Η κλιματική αλλαγή και η αγροτική ανάπτυξη στο επίκεντρο του 2ου Συνεδρίου του ΣΑΣΟΕΕ

Επιτυχημένη διοργάνωση

Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, φορείς συνεταιριστικών οργανώσεων από την Ελλάδα και την Copa-Cogeca, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και ανώτερα στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα συμμετείχαν στο 2ο Συνέδριο που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.).

Στο συνέδριο το οποίο ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είχε ως θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη» απηύθυναν χαιρετισμό η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο πρόεδρος ου Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κ. Αθανάσιος Σαββάκης, το μέλος του δσ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Στέλιος Θεοδουλίδης και το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της GAIA Επιχειρείν κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Συνδέσμου στα δύο χρόνια λειτουργίας του, στην ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος και στα βασικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης, μεταξύ των οποίων είναι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Κοντός τόνισε ότι από την ίδρυση του Συνδέσμου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις προκειμένου να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας και κυρίως να δοθεί λύση σε αυτά, ενώ δεσμεύτηκε για ακόμη πιο δυναμική συνέχεια.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του προεδρείου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και πιο συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο κ. Κοντός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη απόφαση του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (General Confederation of Agricultural Cooperatives – COGECA), με την οποία ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. έγινε δεκτός ως πλήρες και μόνιμο μέλος της. Ευοδώθηκαν με αυτό τον τρόπο προσπάθειες πολλών μηνών από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, προκειμένου να μπει ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή συνεταιριστική οικογένεια και να μεγαλώσει το κύρος και η «φωνή» του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

Επίσης ο κ. Κοντός επεσήμανε ότι από το ξεκίνημα της θητείας του σημερινού ΔΣ του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., έγιναν παρεμβάσεις σε όλα τα καίρια ζητήματα τα οποία απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία όπως για παράδειγμα το θέμα των αποζημιώσεων για όλα τα αγροτικά προϊόντα που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, τα χρέη των αγροτών στην πρώην ΑΤΕ και των συνεταιρισμών που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης κ.ά. Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις του Συνδέσμου για τη νέα ΚΑΠ, το φορολογικό-ασφαλιστικό των αγροτών, τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, την ευφυή και ποιοτική γεωργία.

Επεσήμανε τέλος το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στην ανάδειξη του συνεταιριστικού κινήματος, αναφέροντας τις ομιλίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία ΔΕΘ, καθώς και οι δύο έκαναν λόγο για αναγκαιότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων στην ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής οικονομίας, προτρέποντας όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να κατευθυνθούν προς τους συνεταιρισμούς.

Στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Νικήτας Πρίντζος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, ενώ κατέθεσε πρόταση για δημιουργία μιας Τράπεζας Γης, ώστε να διατεθούν εκτάσεις οι οποίες ανήκουν σε διάφορα υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών κ.ά.) και κρατικούς οργανισμούς σε αυτούς που μπορούν να τα καλλιεργήσουν και να τα αξιοποιήσουν. Ζήτησε ακόμη την άμεση μείωση του κόστους για τις εκμεταλλεύσεις (π.χ. το νερό), τη μείωση των φόρων, αυστηρότερους ελέγχους στην κτηνοτροφία και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και στροφή στην ευφυή γεωργία.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που χτύπησαν όλα τα αγροτικά προϊόντα ζητώντας αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και προσαρμογή των Ελλήνων στα αυστηρότερα περιβαλλοντικά δεδομένα που θέτει η νέα ΚΑΠ. Τέλος, στο θέμα των επιχορηγήσεων ευχήθηκε να μην ξαναζήσει παλαιότερες εποχές όπου τα κοινοτικά χρήματα πήγαιναν σε αγρότες που δεν έκαναν τίποτα και “καθόντουσαν κάτω από τον πλάτανο” και να κατευθυνούν στους πραγματικούς παραγωγούς.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca κ. Πέκα Πεσόνεν, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί 22.000 ευρωπαϊκούς συνεταιρισμούς, 6 εκατομμύρια αγρότες και τζίρο της τάξης των 350 δισ. Ευρώ, υπογράμμισε ότι το μισό από το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών προέρχεται από τις επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από την αγορά, όταν στις περσσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των επιδοτήσεων είναι μικρότερο. Μάλιστα ακόμη και με τις επιδοτήσεις οι Αγρότες έχουν μόλις το μισό εισόδημα από το μέσο εισόδημα στη χώρα.

Υπογράμμισε ακόμη το πρόβλημα του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ότι μόλις το 6% των αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Πρόσθεσε δε, πως δεδομένου της απουσίας διάδοχης κατάστασης αλλά και της πρακτικής αδυναμίας πολλαπλασιασμού των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, πρέπει να δημιουργηθεί ευνοϊκό έδαφος για την προσέλκυση νέων αγροτών, κάτι στο οποίο δίνει έμφαση η νέα ΚΑΠ. Σύμφωνα με τον κ. Πεσόνεν, η νέα ΚΑΠ απαιτεί αναδιάρθρωση στρατηγικής και παροχή προϊόντων τα οποία ζητάει η αγορά. Τόνισε δε ότι πλέον η χρηματοδότηση θα συσχετίζεται με δείκτες απόδοσης των κτημάτων, οι οποίοι αν δεν καλύπτονται, θα χάνονται κοινοτικά κονδύλια.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι όλοι οι αγρότες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η επιβίωσή τους.

Ακόμη στην ίδια ενότητα, ο κ. Δημήτρης Μελάς, πρώην Υπηρεσιακός Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράμισε ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Χρειάζεται ωστόσο ένα μελετημένο στρατηγικό εθνικό σχέδιο, καθώς με βάση αυτό θα διεκδικούμε μέρος των κοινοτικών πόρων. Και αυτό επειδή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των αγροτών στους νέους κανόνες που θα διαμορφώνει η κάθε χώρα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κόβονται επιδοτήσεις.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι κυρίως διαπραγματευτικού χαρακτήρα και αφορούν στη μείωση της χρηματοδότησης και στην επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής. Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ τόνισε ότι η συμπληρωματικότητα των δυο πυλώνων είναι πλέον υποχρεωτική, η εφαρμογή παροχών γεωργικών συμβούλων αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά για την ώρα καταγράφεται ως μεγάλη παράλειψη από τη χώρα μας, ενώ έκανε λόγο για “ελαφρότητα” σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το ζήτημα της βασικής ενίσχυσης.

Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου, ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής κ. Δημήτρης Ζορμπάς αναφέρθηκε στον συμπληρωματικό ρόλο που ήδη παίζει η εταιρεία του στο ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, ρόλος ο οποίος αναμένεται να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, γενικότερα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο πρόεδρος της Neuropublic κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, τόνισε ότι η ευφυής γεωργία αποτελεί αντίδοτο στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στους αγρότες, τομέα στον οποίο η εταιρεία του προσφέρει πολλές λύσεις, ενώ η εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς κα Μαβίκα Ηλιού έκανε αναφορά στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει ήδη αναπτύξει ήδη από το 2010 Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Ομίλου. Τόνισε ακόμη ότι η Τράπεζα Πειραιώς συγχρηματοδότησε το 2012, την δημιουργία της Εφαρμογής Διαχείρισης Κλιματικού Κινδύνου (Climabiz), με σκοπό την αποτίμηση κόστους επιπτώσεων και προσαρμογής των επιχειρήσεων στην Κλιματική Αλλαγή.

Πηγή: https://www.life-events.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Εκατό περίπου φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα στελεχώσουν εθελοντικά Κέντρα Υγείας, καθώς και το Νοσοκομείο Πολυγύρου, που έχουν υψηλή τουριστική κίνηση και αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι φοιτητές θα συνδράμουν στο απαιτητικό έργο των ιατρών προσφέροντας περισσότερες από 5.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς.Tο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστη...
Πολιτική
Μετά την Εύβοια σειρά παίρνουν η Θράκη και η Μακεδονία για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Εύβοια θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα επισκεφθεί από τις 18:30 και μετά διαδοχικά την Ερέτρια, τα Ψαχνά και την Χαλκίδα. Στη ΝΔ επενδύουν πολλά στην Βόρεια Ελλάδα που μπορεί να της δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Έτσι σχεδιάστηκε ήδη η περιοδεία σε Μακεδονία και Θράκη η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακ...
Κοινωνία
Την ανησυχία του για ένα γενικευμένο μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδος της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης. «Έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι το δίκτυο αλλά οι μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οι αντοχές του δικτύου μπορεί να αντέξουνε, οι αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού, α...
Σπορ
Η συγκλονιστική διαφήμιση της εταιρείας για τον Έλληνα MVP του NBA - «Ζούσε σε ένα δωμάτιο με όλη την οικογένεια στην Αθήνα...» Τη νέα της διαφήμιση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο παρουσίασε η εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Nike, μετά την απονομή του βραβείου του MVP στον Έλληνα σταρ του NBA. Ο Αντετοκούνμπο, με δάκρυα στα μάτια, παρέλαβε το έπαθλο του πολυτιμότερου παίκτη του ΝΒΑ και στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους γονείς του και τα όσα είχαν περάσει, μέχρι...
Πολιτισμός
Άρχισε σήμερα η προπώληση – Στις 27 Οκτώβρη η συναυλία στο PAOK Sports Arena Άρχισε σήμερα η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία του Enrique Iglesias στη Θεσσαλονίκη στο PAOK Sports Arena η οποία θα γίνει την Κυριακή 27 Οκτώβρη 2019. Και μάλιστα σύμφωνα με την διοργανώτρια εταιρεία τις δύο πρώτες ώρες της προπώλησης πωλήθηκαν 1800 εισιτήρια. Ο Enrique Iglesias έρχεται στην πόλη μας στο πλαίσιο της περιοδείας του. Θα πει τα τραγούδια του "Bailamos", "Rhyth...
Οικονομία
Ενημερωτική ημερίδα αύριο στην πόλη από την ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς Η Ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα "Ευκαιρίες Ανάπτυξης στον Αγροτικό Τομέα - Το Παράδειγμα της Ιπποφαές Ελλάς". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/6 στις 20:00 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Οργανισμού Ιπποφαούς (ISA) στα πλαίσια της προετοιμασίας οργάνωσης του 9ου παγκοσ...
Εγκληματικότητα
Παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και τους υαλοπίνακες και έκλεβαν χρήματα και προϊόντα Στην εξιχνίαση κλοπών που έγιναν από καταστήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη, έφτασε η αστυνομία της πόλης. Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Παύλου Μελά σε βάρος πέντε (5) νεαρών ημεδαπών, διότι όπως προέκυψε από την έρευνα, από τέλη Νοεμβρίου 2018 έως μέσα Ιανουαρίου 2019 στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης προέβησαν στην α...
Κοινωνία
Καθημερινά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ για τον Βόλο Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες θα μείνει φέτος το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη, μετά από τρία συναπτά καλοκαίρια (2016-2017-2018) που είχαν επανέλθει τα πλοία προς τα νησιά. Έτσι, η μόνη μαζική μετακίνηση προς τις Σποράδες θα είναι για φέτος… τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας που προχωρούν στην ενίσχυση των δρομολογίων τους με τη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Νομού Μαγνησίας Α.Ε. «Με σκοπό την εξυ...
Περιστατικά
Με απίστευτο τρόπο επέλεξαν άγνωστοι να «τιμωρήσουν» έναν ασυνείδητο οδηγό Έναν απίστευτο τρόπο βρήκαν άγνωστοι για να «τιμωρήσουν» ασυνείδητο οδηγό ο οποίος πάρκαρε το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο facebook στην ομάδα «Θεσσαλονίκη - Τα Καλά, τα Στραβά και τα Ανάποδα», άγνωστοι έριξαν... σκουπίδια πάνω στο αυτοκίνητο του ασυνείδητου οδηγού. Δείτε τις φω...
Σχετικά νέα
Φοιτητές Ιατρικής ''θυσιάζουν'' το καλοκαίρι και συνεισφέρουν στα Κέντρα Υγείας Χαλκιδικής
Κίνδυνος μπλακ άουτ στην ΔΕΗ-Τι λέει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος τεχνικών
Θεσσαλονίκη - Σποράδες: Με… λεωφορεία η μόνη σύνδεση για τα νησιά
Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: Από φιλότιμο μας κυκλοφορεί έστω αυτός ο αριθμός των λεωφορείων
Έκτακτη σύσκεψη όλων των δημάρχων της Θεσσαλονίκης για την καταστροφή στο Σέιχ Σου
Χαλκιδική: «Καταστροφή» σε πρώην κατασκήνωση – στολίδι στην Ποτίδαια
Μετρό Θεσσαλονίκης: Το 2024 σε λειτουργία ο σταθμός Βενιζέλου
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και μοτοπορεία σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Απάντηση ΟΑΣΘ στις καταγγελίες για λεωφορεία-φούρνους: Όλα κυκλοφορούν με κλιματισμό
Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα - Χρήσιμες συμβουλές