Ηλεκτρικά πατίνια χωρίς κανόνες κυκλοφορίας

Τη δυνατότητα μετακίνησης με ηλεκτρικά πατίνια έχουν οι Θεσσαλονικείς από το τέλος του περασμένου χρόνου, μετά την άδεια που έδωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε ιδιωτική εταιρεία για την πιλοτική κυκλοφορία τους στην πόλη.

Μπορεί το καινούργιο μέσο μεταφοράς να δείχνει γοητευτικό, κυρίως μεταξύ των νεότερων σε ηλικία Θεσσαλονικιών, όμως η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου για το πώς και πού πρέπει να κινούνται τα συγκεκριμένα οχήματα, ούτως ώστε πατίνια και πεζοί να συνυπάρχουν με ασφάλεια, καθιστά προβληματική την κυκλοφορία τους στους δρόμους της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας, η εταιρεία έχει διασκορπίσει πάνω από 50 ηλεκτρικά πατίνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ο κόσμος έχει, ήδη, υποδεχθεί με θετική διάθεση το νέο μέσο, όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο υπεύθυνος λειτουργίας (σ.σ. Operations’ Manager) της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη Νίκος Χατζηδάκης. «Εμείς κάθε πρωί τα τοποθετούμε με γεμάτη μπαταρία. Στην Αριστοτέλους, στον Λευκό Πύργο, στην Τσιμισκή. Μπορεί οποιοσδήποτε να το πάρει, αφού το δει μπροστά του και να το αφήσει όπου θέλει. Ελέγχονται όλα με GPS, οπότε γίνεται και το tracking (σ.σ. η παρακολούθηση) για το πόσα χρήματα θα πληρώσει» εξηγεί στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πώς λειτουργεί

Αφού ο υποψήφιος πελάτης εγκαταστήσει στο κινητό του την εφαρμογή της εταιρείας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μία χρεωστική κάρτα, προκειμένου να γίνει η σχετική χρέωση και μετά το μόνο που έχει να κάνει είναι να βρει κάποιο πατίνι.

Μάλιστα, μέσω της εφαρμογής, ο πελάτης μπορεί να εντοπίσει τα πλησιέστερα σε αυτόν ελεύθερα πατίνια και να διαλέξει εκείνο που προτιμά. Σε περίπτωση που δεν έχει οπτική επαφή με το πατίνι, ο πελάτης μπορεί να ενεργοποιήσει μία επιλογή στην εφαρμογή και τότε το «εκλεκτό» πατίνι θα χτυπήσει αυτομάτως το κουδουνάκι του, για να το ακούσει ο επίδοξος αναβάτης.

Ακολούθως, ο πελάτης μόλις ανέβει στο πατίνι, σαρώνει με την κάμερα του κινητού του, και μέσω της εφαρμογής της εταιρείας, τον κωδικό QR (σ.σ. ένα ασπρόμαυρο εικονίδιο με τετραγωνάκια) που υπάρχει πάνω στο τιμόνι. «Τότε αρχίζει η χρέωση. Το ξεκλείδωμα είναι ένα ευρώ και μετά είναι 0,15 ευρώ το λεπτό», ενημερώνει ο κ. Χατζηδάκης, αναγνωρίζοντας ότι η χρέωση είναι ακριβή, αφού ο σκοπός δεν είναι η χρήση του πατινιού για διασκέδαση, όπως λέει ο ίδιος, αλλά η διευκόλυνση στη μεταφορά.

Όταν ο πολίτης τελειώσει τη μετακίνησή του με το πατίνι, πατάει ένα κουμπί με το οποίο ολοκληρώνεται η χρέωση και μπορεί να το αφήσει όπου θέλει. «Αυτά είναι όλα ασφαλισμένα», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς για τους κινδύνους στη διάρκεια κυκλοφορίας με το πατίνι, τα οποία μπορούν να «πιάσουν» ακόμη και 25 χλμ./ώρα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας δηλώνει ότι «Είναι και θέμα προσοχής στο δρόμο. Η ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα είναι στην κρίση του καθενός».

Κυκλοφορία χωρίς κανονιστικό πλαίσιο

Σε σχέση με το πού νομιμοποιείται να κυκλοφορεί το ηλεκτρικό πατίνι, «Ακόμη δεν έχουν αποφασίσει οι αρμόδιες αρχές το πώς και το γιατί» παραδέχεται ο κ. Χατζηδάκης και συμβουλεύει τους χρήστες να κινούνται σε ποδηλατόδρομους ή στα δεξιά του δρόμου.

Πάντως, το ηλεκτρικό πατίνι ανεβαίνει και ανηφόρες, διαβεβαιώνει ο κ. Χατζηδάκης, τρέχοντας και με 8 χλμ./ώρα, ενώ «αντέχει» αναβάτες βάρους ακόμη και άνω των 100 κιλών.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η ιδιωτική εταιρεία δεν έχει καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία με το δήμο. Απλώς έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια λειτουργίας.

Θα γίνει ημερίδα όταν…

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας υπογραμμίζει μέσω της «ΜτΚ» ότι ο δήμος επιχειρεί να διοργανώσει μία ημερίδα, στην οποία θα κληθούν όλες οι σχετικές εταιρείες και οι αρμόδιες αρχές, με στόχο τη θεσμοθέτηση ενός «σύγχρονου και εύκολου ρυθμιστικού πλαισίου» για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών. Όπως ξεκαθαρίζει, η απόφαση να δοθεί άμεσα άδεια για πιλοτική λειτουργία βασίστηκε στη σκέψη ότι «αν πρέπει να το βάλουμε σε ένα πλαίσιο, θα αργήσουμε πάρα πολύ».

Ωστόσο, οι προσπάθειες του δήμου δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής και ο Σπύρος Πέγκας ζήτησε από άλλη εταιρεία, που διαθέτει ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα, να του στείλει ένα σχετικό εγχειρίδιο, χωρίς ακόμη να έχει λάβει κάτι σχετικό.

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος διαβεβαιώνει ότι και η τροχαία ψάχνει να βρει άκρη για το θέμα, επικοινωνώντας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ΜτΚ» έθεσε στην τροχαία Θεσσαλονίκης μία σειρά ερωτήματα σε σχέση με την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών δίτροχων, η οποία δεν είναι σε θέση να μας διαφωτίσει, αφού αναμένει διευκρινίσεις από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενώ εμφανίζει αδυναμία να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες λόγω και της παντελούς απουσίας ανάλογου πλαισίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απουσία κανονιστικού πλαισίου ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνεται και από τον εκπρόσωπο της ιδιωτικής εταιρείας, που έφερε τα πατίνια στη Θεσσαλονίκη.

patinia.jpg

Η «γέννηση» της ιδέας

«Τα πρωτοείδαμε στο Τελ Αβίβ όταν πήγαμε τον Σεπτέμβριο και εκεί μας έκανε εντύπωση με το δήμαρχο, πως οι πάντες κινούνται με ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα» περιγράφει στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την κυκλοφορία των πατινιών, ήδη κινητοποιήθηκαν και άλλες εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, είτε με ηλεκτρικά πατίνια είτε με ηλεκτρικά ποδήλατα. «Σιγά σιγά θα μπουν και άλλες εταιρείες και αυτό είναι το ζητούμενο. Όσο ο κόσμος αρχίζει να χρησιμοποιεί αυτά και αποφορτίζεται από αυτοκίνητα το κέντρο, είναι σημαντικό», πιστεύει ο αντιδήμαρχος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του δήμου στην κυκλοφορία των πατινιών, ο Σπύρος Πέγκας επιμένει ότι αυτή περιορίζεται στο ότι «δίνει την ευχή του και είναι δεκτικός στο να υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες μέσα στην πόλη».

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Πολιτική
H υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για θέματα καθημερινότητας στην πόλη, για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, για το αν αντιμετωπίζει αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά για το τι της λένε οι πολίτες στο δρόμο. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό μητροπολιτικό χαρακτήρα, χωρίς να καπελώνει τους υπόλοιπος αλλά να συνεργάζεται μαζί τους. H κ. Νοτοπούλου τόνισε πως ο δήμαρχος Θεσ...
Κοινωνία
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού και σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, προβλέπονται για το Δήμο Θεσσαλονίκης: α. Γενικός σημαιοστολισμός στην πόλη, από τις 8 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου, φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κα...
Εκπαίδευση
Ένα πολύπλοκο εξεταστικό σύστηµα εισαγωγής στα ΑΕΙ µε πολλά κενά ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο πρέπει να δοκιµαστεί στην πράξη, ώστε να αποδείξει εάν µπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της νέας γενιάς. Παρά το γεγονός ότι οι λεπτοµέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολλές βελτιώσεις και τροποποιήσεις, για να προχωρήσει τελικά χωρίς παρατράγουδα. Αυτό, άλλωστε, το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλο...
Κοινωνία
Στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μαθητές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φώναξαν συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία. Στη συνέχεια κρέμασε τα πανό στα κάγκελα του υπουργείο και αποχώρησαν από το σημείο. Οι μαθητές σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, πρ...
Οικολογία
Τρία έργα πρασίνου, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σε ισάριθμους Δήμους της Θεσσαλονίκης υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών προτάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Στο Δήμο Καλαμαριάς εγκρίθηκε η διαμόρφωση χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Λιανίδη και Δεληγιαννίδη. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή χώρου πρασίνου εμβαδού 785 τ.μ. επί των δυο οδών και δυο...
Κοινωνία
Το πρόγραμμα αφορά σε 70.000 παιδιά ηλικίας από 5,5 έως 16 ετών, που θα κάνουν διακοπές 15 ημερών σε παιδικές κατασκηνώσεις. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά και αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Τα κριτήρια Για να λάβουν οι γονείς την «Επιταγή Διαμονής», θα πρέπει να είχαν τουλάχιστον δύο μήνες τακτικής επιδότησης το 2018 ως άνεργοι....
Διάφορα
Με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και χιλιάδες ανθρώπους να απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της. Οι εικόνες στα social media μιλούν μόνες τους.  Θόδωρος Δημοσχάκης Μαρίνα Τούλα Μαρίνα Τούλα Μαρίνα Τούλα Πηγή: parallaximag.gr
Κοινωνία
Φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 04:11 τα ξημερώματα σε μονοκατοικία –λυόμενο, επί της οδούς Σμύρνης 35 στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με έντεκα άνδρες για την κατάσβεση. Από τη φωτιά, η οποία ήταν μεγάλης έκτασης, το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι πυροσβέστες δεν χρειάστηκε να κάνουν κάποιο απεγκλωβισμό καθώς οι ένοικοι κατάφεραν να βγουν εγκαίρως έξω από το σπίτι. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έ...
Πολιτική
Στις άτυπες νύξεις που έχουν γίνει προς επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα δεν καταγράφεται ιδιαίτερη επιθυμία συμμετοχής. Έντονη είναι η κυβερνητική κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, γύρω από την επιχειρηματική αποστολή που θα συμμετάσχει στο επίσημο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου –πιθανότατα στις 2 και 3 μηνός- και σε αυτό θα συ...