ΟΑΣΘ: Προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ και χωρίς λογική

Στις αρχές Μαρτίου ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος 4599/2019 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 4 Μαρτίου. Το νομοσχέδιο - σκούπα που έγινε νόμος του κράτους φέρει τον τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφορές υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις». Από τα 53 άρθρα του νόμου, μόλις τα 26 αναφέρονται στους υποψήφιους οδηγούς. 

Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με το θέμα των αδειών οδήγησης και των πλείστων όσων προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να μη διενεργούνται εξετάσεις για υποψήφιους οδηγούς. Δεν θα αναφερθούμε ούτε σε καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που περιλαμβάνει ο νόμος, όπως η φροντίδα των τέκνων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Θα σταθούμε μόνο σε μια τροπολογία που αφορά τις προσλήψεις οδηγών στον ΟΑΣΘ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Οργανισμός φρόντισε να στρέψει την προσοχή μας εκεί, με την παρακάτω καταχώρηση στο σάιτ του:

«Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη οδηγών στον ΟΑΣΘ

  • Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4599/2019 με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις οδηγών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος σχετικά με την προκήρυξη που θα εκδοθεί είναι η εξής:

Η προκήρυξη εκδίδεται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατόπιν εισήγησης του οικείου φορέα, ύστερα από έγκριση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), η οποία χορηγείται εντός 15 ημερών.

Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της παραπάνω προθεσμίας, θεωρείται ότι χορηγήθηκε η έγκριση.

Στην προκήρυξη θα αναφέρονται αναλυτικά: α) ο συνολικός αριθμός των οδηγών που θα προσληφθούν και β) τα απαιτούμενα προσόντα και δικαιολογητικά.

  • Ημερομηνία καταχώρησης: 7/3/2019»

Οργανισμός σε εκκαθάριση μπορεί να προσλάβει;

Το πρώτο ερώτημα είναι κατά πόσο ο ΟΑΣΘ μπορεί να κάνει προσλήψεις. Πρόκειται για έναν Οργανισμό υπό εκκαθάριση, για την οποία μάλιστα ο πρόεδρός του Στέλιος Παππάς αγωνιά βαθιά. Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία του, που πιστεύει ότι η διάρρηξη την οποία κατήγγειλε πριν από λίγους μήνες ότι έγινε στην οικία του στη Θεσσαλονίκη αφορούσε απόπειρα να εμποδιστεί η εκκαθάριση, μέσω της κλοπής του φορητού υπολογιστή του. Βεβαίως, ο κ. Παππάς δεν ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τους πολίτες τι σοβαρά και μοναδικά αρχεία περιείχε ο υπολογιστής του, ώστε η κλοπή του να θεωρείται απόπειρα να μπει εμπόδιο, αλλά ας το παρακάμψουμε αυτό.

Το να διενεργεί προσλήψεις ένας Οργανισμός υπό εκκαθάριση είναι πολύ τραβηγμένη ενέργεια, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτη Καρκατσούλη. Πόσο μάλλον όταν ο Οργανισμός αυτός δεν θα υπάρχει ακόμη για πολύ! Μάλιστα, ο διάδοχός του θα έπρεπε να έχει ήδη συσταθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού. «Τον Φεβρουάριο ενεργοποιείται ο νέος οργανισμός ΑΣΥΘ, ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας όλων των Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και του μετρό συμπεριλαμβανομένου» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβριο, στη φιέστα της εκδήλωσης για την «παράδοση στους πολίτες» του σταθμού «Σιντριβάνι».

Σε εκείνη την εκδήλωση, ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 350 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, διαδικασίες για την αναβάθμιση των αμαξοστασίων και «άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την άμεση πρόσληψη 150 νέων οδηγών με διετείς συμβάσεις έργου». Όσο για τους μόνιμους, η πρόσληψή τους θα γινόταν μετά τη σύσταση του ΑΣΥΘ.

Οδηγοί και λεωφορεία

Αντί για νέα λεωφορεία, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στοιβάζονται μέσα στα σαράβαλα που είναι σε θέση να κυκλοφορήσουν όπως όπως. Η «ΜτΚ» αναφέρεται διαρκώς στα προβλήματα και τις ελλείψεις που γιγαντώθηκαν από τότε που ο ΟΑΣΘ κρατικοποιήθηκε. Ωστόσο, η νοημοσύνη μας υποτιμάται βαναύσως, όταν ο κ. Παππάς ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα είναι στο μυαλό μας (και του επιβατικού κοινού;) ή ότι θα λυθούν με την προμήθεια νέων οχημάτων μέσα σε λίγες ημέρες. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους σχετικά με το τι σημαίνει προμήθεια λεωφορείων, ο ΟΑΣΑ που ξεκίνησε τις διαδικασίες για προμήθεια 92 λεωφορείων τον περασμένο Ιανουάριο, θα τα παραλάβει σταδιακά μέσα στα επόμενα τριάμισι χρόνια!

Έχει νόημα, λοιπόν, να γίνουν προσλήψεις οδηγών όταν δεν υπάρχουν λεωφορεία για να οδηγήσουν; Σύμφωνα με τον κ. Παππά, τα «μάχιμα» είναι 450, ωστόσο δεν ανακοινώνει πόσοι είναι οι οδηγοί των λεωφορείων που εργάζονται αυτήν τη στιγμή. Στο οργανόγραμμα του ΟΑΣΘ προβλέπονται 1.695 οργανικές θέσεις οδηγών, για έναν στόλο 618 λεωφορείων.

Παράκαμψη του ΑΣΕΠ

Η απογείωση της ευρηματικότητας, όμως, των κυβερνώντων βρίσκεται στον τρόπο που ανακάλυψαν, προκειμένου οι προσλήψεις να πραγματοποιηθούν ρουσφετολογικά, χωρίς να ανακατευτεί το ΑΣΕΠ, το αρμόδιο όργανο για πρόσληψη του προσωπικού στο δημόσιο. Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία πρόσληψης είναι συγκεκριμένη και είναι τελείως αδόκιμο να περιγράφεται η διαδικασία ειδικά για τον ΟΑΣΘ στο νόμο 4599/2019.

