Μέχρι και 25% έχουν αυξηθεί οι τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Πίνακες)

Μέχρι και 25% έχουν αυξηθεί οι τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ ανοδικά κινούνται και οι τιμές για αγορά κατοικίας με τη συνδρομή και ξένων αγοραστών. Ωστόσο οι συναλλαγές είναι λίγες και αφορούν παλαιά διαμερίσματα.

Σημάδια σταθεροποίησης, με αύξηση τιμών για αγορά ή μίσθωση, δείχνει η αγορά κατοικίας της Θεσσαλονίκης, ειδικά οι περιοχές του κέντρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα.

Οι χαμηλές τιμές, τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, θεωρούνται ενδείξεις για θετική πορεία της κτηματαγοράς. Οι συνθήκες γίνονται περισσότερο ευνοϊκές και από τις αλλαγές που φέρνει η ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών όπως το μετρό καθώς και τα σχέδια για αναπλάσεις, όπως αυτή τη Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως υποστήριξε κατά την παρουσίασή του ο πολιτικός μηχανικός/οικονομολόγος Αλ. Βασιλείου, η μίσθωση αξιόλογων κατοικιών παραμένει σε σταθερά καλά επίπεδα, αφού τα μισθώματα έχουν πλέον σταθεροποιηθεί σε προσιτά για την εποχή τιμήματα. Όμως, σημαντικό παράγοντα επιλογής παίζουν οι παροχές (θέση στάθμευσης, θέρμανση, εξοικονόμηση ενέργειας), οι οποίες επηρεάζουν τον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και καταγράφεται αύξηση της ζήτησης αλλά και της προσφοράς σε ακίνητα που αφορούν ανακαινισμένες κατοικίες.

Σύμφωνα και με την έρευνα που έγινε, η πλήρης και ποιοτική ανακαίνιση λειτουργεί ως μεγάλο πλεονέκτημα μιας κατοικίας προς πώληση έναντι κάποιας άλλης μη ανακαινισμένης.

Κατά τον κ. Βασιλείου, αυξανόμενη είναι η παρουσία επενδυτών που προέρχονται από το εξωτερικό και κυρίως από Ισραήλ, Τουρκία και Ρωσία. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές αγοράζουν οικιστικά ακίνητα έως 100.000 ευρώ καθώς επίσης και αυτοτελή κτίρια επί οικοπέδων αγοραίας αξίας πάνω από 400.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε κατοικίες από ξένους αγοραστές.

Γι’ αυτό και σε πολλά οικιστικά ακίνητα σημειώθηκε άνοδος των τιμών. Όμως και το  2018 το ενδιαφέρον των αγοραστών συνέχισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να καταγράφεται για παλαιά διαμερίσματα, τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα αντίστοιχα νεόδμητα και τα μικρότερου εμβαδού. Ετσι, οι περιορισμένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και πέρυσι αφορούσαν σχεδόν κατά 50% διαμερίσματα ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μόλις το 1% αφορούσε νεόδμητες κατοικίες (μεταξύ 1-5 ετών).

Η χαμηλή ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες εξηγείται «αφενός, από το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των επενδυτών, οι οποίοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά κάποιας νέας κατοικίας, αφετέρου, στη σχεδόν μηδενική οικοδομική δραστηριότητα εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε έργα που αφορούν οικιστικά ακίνητα». Ως δείγμα της επιφυλακτικότητας θεωρείται το γεγονός πως δεν κινούνται οι αγοραπωλησίες «οικοπέδων - αγροτεμαχίων».

Από τα στοιχεία των αγοραπωλησιών προκύπτει πως στις μεγάλες κατοικίες, άνω των 110 τ.μ., υπάρχει το φαινόμενο των μειώσεων στις τιμές πώλησης. Η χαμηλότερη τιμή πώλησης είναι 400 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη στις 5.700 ευρώ/τ.μ. Οι αγοραστές κατοικιών επικεντρώνονται σε ακίνητα μικρά και μεσαία, ενώ υπάρχει μικρή ζήτηση για τα πιο μεγάλα διαμερίσματα, άνω των 110 τ.μ. Αναλυτικότερα, κυριαρχούν τα διαμερίσματα 50 τ.μ.-70 τ.μ., με 52% των προτιμήσεων, ακολουθούν τα διαμερίσματα 71 τ.μ.-90 τ.μ. με 20%, τα διαμερίσματα 91 τ.μ.-110 τ.μ. (22%) και τελευταία τα διαμερίσματα πάνω από 110 τ.μ. (7%).

«Πιο ανθεκτικό στην οικονομική κρίση και στην καθίζηση στην αγορά διαμερισμάτων κατοικίας αποδεικνύεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που οφείλεται κυρίως στην απουσία νεόδμητων κατοικιών», τόνισε ο κ. Βασιλείου.


Τα ενοίκια

Διαφορετικές «ταχύτητες» εντοπίζονται στις τιμές ενοικίασης κατοικιών μεταξύ περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Σε κάποιες περιοχές, οι μέσες ζητούμενες τιμές, που «κατρακύλησαν» μέχρι και κατά 40% από το 2009 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο 2015, δείχνουν να  ανακάμπτουν  από το 2017 στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην προτίμηση των ενδιαφερόμενων βρίσκονται τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ανεξαρτήτου ηλικίας οικοδομής, 40-60 τ.μ., σε τιμές 250-400 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-80 τ.μ., σε τιμές 350-500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, συναντάμε ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών μέχρι και 11,00 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ κανένα σπίτι δεν προσφέρεται με λιγότερο από 3,00 ευρώ / τ.μ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο κέντρο της πόλης οι τιμές των ενοικίωνπαρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 25%. Συνολικά στη Θεσσαλονίκη, οι μισθωτικές αξίες σημείωσαν αύξηση 10% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών σε οικιστικά ακίνητα. 


Πηγή: euro2day.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Υγεία
1) Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Άγιος Παύλος Εθν. Αντιστάσεως 161, Καλαμαριά 231 3304400 08:00-08:00 (Επομένης) Αιμοδυναμική, Καρδιολογική, Οδοντιατρική, Ορθοπαιδική, Παθολογική, Χειρουργική 2)  Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Νέα Ευκαρπία, Νέα Ευκαρπία 231 3323000 08:00-08:00 (Επομένης) Αγγειοχειρουργική, Αιμοδυναμική, Γυναικολογική, Θωρακοχειρουργική, Καρδιολογική, Καρδιοχειρουργική, Μαιευτική, Νεογνολογική, Νευρολογική, Νευροχειρουργική,...
Κοινωνία
Ομάδα  20 ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο εισέβαλαν λίγο μετά τις  11.00 το πρωί στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που βρίσκεται στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Αφού πέταξαν "τρικάκια" και  φώναξαν συνθήματα,  αποχώρησαν από το κτίριο. Η παρέμβαση των αντιεξουσιαστών αφορά την ''κατάληψη 111'', που βρίσκεται στην Εγνατία.  Πηγή: seleo.gr
Κοινωνία
Αυξάνεται η τιμή το σουβλάκι που αναμένεται να φτάσει τα 3 ευρώ. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, Γιώργος Πολύζος είπε: «Ζούμε σε ένα περιβάλλον στο οποίο η φορολογία και οι εισφορές είναι στα ύψη. Οι τιμές των κρεάτων σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται συνέχεια. Από την 1η Μαρτίου η τιμή στο κρέας έχει ανέβει 30%». Είπε ακόμα ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα γίνουν για να προστατευθεί το προϊόν. Το ποσοστό αύξησης όπως είπε θα είναι του 10 με 15%! Και...
Εκπαίδευση
Τομή για την ανώτατη εκπαίδευση, χαρακτήρισε ο Κώστας Γαβρόγλου, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104, 9 FM. Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου με το νομοσχέδιο επιλύονται τρία προβλήματα. Αφενός αντιμετωπίζεται το θέμα της ανυπαρξίας της τρίτης λυκείου, και αφετέρου το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το οποίο εξαντλούσε τους υποψήφιους και τους οδηγούσε σε τεχνικές εισαγωγής...
Κοινωνία
Ένα πλήρες εκπαιδευτικό ταξίδι φιλόδοξων πιλότων και αεροσυνοδών προσφέρει η Ellinair, η αεροπορική εταιρεία με ελληνική υπογραφή, στο ολοκαίνουργιο εκπαιδευτικό της κέντρο στον κόμβο του αεροδρομίου Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται και η έδρα της. Στελεχωμένο από ιδιαίτερα έμπειρους επαγγελματίες με χιλιάδες ώρες πτήσης αλλά και διδασκαλίας χειρισμού αεροσκαφών στο ενεργητικό τους, το νέο εκπαιδευτικό κέντρο υπόσχεται να παρέχει ευρύ φάσμα εκπαί...
Κοινωνία
Το Mediterranean Cosmos, ο απόλυτος προορισμός για shopping και διασκέδαση για όλη την οικογένεια, υποδέχεται την Άνοιξη και γιορτάζει το Πάσχα, και σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί του με τις πιο ξεχωριστές εκδηλώσεις! Από τις 19 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, πρωτότυπα εικαστικά εργαστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες και διασκεδαστικές παραστάσεις απογειώνουν την πασχαλινή μας διάθεση!  Στο Σπίτι του Δάσους (Πράσινη Πλατεία, επίπεδο 1) και το Αυγόσπιτο (Κόκκ...
Σπορ
Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας έστησαν φιέστα τίτλου με σημαίες, καπνογόνα, πυρσοί, τραγούδια και συνθήματα. Δείτε το βίντεο: Πηγή: seleo.gr
Σπορ
Τρέλα για ένα εισιτήριο για το ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός αυτή την Κυριακή, όπου ο Δικέφαλος του Βορρά θα πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια! Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απελευθέρωσε τα εισιτήρια μέσω διαδικτύου στις 09.00 το πρωί και ήδη η ειδική πλατφόρμα δείχνει πως δεν υπάρχουν άλλα εισιτήρια. Έτσι, χιλιάδες φίλοι της ομάδας της Θεσσαλονίκης θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι από την τηλεόραση, ενώ μετά το παιχνίδι θα υπάρξουν πανηγυρισμοί με την ομάδα, τό...
Οικονομία
Στα 53,86 ευρώ εκτιμάται το μέσο τυπικό καλάθι του 2018 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 3% σε σχέση με το 2018 με 55,74 ευρώ.  Ωστόσο, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος παραμένει η τιμή του αρνιού. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τιμές των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τ...
Σχετικά νέα
Μείωση 3% στο κόστος του μέσου καλαθιού του 2018 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ
Φορολογικές δηλώσεις: Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι «ξεχασιάρηδες»
DW: Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Αναβαθμίζονται με 20 εκατ. οι κεντρικές αγορές Θεσσαλονίκης και Αθήνας
Μείωση επιτοκίου για τις οφειλές του Δημοσίου
Eurogroup: Πράσινο φως για την δόση ενός δισ. ευρώ
Στερεύει η αγορά από φθηνά σπίτια - Οι τιμές ανά περιοχή στη Θεσσαλονίκη (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων
Πάνω από 70 ελληνικές εταιρείες στην επιχειρηματική αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία
«Εξοικονομώ κατ' οίκον»: Έρχεται νέα επιδότηση για 20.000 νοικοκυριά