Επτά κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας

Αναμφισβήτητα δεν μπορείς να γνωρίσεις μία χώρα μέσα σε σκάρτες πέντε ημέρες. Προλαβαίνεις όμως να πάρεις κάτι από τον αέρα της, να μάθεις κάποιες από τις συνήθειες του λαού της, να μυρίσεις αρώματα, να γευτείς γεύσεις και να ανιχνεύσεις προβλήματα και ανισορροπίες. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Βόρεια Μακεδονία επικεντρωθήκαμε σ' αυτό ακριβώς τον σκοπό. Στο να ανακαλύψουμε δηλαδή πτυχές της χώρας που δεν είναι "ορατές" στην Ελλάδα και οι οποίες για τους ίδιους τους πολίτες της έχουν εξαιρετική σημασία. 

Μέσα, λοιπόν, από αυτή την αναζήτηση προέκυψαν επτά σημαντικά ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας. Δώσαμε τις απαντήσεις κατά προσέγγιση και πάντα με την ανασφάλεια ότι μέσα σ' ένα μωσαϊκό εθνοτήτων όπως είναι η Βόρεια Μακεδονία κάτι θα "χάθηκε":

1. H συμφωνία εφαρμόζεται;

Ναι, αλλά με εμπόδια. Τα κυριότερα εξ αυτών τα βάζει ο ίδιος ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκιόργκι Ιβάνοφ ο οποίος ακόμα και αυτήν την εβδομάδα απέπεμψε τρία νομοσχέδια που είχαν άμεση σχέση με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση Ζάεφ τρέχει για να τακτοποιήσει μία σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη Συμφωνία αλλά και την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ξέροντας ότι την 1η Απριλίου η Βουλή κλείνει λόγω των προεδρικών εκλογών. Ακόμα και σε θέματα ρουτίνας, όπως είναι η αλλαγή των πινακίδων έξω από τα υπουργεία παρατηρείται μία σχετική καθυστέρηση η οποία σχετίζεται με τον τρόπο που είναι δομημένη η δημόσια διοίκηση. Ποιος κάνει το διαγωνισμό για τις νέες πινακίδες, από που θα πληρωθεί, αν θα καταφέρει να τις ετοιμάσει έγκαιρα κτλ. Μπαίνουν, κοντολογίς, μία σειρά από ζητήματα.

Βούληση υπάρχει; Αναμφισβήτητα. Ο Ζάεφ παλεύει, οι υπουργοί του το ίδιο, το προεδρείο της Βουλής ιδρώνει καθημερινά για να προωθήσει νομοσχέδια που έχουν άμεση σχέση με τη Συμφωνία. Φτάνει αυτό; Μάλλον όχι αλλά δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές. Η δημόσια διοίκησης της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει συμπεριφορά σε μερικές ημέρες, οπότε η δουλειά θα γίνει χωρίς θεαματική αλλαγή δεδομένων. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή. Αλλαγές όπως αυτές στα χρήματα, που ειρήσθω εν παρόδω μοιάζουν ώρες-ώρες σαν και αυτά της Μονόπολης, θα πάρουν καιρό.

Επτά κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας

2. Χρησιμοποιούν μεταξύ τους οι πολίτες τον όρο Βόρειο Μακεδονία στις συζητήσεις τους;

Ούτε κατά διάνοια αλλά δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό σ' αυτό. Οι άνθρωποι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήξεραν αυτή τη χώρα με το όνομα Μακεδονία και μ' αυτό το δεδομένο πορεύτηκαν. Μία Συμφωνία, όσο σημαντική και αν είναι, δεν θα αλλάξει τις καθημερινές συνήθειες, τουλάχιστον σε ότι αφορά το παρόν. Στις μεταξύ τους συζητήσεις λοιπόν αλλά και στα γραφόμενα στον Τύπο δεν υπάρχει το Βόρεια Μακεδονία. Ο νέος όρος υπάρχει σε πολλές νέες ταμπέλες, στην αλληλογραφία της Βουλής, στα επίσημα site των Υπουργείων και του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και...τέλος. Οι Βορειομακεδόνες μεταξύ τους πολλές φορές αστειεύονται. “Το βόρειο τμήμα της χώρας μας πώς θα λέγεται τώρα; Βόρεια, βόρεια Μακεδονία” μάς ρώτησε κάποιος. Εύλογη η απορία αλλά το ίδιο πρόβλημα έχουν και στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Βόρειο Κορέα. Θα περάσουν πολλές δεκαετίες για να χρησιμοποιηθεί, αν χρησιμοποιηθεί ποτέ, το όνομα Βόρεια Μακεδονία στην καθομιλουμένη.

3. Πώς διαμορφώνεται η σχέση της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα από και πέρα;

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις και απροσδόκητες ανατροπές, τότε οι δύο χώρες έχουν ανοίξει για τα καλά έναν πολύ μεγάλο επικοινωνίας και συνεργασίας μετά την υπογραφή και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από μόνη της η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, η πρώτη έλληνα Πρωθυπουργού μετά την ανεξαρτητοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας, σηματοδοτεί αξιοσημείωτη πρόοδο, πρόκειται για επίσκεψη με ιστορικά χαρακτηριστικά. Αν από εκεί και πέρα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στις διαβουλεύσεις των ειδικών σε θέματα όπως τα εμπορικά σήματα και τα βιβλία της ιστορίας της γείτονος, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη καλύτερα. Στην Ελλάδα, ακόμα και σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής, το ποτάμι πιθανότατα δεν θα γυρίσει πίσω. Στη Βόρεια Μακεδονίας το VMRO ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα, ίσως προετοιμαζόμενο και για μία μεγάλη πολιτική κωλοτούμπα εφόσον αναλάβει ξανά την εξουσία μετά τις εκλογές του 2020. Οπότε, οι μέχρι στιγμής συνθήκες δείχνουν περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων.

4. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας;

Δεν είναι, αλλά δύο. Η εκτεταμένη διαφθορά τόσο στα υψηλά κλιμάκια των ελίτ όσο και στα χαμηλά στρώματα του πληθυσμού είναι εντόνως διαδεδομένη. Μάς μετέφεραν ότι το μεγάλο όνειρο του μέσου Βορειομακεδόνα γονέα είναι να διοριστεί το παιδί στο δημόσιο. Σας θυμίζει κάτι; Το προσπαθούν με όλους τους τρόπους και κυρίως τους πλάγιους που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές γνωριμίες. Δεν υπάρχει...Κορώνη αλλά την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και ένας μπάρμπας από το Κουμάνοβο για παράδειγμα. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας πάντως έχει να αφηγηθεί και μία ιστορία διαφθοράς στην οποία είναι πολύ πιθανό να έχει παίξει ρόλο και ο ίδιος.

Το άλλο τεράστιο ζήτημα είναι το brain drain το οποίο έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν κανείς Βορειομακεδόνας πτυχιούχος δεν προτιμά την παραμονή στη χώρα. Οι πάντες μεταναστεύουν στη δυτική Ευρώπη και εφόσον τα πράγματα πηγαίνουν καλά γι' αυτούς στους προορισμούς που έχουν επιλέξει, είναι δύσκολο να γυρίσουν πίσω. Φεύγουν γιατί δεν υπάρχουν σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές και επειδή οι μισθοί βρίσκονται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα. Προφανώς ένας νέος άνθρωπος δεν έχει ως όνειρο να δουλέψει στα καζίνο της Γευγελής ή στα Τζάμπο. Επιθυμεί κάτι παραπάνω και αυτό το κάτι παραπάνω η χώρα δεν μπορεί, προσώρας, να του προσφέρει.

Επτά κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας

5. Ποια είναι η πολιτική κατάσταση μετά την υπογραφή της Συμφωνίας;

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζάεφ δείχνει να ελέγχει το παιχνίδι προς το παρόν. Οι προεδρικές εκλογές θα απαλλάξουν την κυβέρνηση από τον μπελά που ακούει στο όνομα Ιβάνοφ, ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο αν ο νέος πρόεδρος θα επιδείξει πνεύμα συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση ο Ζάεφ έχει πολύ χρόνο μπροστά του να προετοιμαστεί ενόψει των εθνικών εκλογών και να επιλέξει ο ίδιος το χρόνο για την προσφυγή στις κάλπες, προφανώς σε διάστημα που θα τον βολεύει και του εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες νίκης. Η δημοφιλία του δεν φτάνει σε υψηλά επίπεδα, οι Βορειομακεδόνες στην εθνικότητα πολλές φορές τον κατηγορούν για ενδοτισμό στο αλβανικό στοιχείο αλλά ο ίδιος δείχνει να μην πτοείται έχοντας εξασφαλίσει και τη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα.

Το VMRO ψάχνει να βρει αφήγημα που να πείθει. Με τον προηγούμενο αρχηγό του (και πρώην Πρωθυπουργό) Νίκολα Γκρούεφσκι να κρύβεται στην Ουγγαρία για να γλιτώσει τη φυλάκιση και με τη Συμφωνία να έχει ήδη υπογραφεί και κυρωθεί μόνο φληναφήματα μπορούν να βγουν από τα στόματα της νέας ηγετικής ομάδας. Θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι μπορούν να αλλάξουν σημεία της Συμφωνίας αλλά ουδείς γίνεται πιο συγκεκριμένος. Ο πολλές φορές αφόρητος λαϊκισμός τους έχει γίνει τόσο προβλέψιμος που πλέον δεν συνιστά έκπληξη.

