Στο 0,8% του πληθυσμού και με ανοδική τάση οι Vegans στην Ελλάδα

Στο 0,8% του πληθυσμού, ήτοι περίπου 80.000 άτομα, ανέρχονται οι ακόλουθοι της vegan διατροφής στην Ελλάδα, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι νεαροί, ηλικίας από 18 έως και 25 χρόνων, και παρόλο που ο βιγκανισμός (αποχή από κάθε είδους ζωϊκή πρωτεΐνη) στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, το ποσοστό όσων τον προτιμούν, έστω αργά, αυξάνει. 


    Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος, επικεφαλής του παραδοσιακού εργαστηρίου χειροποίητων Vegan προϊόντων "Trofeas Vegan", που γεννήθηκε προ τριετίας, με έδρα το Κιλκίς, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη.


    "Όταν πριν 40 χρόνια, εν έτει 1979, αποφάσισα να ξεκινήσω τη Vegan διατροφή, μπορεί να ήμουν και ο μοναδικός. Όχι μόνο δεν υπήρχε διαμορφωμένο ποσοστό βίγκαν καταναλωτών στην Ελλάδα, αλλά να φανταστείτε ότι ο επόμενος βίγκαν που γνώρισα ήταν το 1981 και αφορούσε σε έναν φοιτητή από την Σπάρτη" είπε χαρακτηριστικά ο Αβραάμ, προσθέτοντας: "με αποκαλούσαν τον παράξενο του χωριού και μάλιστα οι γιατροί έλεγαν ότι θα πεθάνω, δεδομένου ότι δεν έτρωγα καμία τροφή ζωικής προέλευσης". 


    Όμως, όπως επισήμανε ο Αβραάμ, "τον Απρίλιο 2019 κλείνω 40 χρόνια υγιέστατος, έχουν να λένε οι γιατροί για τους εφηβικούς δείκτες εξετάσεων μου" .Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι η "Ελλάδα είναι η πέμπτη κρεατοφαγική χώρα στον πλανήτη και η πρώτη στον Δυτικό κόσμο με 104 κιλά/κατά κεφαλήν κατανάλωσης ετησίως".


    Επισημαίνοντας  ότι ο βιγκανισμός είναι "ένα κίνημα μεν, αλλά και μια στάση ζωής, στην οποία όχι μόνο απέχεις διατροφικά από οτιδήποτε εμπεριέχει ύλες ζωικής προέλευσης, αλλά και δεν τα φοράς, είσαι ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση και χρήση των ζώων", ο Αβραάμ δηλώνει ικανοποιημένος με την αύξηση των vegans στην Ελλάδα. 


    Χαρακτηριστικά τόνισε: "Παρά το γεγονός ότι ακόμη τα νούμερα δεν πλησιάζουν καν τα ποσοστά που παρουσιάζονται σε άλλες χώρες, όπως Ισραήλ, όπου οι Vegans αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού, Πολωνία και στην Μεγάλη Βρετανία στο 7% και Γερμανία στο 6%, στη χώρα μας είμαστε σε αυξητική τάση και ας αντιπροσωπεύουμε σήμερα μόλις το 0,8%  του πληθυσμού μας. Παγκοσμίως δε οι Vegans υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 εκατ.  ωστόσο το γεγονός ότι ο βιγκανισμός ακολουθείται από νεαρά άτομα, με γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας". 


    Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, "θετικά προς την κατεύθυνση αύξησης των ποσοστών vegan καταναλωτών παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, λειτουργεί και η τοποθέτηση των γιατρών, που πλέον λένε ανοιχτά ότι ο βιγκανισμός αφορά σε μια πιο υγιεινή διατροφή".'Αλλωστε, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος  οργανισμός είναι φυτοφαγικός, και οτιδήποτε ζωικό μπαίνει στον οργανισμό, αυτός το αντιμετωπίζει σαν εισβολέα".


    Μεταξύ άλλων, ο Αβραάμ επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχουν εκτιμήσεις στατιστικής αποτύπωσης της αγοράς vegan σε οικονομικό επίπεδο, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, "αφού συνεχώς ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ολοένα και περισσότερες vegan παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις. Πλέον στα σούπερ μάρκετ υπάρχει μεγάλη και συνεχώς αυξανομένη γκάμα vegan προϊόντων σε κατηγορίες  όπως, γάλατα, τυροκομικά και κατεψυγμένα".
Καλοκαίρι και vegan προϊόντα ζύμης χωρίς ζάχαρη και γλουτένη


    Τρία χρόνια ζωής μετρά η Trofeas Vegan, που αφορά σε "ένα παραδοσιακό εργαστήριο χειροποίητων Vegan προϊόντων ευρείας γκάμας  τα οποία προωθούνται  σε 150 σημεία πώλησης βιολογικών και μη καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα συσκευασμένα, αλλά  και  σε μαγαζιά εστίασης".


    "Η παραγωγή μας είναι διαρκώς αυξανομένη και διαθέτουμε περίπου 40 κωδικούς vegan, ήτοι μπουγάτσες, πίτες, πιττάκια, σφολιάτες καθώς και τυριά" σημείωσε και πρόσθεσε: "το καλοκαίρι θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε  στην ελληνική αγορά και προϊόντα vegan για ειδικές κατηγορίες όπως για διαβητικούς, χωρίς ζάχαρη και για έχοντες δυσανεξία, χωρίς γλουτένη".


    Ο παραδοσιακός "χαρακτήρας μας και η αγάπη μας για το χειροποίητο προϊόν, μας ωθεί στην αναζήτηση φρέσκων και ποιοτικών πρώτων υλών, ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι απόλυτα σπιτικό", επισήμανε ο Αβραάμ, προσθέτοντας: "όραμά μας είναι να προσφέρουμε νέα προϊόντα ζύμης, υψηλής διαθρεπτικής αξίας, φιλικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό και με σεβασμό στη ζωή το περιβάλλον. Δίνοντας μείζονα σημασία στην αισθητική της γεύσης εργαζόμαστε με μεράκι προς την κατεύθυνση αυτή ...δημιουργώντας".


    Μεταξύ άλλων, ο Αβραάμ επισήμανε ότι η παραγωγή vegan προϊόντων είναι τόσο καινοτόμα, "που δεν υπάρχει καν σαν φορολογική δραστηριότητα ακόμη στην Ελλάδα, το κράτος δεν παρέχει καμία στήριξη στον τομέα και μάλιστα υπάρχει άνιση μεταχείριση, με τον ΦΠΑ στα φυτικά προϊόντα και πρώτες ύλες να είναι στο 24%, ενώ στα αντίστοιχα ζωικά στο 13%, την στιγμή που ο βιγκανισμός είναι η μόνη λύση για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον".


 Στις 13-14 Απριλίου 2019, θα πραγματοποιηθεί Vegan Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη και το καλοκαίρι θα ακολουθήσει αντίστοιχη διοργάνωση για πρώτη φορά στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με τον Αβραάμ "στην εκδήλωση της Αθήνας τον περασμένο  Οκτώβριο, η προσέλευση ξεπέρασε τους 20.000 επισκέπτες".


    "Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι θα προλάβω να δω την αλλαγή του πλανήτη. Ο αγώνας μου είναι να γινόμαστε ολοένα και περισσότεροι" επισήμανε και πρόσθεσε: "Go Vegan".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Υγεία
1) Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Άγιος Παύλος Εθν. Αντιστάσεως 161, Καλαμαριά 231 3304400 08:00-08:00 (Επομένης) Αιμοδυναμική, Καρδιολογική, Οδοντιατρική, Ορθοπαιδική, Παθολογική, Χειρουργική 2)  Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Νέα Ευκαρπία, Νέα Ευκαρπία 231 3323000 08:00-08:00 (Επομένης) Αγγειοχειρουργική, Αιμοδυναμική, Γυναικολογική, Θωρακοχειρουργική, Καρδιολογική, Καρδιοχειρουργική, Μαιευτική, Νεογνολογική, Νευρολογική, Νευροχειρουργική,...
Κοινωνία
Ομάδα  20 ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο εισέβαλαν λίγο μετά τις  11.00 το πρωί στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που βρίσκεται στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Αφού πέταξαν "τρικάκια" και  φώναξαν συνθήματα,  αποχώρησαν από το κτίριο. Η παρέμβαση των αντιεξουσιαστών αφορά την ''κατάληψη 111'', που βρίσκεται στην Εγνατία.  Πηγή: seleo.gr
Κοινωνία
Αυξάνεται η τιμή το σουβλάκι που αναμένεται να φτάσει τα 3 ευρώ. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, Γιώργος Πολύζος είπε: «Ζούμε σε ένα περιβάλλον στο οποίο η φορολογία και οι εισφορές είναι στα ύψη. Οι τιμές των κρεάτων σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται συνέχεια. Από την 1η Μαρτίου η τιμή στο κρέας έχει ανέβει 30%». Είπε ακόμα ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα γίνουν για να προστατευθεί το προϊόν. Το ποσοστό αύξησης όπως είπε θα είναι του 10 με 15%! Και...
Εκπαίδευση
Τομή για την ανώτατη εκπαίδευση, χαρακτήρισε ο Κώστας Γαβρόγλου, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104, 9 FM. Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου με το νομοσχέδιο επιλύονται τρία προβλήματα. Αφενός αντιμετωπίζεται το θέμα της ανυπαρξίας της τρίτης λυκείου, και αφετέρου το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το οποίο εξαντλούσε τους υποψήφιους και τους οδηγούσε σε τεχνικές εισαγωγής...
Κοινωνία
Ένα πλήρες εκπαιδευτικό ταξίδι φιλόδοξων πιλότων και αεροσυνοδών προσφέρει η Ellinair, η αεροπορική εταιρεία με ελληνική υπογραφή, στο ολοκαίνουργιο εκπαιδευτικό της κέντρο στον κόμβο του αεροδρομίου Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται και η έδρα της. Στελεχωμένο από ιδιαίτερα έμπειρους επαγγελματίες με χιλιάδες ώρες πτήσης αλλά και διδασκαλίας χειρισμού αεροσκαφών στο ενεργητικό τους, το νέο εκπαιδευτικό κέντρο υπόσχεται να παρέχει ευρύ φάσμα εκπαί...
Κοινωνία
Το Mediterranean Cosmos, ο απόλυτος προορισμός για shopping και διασκέδαση για όλη την οικογένεια, υποδέχεται την Άνοιξη και γιορτάζει το Πάσχα, και σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί του με τις πιο ξεχωριστές εκδηλώσεις! Από τις 19 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, πρωτότυπα εικαστικά εργαστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες και διασκεδαστικές παραστάσεις απογειώνουν την πασχαλινή μας διάθεση!  Στο Σπίτι του Δάσους (Πράσινη Πλατεία, επίπεδο 1) και το Αυγόσπιτο (Κόκκ...
Σπορ
Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας έστησαν φιέστα τίτλου με σημαίες, καπνογόνα, πυρσοί, τραγούδια και συνθήματα. Δείτε το βίντεο: Πηγή: seleo.gr
Σπορ
Τρέλα για ένα εισιτήριο για το ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός αυτή την Κυριακή, όπου ο Δικέφαλος του Βορρά θα πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια! Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απελευθέρωσε τα εισιτήρια μέσω διαδικτύου στις 09.00 το πρωί και ήδη η ειδική πλατφόρμα δείχνει πως δεν υπάρχουν άλλα εισιτήρια. Έτσι, χιλιάδες φίλοι της ομάδας της Θεσσαλονίκης θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι από την τηλεόραση, ενώ μετά το παιχνίδι θα υπάρξουν πανηγυρισμοί με την ομάδα, τό...
Οικονομία
Στα 53,86 ευρώ εκτιμάται το μέσο τυπικό καλάθι του 2018 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 3% σε σχέση με το 2018 με 55,74 ευρώ.  Ωστόσο, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος παραμένει η τιμή του αρνιού. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τιμές των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τ...