Ένα έργο στη μνήμη των Εβραίων Φοιτητών του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Η Ματίλντα Φλορεντίν κρατά στα χέρια της τη φοιτητική ταυτότητα του πατέρα της, Κώστα Φλορεντίν, και στέκεται συγκινημένη πλάι στο μνημείο που στήθηκε στο φουαγιέ της Αίθουσας τελετών του ΑΠΘ, για τους Εβραίους Φοιτητές του αναγκάστηκαν να διακόψουν βίαια τις σπουδές τους για να μεταφερθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

foto1.jpg

Η φοιτητική ταυτότητα του πατέρα της, έχει ημερομηνία 24 Απριλίου 1942 και αναγράφει και τη σχολή στην οποία φοιτούσε (ήταν φοιτητής στο τμήμα της σχολής Νομικές και Οικονομικές Επιστήμες).

Όπως εξιστορεί, όταν επέστρεψε από το Άουσβιτς δεν μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές του, καθώς έπρεπε να υπηρετήσει στον στρατό. Αφού λοιπόν υπηρέτησε για τρία χρόνια, σημειώνει πως ήταν πολύ αργά για εκείνος να συνεχίσει τις σπουδές του καθώς έπρεπε να εργαστεί για να ζήσει.

Περιγράφοντας τα συναισθήματα που τις γεννά το μνημείο αυτό, η ίδια σημειώνει πως συγκινείται βλέποντας να αναγράφεται μεταξύ άλλων και το όνομα του πατέρα της, καθώς έτσι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη πως και ο πατέρας της πέρασε από το πανεπιστήμιο.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να μου δινόταν η δυνατότητα από το Πανεπιστήμιο να συνεχίσω εγώ τις σπουδές που ξεκίνησε εκείνος. Θα ήταν τιμής ένεκεν στη μνήμη του», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σήμερα Τετάρτη, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του έργου που φιλοτέχνησε ο Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Ξενής Σαχίνης, στη μνήμη των Εβραίων φοιτητών του ΑΠΘ, μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, το οποίο βρίσκεται στο φουαγιέ της αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου.

foto6.jpg

foto5.jpg

foto7.jpg

Κατά την ομιλία του στην τελετή αποκαλυπτηρίων του έργου, ο κ. Σαχίνης περιέγραψε τη συγκίνησή του κατά τη διάρκεια φιλοτέχνησης του έργου, όταν ο ίδιος χάραζε τα ονόματα ένα-ένα είτε αυτών που δολοφονήθηκαν είτε αυτών που επέζησαν και γύρισαν ολομόναχοι σε μια, όπως σημείωσε, ηθικά και υλικά πληγωμένη πόλη.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην σημασία της μνήμης, την οποία χαρακτήρισε «αρωγό της Νέμεσις που αποδίδει δικαιοσύνη» και τόνισε πως το μεγαλύτερο βήμα είναι να προχωρήσουμε στην αποδοχή του διαφορετικού. «Για μένα δε φτάνει ο όρος ανοχή, δεν είναι αρκετό αυτό», υπογράμμισε.

foto10.jpg

Χαιρετισμό στην τελετή αποκαλυπτηρίων του έργου στη μνήμη των Εβραίων φοιτητών του ΑΠΘ, μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, απηύθυναν επίσης ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Περικλής Μήτκας, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης καθώς και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Μετά τα αποκαλυπτήρια του έργου, ακολούθησε η απονομή των υποτροφιών «Αλμπέρτος Ναρ» και «Ανδρέας Σεφιχά» οι οποίες χορηγούνται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης μέσω της έδρας Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ.

Ειδικότερα, η υποτροφία «Αλμπέρτος Ναρ» απονεμήθηκε στην Πολυξένη Ελευθερίου, υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικών του ΑΠΘ για την ερευνά της με θέμα «τον Αντισημιτισμό στο Διαδίκτυο»

foto4.jpg

Η υποτροφία «Ανδρέας Σεφιχά» απονεμήθηκε στην προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας του ΑΠΘ, Μαρία Πανταζή, για την εργασία της με θέμα τη συμμετοχή των Ελλήνων Εβραίων στην Εθνική Αντίσταση.

foto3.jpg

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο του thestival.gr από την τελετή των αποκαλυπτηρίων:

foto.jpg

foto2.jpg

foto11.jpg

foto12.jpg

 Πηγή: http://www.thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια