Τα ηλεκτρικά πατίνια που «κατέκλυσαν» τη Θεσσαλονίκη

Τα ηλεκτρικά πατίνια που «κατέκλυσαν» τη Θεσσαλονίκη

Τα έξυπνα πατίνια της Lime ήρθαν εδώ και λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη, και ήδη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται από πλήθος πολιτών οι οποίοι θέλουν να τα δοκιμάσουν ως μέσο για μια  γρήγορη μετακίνηση σε κεντρικές περιοχές της πόλης αλλά ακόμα και για μια απλή και οικονομική βόλτα.

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι εύκολα στη χρήση και οικολογικά. Κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 25χλμ./ώρα, λειτουργούν με ηλεκτρική επαναφορτιζόμενη μπαταρία και είναι κατάλληλα για άτομα άνω των 18 ετών. Τα πατίνια είναι διαθέσιμα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και πέρα από την εξυπηρέτηση των πολιτών στην καθημερινότητα τους στοχεύουν και στην αποφόρτιση του κυκλοφοριακού βάρους.

Μιλώντας στη ThessNews o Νίκος Χατζηδάκης, Operations Manager της Lime στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί  ότι «η Lime σαν εταιρεία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 από τις ΗΠΑ και στη Θεσσαλονίκη ξεκινήσαμε πριν από λίγο καιρό τον Δεκέμβριο του 2018. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική. Όλο αυτό ξεκίνησε σαν πιλοτικό πρόγραμμα τον Δεκέμβριο και πήγε πολύ καλά οπότε συνεχίζουμε δυναμικά και επεκτείνουμε σιγά σιγά τη δράση μας και με περισσότερα πατίνια».

 Δύο μοντέλα

Τα μοντέλα που βγαίνουν από την εταιρεία είναι δύο. Τα Lime- E που είναι τα e-bikes και τα Lime-S που είναι τα σκούτερ. Στην Ελλάδα διατίθενται τα Lime-S, ενώ τα Lime-E είναι διαθέσιμα μόνο στην Αμερική.

Στη Θεσσαλονίκη διατίθενται συνολικά πάνω από 100 σκούτερ τα οποία βρίσκονται κυρίως σε κεντρικά σημεία της πόλης. Κάθε βράδυ η Lime εντοπίζει τα πατίνια μέσω της σχετικής εφαρμογής, τα μαζεύει σε ειδικό χώρο όπου φορτίζονται και στη συνέχεια τα τοποθετεί σε διάφορα σημεία της πόλης ώστε να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν το πρωί οι πολίτες. Η φόρτιση βέβαια μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της μέρας αν η εταιρεία διαπιστώσει ότι κάποιο από αυτά έχει χαμηλή μπαταρία. Σε αυτό το εγχείρημα βοηθούν και οι «Juicers» όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης οι οποίοι είναι ουσιαστικά συνεργάτες της Lime και βοηθούν στο να φορτιστούν τα πατίνια. 

 Χρηστικά

«Τα σκούτερ είναι πολύ εύκολα στο να τα χρησιμοποιήσει κάποιος, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να κατεβάσει την εφαρμογή της Lime, να φτιάξει ένα προφίλ το οποίο είναι δωρεάν, να βάλει μια από τις κάρτες του για τον τρόπο πληρωμής, είτε τη χρεωστική είτε την πιστωτική και μετά να σκανάρει το QR code, τον κωδικό δηλαδή που έχει το κάθε πατίνι πάνω στο τιμόνι, ξεκλειδώνοντάς το και είναι έτοιμος να ξεκινήσει».

Όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης δεν γίνεται προχρέωση δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να το κλείσει για συγκεκριμένο διάστημα αλλά πληρώνει ανάλογα με τον χρόνο που το χρησιμοποιεί . «Η χρέωση ξεκινά από τη στιγμή που το ξεκλειδώνεις. Είναι 1 ευρώ το ξεκλείδωμα και από εκείνη τη στιγμή και μετά είναι 0,15 ευρώ το λεπτό η χρέωση».

 Τα «σταθμεύεις»… όπου να ’ναι!

Χαρακτηριστικό της χρήσης των σκούτερ της Lime είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος όπου πρέπει να σταθμευθούν ή να επιστραφούν τα πατίνια όταν ο αναβάτης δεν επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει άλλο.

«Όταν τελειώσουμε τη βόλτα μας, τη διαδρομή μας, τότε μπορούμε να το αφήσουμε όπου μας βολεύει απλά το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε και τους συμπολίτες μας, να σκεφτόμαστε πού ακριβώς θα παρκάρουμε ώστε να μην ενοχλούμε και να μη δημιουργούμε πρόβλημα» τονίζει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει ότι «η χρηστικότητα και μια από τις καινοτομίες που έχει η Lime είναι ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τις μετακινήσεις σας δηλαδή να κάνετε τη βόλτα σας για το διάστημα που θέλετε αλλά και να το παρκάρετε για συγκεκριμένο χρόνο όταν έχετε μια δουλειά. Το κλειδώνουμε και από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν το χρεωνόμαστε.

Υπάρχει μια επιλογή στην εφαρμογή η οποία λέγεται παύση οπότε μας το χρεώνει το πατίνι εκείνη τη στιγμή γιατί δεν μπορεί να το ξεκλειδώσει κάποιος άλλος και μόλις τελειώσουμε τη δουλειά μας μετά όταν θέλουμε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ξανά ώστε να μην το χάσουμε. Στο τέλος όταν τελειώνουμε τη βόλτα μας το κλειδώνουμε πατάμε lock και τελειώσαμε».

 Πως κλειδώνουν τα πατίνια

Αναφορικά με το πώς κλειδώνουν τα πατίνια ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι τα σκούτερ κλειδώνουν μέσω της εφαρμογής. Δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, ή να τα σπρώξει κανείς αν δεν τα ξεκλειδώσει από την εφαρμογή. «Κλειδώνει ο τροχός ουσιαστικά και ακούγεται και ένας συναγερμός, αν τα σπρώξει κάποιος λίγο ενώ είναι κλειδωμένα.

Εμείς μέσω του GPS που έχουν παρακολουθούμε τα πατίνια μας για το τι ακριβώς γίνεται πότε χρησιμοποιούνται και πού βρίσκονται, οπότε γνωρίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή το πώς κινούνται».

Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης ξεχάσει να το κλειδώσει δεν χρειάζεται να ανησυχεί καθώς όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης, «ακόμα και να ξεχάσει ο πελάτης να το κλειδώσει όταν τελειώσει τη βόλτα του και δεν το χρειάζεται άλλο, εμείς έχουμε προβλέψει και το σκούτερ είναι σχεδιασμένο να κλειδώνει από την ‘αχρησία’, για να το πούμε απλά».

 Περίπτωση ατυχήματος

Φυσικά καθώς τα πατίνια κινούνται κυρίως σε κεντρικούς δρόμους της πόλης οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τον Κ.Ο.Κ.

«Σε περίπτωση ατυχήματος  γίνεται ό,τι προβλέπεται από τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε και σαν εταιρεία είναι να εκπαιδεύσουμε τον αναβάτη να το λειτουργεί σωστά. Οπότε και στην εφαρμογή πριν χρησιμοποιήσει κάποιος το πατίνι υπάρχουν οδηγίες ασφαλούς χρήσης, όπως το πώς να κινείστε, πού να το παρκάρετε και να φοράτε το κράνος σας», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

πηγή: thessnews.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια