Η κλιματική αλλαγή και η αγροτική ανάπτυξη στο επίκεντρο του 2ου Συνεδρίου του ΣΑΣΟΕΕ

Επιτυχημένη διοργάνωση

Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, φορείς συνεταιριστικών οργανώσεων από την Ελλάδα και την Copa-Cogeca, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και ανώτερα στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα συμμετείχαν στο 2ο Συνέδριο που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.).

Στο συνέδριο το οποίο ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είχε ως θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη» απηύθυναν χαιρετισμό η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο πρόεδρος ου Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κ. Αθανάσιος Σαββάκης, το μέλος του δσ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Στέλιος Θεοδουλίδης και το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της GAIA Επιχειρείν κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Συνδέσμου στα δύο χρόνια λειτουργίας του, στην ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος και στα βασικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης, μεταξύ των οποίων είναι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Κοντός τόνισε ότι από την ίδρυση του Συνδέσμου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις προκειμένου να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας και κυρίως να δοθεί λύση σε αυτά, ενώ δεσμεύτηκε για ακόμη πιο δυναμική συνέχεια.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του προεδρείου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και πιο συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο κ. Κοντός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη απόφαση του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (General Confederation of Agricultural Cooperatives – COGECA), με την οποία ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. έγινε δεκτός ως πλήρες και μόνιμο μέλος της. Ευοδώθηκαν με αυτό τον τρόπο προσπάθειες πολλών μηνών από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, προκειμένου να μπει ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή συνεταιριστική οικογένεια και να μεγαλώσει το κύρος και η «φωνή» του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

Επίσης ο κ. Κοντός επεσήμανε ότι από το ξεκίνημα της θητείας του σημερινού ΔΣ του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., έγιναν παρεμβάσεις σε όλα τα καίρια ζητήματα τα οποία απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία όπως για παράδειγμα το θέμα των αποζημιώσεων για όλα τα αγροτικά προϊόντα που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, τα χρέη των αγροτών στην πρώην ΑΤΕ και των συνεταιρισμών που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης κ.ά. Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις του Συνδέσμου για τη νέα ΚΑΠ, το φορολογικό-ασφαλιστικό των αγροτών, τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, την ευφυή και ποιοτική γεωργία.

Επεσήμανε τέλος το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στην ανάδειξη του συνεταιριστικού κινήματος, αναφέροντας τις ομιλίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία ΔΕΘ, καθώς και οι δύο έκαναν λόγο για αναγκαιότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων στην ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής οικονομίας, προτρέποντας όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να κατευθυνθούν προς τους συνεταιρισμούς.

Στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Νικήτας Πρίντζος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, ενώ κατέθεσε πρόταση για δημιουργία μιας Τράπεζας Γης, ώστε να διατεθούν εκτάσεις οι οποίες ανήκουν σε διάφορα υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών κ.ά.) και κρατικούς οργανισμούς σε αυτούς που μπορούν να τα καλλιεργήσουν και να τα αξιοποιήσουν. Ζήτησε ακόμη την άμεση μείωση του κόστους για τις εκμεταλλεύσεις (π.χ. το νερό), τη μείωση των φόρων, αυστηρότερους ελέγχους στην κτηνοτροφία και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και στροφή στην ευφυή γεωργία.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που χτύπησαν όλα τα αγροτικά προϊόντα ζητώντας αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και προσαρμογή των Ελλήνων στα αυστηρότερα περιβαλλοντικά δεδομένα που θέτει η νέα ΚΑΠ. Τέλος, στο θέμα των επιχορηγήσεων ευχήθηκε να μην ξαναζήσει παλαιότερες εποχές όπου τα κοινοτικά χρήματα πήγαιναν σε αγρότες που δεν έκαναν τίποτα και “καθόντουσαν κάτω από τον πλάτανο” και να κατευθυνούν στους πραγματικούς παραγωγούς.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca κ. Πέκα Πεσόνεν, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί 22.000 ευρωπαϊκούς συνεταιρισμούς, 6 εκατομμύρια αγρότες και τζίρο της τάξης των 350 δισ. Ευρώ, υπογράμμισε ότι το μισό από το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών προέρχεται από τις επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από την αγορά, όταν στις περσσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των επιδοτήσεων είναι μικρότερο. Μάλιστα ακόμη και με τις επιδοτήσεις οι Αγρότες έχουν μόλις το μισό εισόδημα από το μέσο εισόδημα στη χώρα.

Υπογράμμισε ακόμη το πρόβλημα του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ότι μόλις το 6% των αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Πρόσθεσε δε, πως δεδομένου της απουσίας διάδοχης κατάστασης αλλά και της πρακτικής αδυναμίας πολλαπλασιασμού των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, πρέπει να δημιουργηθεί ευνοϊκό έδαφος για την προσέλκυση νέων αγροτών, κάτι στο οποίο δίνει έμφαση η νέα ΚΑΠ. Σύμφωνα με τον κ. Πεσόνεν, η νέα ΚΑΠ απαιτεί αναδιάρθρωση στρατηγικής και παροχή προϊόντων τα οποία ζητάει η αγορά. Τόνισε δε ότι πλέον η χρηματοδότηση θα συσχετίζεται με δείκτες απόδοσης των κτημάτων, οι οποίοι αν δεν καλύπτονται, θα χάνονται κοινοτικά κονδύλια.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι όλοι οι αγρότες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η επιβίωσή τους.

Ακόμη στην ίδια ενότητα, ο κ. Δημήτρης Μελάς, πρώην Υπηρεσιακός Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράμισε ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Χρειάζεται ωστόσο ένα μελετημένο στρατηγικό εθνικό σχέδιο, καθώς με βάση αυτό θα διεκδικούμε μέρος των κοινοτικών πόρων. Και αυτό επειδή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των αγροτών στους νέους κανόνες που θα διαμορφώνει η κάθε χώρα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κόβονται επιδοτήσεις.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι κυρίως διαπραγματευτικού χαρακτήρα και αφορούν στη μείωση της χρηματοδότησης και στην επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής. Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ τόνισε ότι η συμπληρωματικότητα των δυο πυλώνων είναι πλέον υποχρεωτική, η εφαρμογή παροχών γεωργικών συμβούλων αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά για την ώρα καταγράφεται ως μεγάλη παράλειψη από τη χώρα μας, ενώ έκανε λόγο για “ελαφρότητα” σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το ζήτημα της βασικής ενίσχυσης.

Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου, ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής κ. Δημήτρης Ζορμπάς αναφέρθηκε στον συμπληρωματικό ρόλο που ήδη παίζει η εταιρεία του στο ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, ρόλος ο οποίος αναμένεται να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, γενικότερα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο πρόεδρος της Neuropublic κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, τόνισε ότι η ευφυής γεωργία αποτελεί αντίδοτο στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στους αγρότες, τομέα στον οποίο η εταιρεία του προσφέρει πολλές λύσεις, ενώ η εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς κα Μαβίκα Ηλιού έκανε αναφορά στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει ήδη αναπτύξει ήδη από το 2010 Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Ομίλου. Τόνισε ακόμη ότι η Τράπεζα Πειραιώς συγχρηματοδότησε το 2012, την δημιουργία της Εφαρμογής Διαχείρισης Κλιματικού Κινδύνου (Climabiz), με σκοπό την αποτίμηση κόστους επιπτώσεων και προσαρμογής των επιχειρήσεων στην Κλιματική Αλλαγή.

Πηγή: https://www.life-events.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Ομάδα  20 ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο εισέβαλαν λίγο μετά τις  11.00 το πρωί στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που βρίσκεται στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Αφού πέταξαν "τρικάκια" και  φώναξαν συνθήματα,  αποχώρησαν από το κτίριο. Η παρέμβαση των αντιεξουσιαστών αφορά την ''κατάληψη 111'', που βρίσκεται στην Εγνατία.  Πηγή: seleo.gr
Κοινωνία
Αυξάνεται η τιμή το σουβλάκι που αναμένεται να φτάσει τα 3 ευρώ. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, Γιώργος Πολύζος είπε: «Ζούμε σε ένα περιβάλλον στο οποίο η φορολογία και οι εισφορές είναι στα ύψη. Οι τιμές των κρεάτων σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται συνέχεια. Από την 1η Μαρτίου η τιμή στο κρέας έχει ανέβει 30%». Είπε ακόμα ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα γίνουν για να προστατευθεί το προϊόν. Το ποσοστό αύξησης όπως είπε θα είναι του 10 με 15%! Και...
Εκπαίδευση
Τομή για την ανώτατη εκπαίδευση, χαρακτήρισε ο Κώστας Γαβρόγλου, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104, 9 FM. Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου με το νομοσχέδιο επιλύονται τρία προβλήματα. Αφενός αντιμετωπίζεται το θέμα της ανυπαρξίας της τρίτης λυκείου, και αφετέρου το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το οποίο εξαντλούσε τους υποψήφιους και τους οδηγούσε σε τεχνικές εισαγωγής...
Κοινωνία
Ένα πλήρες εκπαιδευτικό ταξίδι φιλόδοξων πιλότων και αεροσυνοδών προσφέρει η Ellinair, η αεροπορική εταιρεία με ελληνική υπογραφή, στο ολοκαίνουργιο εκπαιδευτικό της κέντρο στον κόμβο του αεροδρομίου Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται και η έδρα της. Στελεχωμένο από ιδιαίτερα έμπειρους επαγγελματίες με χιλιάδες ώρες πτήσης αλλά και διδασκαλίας χειρισμού αεροσκαφών στο ενεργητικό τους, το νέο εκπαιδευτικό κέντρο υπόσχεται να παρέχει ευρύ φάσμα εκπαί...
Κοινωνία
Το Mediterranean Cosmos, ο απόλυτος προορισμός για shopping και διασκέδαση για όλη την οικογένεια, υποδέχεται την Άνοιξη και γιορτάζει το Πάσχα, και σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί του με τις πιο ξεχωριστές εκδηλώσεις! Από τις 19 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, πρωτότυπα εικαστικά εργαστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες και διασκεδαστικές παραστάσεις απογειώνουν την πασχαλινή μας διάθεση!  Στο Σπίτι του Δάσους (Πράσινη Πλατεία, επίπεδο 1) και το Αυγόσπιτο (Κόκκ...
Σπορ
Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας έστησαν φιέστα τίτλου με σημαίες, καπνογόνα, πυρσοί, τραγούδια και συνθήματα. Δείτε το βίντεο: Πηγή: seleo.gr
Σπορ
Τρέλα για ένα εισιτήριο για το ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός αυτή την Κυριακή, όπου ο Δικέφαλος του Βορρά θα πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια! Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απελευθέρωσε τα εισιτήρια μέσω διαδικτύου στις 09.00 το πρωί και ήδη η ειδική πλατφόρμα δείχνει πως δεν υπάρχουν άλλα εισιτήρια. Έτσι, χιλιάδες φίλοι της ομάδας της Θεσσαλονίκης θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι από την τηλεόραση, ενώ μετά το παιχνίδι θα υπάρξουν πανηγυρισμοί με την ομάδα, τό...
Οικονομία
Στα 53,86 ευρώ εκτιμάται το μέσο τυπικό καλάθι του 2018 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 3% σε σχέση με το 2018 με 55,74 ευρώ.  Ωστόσο, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος παραμένει η τιμή του αρνιού. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τιμές των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τ...
Υγεία
1) Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Γεώργιος Γεννηματάς Εθν.Αμύνης 41, Θεσσαλονίκη 231 3308100 08:00-08:00 (Επομένης) Αγγειοχειρουργική, Καρδιολογική, Ορθοπαιδική, Ουρολογική, Παθολογική, Παιδιατρική, Παιδοορθοπαιδική, Παιδοχειρουργική, Χειρουργική, ΩΡΛ 2) Ιπποκράτειο - Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Κωνσταντινουπόλεως 49, Θεσσαλονίκη 231 3312000 08:00-08:00 (Επομένης) Γυναικολογική, Μαιευτική, Νεογνολογική, Παιδοψυχιατρική 3)  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκο...