Οι άνθρωποι που μας δείχνουν από... ψηλά τη Θεσσαλονίκη (Photos)

Μαγευτικές είναι οι εικόνες που μας χαρίζουν οι φωτογράφοι μέσω των drones, των μικρών δηλαδή ιπτάμενων μηχανών που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μια νέα τάση στο κεφάλαιο της φωτογραφίας. Το makthes.gr γνώρισε κάποιους από τους «υπεύθυνους» για την οπτική της Θεσσαλονίκης, όπως δεν την είχαμε ξανά δει στο παρελθόν. Μοιράζονται μαζί μας εικόνες από σημεία που ίσως περνάμε καθημερινά, αλλά όταν τα βλέπεις από ψηλά σίγουρα σου φαίνονται διαφορετικά και σε μαγεύουν. Επίσης, είναι αυτοί που μας παρουσιάζουν κάποια μέρη που είτε δεν τα γνωρίζουμε, είτε τα γνωρίζουμε αλλά με το γυμνό μάτι δεν μπορούμε να δούμε την πραγματική τους ομορφιά.

thessaloniki-drone-02.jpg

Αεροφωτογραφία του Γιάννη Τριανταφυλλόπουλου

«Το drone σου δίνει την ευκαιρία να δεις πόσο διαφορετικό είναι από ψηλά αυτό που βλέπεις από κάτω, μπορείς να παίξεις με πράγματα που βλέπεις στην καθημερινότητα σου και να δημιουργήσεις εικόνες που ίσως τις βλέπεις κάθε μέρα, έτσι όπως δεν τις έχει ξανά δει. Για παράδειγμα την πλατεία Αριστοτέλους, όλοι την ξέρουν αλλά δεν την έχουν δει από πάνω, το πώς φαίνονται οι άνθρωποι σαν μυρμήγκια ή με τις σκιές το μεσημέρι με έντονο ήλιο ή την παραλιακή που είναι ίσως το ωραιότερο κομμάτι της Θεσσαλονίκης», σημειώνει ο φωτογράφος Κώστας Αλεξόπουλος που πήρε το πρώτο του drone το 2017 και ασχολείται με αυτό εδώ και δύο χρόνια. «Το πιο ωραίο είναι ότι με το drone όσες φορές και να βγεις έξω ακόμα και στην ίδια πλατεία να πηγαίνεις,  θα κάνεις διαφορετικά πράγματα, γιατί παίζεις και με το ύψος, παίζεις με το βάθος, με τον κόσμο, με τον καιρό, με τα πάντα και η οπτική σου στην ουσία εναρμονίζει την εικόνα», συμπληρώνει.

Οι περισσότεροι φωτογράφοι που ασχολούνται με τα drones, δεν το κάνουν ως κύρια δουλειά, αλλά κυρίως ως χόμπι ή ως δεύτερη ενασχόληση.  Ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης ασχολείται με τις αεροφωτογραφίες ως « part time» δουλειά πλέον, ενώ το ξεκίνησε απλά σαν χόμπι. «Το 2015 αγόρασα ένα «κινέζικο παιχνιδάκι», και κατευθείαν μ’ άρεσε πάρα πολύ. Στην συνέχεια άρχισα να παίρνω πιο επαγγελματικά drones. Πριν από αυτό δεν είχα καμία σχέση με την φωτογραφία, αλλά μου άρεσε πολύ αυτό που έβλεπα από πάνω και με εντυπωσίαζαν οι όψεις που δεν μπορείς να δεις με τα μάτια σου» αναφέρει.

thessaloniki-drone-01.jpg

Αεροφωτογραφία του Γιάννη Τριανταφυλλόπουλου


 «Το 2012 ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία. Από το 2016 που πήρα το drone μου έχω αρχίσει να βγάζω και φωτογραφίες «από ψηλά». Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία ως χόμπι αλλά τώρα έχω κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης και αναλαμβάνω διάφορα πρότζεκτ ανά διαστήματα, πράγμα το οποίο ευελπιστώ κάποια στιγμή να γίνεται σε πιο τακτική βάση», δηλώνει ο φωτογράφος Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Τι επιλέγουν να τραβήξουν με τα drones

«Εγώ επιλέγω να κάνω minimal φωτογραφίες και φιγούρες. Είναι ανάλογα με την αισθητική του καθενός, άλλος βγάζει τοπία, άλλος βγάζει την Θεσσαλονίκη από ψηλά» σημειώνει ο Κώστας Αλεξόπουλος ενώ ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης αναφέρει πως: «Συνήθως με ελκύουν τα τοπία, δεν εστιάζω στα πρόσωπα. Μου αρέσουν περισσότερο οι minimal φωτογραφίες και το παιχνίδι με τις σκιές και τις γραμμές. Θέλω να δείξω τη δική μου οπτική. Για παράδειγμα έχω κάνει φωτογράφηση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και έχει βγει πολύ όμορφη δουλειά. Δεν χρειάζεται ένας χώρος που δεν χρησιμοποιείται πλέον να είναι μόνο άσχημος και παρατημένος. Έχει και αυτός τη δική του πραγματικότητα. Επίσης θεωρώ ότι η φωτογραφία είναι μια οικουμενική γλώσσα. Συχνά συμβαίνει να μην μπορείς να εκφράσεις σε μια γλώσσα αυτό ακριβώς που θέλεις, είτε επειδή είναι η δεύτερή σου γλώσσα και σου λείπουν οι λέξεις, είτε επειδή δεν έχεις την τριβή της καθημερινότητας που θα ήθελες. Με τη φωτογραφία κατορθώνεις να περάσεις το μήνυμά σου άμεσα».

thessaloniki-drone-06.jpg

Αεροφωτογραφία του Κώστα Αλεξόπουλου 

thessaloniki-drone-05.jpg

Αεροφωτογραφία του Παναγιώτη Θεοδωρίδη 

Χόμπι που χρειάζεται εξάσκηση και… κοστίζει!

Εκτός από τις γνώσεις που μπορείς να βρεις διάσπαρτες στο διαδίκτυο, ακόμα και μέσα από βιντεάκια στο Youtube, αυτό που πραγματικά χρειάζεται για να πετάς σωστά ένα drone είναι η εξάσκηση. «Το σίγουρο είναι ότι πρώτα πρέπει να περάσεις από την κλασική φωτογραφία, να βρεις την τεχνοτροπία που σου ταιριάζει και μετά να ασχοληθείς με τη φωτογράφηση με drone. Έχω δει εκατομμύρια βιντεάκια με tutorials στο youtube. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες κάποιου, απλά κάτι παίρνεις από τον καθένα για να φτιάξεις το δικό σου παζλ, να βρεις το δικό σου τρόπο να τραβάς φωτογραφίες. Και αυτό με τη σειρά του δεν είναι στατικό και παγιωμένο. Ενδέχεται βελτίωσης και αναθεώρησης» εξηγεί  ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης. «Ξεκίνησα να το πετάω σε αλάνες και γήπεδα για να μάθω να το χειρίζομαι, μέχρι να το βγάλω στον κόσμο και να κάνω πλάνα μου πήρε ένα καλοκαίρι που έκανα εξάσκηση σε μέρη που δεν είχε τίποτα» αναφέρει ο Κώστας Αλεξόπουλος.

thessaloniki-drone-08.jpg

Αεροφωτογραφία του Κώστα ΑλεξόπουλουΣύμφωνα με τους φωτογράφους είναι ένα ακριβό« χόμπι», καθώς μόνο η μπαταρία κοστίζει 200 ευρώ, ενώ το πιο φθηνό drone ξεκινάει από 600 ευρώ, με τα πιο ακριβά να φτάνουν και να ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ.  «Είναι κάτι που πρέπει να έχεις την «αρρώστια» να το κάνεις. «Πετάς» λεφτά σε εξοπλισμό και ξοδεύεις πολλές ώρες για να μάθεις να το χειρίζεσαι, ενώ πάντα υπάρχει ένας φόβος γιατί έχεις κυριολεκτικά στον αέρα ένα μηχάνημα που κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ», τονίζει ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης.

O ρόλος του Instagram και των social media

Όπως είναι γνωστό τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στις μέρες μας είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την προώθηση και αναδημοσίευση εικόνων. Αυτό κάποιες φορές έχει θετική επίδραση στους φωτογράφους, αλλά κάποιες φορές υπάρχουν και αρνητικά.

«Το Instagram είναι ένα μέσο που μπορεί να προβάλλει την φωτογραφία σου σε κάποιον που κάθεται στο κινητό του στην άλλη άκρη του κόσμου. Αλλά είναι και ένα επικίνδυνο μέσο γιατί μπορεί κάποιος να πάρει την φωτογραφία σου και όλα τα δικαιώματα της και να την αναπαράγει αυθαίρετα οπουδήποτε» δηλώνει ο Κώστας Αλεξόπουλος, σημειώνοντας πως διάφορες σελίδες καθημερινά από όλο τον κόσμο αναπαράγουν φωτογραφίες του, προωθώντας την δουλειά του αλλά και ταυτόχρονα και τη Θεσσαλονίκη.

thessaloniki-drone-07.jpgΑεροφωτογραφία του Κώστα Αλεξόπουλου 

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης προωθεί τις φωτογραφίες του μέσω του λογαριασμού του στο Instagram, ενώ  από  λογαριασμό που διατηρεί στην εφαρμογή eyeem.com, έχει καταφέρει να πουλήσει κάποιες φωτογραφίες του. Επίσης συνεργάζεται με μεγάλες εταιρίες για προώθηση προϊόντων μέσω των φωτογραφιών του.

 Στο Instagram υπάρχουν μικρές κοινότητες φωτογράφων drones, αλλά και κάποιες ομάδες όπως το Drone Greece, το Greece drone, το IG drone. Σύμφωνα με τον Κώστα Αλεξόπουλο, συχνά δημιουργούνται μικρές κοινότητες φωτογράφων που γνωρίζονται από το Instagram, με τους οποίους βγαίνουν όλοι μαζί με τα drones τους και πειραματίζονται σε διάφορα μέρη.

Οι κανονισμοί και οι νόμοι για τα drones

Για τις πτήσεις drones σε επαγγελματικό επίπεδο χρειάζεται δίπλωμα και κατάθεση σχεδίου πτήσης, ώστε να δηλώνεις την πορεία που θα ακολουθήσει το drone. Οι νόμοι στην Ελλάδα όσο αφορά τα drones είναι λίγο αμφιλεγόμενοι και οι περισσότεροι δεν τους ακολουθούν πιστά, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός . Ο νόμος επιτρέπει το drone να πετάξει στα 122 μέτρα (400 πόδια), χωρίς την κατάθεση σχεδίου πτήσης με την προϋπόθεση ότι δεν είναι για επαγγελματική δουλειά, δηλαδή παραγωγή για διαφήμιση, ταινία, σειρά ή παραγωγές για τηλεόραση. Επίσης απαιτείται ασφαλή απόσταση από ανθρώπους και ξένη περιουσία . Υπάρχουν ακόμη και τα fly zones, δηλαδή κάποια συγκεκριμένα μέρη που απαγορεύεται να πετάξεις drone, όπως τα γήπεδα ή τα αεροδρόμια, οι φυλακές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα στρατόπεδα. Συνήθως, το ίδιο το drone αναγνωρίζει αυτές τις περιοχές και δεν σηκώνεται στις απαγορευμένες ζώνες.

Να σημειωθεί, πως τους τελευταίους έξι μήνες έχουν ξεκινήσει κάποιες σχολές για drone, για αυτούς που θέλουν να μάθουν βασικές αρχές ώστε να «πιλοτάρουν».

thessaloniki-drone-04.jpg

Αεροφωτογραφία του Παναγιώτη Θεοδωρίδη 

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Εγκληματικότητα
«Δύο μηχανισμοί είναι μέσα στο Μέγαρο. Λευτεριά στους επαναστάτες», είπε άγνωστος χωρίς να δίνει χρονικό περιθώριο ή παραπάνω στοιχεία. Κινητοποίηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη για ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών πιθανότατα στο Δικαστικό Μεγαρο της πόλης. Άγνωστος τηλεφώνησε περίπου στις 8:50 στο Ράδιο Θεσσαλονίκη προειδοποιώντας για ύπαρξη δύο εκρηκτικών μη...
Σπορ
Οι τρίπλες του έχουν μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ο Βασίλης Χατζηπαναγής είχε μαγέψει όλη την Ελλάδα. Με το ποδοσφαιρικό θρύλο να λέει ότι μπορούσε να τριπλάρει αντίπαλο ακόμη και μέσα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο! Την Πέμπτη το απόγευμα στο Ολυμπιακό Κέντρο Πανοράματος ο Βάσια και το «Camp Βασίλης Χατζηπαναγής» ήταν φιλοξενούμενοι του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία  να πάρο...
Κοινωνία
Oι Σύλλογοι «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και «Θρακική Εστία Λαγκαδά» θα πραγματοποιήσουν το ξακουστό σε όλο τον κόσμο έθιμο. Το έθιμο της πυροβασίας, τα Αναστενάρια, θα αναβιώσουν και φέτος στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην πόλη του Λαγκαδά. Σύμφωνα με το lagadas.net, από αύριο, 21 έως και την Τετάρτη, 23 Μαΐου οι Σύλλογοι «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και «Θρακική Εστία Λαγκαδά» θα πραγματοποιήσουν το ξακουστό σε όλο τον κόσμο έθιμο. Η πυρ...
Πολιτική
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία, ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ήδη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στηρίξει με την παρουσία του και τις υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Χρήστου Γιαν...
Περιστατικά
Αιματηρό επεισόδιο χθες το βράδυ μετά την πορεία για την Γενοκτονία των Ποντίων Δύο άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενα για εμπλοκή σε αιματηρό επεισόδιο, το οποίο συνέβη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, χθες το βράδυ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με θύμα έναν 29χρονο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες είναι 22 και 33 ετών, και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Όπως κατήγγειλε το θύμα,...
Κοινωνία
3 ώρες και 57 λεπτά τη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα - Το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα θα διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά - Οι παροχές Από σήμερα Δευτέρα ξεκίνησαν και επίσημα τα πρώτα δρομολόγια με την υπερταχεία Intercity Express της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα και Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο έγινε την περασμένη Τετάρτη, με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη να καταφθάνει στον σιδηροδ...
Οικονομία
Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστίασης που μετατάσσονται στον μειωμένο συντελεστή 13% από 24% Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι σύννομες, καλούνται να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους αλλά και τις ταμειακές τους μηχανές με βάση τα νέα δεδομένα. Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστί...
Περιστατικά
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 8:30 το πρωί, στην οδό Μοναστηρίου, στο ύψος του ξενοδοχείου Grand Hotel. Συγκεκριμένα, διερχόμενη αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με δίκυκλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 χρόνων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΕΚΑΒ ο τραυματισμός της γυναίκας στρατιωτικού δεν είναι σοβαρός και αυτή την ώρα μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Έρευνα για τα ακριβή αίτια διενεργεί η Τ...
Κοινωνία
Αναστάτωση προκλήθηκε στην περιοχή της Τούμπας μετά από εύρεση στρατιωτικού όλμου. Ο όλμος βρέθηκε σήμερα το πρωί στο ρέμα της Τούμπας. Στο σημείο έσπευσαν η αστυνομία και ο στρατός για να εκκενώσουν την περιοχή και να απομακρύνουν τον όλμο. Πληροφορίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι πρόκειται για βλήμα 105 χιλιοστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πυροσωλήνα, που σημαίνει ότι πιθανότατα είναι ενεργό. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Μονάδας Εκκαθ...
Σχετικά νέα