Μέχρι και 25% έχουν αυξηθεί οι τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Πίνακες)

Μέχρι και 25% έχουν αυξηθεί οι τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ ανοδικά κινούνται και οι τιμές για αγορά κατοικίας με τη συνδρομή και ξένων αγοραστών. Ωστόσο οι συναλλαγές είναι λίγες και αφορούν παλαιά διαμερίσματα.

Σημάδια σταθεροποίησης, με αύξηση τιμών για αγορά ή μίσθωση, δείχνει η αγορά κατοικίας της Θεσσαλονίκης, ειδικά οι περιοχές του κέντρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα.

Οι χαμηλές τιμές, τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, θεωρούνται ενδείξεις για θετική πορεία της κτηματαγοράς. Οι συνθήκες γίνονται περισσότερο ευνοϊκές και από τις αλλαγές που φέρνει η ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών όπως το μετρό καθώς και τα σχέδια για αναπλάσεις, όπως αυτή τη Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως υποστήριξε κατά την παρουσίασή του ο πολιτικός μηχανικός/οικονομολόγος Αλ. Βασιλείου, η μίσθωση αξιόλογων κατοικιών παραμένει σε σταθερά καλά επίπεδα, αφού τα μισθώματα έχουν πλέον σταθεροποιηθεί σε προσιτά για την εποχή τιμήματα. Όμως, σημαντικό παράγοντα επιλογής παίζουν οι παροχές (θέση στάθμευσης, θέρμανση, εξοικονόμηση ενέργειας), οι οποίες επηρεάζουν τον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και καταγράφεται αύξηση της ζήτησης αλλά και της προσφοράς σε ακίνητα που αφορούν ανακαινισμένες κατοικίες.

Σύμφωνα και με την έρευνα που έγινε, η πλήρης και ποιοτική ανακαίνιση λειτουργεί ως μεγάλο πλεονέκτημα μιας κατοικίας προς πώληση έναντι κάποιας άλλης μη ανακαινισμένης.

Κατά τον κ. Βασιλείου, αυξανόμενη είναι η παρουσία επενδυτών που προέρχονται από το εξωτερικό και κυρίως από Ισραήλ, Τουρκία και Ρωσία. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές αγοράζουν οικιστικά ακίνητα έως 100.000 ευρώ καθώς επίσης και αυτοτελή κτίρια επί οικοπέδων αγοραίας αξίας πάνω από 400.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε κατοικίες από ξένους αγοραστές.

Γι’ αυτό και σε πολλά οικιστικά ακίνητα σημειώθηκε άνοδος των τιμών. Όμως και το  2018 το ενδιαφέρον των αγοραστών συνέχισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να καταγράφεται για παλαιά διαμερίσματα, τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα αντίστοιχα νεόδμητα και τα μικρότερου εμβαδού. Ετσι, οι περιορισμένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και πέρυσι αφορούσαν σχεδόν κατά 50% διαμερίσματα ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μόλις το 1% αφορούσε νεόδμητες κατοικίες (μεταξύ 1-5 ετών).

Η χαμηλή ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες εξηγείται «αφενός, από το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των επενδυτών, οι οποίοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά κάποιας νέας κατοικίας, αφετέρου, στη σχεδόν μηδενική οικοδομική δραστηριότητα εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε έργα που αφορούν οικιστικά ακίνητα». Ως δείγμα της επιφυλακτικότητας θεωρείται το γεγονός πως δεν κινούνται οι αγοραπωλησίες «οικοπέδων - αγροτεμαχίων».

Από τα στοιχεία των αγοραπωλησιών προκύπτει πως στις μεγάλες κατοικίες, άνω των 110 τ.μ., υπάρχει το φαινόμενο των μειώσεων στις τιμές πώλησης. Η χαμηλότερη τιμή πώλησης είναι 400 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη στις 5.700 ευρώ/τ.μ. Οι αγοραστές κατοικιών επικεντρώνονται σε ακίνητα μικρά και μεσαία, ενώ υπάρχει μικρή ζήτηση για τα πιο μεγάλα διαμερίσματα, άνω των 110 τ.μ. Αναλυτικότερα, κυριαρχούν τα διαμερίσματα 50 τ.μ.-70 τ.μ., με 52% των προτιμήσεων, ακολουθούν τα διαμερίσματα 71 τ.μ.-90 τ.μ. με 20%, τα διαμερίσματα 91 τ.μ.-110 τ.μ. (22%) και τελευταία τα διαμερίσματα πάνω από 110 τ.μ. (7%).

«Πιο ανθεκτικό στην οικονομική κρίση και στην καθίζηση στην αγορά διαμερισμάτων κατοικίας αποδεικνύεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που οφείλεται κυρίως στην απουσία νεόδμητων κατοικιών», τόνισε ο κ. Βασιλείου.


Τα ενοίκια

Διαφορετικές «ταχύτητες» εντοπίζονται στις τιμές ενοικίασης κατοικιών μεταξύ περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Σε κάποιες περιοχές, οι μέσες ζητούμενες τιμές, που «κατρακύλησαν» μέχρι και κατά 40% από το 2009 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο 2015, δείχνουν να  ανακάμπτουν  από το 2017 στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην προτίμηση των ενδιαφερόμενων βρίσκονται τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ανεξαρτήτου ηλικίας οικοδομής, 40-60 τ.μ., σε τιμές 250-400 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-80 τ.μ., σε τιμές 350-500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, συναντάμε ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών μέχρι και 11,00 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ κανένα σπίτι δεν προσφέρεται με λιγότερο από 3,00 ευρώ / τ.μ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο κέντρο της πόλης οι τιμές των ενοικίωνπαρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 25%. Συνολικά στη Θεσσαλονίκη, οι μισθωτικές αξίες σημείωσαν αύξηση 10% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών σε οικιστικά ακίνητα. 


Πηγή: euro2day.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Οικονομία
Πανέμορφα, καταπράσινα νησάκια στην περιοχή της Σιθωνίας Πανέμορφα και άγνωστα νησάκια της Χαλκιδικής προβάλλει με το νέο του βίντεο ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής George Sal. Τα νησάκια αυτά ονομάζονται Πούντα και Σπαλαθονήσια και βρίσκονται αμέσως μετά το Νέο Μαρμαρά κ το Πόρτο Καρράς. Όπως αναφέρει ο ίδιος «Είναι ιδιόκτητα καταπράσινα κ μάλιστα στο ένα (το Νησάκι Πούντα που είναι και το μεγαλύτερο) υπάρχουν κατοικίες ηλεκτροδοτούμενες αφού είναι σε πολ...
Κοινωνία
Η επίσημη ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για σήμερα ημέρα Αγίου Πνεύματος, (Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019), αναφέροντας πως τα καταστήματα σε όλο το νομό θα είναι υποχρεωτικά κλειστά. Όπως αναφέρει ο ΕΣΘ: «Υποχρεωτικά ΚΛΕΙΣΤΑ θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 22/19777/10-05-2002 απόφ...
Οικολογία
Eικόνα- Λέξεις: Θωμάς Καραγκιοζόπουλος Αυτός ο μικρός λόφος από σκουπίδια κάθε είδους έκανε κατάληψη σε ένα πεζοδρόμιο της πόλης. Τα σκουπίδια δεν είναι μόνο αυτά, απλώς ήθελα να εστιάσω στο μήνυμα. Η εικόνα ξεκάθαρα αποκρουστική και οι μυρωδιές επίσης.  Κάποιος συμπολίτης μας έκανε απευθείας έκκληση στους γείτονές του γράφοντας το δικό του μήνυμα για αυτήν την εικόνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πεζοδρόμια μετατρέπονται σε σκουπιδότοπο, σίγουρα ούτε η...
Διάφορα
Αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις 2019, όπως έγινε γνωστό. Ειδικότερα, οι εκπτώσεις για τη θερινή περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν  τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και τα τέλη Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία ορίζεται από τις 8 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως στις εκπτώσεις αυτές είναι υποχρεωτική η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση ενώ είναι επι...
Κοινωνία
Το τελευταίο κουδούνι μπορεί να χτύπησε, όμως δεν έχουν όλες οι οικογένειες τη δυνατότητα να πάνε διακοπές. Για όσους γονείς μείνουν στην πόλη υπάρχουν επιλογές ώστε τα παιδιά τους να περάσουν δημιουργικά το καλοκαίρι, την ώρα που εκείνοι θα εργάζονται.    Στο ΚΘΒΕ για θέατρο Το Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά (4 - 11 ετών) το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 2500 παιδιά. ...
Περιστατικά
Ένας άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Κυριακή (16/6). Ειδικότερα, το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή του Ωραιοκάστρου και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τον άνδρα βρήκε νεκρό μία καμαριέρα. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως ο άνδρας ήταν αλλοδαπός και 43 ετών, ενώ η αστυνομία ερευνά το περιστατικό με τις πρώτες ενδείξεις να μην δείχνουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Πηγή: typosthes.gr
Εγκληματικότητα
Τάματα, αφιερώματα και χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε 4.300 ευρώ, φέρεται ότι αφαίρεσε από Ιερές Μονές του Αγίου Ορους -από το Νοέμβριο του 2017 μέχρι και το Μάιο του 2019- ο 56χρονος αλλοδαπός που συνελήφθη στις 13 Ιουνίου, με την κατηγορία ότι έκλεψε τάματα από την εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Ιερά Μονή Ιβήρων, στο Άγιο Όρος. Έπειτα από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, εξιχνιάσθηκαν επιπλέον τέσσερις κλοπές από...
Διάφορα
Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και το θερμόμετρο έχει πάρει την ανιούσα. Για όσους βρίσκονται στην πόλη και αναζητούν στιγμές χαλάρωσης και δροσιάς, τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν μια μικρή όαση! Μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στην πισίνα, συνοδεία δροσιστικών ποτών και γευστικών πιάτων. Πάμε να τα δούμε! Hyatt Regency Thessaloniki Απολαύστε το μπάνιο σας στην πισίνα 1.200 μέτρων του Hyatt Regency Thessaloniki...
Διάφορα
Το βράδυ της Τετάρτης, 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Restaurant 100 Awards στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα η οποία ανέδειξε 100+ 100 κορυφαίες προτάσεις για φαγητό σε όλη την Ελλάδα. Βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους από κάθε γωνιά της χώρας όπως: το Aleria και το Varoulko Seaside, η Σελήνη στη Σαντορίνη και η Ντομάτα στη Χαλκιδική, το Χαρούπι και το Εβόρα Eatery στη Θεσσαλονίκη, το Ferryman και το Hasika στην Κρήτη,...