«Ζητείται ελπίς» από τις 120 δόσεις -Υποχώρηση τζίρου και «χαμηλές πτήσεις» στη Θεσ/νίκη

«Χαρταετό» πετάει η αγορά της Θεσσαλονίκης το πρώτο δίμηνο του 2019, καθώς η αναδουλειά, ο μειωμένος τζίρος και η απαισιοδοξία για το μέλλον είναι κυρίαρχα φαινόμενα μεταξύ των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Το εντυπωσιακό στοιχείο για το φετινό πρώτο δίμηνο είναι πως το κακό κλίμα και οι συνθήκες μειωμένης ρευστότητας στην αγορά ήταν δεδομένα μη αναμενόμενα, αφού υπήρχε η πεποίθηση πως η βελτιωμένη κατάσταση, που υπήρχε μέχρι το τέλος του 2018, θα είχε και συνέχεια φέτος.

Όμως κάτι ανάλογο δεν επαληθεύεται μέχρι στιγμής και συν τοις άλλοις έχουν δημιουργηθεί και προσδοκίες ανάμεσα στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για ελάφρυνση ή τουλάχιστον για καλύτερη διαχείριση των υποχρεώσεων τους εξαιτίας των επικείμενων ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις για χρέη απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και πιθανώς και για οφειλές προς την εφορία.

Οι παραγωγικοί και εμπορικοί φορείς της Θεσσαλονίκης συγκλίνουν όλοι στην άποψη πως η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία είναι απαραίτητη, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτεί την ύπαρξη ρευστότητας και βέβαια έγκαιρης πληρωμής τουλάχιστον των υποχρεώσεων του 2019.

Μέχρι στιγμής η εξαγγελία της κυβέρνησης για ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει αποδειχθεί «βόμβα» για τα έσοδα του ΕΦΚΑ, καθώς μόνο το Φεβρουάριο εισπράχθηκαν περίπου τα μισά έσοδα από αυτά που είχαν βεβαιωθεί. Συγκεκριμένα από τα 235 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί, στα ταμεία του ΕΦΚΑ μπήκαν 128 εκατ. ευρώ, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 54%.

Τα έσοδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 18,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά περίπου 25% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Αντίστοιχη μείωση υπάρχει και στα έσοδα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αφού από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα παρουσιάζεται μείωση της τάξης του 30%.

«Βούλιαξε» η αγορά της Θεσσαλονίκης

Ο μειωμένος τζίρος στην αγορά της Θεσσαλονίκης αφορά και τη μέχρι πρότινος «σκληροπυρηνική» εστίαση, η οποία αντιστεκόταν σθεναρά στην κρίση.

Όμως το πρώτο δίμηνο του 2019 καταγράφεται υποχώρηση του τζίρου και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ακόμη και σε σημεία πώλησης καφέ και snacks.

Κατακόρυφη πτώση γνωρίζει η διασκέδαση και η ψυχαγωγία στην πόλη, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τα άδεια ή τα ελάχιστα γεμάτα σχετικά καταστήματα.

Ακόμη και είδη επιχειρήσεων για τα οποία μέχρι πρότινος δεν έμπαινε καν θέμα απολύσεων, τώρα υπό την πίεση της αναδουλειάς αναγκάζονται να διώξουν μέρος του προσωπικού τους.

Ο λόγος γίνεται για ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, αναγκάστηκαν στο πρώτο δίμηνο του 2019 να προχωρήσουν σε απολύσεις ως απόρροια του συρρικνούμενου τζίρου.

Την ίδια στιγμή η προσδοκία της έλευσης των 120 δόσεων, τουλάχιστον για χρέη απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγεί πολλούς επαγγελματίες στην απόφαση να μην πληρώσουν προσώρας τα σχετικά χρέη τους και να περιμένουν την πολυπόθητη ρύθμιση.

Η τελευταία αντιμετωπίζεται ως «μάννα εξ ουρανού» και εάν υπάρχει πιθανότητα να μην υλοποιηθεί, τότε θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως οι συσσωρευμένες οφειλές πολλών επιχειρήσεων δεν θα καταστεί δυνατό να αποπληρωθούν.

Ποιοι θα μπουν στις 120 δόσεις;

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη απέναντι σε ασφαλιστικά ταμεία, αυτές τις δόσεις θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν όσοι έχουν οφειλές άνω των 6.000 ευρώ (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι), καθώς και αγρότες με οφειλές άνω των 3.600 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με νέα οφειλή κάτω των 6.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις, με την ελάχιστη να ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Αντίστοιχα οι αγρότες με νέες οφειλές κάτω των 3.600 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

Για τον επανυπολογισμό των οφειλών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ για το πραγματικό τους εισόδημα από το 2002- 2016.

Ο μηχανισμός αυτός θα οδηγεί εθελοντικά σε σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής, το οποίο θα «κουμπώνει» με το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% και θα οδηγεί σε συνολική απομείωση της οφειλής ακόμη και κατά 70%. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το «κούρεμα» των προσαυξήσεων να φτάνει και το 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής.

Έρχεται και η ρύθμιση για χρέη στην εφορία

Την ίδια στιγμή για την αντίστοιχη ρύθμιση απέναντι στην εφορία αναμένεται πως ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα υπολογίζονται και οι δόσεις, ενώ το δεύτερο σημαντικό δεδομένο αφορά στο χρονικό διάστημα που θα έχουν οι οφειλέτες ώστε να υποβάλλουν αίτηση.

Το ηλεκτρονικό σύστημα για τη ρύθμιση εφόσον ανοίξει στις αρχές Απριλίου θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία 3 μηνών για να ενταχθούν στη ρύθμιση της εφορίας. Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα προβλέπει τα ακόλουθα:

• Αποπληρωμή οφειλών σε έως και 120 δόσεις.
• Ελάχιστη δόση 25-30 ευρώ.
• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση δεν πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης.

Tον Απρίλιο του 2015 είχε θεσπιστεί από την παρούσα κυβέρνηση ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών της εφορίας σε 100 δόσεις. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση προχώρησε, με βάση το τρίτο μνημόνιο, σε αλλαγές επί τα χείρω αυξάνοντας στο 5% (από 3%) το επιτόκιο για όσους είχαν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Εκτός από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το σχέδιο αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις. Η βασική ρύθμιση θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48 εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής, δηλαδή, εάν το εισόδημά του επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση, ενώ εάν δεν είναι «βιώσιμος» θα εξαιρείται από τη ρύθμιση.

πηγή: thessnews.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Πολιτισμός
Σε θερινό σινεμά αναμένεται να μετατραπεί στις αρχές Σεπτεμβρίου η πλατεία Αριστοτέλους, καθώς προβληθεί σε αυτή, η γνωστή ταινία “Cinema Paradiso”. Η προβολή θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της «Σεζόν των κλασικών ταινιών», με ελεύθερη είσοδο. Ειδικότερα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κλασικές ταινίες απ’ όλη την ΕΕ προβάλλονται δωρεάν σε ένα ευρύ φάσμα χώρων σε 13 χώρες της ΕΕ — από μικρές πόλεις έως πρωτεύουσες — για την ανάδειξη της πλούσιας και ποικ...
Διάφορα
Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη (2 Σεπτεμβρίου 1944) και ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει εκδηλώσεις στη μνήμη των 149 θυμάτων. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 31 Αυγούστου, με τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών και φωτογραφίας «Αντίδοτο Λήθης», την «16η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης» και με θεατρική παράσταση στο Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοπ...
Διάφορα
Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες (21-08-2019) σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης και συγκεκριμένα στις ευρύτερες περιοχές του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, Πλατείας Αριστοτέλους, Πλατείας Αρχαίας Αγοράς, Ροτόντας – Καμάρας και Πλατείας Ναυαρίνου, υπό την εποπτεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, και την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες. Η συγκεκριμ...
Πολιτισμός
Η διαχρονική τέχνη του τσαγκάρη αναβιώνει στην Όσσα Λαγκαδά με τη σκηνογραφική αναβίωση ενός παλαιού εργαστηρίου τσαγκαρικής, όπου εκτίθενται παραδοσιακά εργαλεία του επαγγέλματος που για πολλούς αιώνες αναπτύχθηκε στον οικισμό. «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Οσσαίων "Η Αγία Κυράννα", με στόχο την ανάδειξη των ντόπιων υποδηματοποιών» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Συλλόγου, Άγγελος Μήτσας, συντηρητής αρχαιοτήτων. Το "Παλαιό Τσαγκαράδικο" τη...
Κοινωνία
Ο διοικητής του νοσοκομείου ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δε θα κινηθούν εναντίον του, σε περίπτωση που δεν πληρωθούν. Με διακοπή της σύμβασης απείλησε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος, τους δέκα επικουρικούς εργαζόμενους στη συγκεκριμένη μονάδα υγείας, σε περίπτωση που δεν υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να αναφέρουν ότι δε θα εγείρουν καμία απαίτηση εναντίον του, αν δεν τους κατ...
Κοινωνία
Μπισκότα Παπαδοπούλου: Διαβάστε τα κριτήρια για τις θέσεις που έχουν ανοίξει. Μπισκότα Παπαδοπούλου: Η εταιρεία Παπαδοπούλου βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής προσωπικού. Θα προσληφθούν υπάλληλοι σε Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα: Υπεύθυνος Λειτουργίας Συσκευαστικών Μηχανών Προσόντα: Απόφοιτος Τ.Ε.Ι. Μηχανολογίας/Ηλεκτρολογίας ή Αυτοματισμού, δυνατότητα εργασίας σε βάρδια, καλή γνώση Αγγλικών, γνώση MS Office, εμπειρία 3 ετών στη συσκευασία, εμπειρία σε συστήματ...
Κοινωνία
Απ’ ευθείας διάθεση προϊόντων μόνο από παραγωγούς θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή 25 Αυγούστου το «Αγροτικό Παντοπωλείο», συνεταιρισμός αλληλέγγυας οικονομίας στην πλαζ Αρετσούς, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των προϊόντων που θα διατεθούν είναι ελαιόλαδο, γραβιέρα, μέλι, αρωματικά φυτά κ.α. πηγή: thestival.gr
Κοινωνία
Έλλειψη μικρών, οικονομικών κατοικίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλάζουν τα δεδομένα – Πως διαμορφώνονται οι τιμές Το κυνήγι για τη φοιτητική κατοικία καλά κρατεί με πρώτους και καλύτερους τους φοιτητές που επιθυμούν να αλλάξουν σπίτι, τους αριστούχους που είναι βέβαιοι για το που περνούν αλλά και τους υπόλοιπους, πλέον, φοιτητές που βρίσκονται στην αναζήτηση.  Την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων...
Περιστατικά
Ο απολογισμός τροχαίου με σύγκρουση δύο ΙΧ, που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καβάλα ήταν ένας νεκρός και δύο τραυματίες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για 65χρονο άνδρα από τη Σερβία, ο οποίος είχε διασωληνωθεί, καθώς υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν επιπλέον δύο άτομα ελαφρά (η συνοδηγός του πρώτου οχήματος και ο οδηγός του δεύτερο...
Σχετικά νέα
Σχολικές τσάντες, μολύβια, γόμες και τετράδια: Πόσο κοστίζει στους γονείς ο εξοπλισμός του μαθητή
Θεσσαλονίκη: «Πετάει» το SKG - Πάνω από 800.000 επιβάτες τον Ιούλιο
ΑΑΔΕ: Έως τις 31 Αυγούστου στο Taxis τα εκκαθαριστικά με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ
Θεσσαλονίκη: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των ακινήτων στο Φίλυρο
Ανάκαμψη για την οικοδομή - Άνοδος τιμών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
120 δόσεις εφορίας: Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές - πίνακες με τη μηνιαία δόση
Τέλη κυκλοφορίας: Γλιτώνουν τις αυξήσεις οι ιδιοκτήτες νέων αυτοκινήτων
Έτσι εντοπίζονται τα πλαστά χαρτονομίσματα
Alpha Bank για κατασκευές: Εξέχουσας σημασίας οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική
Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων - "Τσουχτερά" τα πρόστιμα!