Απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Μάλτα

Μια πρόκληση και ένα στοίχημα: πώς ένας σχετικά άγνωστος προορισμός για τους Μαλτέζους, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, μπορεί να γίνει δημοφιλής.

Αυτός είναι ο στόχος που βάζουν οι τουριστικοί πράκτορες, με τα νέα δεδομένα που φέρνει η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Βαλέτα, με αρωγό τον δήμο Θεσσαλονίκης και τους επαγγελματίες του τουρισμού της πόλης.

Συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με ημερομηνία έναρξης την 4η Απριλίου, πτήσεις της Ryanair θα συνδέουν απευθείας τη Θεσσαλονίκη με την πρωτεύουσα της Μάλτας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα της «Διπλωματίας των πόλεων», όπως λέγεται η πρωτοβουλία που ενώνει ξενοδόχους, επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού, επισκέφθηκε τη Μάλτα, πραγματοποίησε επαφές με αξιωματούχους και επαγγελματίες και ολοκλήρωσε την αποστολή της, με την εκδήλωση για την παρουσίαση και προώθηση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, που έγινε την Καθαρά Δευτέρα.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, καλωσορίζοντας τους επαγγελματίες του τουρισμού της Μάλτας, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες, οι Μαλτέζοι δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για τη Θεσσαλονίκη, όπως όμως και οι Έλληνες δεν φαίνεται να έχουν γνώση του προορισμού Μάλτα.
Στα λόγια του αντιδημάρχου, ήρθαν να προστεθούν τα στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και προϊστάμενος μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουρισμού της Μάλτας (MTA), Κάρλο Μικάλεφ, ο οποίος επεσήμανε ότι από τους 2.598.690 τουρίστες που επισκέφθηκαν την Μάλτα το 2018, μόνο οι 17.676 ήταν Έλληνες.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Μάλτας, που ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 500.000, ταξιδεύουν αρκετά. Σε αριθμούς αυτό υπολογίζεται γύρω στους 200.000 ταξιδιώτες το χρόνο. Από αυτούς, ένας μικρός αριθμός, γύρω στα 500-800 άτομα, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει ο διευθυντής του ταξιδιωτικού πρακτορείου Britannia, Νοέλ Φαρούτζια, που ήταν το πρώτο το οποίο έκανε το άνοιγμα στην αγορά της Θεσσαλονίκης, πριν από 7 χρόνια.

«Στη Θεσσαλονίκη πηγαίνουν περίπου 5 πτήσεις τσάρτερ τον χρόνο, όταν στη Σλοβενία ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 20. Μιλάμε για περίπου 3.000 διανυκτερεύσεις, οι οποίες εκτιμώ ότι μπορούν να γίνουν 20.000, λόγω της νέας αεροπορικής σύνδεσης», επισημαίνει ο κ. Φαρούτζια. Αρκεί μόνο αυτό; «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που είναι εύκολο να αγαπήσουν οι Μαλτέζοι. Έχει πολλές ομορφιές, θα μπορούσα να πω ότι είναι η προέκταση της Μάλτας, καθώς συνδεόμαστε ιστορικά -ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες της Ελλάδας ο Ιωάννης Παπάφης έζησε και πέθανε στη Μάλτα- και μοιάζουμε σε ό,τι αφορά την κουλτούρα. Η γαστρονομία της πόλης, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφέ σε όμορφες γωνιές, η αγορά και οι γύρω περιοχές που μπορεί να επισκεφθεί κανείς, όπως για παράδειγμα τα Μετέωρα, η Χαλκιδική, η Πιερία, το Μέτσοβο και πολλά ακόμη, είναι μόνο μερικά από τα δυνατά σημεία που μπορούν να κατακτήσουν τον επισκέπτη», τονίζει.

Τους λόγους που αξίζει να επισκεφθεί και να γνωρίσει κανείς τη Θεσσαλονίκη, περιέγραψε και παρουσίασε με οπτικοακουστικό υλικό η υπεύθυνη της δράσης «Διπλωματία των Πόλεων», στέλεχος της αντιδημαρχίας Τουρισμού, Ιωάννα Μυταυτσή. Αυτή τη φορά είχε και νέα «όπλα» στη φαρέτρα: τα θεματικά βίντεο που δημιούργησε ο δήμος σε συνεργασία με το TCB-Thessaloniki Convention Bureau, με χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η κ. Μυταυτσή για άλλη μια φορά ανέδειξε την προσωπικότητα της πόλης, περιγράφοντας τη φυσική ομορφιά της, που απλώνεται από τα κάστρα ως την παραλία, τα 15 μνημεία UNESCO, τη ζωντάνια και την πολυπολιτισμικότητά της, τη γαστρονομία της και άλλα πολλά.

Τη Θεσσαλονίκη, ως τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και αφετηρία για εξορμήσεις, εκδρομές και διακοπές, ανέδειξε, από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού Κ. Μακεδονίας, Μίλτος Νικολάου. Ο κ. Νικολάου μίλησε για τις δυνατότητες που έχουν οι επισκέπτες να γνωρίσουν τις ατελείωτες αμμώδεις παραλίες της Χαλκιδικής, δέλεαρ για τους Μαλτέζους που τα νησιά τους έχουν κυρίως πετρώδεις παραλίες, το μυθικό βουνό της Πιερίας τον Όλυμπο αλλά και τις παραλίες της, τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, της Αμφίπολης και της πατρίδας του Μεγάλου Αλέξανδρου Πέλλας, τα γραφικά χωριά, τα λουτρά Πόζαρ και όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας μοναδική.

«Πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ελληνική τουριστική αποστολή με τόσο στοχευμένη προσέγγιση στη Μάλτα και αυτό δείχνει την ωριμότητα της Διπλωματίας των πόλεων», είπε ο διοργανωτής του ταξιδιού, τουριστικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης. Όπως επεσήμανε, «από το 2004 που μπήκαν οι Μαλτέζοι στην ΕΕ ξεκίνησε μια έντονη προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού σε διμερές επίπεδο. Στην αρχή επικεντρωθήκαμε στα ταξίδια των Ελλήνων προς τη Μάλτα αλλά τα τελευταία χρόνια φέρνουμε και Μαλτέζους στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα είναι πολύ γνωστή στους Μαλτέζους γενικά. Αγαπούν την Αθήνα, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. «Ευελπιστούμε ότι με την απευθείας πτήση, που θα συνδέει τη Μάλτα απευθείας με τη Θεσσαλονίκη, τόσο τους θερινούς μήνες όσο και το χειμώνα, θα καταφέρουμε, μέχρι το 2020, οι Μαλτέζοι να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των επισκεπτών της πόλης», επισημαίνει ο κ.Χατζημανώλης και προσθέτει: «Είναι εφικτός στόχος, αν το παλέψουμε όλοι».

Το παράδειγμα της Μάλτας

Το 2010, η Μάλτα είχε 1.338.840 εισερχόμενους τουρίστες, ενώ το 2018 έκλεισε με τους τουρίστες να ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και προϊστάμενος μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουρισμού της Μάλτας (MTA), Κάρλο Μικάλεφ. Οι Μαλτέζοι επενδύουν σε όλα τα είδη του τουρισμού και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανάλογα με τη σεζόν, καθώς η καλοκαιρία ευνοεί την προσέλκυση τουριστών όλο τον χρόνο.

Η τουριστική πολιτική και στρατηγική που ακολουθείται ορίζεται κεντρικά σε επίπεδο κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Βαλέττα, Κριστιάν Μικάλεφ σε συνάντηση που είχε με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Πέγκα και μέλη της αποστολής. Ο κ.Μικάλεφ αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουρισμού και τις επενδύσεις που γίνονται στον συγκεκριμένο τομέα, με την αύξηση των ξενοδοχείων και καλυμμάτων. Στη Βαλέτα, ωστόσο, η αρχιτεκτονική της πόλης δεν επιτρέπει την ανοικοδόμηση μεγάλων μονάδων, καθώς είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο μεσαιωνικός χαρακτήρας και τα ιστορικά κτίρια.

Οι Μαλτέζοι επενδύουν σε όλα τα είδη του τουρισμού και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανάλογα με τη σεζόν, καθώς η καλοκαιρία ευνοεί την προσέλκυση τουριστών όλο τον χρόνο

Οι Μαλτέζοι επενδύουν σε όλα τα είδη του τουρισμού και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανάλογα με τη σεζόν, καθώς η καλοκαιρία ευνοεί την προσέλκυση τουριστών όλο τον χρόνο

Οι Μαλτέζοι έχουν επιστρατεύσει και σύγχρονα μέσα για να κερδίσουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες παρουσιάζουν σε πέντε διαστάσεις (5D) την ιστορία της χώρας, στη γλώσσα του επισκέπτη, βοηθώντας τον πολύ γρήγορα να ενταχθεί στο περιβάλλον και να πάρει μια «γεύση» από τον τόπο που θα εξερευνήσει.

Μάλιστα, η Βαλέτα, η ιστορική πόλη Μεδίνα, το νησί Γκόζο και άλλοι γραφικοί προορισμοί ενέπνευσαν τους παραγωγούς του Game of thrones, του Κώδικα Ντα Βίντσι, του Gladiator και πολυάριθμων ακόμη κινηματογραφικών ταινιών.

Η ελληνική αποστολή

Την επιθυμία να συνδράμει την προσπάθεια της τουριστικής αποστολής της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ένας ...καθεαυτού διπλωμάτης, ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στη Μάλτα Δημήτρη1 Τσούγκας, ο οποίος υποδέχθηκε τους Θεσσαλονικείς «διπλωμάτες» στην πρεσβεία και συζήτησε μαζί τους τις προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ένιωσε ιδιαίτερα συγκινημένος ως Θεσσαλονικιός 4ης γενιάς. Στην εκδήλωση, τον πρέσβη εκπροσώπησε η επιτετραμμένη της πρεσβείας Ιωάννα Νικολακοπούλου, καθώς η τοποθέτησή του είναι τόσο πρόσφατη, που δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη όλες οι διαδικασίες για την πλήρη ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι Θεσσαλονικείς «διπλωμάτες» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν επίσης και να μάθουν την ιστορία της παρουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μάλτα, για την οποία τους μίλησε ο αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Στην 20η αποστολή της «Διπλωματίας των Πόλεων», με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρο Πέγκα, συμμετείχαν και αυτή τη φορά ξενοδόχοι, επαγγελματίες του τουρισμού και επιχειρηματίες του κλάδου, με δικά τους έξοδα. Στην εν λόγω αποστολή επίσης, το «παρών» έδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής και ο ΕΟΤ.

Πηγή: iefimerida.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Εγκληματικότητα
«Δύο μηχανισμοί είναι μέσα στο Μέγαρο. Λευτεριά στους επαναστάτες», είπε άγνωστος χωρίς να δίνει χρονικό περιθώριο ή παραπάνω στοιχεία. Κινητοποίηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη για ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών πιθανότατα στο Δικαστικό Μεγαρο της πόλης. Άγνωστος τηλεφώνησε περίπου στις 8:50 στο Ράδιο Θεσσαλονίκη προειδοποιώντας για ύπαρξη δύο εκρηκτικών μη...
Σπορ
Οι τρίπλες του έχουν μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ο Βασίλης Χατζηπαναγής είχε μαγέψει όλη την Ελλάδα. Με το ποδοσφαιρικό θρύλο να λέει ότι μπορούσε να τριπλάρει αντίπαλο ακόμη και μέσα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο! Την Πέμπτη το απόγευμα στο Ολυμπιακό Κέντρο Πανοράματος ο Βάσια και το «Camp Βασίλης Χατζηπαναγής» ήταν φιλοξενούμενοι του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία  να πάρο...
Κοινωνία
Oι Σύλλογοι «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και «Θρακική Εστία Λαγκαδά» θα πραγματοποιήσουν το ξακουστό σε όλο τον κόσμο έθιμο. Το έθιμο της πυροβασίας, τα Αναστενάρια, θα αναβιώσουν και φέτος στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην πόλη του Λαγκαδά. Σύμφωνα με το lagadas.net, από αύριο, 21 έως και την Τετάρτη, 23 Μαΐου οι Σύλλογοι «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και «Θρακική Εστία Λαγκαδά» θα πραγματοποιήσουν το ξακουστό σε όλο τον κόσμο έθιμο. Η πυρ...
Πολιτική
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία, ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ήδη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στηρίξει με την παρουσία του και τις υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Χρήστου Γιαν...
Περιστατικά
Αιματηρό επεισόδιο χθες το βράδυ μετά την πορεία για την Γενοκτονία των Ποντίων Δύο άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενα για εμπλοκή σε αιματηρό επεισόδιο, το οποίο συνέβη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, χθες το βράδυ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με θύμα έναν 29χρονο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες είναι 22 και 33 ετών, και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Όπως κατήγγειλε το θύμα,...
Κοινωνία
3 ώρες και 57 λεπτά τη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα - Το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα θα διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά - Οι παροχές Από σήμερα Δευτέρα ξεκίνησαν και επίσημα τα πρώτα δρομολόγια με την υπερταχεία Intercity Express της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα και Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο έγινε την περασμένη Τετάρτη, με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη να καταφθάνει στον σιδηροδ...
Οικονομία
Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστίασης που μετατάσσονται στον μειωμένο συντελεστή 13% από 24% Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι σύννομες, καλούνται να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους αλλά και τις ταμειακές τους μηχανές με βάση τα νέα δεδομένα. Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστί...
Περιστατικά
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 8:30 το πρωί, στην οδό Μοναστηρίου, στο ύψος του ξενοδοχείου Grand Hotel. Συγκεκριμένα, διερχόμενη αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με δίκυκλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 χρόνων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΕΚΑΒ ο τραυματισμός της γυναίκας στρατιωτικού δεν είναι σοβαρός και αυτή την ώρα μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Έρευνα για τα ακριβή αίτια διενεργεί η Τ...
Κοινωνία
Αναστάτωση προκλήθηκε στην περιοχή της Τούμπας μετά από εύρεση στρατιωτικού όλμου. Ο όλμος βρέθηκε σήμερα το πρωί στο ρέμα της Τούμπας. Στο σημείο έσπευσαν η αστυνομία και ο στρατός για να εκκενώσουν την περιοχή και να απομακρύνουν τον όλμο. Πληροφορίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι πρόκειται για βλήμα 105 χιλιοστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πυροσωλήνα, που σημαίνει ότι πιθανότατα είναι ενεργό. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Μονάδας Εκκαθ...