Πόλεμος χαρακωμάτων για τα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η αγορά της Θεσσαλονίκης – Ποια είναι τα σχέδια των σούπερ μάρκετ – Επενδύσεις μαμούθ.

Μπορεί το 2018 να χαρακτηρίστηκε ως έτος ξεκαθαρίσματος για τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, ωστόσο το 2019 αναμένεται να αναδειχθεί σε χρονιά επενδύσεων, προσπάθειας μεγαλύτερης ενίσχυσης μεριδίων και παρουσίας σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά. 

Κυρίαρχη θέση στα σχέδια των περισσότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που κάνουν τις δικές τους επιλογές και κινήσεις στη σκακιέρα του λιανεμπορίου κατέχει η Θεσσαλονίκη. 

Αναπτυξιακά επιμένει η Μασούτης, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και η Lidl, που προχωρά στη δημιουργία νέων καταστημάτων και ανακαινίσεων καθώς και η ΑΒ Βασιλόπουλος, που βλέπει περιθώρια επέκτασης τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Η αλυσίδα Σκλαβενίτης, που άλλαξε τα δεδομένα, με την εξαγορά της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας Μαρινόπουλος στοχεύει στη διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων στη αγορά της Βόρειας Ελλάδας.

Επέκταση σχεδιάζουν και αλυσίδες όπως η Κρητικός, My Market που είναι οι πλέον νεόκοπες στην αγορά της πόλης έναντι άλλων μεγάλων αλυσίδων.  

Πάντως όπως λένε παράγοντες της αγοράς η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες ανακατατάξεις στον κλάδο με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε εκ νέου σε εξαγορές, καθώς οι μικροί θα συμπιεστούν για μία ακόμη φορά, ενώ ορατές είναι και συνενώσεις μεταξύ παικτών του κλάδου.

Είναι κοινό μυστικό πως όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σκανάρουν διαρκώς την αγορά για τυχόν ‘ευκαιρίες’. Την ίδια ώρα η μάχη για την επικράτηση είναι μεγάλη και οι αλυσίδες επιστρατεύουν όλα τα όπλα τους με στόχο να κερδίσουν την προτίμηση του καταναλωτή. Δημοφιλής τακτική ο ανελέητος πόλεμος… προσφορών και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι τελικής… πτώσεως. 

Τι ετοιμάζουν οι αλυσίδες του λιανεμπορίου 

Η κάθοδος της Μασούτης στην Αθήνα μέσω της εξαγοράς του δικτύου της Προμηθευτικής ήταν η επιχειρηματική κίνηση του 2018. Η βορειοελλαδική αλυσίδα κατάφερε να αποκτήσει ισχυρή παρουσία και στην Αθήνα, κάτι το οποίο αποτελούσε στρατηγικό της στόχο τα τελευταία χρόνια. Για το 2019 προγραμματίζει επενδύσεις περίπου 25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 15 καταστημάτων, εκ των οποίων 10 στην Αθήνα. 

Το 2018 ολοκληρώθηκε πάντως για τη  μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα με το άνοιγμα ενός flagship καταστήματος στο εμπορικό κέντρο ‘Πλατεία’, κατάστημα που έχει κερδίσει τους Θεσσαλονικείς, που κινούνται στην καρδιά της πόλης. 

Με ταχύτατους ρυθμούς αναπτύσσεται η Lidl Hellas, η διοίκηση της οποίας επενδύει σημαντικά ποσά στην επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της, προκειμένου να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό. Για την τρέχουσα χρονιά, μάλιστα, θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ. 

Η εταιρεία, που το 2019 αναμένεται να προσθέσει άλλους έξι κρίκους στη μακριά αλυσίδα των σημείων πώλησης της, βρίσκεται στην αναζήτηση κατάλληλων χώρων στο κέντρο της Θεσσαλονικης για την ανάπτυξη μικρότερων καταστημάτων. Παράλληλα εντός του 2019  προχωρά σε πλήρη ανακαίνιση κι επέκταση επτά υπαρχόντων σημείων πώλησης. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ολική κατεδάφιση και χτίσιμο εκ νέου (Έδεσσα, Ελευσίνα, Ηράκλειο Κρήτης, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Καλλιθέα, Κω και Κομοτηνή). Σημειώνεται πως στις αρχές Μαρτίου λειτούργησε ένα ακόμη κατάστημα στην Πολίχνη.

Στην ενίσχυση της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη στοχεύει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, μετά την εξαγορά της θεσσαλονικιώτικης ΜΑΚΟ, που διαθέτει δίκτυο 11 καταστημάτων. Η Κρητικός, που τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε αντίστοιχές δυναμικές κινήσεις, μεγενθύνοντας σημαντικά την παρουσία της, διέθετε, ήδη, πριν την εξαγορά των ΜΑΚΟ,  δύο καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, σε Ωραιόκαστρο και Συκιές. «Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης των καταστημάτων ΜΑΚΟ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλη Μαρτίου» τονίζει ο διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας, Διαμαντής Γραμματικόπουλος επισημαίνοντας πως «στόχος της αλυσίδας είναι η ενίσχυση της παρουσίας της τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα». 

Το στοίχημα φαίνεται να κερδίζει τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα ο όμιλος Σκλαβενίτη, ο οποίος το 2018 βρέθηκε στην κορυφή του κλάδου του λιανεμπορίου, με τις πωλήσεις του να διαμορφώνονται στα 2,4 δισ. ευρώ. «Κλειδί», σύμφωνα με γνώστες του χώρου, είναι οι ανακαινίσεις των καταστημάτων της πρώην Μαρινόπουλος καθώς μετά την ολοκλήρωσή τους διπλασιάζονται οι πωλήσεις των καταστημάτων. Το συνολικό κόστος για τις ανακαινίσεις θα υπερβεί τα 75 εκατ. ευρώ.

Δυναμικό πλάνο επενδύσεων δρομολογεί η ΑΒ Βασιλόπουλος για τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τον Βασίλη Σταύρου, Brand President της αλυσίδας οι επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία 46 έως 50 νέων καταστημάτων (οργανικών και franchise) καθώς επίσης και την ανακαίνιση 50 υφιστάμενων σημείων του δικτύου. Τα νέα σημεία θα λειτουργήσουν σε περιοχές που η εταιρεία έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης όπως η Αττική, η Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για τη φετινή χρονιά, περιλαμβάνεται η ενίσχυση του τομέα των φρέσκων προϊόντων που διακινεί η αλυσίδα, η ενίσχυση της των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, το λανσάρισμα νέας σειράς έτοιμων γευμάτων καθώς και η ενδυνάμωση της παρουσίας της εταιρείας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Με ηλεκτρονικό κατάστημα, ανακαινίσεις, δημιουργία νέων καταστημάτων, αλλά και επαναλανσάρισμα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας «απαντά» η Μy market στον ολοένα και εντεινόμενο ανταγωνισμό στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Αναζητώντας, εξάλλου, μοντέλο καταστήματος ευκολίας ή γειτονιάς (convenience store), η εταιρεία λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό πιλοτικά ένα τέτοιο κατάστημα στην περιοχή των Ιλισίων στην Αθήνα, ενώ ετοιμάζει ένα ακόμη στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για καταστήματα έως 300 τ.μ., τα οποία είναι αυτόματης εξυπηρέτησης (self service) πλην των προϊόντων μαναβικής.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Εκατό περίπου φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα στελεχώσουν εθελοντικά Κέντρα Υγείας, καθώς και το Νοσοκομείο Πολυγύρου, που έχουν υψηλή τουριστική κίνηση και αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι φοιτητές θα συνδράμουν στο απαιτητικό έργο των ιατρών προσφέροντας περισσότερες από 5.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς.Tο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστη...
Πολιτική
Μετά την Εύβοια σειρά παίρνουν η Θράκη και η Μακεδονία για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Εύβοια θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα επισκεφθεί από τις 18:30 και μετά διαδοχικά την Ερέτρια, τα Ψαχνά και την Χαλκίδα. Στη ΝΔ επενδύουν πολλά στην Βόρεια Ελλάδα που μπορεί να της δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Έτσι σχεδιάστηκε ήδη η περιοδεία σε Μακεδονία και Θράκη η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακ...
Κοινωνία
Την ανησυχία του για ένα γενικευμένο μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδος της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης. «Έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι το δίκτυο αλλά οι μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οι αντοχές του δικτύου μπορεί να αντέξουνε, οι αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού, α...
Σπορ
Η συγκλονιστική διαφήμιση της εταιρείας για τον Έλληνα MVP του NBA - «Ζούσε σε ένα δωμάτιο με όλη την οικογένεια στην Αθήνα...» Τη νέα της διαφήμιση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο παρουσίασε η εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Nike, μετά την απονομή του βραβείου του MVP στον Έλληνα σταρ του NBA. Ο Αντετοκούνμπο, με δάκρυα στα μάτια, παρέλαβε το έπαθλο του πολυτιμότερου παίκτη του ΝΒΑ και στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους γονείς του και τα όσα είχαν περάσει, μέχρι...
Πολιτισμός
Άρχισε σήμερα η προπώληση – Στις 27 Οκτώβρη η συναυλία στο PAOK Sports Arena Άρχισε σήμερα η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία του Enrique Iglesias στη Θεσσαλονίκη στο PAOK Sports Arena η οποία θα γίνει την Κυριακή 27 Οκτώβρη 2019. Και μάλιστα σύμφωνα με την διοργανώτρια εταιρεία τις δύο πρώτες ώρες της προπώλησης πωλήθηκαν 1800 εισιτήρια. Ο Enrique Iglesias έρχεται στην πόλη μας στο πλαίσιο της περιοδείας του. Θα πει τα τραγούδια του "Bailamos", "Rhyth...
Οικονομία
Ενημερωτική ημερίδα αύριο στην πόλη από την ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς Η Ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα "Ευκαιρίες Ανάπτυξης στον Αγροτικό Τομέα - Το Παράδειγμα της Ιπποφαές Ελλάς". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/6 στις 20:00 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Οργανισμού Ιπποφαούς (ISA) στα πλαίσια της προετοιμασίας οργάνωσης του 9ου παγκοσ...
Εγκληματικότητα
Παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και τους υαλοπίνακες και έκλεβαν χρήματα και προϊόντα Στην εξιχνίαση κλοπών που έγιναν από καταστήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη, έφτασε η αστυνομία της πόλης. Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Παύλου Μελά σε βάρος πέντε (5) νεαρών ημεδαπών, διότι όπως προέκυψε από την έρευνα, από τέλη Νοεμβρίου 2018 έως μέσα Ιανουαρίου 2019 στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης προέβησαν στην α...
Κοινωνία
Καθημερινά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ για τον Βόλο Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες θα μείνει φέτος το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη, μετά από τρία συναπτά καλοκαίρια (2016-2017-2018) που είχαν επανέλθει τα πλοία προς τα νησιά. Έτσι, η μόνη μαζική μετακίνηση προς τις Σποράδες θα είναι για φέτος… τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας που προχωρούν στην ενίσχυση των δρομολογίων τους με τη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Νομού Μαγνησίας Α.Ε. «Με σκοπό την εξυ...
Περιστατικά
Με απίστευτο τρόπο επέλεξαν άγνωστοι να «τιμωρήσουν» έναν ασυνείδητο οδηγό Έναν απίστευτο τρόπο βρήκαν άγνωστοι για να «τιμωρήσουν» ασυνείδητο οδηγό ο οποίος πάρκαρε το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο facebook στην ομάδα «Θεσσαλονίκη - Τα Καλά, τα Στραβά και τα Ανάποδα», άγνωστοι έριξαν... σκουπίδια πάνω στο αυτοκίνητο του ασυνείδητου οδηγού. Δείτε τις φω...