EsThesi : Μια εικονική μαθητική startup που «γεννήθηκε» μέσα από τον σχολικό πίνακα!

Πώς στήνεις μια εικονική επιχείρηση για να διεκδικήσεις μια πραγματική διάκριση; Πώς μια ιδέα ξεχασμένη σε έναν σχολικό πίνακα περνάει στην καινοτομία και στο Ιnternet οf Τhings (ΙοΤ); Πώς γεννιούνται οι πετυχημένες startups;Όλα αυτά τα ερωτήματα πιθανότατα δεν τα είχαν υπόψη τους οι δέκα μαθητές στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, όταν αναζητούσαν το περασμένο Φθινόπωρο μια ιδέα συμμετοχής στον διαγωνισμό εικονικής επιχείρησης για να προκαλέσουν ...αίσθηση.

Την περασμένη Παρασκευή,η ομάδα της Α' Λυκείου συμμετείχε τελικά μαζί με άλλες 36 σχολικές ομάδες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Ρόδο και την Κρήτη, στην παρουσίαση των μαθητικών εικονικών επιχειρήσεων, που έγινε στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Η έκθεση ήταν μια γιορτή για την ομάδα των έφηβων επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης, όπως και για τους περίπου 1000 άλλους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό συμμαθητές τους, αλλά και μια «βροχή» ...επενδύσεων για τους διοργανωτές κι εκπαιδευτές, που είδαν μέσα από τα μαθητικά περίπτερα να ξεδιπλώνονται δεκάδες πρωτοποριακές ιδέες, οι περισσότερες εκ των οποίων, από αύριο το πρωί, θα μπορούσαν να «τρέχουν» στην τοπική και διεθνή αγορά.

Από τις 37 Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έκθεση της Θεσσαλονίκης διακρίθηκαν η ομάδα «Αnt» από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων με μια εφαρμογή που βοηθάει τον καταναλωτή στις ηλεκτρονικές του αγορές, η μαθητική εικονική επιχείρηση «Κρητοβουτιές» από το ΕΠΑ.Λ. Βρυσών Αποκορώνου Χανίων ένα ατομικό κρητικό σνακ δυο γευστικών συνδυασμών (κριτσίνια με διάφορες γεύσεις μήλου -κανέλας ή γραβιέρας σε συνδυασμό με ντιπ ταχινιού-πετιμεζιού ελιάς -θυμαριού), ενώ το τρίτο βραβείο κατέκτησε η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» «Βreath n' Drive» από τα Εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία, με μια συσκευή αλκοτέστ που συνδέεται με τη μίζα του αυτοκινήτου και αν ο οδηγός έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο δεν «ανάβει» η μηχανή.

Η ομάδα του Πειραματικού συμμετείχε με την καινοτόμο εφαρμογή υπό τον τίτλο «EsThesi»: ένα διπλό λογοπαίγνιο που αντανακλά στην ευρηματικότητα όλων των μαθητικών ομάδων στον ενθουσιασμό τους, στο κέφι, στη ζωντάνια, στην επινοητικότητά τους και στην προκειμένη περίπτωση μία σύνθεση με την ονομασία του Thesi, του γνωστού συστήματος στάθμευσης που χρησιμοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η Esthesi ή «EιςΘέση» είναι σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης με μαγνητικούς αισθητήρες οχημάτων στο οδόστρωμα που λειτουργεί ταυτόχρονα ως Υποδομή IoΤ (Internet of Things) για Δίκτυα Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και Δημοτικού Φωτισμού εξοικονομώντας ενέργεια και ανθρώπινους πόρους.

Η χρέωση γίνεται μέσω κάρτας ή κινητού. Μπορεί να καλύπτει με προτεραιότητα τις διαβάσεις, τις ράμπες ΑΜΕΑ και τις ζώνες φορτοεκφόρτωσης. Οι μαθητές δηλαδή προτείνουν ένα πρωτοποριακό για την τοπική αυτοδιοίκηση οικονομικό μοντέλο, συνδυάζοντας τη στάθμευση με τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (Park&Charge) και την οικονομικότερη διαχείριση του Δημοτικού Φωτισμού σε επίπεδο φωτιστικού σώματος. Η καινοτομία του είναι η αξιοποίηση του Internet των πραγμάτων (internet of Things - IoT) για την επικοινωνία με συσκευές που την υποστηρίζουν, χωρίς να απαιτούνται ξεχωριστές υποδομές. Στόχος της εικονικής επιχείρησης είναι η δημιουργία του πρώτου πειραματικού δρόμου «Έξυπνης πόλης» μπροστά από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Ωστόσο εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερη ...αίσθηση είναι η απερίγραπτη επιμονή των μαθητών στην λεπτομέρεια, ο προσεκτικός σχεδιασμός, η διάθεση δημιουργίας και η δυναμική της υπερπήδησης των εμποδίων» λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Πληροφορικής - συντονιστής της ομάδας Μάνος Κοσμίδης.

Η ιστορία που κρύβει πίσω της η δημιουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής, όπως την παρουσίασαν οι ίδιοι οι μαθητές και ο συντονιστής τους, είναι ...συναρπαστική καθώς «γεννήθηκε» από έναν ξεχασμένο σχολικό πίνακα «της προηγούμενης μαθητικής ώρας που δεν σβήστηκε». Κάποιος από τους μαθητές του Γυμνασίου είχε αναφερθεί την προηγούμενη ώρα σε έναν in-ground αισθητήρα οχημάτων. Όταν οι μαθητές της Α' Λυκείου μπήκαν στην αίθουσα, ο πίνακας δεν είχε σβηστεί κι έγραφε «wifi in-ground vehicle detector». Έτσι ξεκίνησε μια κουβέντα μέσα στην τάξη για δίκτυα και smartcity που κατέληξε στην ...EsThesi.

Η ομάδα κατέθεσε την ιδέα τον Νοέμβριο. Στα μέσα Δεκεμβρίου, τα μέλη της την προσάρμοσαν στο Park & Charge. Πραγματοποίησαν έρευνα αγοράς. Προώθησαν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια στους κατοίκους στα δημοτικά διαμερίσματα για το σύστημα ΤHESi. Τον Ιανουάριο πήραν συνεντεύξεις από τους εμπλεκόμενους, τη Δημοτική Αστυνομία, από τις εταιρίες- δημιουργούς του Thesi, από τον αντιδήμαρχο. Αναζήτησαν χρηματοδότηση της ιδέας μέσα από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα(URBACT, Urban Innovative Actions, Cutler κ.ά).

Συναντήθηκαν με εκπρόσωπο πολυεθνικής για να τους φτιάξει τη μονάδα αναγνώρισης και παρέλαβαν το προϊόν τους λίγες μέρες πριν από τον διαγωνισμό. Είχαν στείλει αιτήματα χορηγίας σε όσες εταιρίες ενέργειας, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και αντιπροσώπων αυτοκινήτων μπορούσαν να τους στηρίξουν. Μια από αυτές βρίσκει την ιδέα πρωτοποριακή και γίνεται χορηγός. Μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας από την Πάτρα τούς διαθέτει τους αισθητήρες. Τους παραχωρεί την υποδομή δικτύωσης, ενώ μια άλλη εταιρία τους παραχωρεί κατάλληλο server για να αποκτήσουν δικό τους σύστημα διαχείρισης συσκευών ΙοΤ.

Την περασμένη Πέμπτη παρέλαβαν και φωτιστικό δρόμου για την έκθεση, τον ταχυφορτιστή αυτοκινήτου από εξειδικευμένη εταιρία και μια ακόμη εταιρία- όπου εργάζεται η μητέρα μαθητή της ομάδας- έστησε το περίπτερό τους, αναλαμβάνοντας τα εκτυπωτικά.

«Μπορεί να μην διακριθήκαμε την Παρασκευή, αλλά αυτό μας πεισμώνει για τον πρωταρχικό μας στόχο. Να είμαστε μέσα στις 10 καλύτερες μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις» λένε τα μέλη της Ομάδας.

«Όταν έρθει η στιγμή θα κάνουμε τα δικά μας επιχειρηματικά βήματα και θα αξιοποιήσουμε αυτήν την σπουδαία εμπειρία. Με τη συμμετοχή μας τώρα προωθούμε την ιδέα της ηλεκτροκίνησης, την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών και φυσικά την εξοικονόμησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι μια ευκαιρία που θα εκμεταλλευτούμε στη ζωή μας» ανέφερε στο AΠΕ-ΜΠΕ ο μαθητής Σωτήρης-Χαράλαμπος Διαμαντούδης, υπεύθυνος marketing της νεοφυούς μαθητικής εικονικής επιχείρησης.

Οι Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση 2019» είναι πανηγυρικές, καθώς εορτάζονται τα 100 χρόνια του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide( παράρτημα του οποίου το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece). Για πρώτη φορά φέτος, το πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει η έκθεση της Αθήνας, όπου θα συμμετέχουν εικονικές επιχειρήσεις από σχολεία της Νότιας Ελλάδας. Τον Μάιο, μια κριτική επιτροπή θα αναδείξει τις 10 καλύτερες Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» της Ελλάδας. Η πρώτη εξ αυτών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe- συμμετέχουν 40 χώρες- και θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Λιλ της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Σπορ
Ιδρύθηκε μια μέρα σαν σήμερα το 1914 Πριν από 105 χρόνια, σαν σήμερα, την 25η Μαρτίου 1914, λίγο καιρό μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σ’ ένα καφενείο στην περιοχή «Ναύαρχος Βότσης», μια εκλεκτή παρέα αποτελούμενη από θαρραλέους και οραματιστές νέους της εποχής, αποφάσισε να κάνει τη δική της προσωπική «επανάσταση». Μια μέρα ξεχωριστή για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό ιδρύθηκε ο ΑΡΗΣ. Ένα όνομα βγαλμένο από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ο θεός τ...
Διάφορα
Απάντηση στην τουρκική διάψευση δίνουν πηγές του ελληνικού στρατού, που διαρρέουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δύο τουρκικά F-4 επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο Σικόρσκι που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, ωστόσο αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο τουρκικά F-4 που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως,...
Διάφορα
Αρνείται η Άγκυρα, ότι τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Αλέξης Τσίπρας, στο ταξίδι του προς το Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. "Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν επιχείρησαν καμία παρενόχληση, όπως υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κάποια ξένα ΜΜΕ, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. "Τα αεροσκάφη άσκησαν τα κανονικά καθήκοντά τους", ανέφεραν ακόμη οι ίδιες πηγές ασφαλείας.   Οι ίδιες π...
Κοινωνία
Σε δηλώσεις προχώρησε με το πέρας της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στέλνοντας το δικό του μήνυμα με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. «Τιμούμε σήμερα την μνήμη των ηρώων προγόνων μας, που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Οφείλουμε όμως να τιμούμε την μνήμη τους όλο το χρόνο με πράξεις υπερασπιζόμενοι, ενωμένοι τα εθνικά μας συμφέροντα», είπε ο κ. Τιτζικώστας. «Η ιστορία...
Κοινωνία
Γεμάτη με υποψήφιους δημάρχους ήταν φέτος εξέδρα των επισήμων στην μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη Οι περισσότεροι υποψήφιοι που διεκδικούν τον κεντρικό δήμο έδωσαν το παρών και πόζαραν ο ένας δίπλα στον άλλον. Ανάμεσα στους επισήμους βρέθηκαν ο Πέτρος Λεκάκης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γιώργος Ορφανός, ο Χάρης Αηδονόπουλος, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Μάκης Κυριζίδης και ο Βασίλης Μωυσίδης. Από την εξέδρα ωστόσο απουσίαζαν η Κατερίνα Νοτ...
Κοινωνία
Στο άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας  80 περίπου πολιτών που διαμαρτύρονταν νωρίτερα στην παρέλαση. Αυτή τη ώρα οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Ρεπορτάζ: Δήμητρα Καρβουνίδου, Ευτέρπη Μουζακίτη.  Δείτε το βίντεο του Seleo: Πηγή: seleo.gr
Διάφορα
Ο Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος πέταξε το drone του στην παραμυθοχώρα της Ημαθίας. Το Μάρτιο δεν υπάρχει πιο μαγικό μέρος από αυτό στην Ελλάδα. Πηγή: parallaximag.gr
Διάφορα
Σχεδιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη ή σχεδιάστηκαν για τη Θεσσαλονίκη. Αποτελούν σηµεία αναφοράς για την πόλη και όσοι τα συναντούν, συνήθως παντού, θέλοντας και µη αναφέρονται σε αυτή. Δέκα σύµβολα που µυρίζουν Θερµαϊκό. Άλλα από αυτά υποδείγµατα του design και άλλα απλά αυτοσχέδιες καλτ δηµιουργίες. Δυο από τα παρακάτω σύμβολα θα “αγκαλιαστούν” συμβολικά την Κυριακή στις 19 Οκτωβρίου. Σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ομάδες και μέλη του Σωματείου Αρτοποι...
Περιστατικά
Με πολλή προσοχή ερευνούν οι αστυνομικές αρχές την καταγγελία μαθήτριας Γυμνασίου στα Πεύκα Θεσσαλονίκης, ότι άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο την πλησίασε το πρωί της περασμένης Τετάρτης, έξω από το σχολείο, και την προσκάλεσε να μπει στο όχημα. Για το περιστατικό η ίδια η 15χρονη ενημέρωσε τους καθηγητές και η διευθύντρια του Γυμνασίου απευθύνθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και την Εισαγγελία Ανηλίκων της πόλης, ενώ απέστειλε και σχετικό e-mail σε όλους...