Μαθητές στη Θεσσαλονίκη ξεσηκώνονται για την κλιματική αλλαγή (βίντεο, φωτ.)

Μαθητές στη Θεσσαλονίκη ξεσηκώνονται για την κλιματική αλλαγή

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, δεκάδες μαθητές και φοιτητές άφησαν τις αίθουσες διδασκαλίας και βγήκαν στους δρόμους της πόλης ζητώντας οι αρμόδιοι να λάβουν επιτέλους μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από το πρωί περισσότεροι από 50 νέοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους συμμετέχοντας στην παγκόσμια απεργία για το κλίμα ή αλλιώς "Climate Srike", ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που ενεργοποιεί νέους από όλο τον κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές διαδηλώσεις που θα λειτουργήσουν ως μέσο πίεσης στους ιθύνοντες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η 15η Μαρτίου δεν είναι μια τυχαία επιλογή καθώς σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κλίματος.

Την συγκέντρωση οργάνωσε η περιβαλλοντική ομάδα του ΑΠΘ μαζί με το Climate Strike Greece και όπως υποστηρίζουν πρόκειται για τη δεύτερη συγκέντρωση για το περιβάλλον στην Ελλάδα με την πρώτη να πραγματοποιείται στις 8 Μαρτίου στην Αθήνα.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2018 όταν η σουηδέζα ακτιβίστρια Greta Thunberg έκανε απεργία κάθε Παρασκευή έξω από τη σουηδική βουλή μέχρι να γίνουν οι σουηδικές εκλογές στα τέλη του χρόνου, ζητώντας να αλλάξει η πολιτική για το περιβάλλον. Έκτοτε η ίδια έγινε παγκόσμιο φαινόμενο επηρεάζοντας νέες και νέους σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

"Το σκεπτικό μας είναι να καταφέρουμε κάθε Παρασκευή ή έστω ανά δύο Παρασκευές και μέχρι τα τέλη Μαΐου που έχουμε τις εκλογές, θεωρήσαμε ότι έχει νόημα να δίνουμε το βήμα αυτό ώστε να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι μαθητές" επισημαίνει ο Ευάγγελος Αστυρακάκης, υποψήφιος διδάκτορας Νομικής και μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας του ΑΠΘ.

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία προς τον Λευκό Πύργο -χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων καθώς μετακινήθηκαν από το πεζοδρόμιο.

Τα αιτήματα

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα του ΑΠΘ, το κίνημα μάχεται για μία καλύτερη πολιτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση είναι ένας από τους στόχους του Climate Strike και όπως εξηγεί ο υποψήφιος διδάκτορας του ΑΠΘ που συμμετέχει στη συγκέντρωση, το ζήτημα που τίθεται είναι το πώς θα γίνει η ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τους αρμόδιους οι οποίοι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τη νέα γενιά.

"Ένα από τα κύρια αιτήματα του Climate Strike είναι να γίνει αναδιπλασιασμός των στόχων όπως έχει τεθεί από την παγκόσμια κλιματική συμφωνία του Παρισιού. Με λίγα λόγια οι στόχοι που έχουν τεθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, αντί να ολοκληρωθούν το 2050 ζητούμε να γίνουν το 2030" σημειώνει.

Η παγκόσμια κινητοποίηση διοργανώνεται από μαθητές και νέους σε 40 χώρες και σε όλες τις ηπείρους.

climate-strike-mathites-leukos-pyrgos.jpg
climate-strike-mathites-leukos-pyrgos.jpg
\

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια