Θεσσαλονίκη: Κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου το αγροτικό εισόδημα

Θεσσαλονίκη: Κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου το αγροτικό εισόδημα

Κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου παραμένει, παρά τις θετικές εξελίξεις, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, με το μισό μάλιστα από το συνολικό να καλύπτεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Copa Cogeca, Pekka Pesonen, μιλώντας από το βήμα του 2ου συνεδρίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), με θέμα "Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη".

Ο γενικός γραμματέας της "ενωμένης φωνής των αγροτών και των συνεταιρισμών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση", επισήμανε χαρακτηριστικά: "Είχαμε κάποιες θετικές εξελίξεις στα εθνικά αγροτικά εισοδήματα. Ωστόσο είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μισό από το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών προέρχεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις και άλλο το μισό από την αγορά. Και πάλι όμως βρίσκεται κάτω από το μέσο μισθό που λαμβάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι". Υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το 2016 μόλις το 5,8% από το σύνολο αυτών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα ήταν κάτω των 35 χρόνων, και σημείωσε ότι "η γεωργία σήμερα στην Ελλάδα είναι επιχείρηση των ηλικιωμένων για αυτό και θα πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες".

Τη θέση του ότι η κλιματική αλλαγή είναι θέμα επιβίωσης και βιωσιμότητας "και όχι μόνο περιβαλλοντικής ευαισθησίας», εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου ο τέως υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τέως γενικός γραμματέας του ΥΠ.Α.Α.Τ, Δημήτρης Μελάς, ενώ αναφερόμενος στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ, υπογράμμισε τους δύο κινδύνους που απειλούν την Ελλάδα: τη χρηματοδότηση και την επανεθνικοποίησή της.

"Γνώση, καινοτομία και ψηφιοποίηση είναι το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνοχή", υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν ΑΕ, Γιάννης Μαυρουδής, προσθέτοντας ότι "σε αυτό το πλαίσιο οι συνεταιρισμοί είναι οι ιδανικοί πόλοι". Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι η GAIA-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανέπτυξε ένα πλέγμα τεχνολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προτάσσοντας τη γνώση και τη συνεργασία.

Με την παραδοχή ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, οι πλημμύρες οι λειψυδρίες, οι φυσικές καταστροφές, καταδεικνύουν ότι το κλίμα της γης μεταβάλλεται ταχύτερα από ποτέ άλλοτε στην ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης.

"Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην χώρα μας, σε κλάδους με σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης (γεωργία, τουρισμός, ενέργεια, υδατοκαλλιέργειες, κ.α.) το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, τις αστικές, παράκτιες και νησιωτικές περιοχές και την υγεία θα είναι εν γένει αρνητικές", είπε και σημείωσε ότι "σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιπτώσεις έχουν θετικό πρόσημο, όπως είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου".

"Η ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας, αν και απολύτως αναγκαία, είναι επί του παρόντος δυσχερής", τόνισε ο κ. Σαββάκης και πρόσθεσε: "στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, ο ΣΒΕ προτείνει να ληφθεί υπόψη η ενσωμάτωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κατ΄αρχήν στην αγροτική ανάπτυξη, και ακολούθως στη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας".

Οπως εξήγησε, στο νέο παραγωγικό μοντέλο σημαντικό ρόλο για τον ΣΒΕ διαδραματίζουν οι διασυνδέσεις μεταξύ του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της παραγωγής και στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε την πρόταση να "αποτελέσει πραγματικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα το πλέγμα των διασυνδέσεων μεταξύ του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση. Η παραγωγή προϊόντων ονομασίας προέλευσης, υψηλής ποιότητας, που είναι ελκυστικά συσκευασμένα και τυποποιημένα, είναι μερικές μόνον από τις επιχειρηματικές κατευθύνσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που θα πρέπει να ενισχυθούν αναλόγως από την ελληνική πολιτεία", τόνισε.

Για να υλοποιηθεί δε η πρόταση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΒΕ επισήμανε ότι θα πρέπει αρχικά να μετεξελιχθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από φορέα υλοποίησης των διαδικασιών διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, "σε εστιακό σημείο σχεδιασμού και υλοποίησης στρατηγικής για την ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας και των διασυνδέσεών της με την εγχώρια μεταποιητική βάση".

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη πρόταση στρατηγικής θα οδηγήσει στη θωράκιση της ελληνικής γεωργίας από ανεπιθύμητες καταστάσεις, θα ανοίξει νέες αγορές υψηλού εισοδήματος και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον δευτερογενή τομέα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια