάν εντός 15 ημερών το ΑΣΕΠ δεν ολοκληρώσει τον έλεγχο νομιμότητας και δεν απαντήσει, συναινεί στις προσλήψεις! Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαδικασία, η οποία καταργεί κάθε έννοια αλλά και κάθε πρόφαση ισονομίας και αξιοκρατίας.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Υγεία
1) Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Άγιος Παύλος Εθν. Αντιστάσεως 161, Καλαμαριά 231 3304400 08:00-08:00 (Επομένης) Αιμοδυναμική, Καρδιολογική, Οδοντιατρική, Ορθοπαιδική, Παθολογική, Χειρουργική 2)  Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Νέα Ευκαρπία, Νέα Ευκαρπία 231 3323000 08:00-08:00 (Επομένης) Αγγειοχειρουργική, Αιμοδυναμική, Γυναικολογική, Θωρακοχειρουργική, Καρδιολογική, Καρδιοχειρουργική, Μαιευτική, Νεογνολογική, Νευρολογική, Νευροχειρουργική,...
Κοινωνία
Ομάδα  20 ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο εισέβαλαν λίγο μετά τις  11.00 το πρωί στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που βρίσκεται στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Αφού πέταξαν "τρικάκια" και  φώναξαν συνθήματα,  αποχώρησαν από το κτίριο. Η παρέμβαση των αντιεξουσιαστών αφορά την ''κατάληψη 111'', που βρίσκεται στην Εγνατία.  Πηγή: seleo.gr
Κοινωνία
Αυξάνεται η τιμή το σουβλάκι που αναμένεται να φτάσει τα 3 ευρώ. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, Γιώργος Πολύζος είπε: «Ζούμε σε ένα περιβάλλον στο οποίο η φορολογία και οι εισφορές είναι στα ύψη. Οι τιμές των κρεάτων σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται συνέχεια. Από την 1η Μαρτίου η τιμή στο κρέας έχει ανέβει 30%». Είπε ακόμα ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα γίνουν για να προστατευθεί το προϊόν. Το ποσοστό αύξησης όπως είπε θα είναι του 10 με 15%! Και...
Εκπαίδευση
Τομή για την ανώτατη εκπαίδευση, χαρακτήρισε ο Κώστας Γαβρόγλου, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104, 9 FM. Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου με το νομοσχέδιο επιλύονται τρία προβλήματα. Αφενός αντιμετωπίζεται το θέμα της ανυπαρξίας της τρίτης λυκείου, και αφετέρου το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το οποίο εξαντλούσε τους υποψήφιους και τους οδηγούσε σε τεχνικές εισαγωγής...
Κοινωνία
Ένα πλήρες εκπαιδευτικό ταξίδι φιλόδοξων πιλότων και αεροσυνοδών προσφέρει η Ellinair, η αεροπορική εταιρεία με ελληνική υπογραφή, στο ολοκαίνουργιο εκπαιδευτικό της κέντρο στον κόμβο του αεροδρομίου Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται και η έδρα της. Στελεχωμένο από ιδιαίτερα έμπειρους επαγγελματίες με χιλιάδες ώρες πτήσης αλλά και διδασκαλίας χειρισμού αεροσκαφών στο ενεργητικό τους, το νέο εκπαιδευτικό κέντρο υπόσχεται να παρέχει ευρύ φάσμα εκπαί...
Κοινωνία
Το Mediterranean Cosmos, ο απόλυτος προορισμός για shopping και διασκέδαση για όλη την οικογένεια, υποδέχεται την Άνοιξη και γιορτάζει το Πάσχα, και σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί του με τις πιο ξεχωριστές εκδηλώσεις! Από τις 19 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, πρωτότυπα εικαστικά εργαστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες και διασκεδαστικές παραστάσεις απογειώνουν την πασχαλινή μας διάθεση!  Στο Σπίτι του Δάσους (Πράσινη Πλατεία, επίπεδο 1) και το Αυγόσπιτο (Κόκκ...
Σπορ
Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας έστησαν φιέστα τίτλου με σημαίες, καπνογόνα, πυρσοί, τραγούδια και συνθήματα. Δείτε το βίντεο: Πηγή: seleo.gr
Σπορ
Τρέλα για ένα εισιτήριο για το ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός αυτή την Κυριακή, όπου ο Δικέφαλος του Βορρά θα πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια! Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απελευθέρωσε τα εισιτήρια μέσω διαδικτύου στις 09.00 το πρωί και ήδη η ειδική πλατφόρμα δείχνει πως δεν υπάρχουν άλλα εισιτήρια. Έτσι, χιλιάδες φίλοι της ομάδας της Θεσσαλονίκης θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι από την τηλεόραση, ενώ μετά το παιχνίδι θα υπάρξουν πανηγυρισμοί με την ομάδα, τό...
Οικονομία
Στα 53,86 ευρώ εκτιμάται το μέσο τυπικό καλάθι του 2018 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 3% σε σχέση με το 2018 με 55,74 ευρώ.  Ωστόσο, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος παραμένει η τιμή του αρνιού. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τιμές των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τ...