Οι άνθρωποι που μας δείχνουν από... ψηλά τη Θεσσαλονίκη (Photos)

Μαγευτικές είναι οι εικόνες που μας χαρίζουν οι φωτογράφοι μέσω των drones, των μικρών δηλαδή ιπτάμενων μηχανών που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μια νέα τάση στο κεφάλαιο της φωτογραφίας. Το makthes.gr γνώρισε κάποιους από τους «υπεύθυνους» για την οπτική της Θεσσαλονίκης, όπως δεν την είχαμε ξανά δει στο παρελθόν. Μοιράζονται μαζί μας εικόνες από σημεία που ίσως περνάμε καθημερινά, αλλά όταν τα βλέπεις από ψηλά σίγουρα σου φαίνονται διαφορετικά και σε μαγεύουν. Επίσης, είναι αυτοί που μας παρουσιάζουν κάποια μέρη που είτε δεν τα γνωρίζουμε, είτε τα γνωρίζουμε αλλά με το γυμνό μάτι δεν μπορούμε να δούμε την πραγματική τους ομορφιά.

thessaloniki-drone-02.jpg

Αεροφωτογραφία του Γιάννη Τριανταφυλλόπουλου

«Το drone σου δίνει την ευκαιρία να δεις πόσο διαφορετικό είναι από ψηλά αυτό που βλέπεις από κάτω, μπορείς να παίξεις με πράγματα που βλέπεις στην καθημερινότητα σου και να δημιουργήσεις εικόνες που ίσως τις βλέπεις κάθε μέρα, έτσι όπως δεν τις έχει ξανά δει. Για παράδειγμα την πλατεία Αριστοτέλους, όλοι την ξέρουν αλλά δεν την έχουν δει από πάνω, το πώς φαίνονται οι άνθρωποι σαν μυρμήγκια ή με τις σκιές το μεσημέρι με έντονο ήλιο ή την παραλιακή που είναι ίσως το ωραιότερο κομμάτι της Θεσσαλονίκης», σημειώνει ο φωτογράφος Κώστας Αλεξόπουλος που πήρε το πρώτο του drone το 2017 και ασχολείται με αυτό εδώ και δύο χρόνια. «Το πιο ωραίο είναι ότι με το drone όσες φορές και να βγεις έξω ακόμα και στην ίδια πλατεία να πηγαίνεις,  θα κάνεις διαφορετικά πράγματα, γιατί παίζεις και με το ύψος, παίζεις με το βάθος, με τον κόσμο, με τον καιρό, με τα πάντα και η οπτική σου στην ουσία εναρμονίζει την εικόνα», συμπληρώνει.

Οι περισσότεροι φωτογράφοι που ασχολούνται με τα drones, δεν το κάνουν ως κύρια δουλειά, αλλά κυρίως ως χόμπι ή ως δεύτερη ενασχόληση.  Ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης ασχολείται με τις αεροφωτογραφίες ως « part time» δουλειά πλέον, ενώ το ξεκίνησε απλά σαν χόμπι. «Το 2015 αγόρασα ένα «κινέζικο παιχνιδάκι», και κατευθείαν μ’ άρεσε πάρα πολύ. Στην συνέχεια άρχισα να παίρνω πιο επαγγελματικά drones. Πριν από αυτό δεν είχα καμία σχέση με την φωτογραφία, αλλά μου άρεσε πολύ αυτό που έβλεπα από πάνω και με εντυπωσίαζαν οι όψεις που δεν μπορείς να δεις με τα μάτια σου» αναφέρει.

thessaloniki-drone-01.jpg

Αεροφωτογραφία του Γιάννη Τριανταφυλλόπουλου


 «Το 2012 ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία. Από το 2016 που πήρα το drone μου έχω αρχίσει να βγάζω και φωτογραφίες «από ψηλά». Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία ως χόμπι αλλά τώρα έχω κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης και αναλαμβάνω διάφορα πρότζεκτ ανά διαστήματα, πράγμα το οποίο ευελπιστώ κάποια στιγμή να γίνεται σε πιο τακτική βάση», δηλώνει ο φωτογράφος Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Τι επιλέγουν να τραβήξουν με τα drones

«Εγώ επιλέγω να κάνω minimal φωτογραφίες και φιγούρες. Είναι ανάλογα με την αισθητική του καθενός, άλλος βγάζει τοπία, άλλος βγάζει την Θεσσαλονίκη από ψηλά» σημειώνει ο Κώστας Αλεξόπουλος ενώ ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης αναφέρει πως: «Συνήθως με ελκύουν τα τοπία, δεν εστιάζω στα πρόσωπα. Μου αρέσουν περισσότερο οι minimal φωτογραφίες και το παιχνίδι με τις σκιές και τις γραμμές. Θέλω να δείξω τη δική μου οπτική. Για παράδειγμα έχω κάνει φωτογράφηση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και έχει βγει πολύ όμορφη δουλειά. Δεν χρειάζεται ένας χώρος που δεν χρησιμοποιείται πλέον να είναι μόνο άσχημος και παρατημένος. Έχει και αυτός τη δική του πραγματικότητα. Επίσης θεωρώ ότι η φωτογραφία είναι μια οικουμενική γλώσσα. Συχνά συμβαίνει να μην μπορείς να εκφράσεις σε μια γλώσσα αυτό ακριβώς που θέλεις, είτε επειδή είναι η δεύτερή σου γλώσσα και σου λείπουν οι λέξεις, είτε επειδή δεν έχεις την τριβή της καθημερινότητας που θα ήθελες. Με τη φωτογραφία κατορθώνεις να περάσεις το μήνυμά σου άμεσα».

thessaloniki-drone-06.jpg

Αεροφωτογραφία του Κώστα Αλεξόπουλου 

thessaloniki-drone-05.jpg

Αεροφωτογραφία του Παναγιώτη Θεοδωρίδη 

Χόμπι που χρειάζεται εξάσκηση και… κοστίζει!

Εκτός από τις γνώσεις που μπορείς να βρεις διάσπαρτες στο διαδίκτυο, ακόμα και μέσα από βιντεάκια στο Youtube, αυτό που πραγματικά χρειάζεται για να πετάς σωστά ένα drone είναι η εξάσκηση. «Το σίγουρο είναι ότι πρώτα πρέπει να περάσεις από την κλασική φωτογραφία, να βρεις την τεχνοτροπία που σου ταιριάζει και μετά να ασχοληθείς με τη φωτογράφηση με drone. Έχω δει εκατομμύρια βιντεάκια με tutorials στο youtube. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες κάποιου, απλά κάτι παίρνεις από τον καθένα για να φτιάξεις το δικό σου παζλ, να βρεις το δικό σου τρόπο να τραβάς φωτογραφίες. Και αυτό με τη σειρά του δεν είναι στατικό και παγιωμένο. Ενδέχεται βελτίωσης και αναθεώρησης» εξηγεί  ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης. «Ξεκίνησα να το πετάω σε αλάνες και γήπεδα για να μάθω να το χειρίζομαι, μέχρι να το βγάλω στον κόσμο και να κάνω πλάνα μου πήρε ένα καλοκαίρι που έκανα εξάσκηση σε μέρη που δεν είχε τίποτα» αναφέρει ο Κώστας Αλεξόπουλος.

thessaloniki-drone-08.jpg

Αεροφωτογραφία του Κώστα ΑλεξόπουλουΣύμφωνα με τους φωτογράφους είναι ένα ακριβό« χόμπι», καθώς μόνο η μπαταρία κοστίζει 200 ευρώ, ενώ το πιο φθηνό drone ξεκινάει από 600 ευρώ, με τα πιο ακριβά να φτάνουν και να ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ.  «Είναι κάτι που πρέπει να έχεις την «αρρώστια» να το κάνεις. «Πετάς» λεφτά σε εξοπλισμό και ξοδεύεις πολλές ώρες για να μάθεις να το χειρίζεσαι, ενώ πάντα υπάρχει ένας φόβος γιατί έχεις κυριολεκτικά στον αέρα ένα μηχάνημα που κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ», τονίζει ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης.

O ρόλος του Instagram και των social media

Όπως είναι γνωστό τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στις μέρες μας είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την προώθηση και αναδημοσίευση εικόνων. Αυτό κάποιες φορές έχει θετική επίδραση στους φωτογράφους, αλλά κάποιες φορές υπάρχουν και αρνητικά.

«Το Instagram είναι ένα μέσο που μπορεί να προβάλλει την φωτογραφία σου σε κάποιον που κάθεται στο κινητό του στην άλλη άκρη του κόσμου. Αλλά είναι και ένα επικίνδυνο μέσο γιατί μπορεί κάποιος να πάρει την φωτογραφία σου και όλα τα δικαιώματα της και να την αναπαράγει αυθαίρετα οπουδήποτε» δηλώνει ο Κώστας Αλεξόπουλος, σημειώνοντας πως διάφορες σελίδες καθημερινά από όλο τον κόσμο αναπαράγουν φωτογραφίες του, προωθώντας την δουλειά του αλλά και ταυτόχρονα και τη Θεσσαλονίκη.

thessaloniki-drone-07.jpgΑεροφωτογραφία του Κώστα Αλεξόπουλου 

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης προωθεί τις φωτογραφίες του μέσω του λογαριασμού του στο Instagram, ενώ  από  λογαριασμό που διατηρεί στην εφαρμογή eyeem.com, έχει καταφέρει να πουλήσει κάποιες φωτογραφίες του. Επίσης συνεργάζεται με μεγάλες εταιρίες για προώθηση προϊόντων μέσω των φωτογραφιών του.

 Στο Instagram υπάρχουν μικρές κοινότητες φωτογράφων drones, αλλά και κάποιες ομάδες όπως το Drone Greece, το Greece drone, το IG drone. Σύμφωνα με τον Κώστα Αλεξόπουλο, συχνά δημιουργούνται μικρές κοινότητες φωτογράφων που γνωρίζονται από το Instagram, με τους οποίους βγαίνουν όλοι μαζί με τα drones τους και πειραματίζονται σε διάφορα μέρη.

Οι κανονισμοί και οι νόμοι για τα drones

Για τις πτήσεις drones σε επαγγελματικό επίπεδο χρειάζεται δίπλωμα και κατάθεση σχεδίου πτήσης, ώστε να δηλώνεις την πορεία που θα ακολουθήσει το drone. Οι νόμοι στην Ελλάδα όσο αφορά τα drones είναι λίγο αμφιλεγόμενοι και οι περισσότεροι δεν τους ακολουθούν πιστά, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός . Ο νόμος επιτρέπει το drone να πετάξει στα 122 μέτρα (400 πόδια), χωρίς την κατάθεση σχεδίου πτήσης με την προϋπόθεση ότι δεν είναι για επαγγελματική δουλειά, δηλαδή παραγωγή για διαφήμιση, ταινία, σειρά ή παραγωγές για τηλεόραση. Επίσης απαιτείται ασφαλή απόσταση από ανθρώπους και ξένη περιουσία . Υπάρχουν ακόμη και τα fly zones, δηλαδή κάποια συγκεκριμένα μέρη που απαγορεύεται να πετάξεις drone, όπως τα γήπεδα ή τα αεροδρόμια, οι φυλακές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα στρατόπεδα. Συνήθως, το ίδιο το drone αναγνωρίζει αυτές τις περιοχές και δεν σηκώνεται στις απαγορευμένες ζώνες.

Να σημειωθεί, πως τους τελευταίους έξι μήνες έχουν ξεκινήσει κάποιες σχολές για drone, για αυτούς που θέλουν να μάθουν βασικές αρχές ώστε να «πιλοτάρουν».

thessaloniki-drone-04.jpg

Αεροφωτογραφία του Παναγιώτη Θεοδωρίδη 

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Πολιτική
H υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για θέματα καθημερινότητας στην πόλη, για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, για το αν αντιμετωπίζει αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά για το τι της λένε οι πολίτες στο δρόμο. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό μητροπολιτικό χαρακτήρα, χωρίς να καπελώνει τους υπόλοιπος αλλά να συνεργάζεται μαζί τους. H κ. Νοτοπούλου τόνισε πως ο δήμαρχος Θεσ...
Κοινωνία
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού και σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, προβλέπονται για το Δήμο Θεσσαλονίκης: α. Γενικός σημαιοστολισμός στην πόλη, από τις 8 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου, φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κα...
Εκπαίδευση
Ένα πολύπλοκο εξεταστικό σύστηµα εισαγωγής στα ΑΕΙ µε πολλά κενά ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο πρέπει να δοκιµαστεί στην πράξη, ώστε να αποδείξει εάν µπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της νέας γενιάς. Παρά το γεγονός ότι οι λεπτοµέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολλές βελτιώσεις και τροποποιήσεις, για να προχωρήσει τελικά χωρίς παρατράγουδα. Αυτό, άλλωστε, το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλο...
Κοινωνία
Στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μαθητές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φώναξαν συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία. Στη συνέχεια κρέμασε τα πανό στα κάγκελα του υπουργείο και αποχώρησαν από το σημείο. Οι μαθητές σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, πρ...
Οικολογία
Τρία έργα πρασίνου, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σε ισάριθμους Δήμους της Θεσσαλονίκης υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών προτάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Στο Δήμο Καλαμαριάς εγκρίθηκε η διαμόρφωση χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Λιανίδη και Δεληγιαννίδη. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή χώρου πρασίνου εμβαδού 785 τ.μ. επί των δυο οδών και δυο...
Κοινωνία
Το πρόγραμμα αφορά σε 70.000 παιδιά ηλικίας από 5,5 έως 16 ετών, που θα κάνουν διακοπές 15 ημερών σε παιδικές κατασκηνώσεις. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά και αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Τα κριτήρια Για να λάβουν οι γονείς την «Επιταγή Διαμονής», θα πρέπει να είχαν τουλάχιστον δύο μήνες τακτικής επιδότησης το 2018 ως άνεργοι....
Διάφορα
Με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και χιλιάδες ανθρώπους να απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της. Οι εικόνες στα social media μιλούν μόνες τους.  Θόδωρος Δημοσχάκης Μαρίνα Τούλα Μαρίνα Τούλα Μαρίνα Τούλα Πηγή: parallaximag.gr
Κοινωνία
Φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 04:11 τα ξημερώματα σε μονοκατοικία –λυόμενο, επί της οδούς Σμύρνης 35 στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με έντεκα άνδρες για την κατάσβεση. Από τη φωτιά, η οποία ήταν μεγάλης έκτασης, το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι πυροσβέστες δεν χρειάστηκε να κάνουν κάποιο απεγκλωβισμό καθώς οι ένοικοι κατάφεραν να βγουν εγκαίρως έξω από το σπίτι. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έ...
Πολιτική
Στις άτυπες νύξεις που έχουν γίνει προς επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα δεν καταγράφεται ιδιαίτερη επιθυμία συμμετοχής. Έντονη είναι η κυβερνητική κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, γύρω από την επιχειρηματική αποστολή που θα συμμετάσχει στο επίσημο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου –πιθανότατα στις 2 και 3 μηνός- και σε αυτό θα συ...