"Επιβαρυντικές αλλά όχι τοξικές και καρκινογόνες οι πηγές της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη"

Επιβαρυντικές αλλά όχι τοξικές και καρκινογόνες είναι οι ενώσεις που προκαλούν την δυσοσμία στη δυτική Θεσσσαλονίκη. Το παραπάνω τόνισε η καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντινή Σαμαρά σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη δυσοσμία στη δυτική πλευρά της πόλης.

Κατά την περίοδο 27. 04  μέχρι 31. 10 από τις τρεις θέσεις δειγματοληψίας στο Κορδελιό (ΕΔΠΑΡ, Παλιό Δημαρχείο και 3ο Γυμνάσιο) συλλέχθηκαν συνολικά 171δείγματα 140 τακτικά και 31 έκτακτα, στα οποία μετρήθηκαν 55 ενώσεις με διαφορετικό χαρακτήρα και κατώφλι οσμής, 8 μερκαπτάνες, 5 θειοφαίνια, 7 σουλφίδια, 2 αρωματικά και 13 αλδεΰδες.

«Οι ενώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των καρκινογόνων ουσιών. Δεν είναι τοξικές. Έχουμε αναπνευστικά συμπτώματα και δευτερογενή σύμπτωματα  στο κεντρικό ναυτία, αϋπνία εμετός σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες», τόνισε η κα Σαμαρά και πρόσθεσε:

«Θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής. Σε βάθος χρόνου δεν μπορούν μα προκαλέσουν κάτι. Δεν είναι ρύποι οι οποίο παρακολουθούνται από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Παρακολουθούνται μόνο μέσα σε εργασιακό περιβάλλον».

Όπως τόνισε η κα Σαμαρά η περιοχή του Κορδελιου επηρεάζεται από γειτονικές βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ από τις μετρήσεις ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μέσα στα ΕΛΠΕ υπερδεκαπλάσιες από αυτές που εντοπίστηκαν στα τρία σημεία μέτρησης στο Κορδελιό.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια παρουσιάστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις σε ημέρες που είχε υψηλή θερμοκρασία και άπνια.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  Απόστολος Τζιτζικώστας αναφερόμενος στη δυσοσμία έκανε λόγο για ένα ζήτημα που συνεχίζει να ταλαιπωρεί. «Η ΠΚΜ αναδεικνύει και τεκμηριώνει ένα πρόβλημα που κανένας δεν άγγιζε για 40 χρόνια. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα που επιχειρεί για πρώτη φορά στα χρονικά να προσδιορίσει τις δύσοσμες ουσίες στην ατμόσφαιρα. Πρώτη ουσιαστική και σε βάθος προσπάθειας για την αντιμετώπιση των πηγών δυσοσμίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, η Περιφέρεια διαθέτει 84.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος κατά την διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν 400 δειγματοληψίες σε διάρκεια 12 μηνών.

 «Η ΠΚΜ δεν κάνει πουθενά εκπτώσεις και ειδικά σε θέματα δημόσιας υγεία ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος. Φροντίζουμε ακόμη και από τα διοικητικά μας πλαίσια να προασπίζουμε την υγεία και την ζωή των πολιτών μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η 6μηνη έκθεση με όλα τα στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί στον αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου σημείωσε ότι «δεν είναι φάντασμα η μυρωδιά και υπάρχουν οι παροτρύνσεις του πως θα αντιμετωπιστεί».

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι "Ζητούμε την κατ' αρχήν άμεση τοποθέτηση κλειστών συστημάτων και την αξιοποίηση της κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για την πλήρη δέσμευση, απαγωγή και καταστροφή των αέριων εκπομπών από τη μονάδα αφυδάτωση της ελαιωδούς λάσπης από τον καθαρισμό των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, τον ελαιοδιαχωριστή και τον βιολογικό καθαρισμό των ΕΛΠΕ. Προτείνουμε επίσης, την απομάκρυνση της μονάδας αφυδάτωσης της λάσπης από το συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή. Όπως επίσης την άμεση αποκατάσταση όλων των παλαιών μη χρησιμοποιούμενων σκαμμάτων αποβλήτων, εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, τα ΕΛΠΕ είναι σημαντικό να ερευνήσουν εντός των εγκαταστάσεών τους και για τυχόν αλλά εκπομπές εκπομπής αέριων ρύπων.

«Τέλος ζητάμε από το ΥΠΕΝ που είναι η αρμόδια περιβαλλοντικά αδειοδοτούσα αρχή να επανεξετάσει τους περιβαλλοντικούς όρουςλειτουργιας του διυλιστηρίου. Το τμήμα επιθεωρητών του ΥΠΕΝ να λάβει υπόψη τα συμπεράσματα έρευνας του ΑΠΘ»  υπογράμμισε ο ίδιος.

«Μπήκαμε σε πιθανές πηγές εκπομπών ρύπων με την ελπίδα να συνδέσουμε τις πηγές με το τι έχει ο συγκεκριμένος χώρος. Κάναμε ανίχνευση της περιοχής. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Το ένα είναι η διαχείριση της λάσπης η οποία είναι κοντά στα όρια με το Κορδελιο και λίγο πιο μέσα είναι ο βιολογικός καθαρισμός», επισήμανει ο Ηρακλής Λάτσιος, από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ενδιάμεσο πόρισμα θα σταλεί στο Υπουργείο  Υγείας σήμερα, ενώ σήμερα εστάλη και στην εισαγγελία.

diso1.jpg

diso.jpg

Πηγή: http://www.thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Ενημέρωση σχετικά με δεύτερο παιδί που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό εξέδωσε η κατασκήνωση της Νέας Φώκαιας στη Χαλκιδική, όπου την περασμένη Κυριακή είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό ένα 15χρονο κορίτσι. Όπως αναφέρει, «συνέχεια της διαρκούς ενημέρωσης που σας υποσχεθήκαμε, θέλουμε να γνωρίζετε πως από τα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία 24ωρα από την κατασκήνωσή μας και υποβλήθηκαν στο σχετικό τεστ, 1 παιδί βρέθηκε οριακά θετικό. Ως εκ τούτου, για να επιβεβα...
Εγκληματικότητα
Στην εξιχνίαση ανθρωποκτονίας 89χρονου, που έγινε τον Ιούνιο του 2019, στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε η ΕΛΑΣ, έπειτα από επιστημονική ανάλυση ανευρεθέντων πειστηρίων και έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ο ηλικιωμένος είχε εντοπιστεί σε κλιμακοστάσιο πολυκατοικίας στην οδό Αρμενοπούλου και έφερε τραύματα από χτυπήματα στο κεφάλι. Για την υπόθεση συνελήφθη  54χρονη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι π...
Διάφορα
Nα τεθεί το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή και να μην υπάρξει μόνο λεκτική καταδίκη της Τουρκίας ζητά η ελληνική πλευρά.  Κατά τη διάρκεια  τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπως και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας ν...
Κοινωνία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα φοιτητικές παρατάξεις ΚΚΕ μ-λ στην πλατεία Καμάρας, στη Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στις 11, προκειμένου να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας. πηγή: thestival.gr
Περιστατικά
Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε στην κατασκήνωση της Νέας Φώκαιας στην Χαλκιδική, όπου είχε βρεθεί θετικό στον ιό ένα 15χρονο κορίτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, το δεύτερο κρούσμα είναι μία 11χρονη, που βρισκόταν στον ίδιο θάλαμο με το πρώτο κρούσμα που είχε σημειωθεί. Η 11χρονη βρίσκεται καραντίνα και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 100 παιδιά αποχωρήσει από την συγκεκριμένη κατασκήνωση, μετά τον εντοπισμό του πρώτ...
Περιστατικά
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο οδηγός του ΙΧ που κινούνταν επί της οδού Εγνατία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξέφυγε -για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- από την πορεία του, ανέβηκε πάνω στη διαχωριστική νησίδα και «καρφώθηκε» κάθετα στις μπάρες και στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί στο ύψος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Λίγα λεπτά πριν τις 6.30 πμ κλήθηκε στο σημείο η Τρ...
Πολιτισμός
Να «ζωντανέψει» το φετινό καλοκαίρι και να δώσει μια αλλιώτικη πνοή στις βραδιές των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης επιδιώκει το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, που ξεκινά την Παρασκευή, 17 Ιουλίου. Οι προβολείς και τα ηχεία στήνονται ξανά, οι καρέκλες στρώνονται και η Μονή Λαζαριστών ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους θεατές. Στην αυλή του επιβλητικού κτιρίου, κάποιες νύχτες του καλοκαιριού θα είναι διαφορετικές, πλημμυρισμένες από νότες, μουσική κα...
Διάφορα
Πολύωρη διακοπή νερού είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, σε περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω εργασιών που αφορούν επανασυνδέσεις νέου αγωγού. Στην ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ αναφέρει τα εξής: «Από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 από τις 9:00 έως τις 14:00 θα πραγματοποιηθούν εργασίες επανασυνδέσεων νέου αγωγού με υφιστάμενους και νέες διακλαδώσεις στην οδό Κωνσταντινουπόλεως του Δήμου Θεσσαλ...
Πολιτισμός
Η πολιτιστική ζωή της πόλης ζωντανεύει ξανά από 15 Ιουλίου 2020, ημέρα που σε όλη τη χώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν και πάλι να γίνουν ζωντανά. Η Διεύθυνση Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης ξεκινά φέτος μια νέα διοργάνωση για τους καλοκαιρινούς μήνες, το «Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης», τηρώντας όλα τα μέτρα και τους κανόνες για την ασφάλεια θεατών, καλλιτεχνών και τεχνικού προσωπικού που μας επέβαλλε η περιπέτεια της πανδημίας. Σε ένα καλοκαίρι δ...