SOS εκπέμπει το ΑΠΘ: Ως και 60% η μείωση του αριθμού των καθηγητών

SOS εκπέμπει το ΑΠΘ: Ως και 60% η μείωση του αριθμού των καθηγητών

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ζητώντας να γίνουν άμεσα διορισμοί νέων καθηγητών. Δείτε τον αναλυτικό πίνακα

Tεράστιες απώλειες σε καθηγητές έχει υποστεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα ορισμένες σχολές να έχουν οδηγηθεί πλέον σε οριακή κατάσταση λειτουργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr, στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2009 όταν άρχισε η χώρα να εισέρχεται στην περίοδο της κρίσης ως και τις αρχές Μαρτίου 2019 το ΑΠΘ απώλεσε 470 μέλη ΔΕΠ σε σύνολο 2.208, έχασε δηλαδή το 21% των καθηγητών του! Αν δε, γυρίσει κανείς λίγα χρόνια πίσω, στο 2007 όταν στο ΑΠΘ υπηρετούσαν 2.301 μέλη ΔΕΠ, ο μεγαλύτερος αριθμός κατά την τελευταία εικοσαετία, τότε οι απώλειες έως σήμερα ανέρχονται στο 24,5% κατά μέσο όρο, δηλαδή στο διάστημα αυτών των περίπου 12 χρόνων το πανεπιστήμιο έχασε σχεδόν έναν στους τέσσερις καθηγητές του λόγω αφυπηρέτησης χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αναπλήρωση.

Χρονιές καμπής το 2007 και το 2012

Η τελευταία εικοσαετία χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την περίοδο από το 1998 ως το 2007 όταν αυξανόταν σχεδόν κάθε χρόνο ο αριθμός των μελών ΔΕΠ φτάνοντας από τους 1.979 τον Αύγουστο του 1998, στους 2.301 τον Αύγουστο του 2007. Από κει και πέρα ξεκίνησε η σταδιακή μείωση του αριθμού των μελών ΔΕΠ, αρχικά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ως το 2012 όταν τα μέλη ΔΕΠ ανέρχονταν σε 2.107 και στη συνέχεια με ταχείς ρυθμούς για να φτάσουμε στον Μάρτιο του 2019 με τους καθηγητές να ανέρχονται σε μόλις 1.738. Οι μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία ακαδημαϊκή χρονιά σημειώθηκαν το διάστημα 2015 – 2016 όταν αφυπηρέτησαν συνολικά 113 καθηγητές.

Πρωταθλήτρια η Αρχιτεκτονική

Τις μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας υπέστη η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου η οποία απώλεσε το 60% των καθηγητών της. Συγκεκριμένα, από τους 72 οι οποίοι υπηρετούσαν τον Αύγουστο του 2009 έχασε τους 43, φτάνοντας να διαθέτει σήμερα μόλις 29 μέλη ΔΕΠ.

Ακολουθεί η Οδοντιατρική η οποία έχασε το 42% των μελών ΔΕΠ (από 91 το 2009 στους 53 το 2019) και το Μαθηματικό με 41% απώλειες (από 39 το 2009 στους 23 το 2019).

Ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες σε καθηγητές είχαν τα τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (40%), Γεωπονίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (39%), Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (36%), Χημείας (35%), Πολιτικών Μηχανικών, Ιστορίας και Αρχαιολογίας (30%) κ.ο.κ.

Οι εξαιρέσεις

Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των σχολών του ΑΠΘ οι οποίες υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε μέλη ΔΕΠ, υπάρχουν και σχολές, ελάχιστες τον αριθμό οι οποίες αύξησαν έστω κατά τι τον αριθμό των καθηγητών. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η σχολή Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης η οποία ως νέα σχολή αύξησε κατά 500% τον αριθμό των μελών ΔΕΠ (από 3 σε 18), η σχολή Χημικών Μηχανικών (από 19 σε 26), Πολιτικών Επιστημών (από 15 σε 19), Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (από 16 σε 19), Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας (από 25 σε 30), Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (από 43 σε 47), Κινηματογράφου (από 8 σε 13) κ.ο.κ.

Οι επιπτώσεις

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα οι επιπτώσεις από τη δραματική συρρίκνωση του αριθμού των μελών ΔΕΠ είναι πολλαπλές. «Φτάσαμε στο σημείο σε κάποιες σχολές να μην διδάσκονται ορισμένα μαθήματα ή να πηγαίνουμε σε μεγάλα ακροατήρια καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές ώστε να χωριστούν οι φοιτητές σε μικρότερες ομάδες. Επίσης κάποιες εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις γίνονται με πολύ περισσότερους φοιτητές απ’ ότι θα έπρεπε και τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις χάνονται ακόμη και γνωστικά αντικείμενα» τονίζει ο κ. Μήτκας.

Το θέμα αυτό απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου η οποία εξέφρασε τη δυσφορία της αλλά και την ανησυχία της για το γεγονός ότι το ΑΠΘ έμεινε εκτός της κατανομής 150 νέων θέσεων καθηγητών από το υπουργείο Παιδείας οι οποίοι πρόκειται να διοριστούν σε άλλα πανεπιστήμια εντός του 2019. «Επικράτησε η τάση της αποκλειστικής προτίμησης νεοσυσταθέντων Τμημάτων και του ολοσχερούς αποκλεισμού των από μακρού λειτουργούντων Τμημάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Τμήματα του ΑΠΘ εκπαιδεύουν ήδη πολύ μεγάλους αριθμούς φοιτητών και επιβαρύνονται με σημαντικές ροές μετεγγραφών, ότι θεραπεύουν ιδιαίτερα δημοφιλή προγράμματα σπουδών, ότι εμφανίζουν επικίνδυνη πλέον αποδυνάμωση σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό και ότι διαθέτουν ιδρυμένες ακαδημαϊκές δομές (εργαστήρια, κλινικές κ.λπ.) που οφείλουν να λειτουργούν, η Σύγκλητος ζητά να δοθεί και στο ΑΠΘ ικανός αριθμός νέων θέσεων ΔΕΠ, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 10% των περίπου 600 θέσεων που χάθηκαν λόγω συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια» αναφέρεται στη σχετική απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

SOS εκπέμπει το ΑΠΘ: Ως και 60% η μείωση του αριθμού των καθηγητών, φωτογραφία-1

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια