«Ζητείται ελπίς» από τις 120 δόσεις -Υποχώρηση τζίρου και «χαμηλές πτήσεις» στη Θεσ/νίκη

«Χαρταετό» πετάει η αγορά της Θεσσαλονίκης το πρώτο δίμηνο του 2019, καθώς η αναδουλειά, ο μειωμένος τζίρος και η απαισιοδοξία για το μέλλον είναι κυρίαρχα φαινόμενα μεταξύ των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Το εντυπωσιακό στοιχείο για το φετινό πρώτο δίμηνο είναι πως το κακό κλίμα και οι συνθήκες μειωμένης ρευστότητας στην αγορά ήταν δεδομένα μη αναμενόμενα, αφού υπήρχε η πεποίθηση πως η βελτιωμένη κατάσταση, που υπήρχε μέχρι το τέλος του 2018, θα είχε και συνέχεια φέτος.

Όμως κάτι ανάλογο δεν επαληθεύεται μέχρι στιγμής και συν τοις άλλοις έχουν δημιουργηθεί και προσδοκίες ανάμεσα στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για ελάφρυνση ή τουλάχιστον για καλύτερη διαχείριση των υποχρεώσεων τους εξαιτίας των επικείμενων ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις για χρέη απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και πιθανώς και για οφειλές προς την εφορία.

Οι παραγωγικοί και εμπορικοί φορείς της Θεσσαλονίκης συγκλίνουν όλοι στην άποψη πως η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία είναι απαραίτητη, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτεί την ύπαρξη ρευστότητας και βέβαια έγκαιρης πληρωμής τουλάχιστον των υποχρεώσεων του 2019.

Μέχρι στιγμής η εξαγγελία της κυβέρνησης για ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει αποδειχθεί «βόμβα» για τα έσοδα του ΕΦΚΑ, καθώς μόνο το Φεβρουάριο εισπράχθηκαν περίπου τα μισά έσοδα από αυτά που είχαν βεβαιωθεί. Συγκεκριμένα από τα 235 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί, στα ταμεία του ΕΦΚΑ μπήκαν 128 εκατ. ευρώ, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 54%.

Τα έσοδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 18,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά περίπου 25% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Αντίστοιχη μείωση υπάρχει και στα έσοδα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αφού από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα παρουσιάζεται μείωση της τάξης του 30%.

«Βούλιαξε» η αγορά της Θεσσαλονίκης

Ο μειωμένος τζίρος στην αγορά της Θεσσαλονίκης αφορά και τη μέχρι πρότινος «σκληροπυρηνική» εστίαση, η οποία αντιστεκόταν σθεναρά στην κρίση.

Όμως το πρώτο δίμηνο του 2019 καταγράφεται υποχώρηση του τζίρου και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ακόμη και σε σημεία πώλησης καφέ και snacks.

Κατακόρυφη πτώση γνωρίζει η διασκέδαση και η ψυχαγωγία στην πόλη, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τα άδεια ή τα ελάχιστα γεμάτα σχετικά καταστήματα.

Ακόμη και είδη επιχειρήσεων για τα οποία μέχρι πρότινος δεν έμπαινε καν θέμα απολύσεων, τώρα υπό την πίεση της αναδουλειάς αναγκάζονται να διώξουν μέρος του προσωπικού τους.

Ο λόγος γίνεται για ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, αναγκάστηκαν στο πρώτο δίμηνο του 2019 να προχωρήσουν σε απολύσεις ως απόρροια του συρρικνούμενου τζίρου.

Την ίδια στιγμή η προσδοκία της έλευσης των 120 δόσεων, τουλάχιστον για χρέη απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγεί πολλούς επαγγελματίες στην απόφαση να μην πληρώσουν προσώρας τα σχετικά χρέη τους και να περιμένουν την πολυπόθητη ρύθμιση.

Η τελευταία αντιμετωπίζεται ως «μάννα εξ ουρανού» και εάν υπάρχει πιθανότητα να μην υλοποιηθεί, τότε θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως οι συσσωρευμένες οφειλές πολλών επιχειρήσεων δεν θα καταστεί δυνατό να αποπληρωθούν.

Ποιοι θα μπουν στις 120 δόσεις;

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη απέναντι σε ασφαλιστικά ταμεία, αυτές τις δόσεις θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν όσοι έχουν οφειλές άνω των 6.000 ευρώ (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι), καθώς και αγρότες με οφειλές άνω των 3.600 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με νέα οφειλή κάτω των 6.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις, με την ελάχιστη να ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Αντίστοιχα οι αγρότες με νέες οφειλές κάτω των 3.600 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

Για τον επανυπολογισμό των οφειλών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ για το πραγματικό τους εισόδημα από το 2002- 2016.

Ο μηχανισμός αυτός θα οδηγεί εθελοντικά σε σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής, το οποίο θα «κουμπώνει» με το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% και θα οδηγεί σε συνολική απομείωση της οφειλής ακόμη και κατά 70%. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το «κούρεμα» των προσαυξήσεων να φτάνει και το 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής.

Έρχεται και η ρύθμιση για χρέη στην εφορία

Την ίδια στιγμή για την αντίστοιχη ρύθμιση απέναντι στην εφορία αναμένεται πως ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα υπολογίζονται και οι δόσεις, ενώ το δεύτερο σημαντικό δεδομένο αφορά στο χρονικό διάστημα που θα έχουν οι οφειλέτες ώστε να υποβάλλουν αίτηση.

Το ηλεκτρονικό σύστημα για τη ρύθμιση εφόσον ανοίξει στις αρχές Απριλίου θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία 3 μηνών για να ενταχθούν στη ρύθμιση της εφορίας. Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα προβλέπει τα ακόλουθα:

• Αποπληρωμή οφειλών σε έως και 120 δόσεις.
• Ελάχιστη δόση 25-30 ευρώ.
• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση δεν πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης.

Tον Απρίλιο του 2015 είχε θεσπιστεί από την παρούσα κυβέρνηση ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών της εφορίας σε 100 δόσεις. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση προχώρησε, με βάση το τρίτο μνημόνιο, σε αλλαγές επί τα χείρω αυξάνοντας στο 5% (από 3%) το επιτόκιο για όσους είχαν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Εκτός από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το σχέδιο αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις. Η βασική ρύθμιση θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48 εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής, δηλαδή, εάν το εισόδημά του επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση, ενώ εάν δεν είναι «βιώσιμος» θα εξαιρείται από τη ρύθμιση.

πηγή: thessnews.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Πολιτική
H υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για θέματα καθημερινότητας στην πόλη, για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, για το αν αντιμετωπίζει αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά για το τι της λένε οι πολίτες στο δρόμο. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό μητροπολιτικό χαρακτήρα, χωρίς να καπελώνει τους υπόλοιπος αλλά να συνεργάζεται μαζί τους. H κ. Νοτοπούλου τόνισε πως ο δήμαρχος Θεσ...
Κοινωνία
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού και σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, προβλέπονται για το Δήμο Θεσσαλονίκης: α. Γενικός σημαιοστολισμός στην πόλη, από τις 8 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου, φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κα...
Εκπαίδευση
Ένα πολύπλοκο εξεταστικό σύστηµα εισαγωγής στα ΑΕΙ µε πολλά κενά ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο πρέπει να δοκιµαστεί στην πράξη, ώστε να αποδείξει εάν µπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της νέας γενιάς. Παρά το γεγονός ότι οι λεπτοµέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολλές βελτιώσεις και τροποποιήσεις, για να προχωρήσει τελικά χωρίς παρατράγουδα. Αυτό, άλλωστε, το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλο...
Κοινωνία
Στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μαθητές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φώναξαν συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία. Στη συνέχεια κρέμασε τα πανό στα κάγκελα του υπουργείο και αποχώρησαν από το σημείο. Οι μαθητές σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, πρ...
Οικολογία
Τρία έργα πρασίνου, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σε ισάριθμους Δήμους της Θεσσαλονίκης υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών προτάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Στο Δήμο Καλαμαριάς εγκρίθηκε η διαμόρφωση χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Λιανίδη και Δεληγιαννίδη. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή χώρου πρασίνου εμβαδού 785 τ.μ. επί των δυο οδών και δυο...
Κοινωνία
Το πρόγραμμα αφορά σε 70.000 παιδιά ηλικίας από 5,5 έως 16 ετών, που θα κάνουν διακοπές 15 ημερών σε παιδικές κατασκηνώσεις. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά και αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Τα κριτήρια Για να λάβουν οι γονείς την «Επιταγή Διαμονής», θα πρέπει να είχαν τουλάχιστον δύο μήνες τακτικής επιδότησης το 2018 ως άνεργοι....
Διάφορα
Με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και χιλιάδες ανθρώπους να απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της. Οι εικόνες στα social media μιλούν μόνες τους.  Θόδωρος Δημοσχάκης Μαρίνα Τούλα Μαρίνα Τούλα Μαρίνα Τούλα Πηγή: parallaximag.gr
Κοινωνία
Φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 04:11 τα ξημερώματα σε μονοκατοικία –λυόμενο, επί της οδούς Σμύρνης 35 στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με έντεκα άνδρες για την κατάσβεση. Από τη φωτιά, η οποία ήταν μεγάλης έκτασης, το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι πυροσβέστες δεν χρειάστηκε να κάνουν κάποιο απεγκλωβισμό καθώς οι ένοικοι κατάφεραν να βγουν εγκαίρως έξω από το σπίτι. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έ...
Πολιτική
Στις άτυπες νύξεις που έχουν γίνει προς επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα δεν καταγράφεται ιδιαίτερη επιθυμία συμμετοχής. Έντονη είναι η κυβερνητική κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, γύρω από την επιχειρηματική αποστολή που θα συμμετάσχει στο επίσημο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου –πιθανότατα στις 2 και 3 μηνός- και σε αυτό θα συ...