Το αλβανικό κόμμα τέλος στηρίζει τη Συμφωνία με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο πρόεδρος της Βουλής είναι Αλβανός και έβαλε πλάτη για να κυρωθεί η Συμφωνία. Από εκεί ο Ζάεφ δεν θα έχει προβλήματα, τουλάχιστον σε ενεστώτα χρόνο. Η μεγάλη μάχη χαρακωμάτων, όταν έρθει η ώρα, θα δοθεί με το VMRO.

6. Απειλείται η ενότητα της χώρας με δεδομένο ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχες κοινότητες;

Σίγουρες απαντήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν σ' αυτό το ερώτημα. Πριν από μερικά χρόνια οι Αλβανοί έμοιαζαν έτοιμη να σηκώσουν το λάβαρο μίας ένοπλης επανάστασης. Και εν μέρει το έπραξαν. Εκτοτε, κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι αλλά και πάλι σιγουριά δεν μπορεί να διατυπωθεί. Οι δύο μεγάλες εθνότητες της χώρας (Βορειομακεδόνες και Αλβανοί) συνυπάρχουν αλλά δεν... συνδιαλέγονται. Οι μικτοί γάμοι στη χώρα είναι σπανιότατοι, γεγονός που δείχνει ότι ακόμα υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Ακόμα και έξω, στην απτή καθημερινότητα, δεν υπάρχει κοινή ζύμωση. Οι Αλβανοί έχουν τις δικές τους παρέες και τις δικές τους συνήθειες, οι Βορειομακεδόνες από την πλευρά τους δεν πετούν και τη σκούφια τους για περαιτέρω ενσωμάτωση των συμπολιτών τους με αλβανική εθνικότητα. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει σ' αυτό η επόμενη απογραφή. Αν δείξει ότι το αλβανικό στοιχείο παραμένει σε ποσοστό άνω του 20%, τότε εκ του νόμου τα αλβανικά προνόμια θα διατηρηθούν. Αν όχι, θα υπάρξει πρόβλημα. Τα ζευγάρια των Αλβανών πάντως κάνουν περισσότερα παιδιά τα οποία όμως μεταναστεύουν πιο εύκολα στο εξωτερικό. Το θέμα της απογραφής του πληθυσμού πάντως είναι τόσο κρίσιμο που η προηγούμενη (το 2011) σταμάτησε εν τη γενέσει της μετά από τεράστια αντιδράσεις τις οποίες “φούντωνε” η εκατέρωθεν καχυποψία. Προς το παρόν η χώρα πορεύεται με τα στοιχεία της απογραφής του... 2002.

7. Ποια είναι η οικονομική κατάσταση και τι ρόλο παίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Σε μία μικρή αγορά όπως είναι αυτή της Βόρειας Μακεδονίας χρειάζονται στοχευμένες δράσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Ο Ζάεφ και η κυβέρνησή του πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει δρόμους και θα φέρει περισσότερες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα ο Βορειομακεδόνας Πρωθυπουργός δεν είχε το χρόνο (αλλά και την πολυτέλεια, αν θέλετε) να ρίξει το βάρος στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Πλέον όμως άλλες δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Το ελληνικό κεφάλαιο είναι πανταχού παρόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Ακόμα και στο Τέτοβο έχουν φτάσει οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες όμως έχουν να ανταγωνιστούν τις τουρκικές εδώ και αρκετά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι το τούρκικο κεφάλαιο βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ανάπτυξη στο μουσουλμανικό στοιχείο της χώρας το οποίο στο βορρά είναι ακόμα πιο έντονο. Επίσης ουδείς θα πρέπει να ξεχνάει ότι στην επικράτεια διαβιούν και αρκετοί Τούρκοι στην εθνικότητα που για συναισθηματικούς -και όχι μόνο- λόγους στηρίζουν τις τουρκικές επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες. Ειδικά στις κατασκευές οι Τούρκοι έχουν κάνει δυναμικό μπάσιμο θέλοντας να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά.

πηγή: news247.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Εκατό περίπου φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα στελεχώσουν εθελοντικά Κέντρα Υγείας, καθώς και το Νοσοκομείο Πολυγύρου, που έχουν υψηλή τουριστική κίνηση και αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι φοιτητές θα συνδράμουν στο απαιτητικό έργο των ιατρών προσφέροντας περισσότερες από 5.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς.Tο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστη...
Πολιτική
Μετά την Εύβοια σειρά παίρνουν η Θράκη και η Μακεδονία για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Εύβοια θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα επισκεφθεί από τις 18:30 και μετά διαδοχικά την Ερέτρια, τα Ψαχνά και την Χαλκίδα. Στη ΝΔ επενδύουν πολλά στην Βόρεια Ελλάδα που μπορεί να της δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Έτσι σχεδιάστηκε ήδη η περιοδεία σε Μακεδονία και Θράκη η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακ...
Κοινωνία
Την ανησυχία του για ένα γενικευμένο μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδος της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης. «Έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι το δίκτυο αλλά οι μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οι αντοχές του δικτύου μπορεί να αντέξουνε, οι αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού, α...
Σπορ
Η συγκλονιστική διαφήμιση της εταιρείας για τον Έλληνα MVP του NBA - «Ζούσε σε ένα δωμάτιο με όλη την οικογένεια στην Αθήνα...» Τη νέα της διαφήμιση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο παρουσίασε η εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Nike, μετά την απονομή του βραβείου του MVP στον Έλληνα σταρ του NBA. Ο Αντετοκούνμπο, με δάκρυα στα μάτια, παρέλαβε το έπαθλο του πολυτιμότερου παίκτη του ΝΒΑ και στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους γονείς του και τα όσα είχαν περάσει, μέχρι...
Πολιτισμός
Άρχισε σήμερα η προπώληση – Στις 27 Οκτώβρη η συναυλία στο PAOK Sports Arena Άρχισε σήμερα η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία του Enrique Iglesias στη Θεσσαλονίκη στο PAOK Sports Arena η οποία θα γίνει την Κυριακή 27 Οκτώβρη 2019. Και μάλιστα σύμφωνα με την διοργανώτρια εταιρεία τις δύο πρώτες ώρες της προπώλησης πωλήθηκαν 1800 εισιτήρια. Ο Enrique Iglesias έρχεται στην πόλη μας στο πλαίσιο της περιοδείας του. Θα πει τα τραγούδια του "Bailamos", "Rhyth...
Οικονομία
Ενημερωτική ημερίδα αύριο στην πόλη από την ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς Η Ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα "Ευκαιρίες Ανάπτυξης στον Αγροτικό Τομέα - Το Παράδειγμα της Ιπποφαές Ελλάς". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/6 στις 20:00 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Οργανισμού Ιπποφαούς (ISA) στα πλαίσια της προετοιμασίας οργάνωσης του 9ου παγκοσ...
Εγκληματικότητα
Παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και τους υαλοπίνακες και έκλεβαν χρήματα και προϊόντα Στην εξιχνίαση κλοπών που έγιναν από καταστήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη, έφτασε η αστυνομία της πόλης. Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Παύλου Μελά σε βάρος πέντε (5) νεαρών ημεδαπών, διότι όπως προέκυψε από την έρευνα, από τέλη Νοεμβρίου 2018 έως μέσα Ιανουαρίου 2019 στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης προέβησαν στην α...
Κοινωνία
Καθημερινά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ για τον Βόλο Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες θα μείνει φέτος το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη, μετά από τρία συναπτά καλοκαίρια (2016-2017-2018) που είχαν επανέλθει τα πλοία προς τα νησιά. Έτσι, η μόνη μαζική μετακίνηση προς τις Σποράδες θα είναι για φέτος… τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας που προχωρούν στην ενίσχυση των δρομολογίων τους με τη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Νομού Μαγνησίας Α.Ε. «Με σκοπό την εξυ...
Περιστατικά
Με απίστευτο τρόπο επέλεξαν άγνωστοι να «τιμωρήσουν» έναν ασυνείδητο οδηγό Έναν απίστευτο τρόπο βρήκαν άγνωστοι για να «τιμωρήσουν» ασυνείδητο οδηγό ο οποίος πάρκαρε το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο facebook στην ομάδα «Θεσσαλονίκη - Τα Καλά, τα Στραβά και τα Ανάποδα», άγνωστοι έριξαν... σκουπίδια πάνω στο αυτοκίνητο του ασυνείδητου οδηγού. Δείτε τις φω...
Σχετικά νέα
Φοιτητές Ιατρικής ''θυσιάζουν'' το καλοκαίρι και συνεισφέρουν στα Κέντρα Υγείας Χαλκιδικής
Κίνδυνος μπλακ άουτ στην ΔΕΗ-Τι λέει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος τεχνικών
Θεσσαλονίκη - Σποράδες: Με… λεωφορεία η μόνη σύνδεση για τα νησιά
Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: Από φιλότιμο μας κυκλοφορεί έστω αυτός ο αριθμός των λεωφορείων
Έκτακτη σύσκεψη όλων των δημάρχων της Θεσσαλονίκης για την καταστροφή στο Σέιχ Σου
Χαλκιδική: «Καταστροφή» σε πρώην κατασκήνωση – στολίδι στην Ποτίδαια
Μετρό Θεσσαλονίκης: Το 2024 σε λειτουργία ο σταθμός Βενιζέλου
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και μοτοπορεία σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Απάντηση ΟΑΣΘ στις καταγγελίες για λεωφορεία-φούρνους: Όλα κυκλοφορούν με κλιματισμό
Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα - Χρήσιμες συμβουλές