Με τη διάταξη του νόμου καταργείται στην ουσία η κρίση του ΑΣΕΠ, καθώς ορίζεται ότι «η σιωπή είναι συναίνεση». Με την πονηρή αυτή διάταξη, εάν εντός 15 ημερών το ΑΣΕΠ δεν ολοκληρώσει τον έλεγχο νομιμότητας και δεν απαντήσει, συναινεί στις προσλήψεις! Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαδικασία, η οποία καταργεί κάθε έννοια αλλά και κάθε πρόφαση ισονομίας και αξιοκρατίας.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Οικονομία
Πανέμορφα, καταπράσινα νησάκια στην περιοχή της Σιθωνίας Πανέμορφα και άγνωστα νησάκια της Χαλκιδικής προβάλλει με το νέο του βίντεο ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής George Sal. Τα νησάκια αυτά ονομάζονται Πούντα και Σπαλαθονήσια και βρίσκονται αμέσως μετά το Νέο Μαρμαρά κ το Πόρτο Καρράς. Όπως αναφέρει ο ίδιος «Είναι ιδιόκτητα καταπράσινα κ μάλιστα στο ένα (το Νησάκι Πούντα που είναι και το μεγαλύτερο) υπάρχουν κατοικίες ηλεκτροδοτούμενες αφού είναι σε πολ...
Κοινωνία
Η επίσημη ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για σήμερα ημέρα Αγίου Πνεύματος, (Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019), αναφέροντας πως τα καταστήματα σε όλο το νομό θα είναι υποχρεωτικά κλειστά. Όπως αναφέρει ο ΕΣΘ: «Υποχρεωτικά ΚΛΕΙΣΤΑ θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 22/19777/10-05-2002 απόφ...
Οικολογία
Eικόνα- Λέξεις: Θωμάς Καραγκιοζόπουλος Αυτός ο μικρός λόφος από σκουπίδια κάθε είδους έκανε κατάληψη σε ένα πεζοδρόμιο της πόλης. Τα σκουπίδια δεν είναι μόνο αυτά, απλώς ήθελα να εστιάσω στο μήνυμα. Η εικόνα ξεκάθαρα αποκρουστική και οι μυρωδιές επίσης.  Κάποιος συμπολίτης μας έκανε απευθείας έκκληση στους γείτονές του γράφοντας το δικό του μήνυμα για αυτήν την εικόνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πεζοδρόμια μετατρέπονται σε σκουπιδότοπο, σίγουρα ούτε η...
Διάφορα
Αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις 2019, όπως έγινε γνωστό. Ειδικότερα, οι εκπτώσεις για τη θερινή περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν  τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και τα τέλη Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία ορίζεται από τις 8 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως στις εκπτώσεις αυτές είναι υποχρεωτική η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση ενώ είναι επι...
Κοινωνία
Το τελευταίο κουδούνι μπορεί να χτύπησε, όμως δεν έχουν όλες οι οικογένειες τη δυνατότητα να πάνε διακοπές. Για όσους γονείς μείνουν στην πόλη υπάρχουν επιλογές ώστε τα παιδιά τους να περάσουν δημιουργικά το καλοκαίρι, την ώρα που εκείνοι θα εργάζονται.    Στο ΚΘΒΕ για θέατρο Το Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά (4 - 11 ετών) το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 2500 παιδιά. ...
Περιστατικά
Ένας άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Κυριακή (16/6). Ειδικότερα, το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή του Ωραιοκάστρου και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τον άνδρα βρήκε νεκρό μία καμαριέρα. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως ο άνδρας ήταν αλλοδαπός και 43 ετών, ενώ η αστυνομία ερευνά το περιστατικό με τις πρώτες ενδείξεις να μην δείχνουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Πηγή: typosthes.gr
Εγκληματικότητα
Τάματα, αφιερώματα και χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε 4.300 ευρώ, φέρεται ότι αφαίρεσε από Ιερές Μονές του Αγίου Ορους -από το Νοέμβριο του 2017 μέχρι και το Μάιο του 2019- ο 56χρονος αλλοδαπός που συνελήφθη στις 13 Ιουνίου, με την κατηγορία ότι έκλεψε τάματα από την εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Ιερά Μονή Ιβήρων, στο Άγιο Όρος. Έπειτα από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, εξιχνιάσθηκαν επιπλέον τέσσερις κλοπές από...
Διάφορα
Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και το θερμόμετρο έχει πάρει την ανιούσα. Για όσους βρίσκονται στην πόλη και αναζητούν στιγμές χαλάρωσης και δροσιάς, τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν μια μικρή όαση! Μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στην πισίνα, συνοδεία δροσιστικών ποτών και γευστικών πιάτων. Πάμε να τα δούμε! Hyatt Regency Thessaloniki Απολαύστε το μπάνιο σας στην πισίνα 1.200 μέτρων του Hyatt Regency Thessaloniki...
Διάφορα
Το βράδυ της Τετάρτης, 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Restaurant 100 Awards στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα η οποία ανέδειξε 100+ 100 κορυφαίες προτάσεις για φαγητό σε όλη την Ελλάδα. Βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους από κάθε γωνιά της χώρας όπως: το Aleria και το Varoulko Seaside, η Σελήνη στη Σαντορίνη και η Ντομάτα στη Χαλκιδική, το Χαρούπι και το Εβόρα Eatery στη Θεσσαλονίκη, το Ferryman και το Hasika στην Κρήτη,...