"Επιβαρυντικές αλλά όχι τοξικές και καρκινογόνες οι πηγές της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη"

Επιβαρυντικές αλλά όχι τοξικές και καρκινογόνες είναι οι ενώσεις που προκαλούν την δυσοσμία στη δυτική Θεσσσαλονίκη. Το παραπάνω τόνισε η καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντινή Σαμαρά σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη δυσοσμία στη δυτική πλευρά της πόλης.

Κατά την περίοδο 27. 04  μέχρι 31. 10 από τις τρεις θέσεις δειγματοληψίας στο Κορδελιό (ΕΔΠΑΡ, Παλιό Δημαρχείο και 3ο Γυμνάσιο) συλλέχθηκαν συνολικά 171δείγματα 140 τακτικά και 31 έκτακτα, στα οποία μετρήθηκαν 55 ενώσεις με διαφορετικό χαρακτήρα και κατώφλι οσμής, 8 μερκαπτάνες, 5 θειοφαίνια, 7 σουλφίδια, 2 αρωματικά και 13 αλδεΰδες.

«Οι ενώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των καρκινογόνων ουσιών. Δεν είναι τοξικές. Έχουμε αναπνευστικά συμπτώματα και δευτερογενή σύμπτωματα  στο κεντρικό ναυτία, αϋπνία εμετός σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες», τόνισε η κα Σαμαρά και πρόσθεσε:

«Θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής. Σε βάθος χρόνου δεν μπορούν μα προκαλέσουν κάτι. Δεν είναι ρύποι οι οποίο παρακολουθούνται από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Παρακολουθούνται μόνο μέσα σε εργασιακό περιβάλλον».

Όπως τόνισε η κα Σαμαρά η περιοχή του Κορδελιου επηρεάζεται από γειτονικές βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ από τις μετρήσεις ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μέσα στα ΕΛΠΕ υπερδεκαπλάσιες από αυτές που εντοπίστηκαν στα τρία σημεία μέτρησης στο Κορδελιό.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια παρουσιάστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις σε ημέρες που είχε υψηλή θερμοκρασία και άπνια.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  Απόστολος Τζιτζικώστας αναφερόμενος στη δυσοσμία έκανε λόγο για ένα ζήτημα που συνεχίζει να ταλαιπωρεί. «Η ΠΚΜ αναδεικνύει και τεκμηριώνει ένα πρόβλημα που κανένας δεν άγγιζε για 40 χρόνια. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα που επιχειρεί για πρώτη φορά στα χρονικά να προσδιορίσει τις δύσοσμες ουσίες στην ατμόσφαιρα. Πρώτη ουσιαστική και σε βάθος προσπάθειας για την αντιμετώπιση των πηγών δυσοσμίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, η Περιφέρεια διαθέτει 84.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος κατά την διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν 400 δειγματοληψίες σε διάρκεια 12 μηνών.

 «Η ΠΚΜ δεν κάνει πουθενά εκπτώσεις και ειδικά σε θέματα δημόσιας υγεία ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος. Φροντίζουμε ακόμη και από τα διοικητικά μας πλαίσια να προασπίζουμε την υγεία και την ζωή των πολιτών μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η 6μηνη έκθεση με όλα τα στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί στον αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου σημείωσε ότι «δεν είναι φάντασμα η μυρωδιά και υπάρχουν οι παροτρύνσεις του πως θα αντιμετωπιστεί».

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι "Ζητούμε την κατ' αρχήν άμεση τοποθέτηση κλειστών συστημάτων και την αξιοποίηση της κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για την πλήρη δέσμευση, απαγωγή και καταστροφή των αέριων εκπομπών από τη μονάδα αφυδάτωση της ελαιωδούς λάσπης από τον καθαρισμό των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, τον ελαιοδιαχωριστή και τον βιολογικό καθαρισμό των ΕΛΠΕ. Προτείνουμε επίσης, την απομάκρυνση της μονάδας αφυδάτωσης της λάσπης από το συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή. Όπως επίσης την άμεση αποκατάσταση όλων των παλαιών μη χρησιμοποιούμενων σκαμμάτων αποβλήτων, εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, τα ΕΛΠΕ είναι σημαντικό να ερευνήσουν εντός των εγκαταστάσεών τους και για τυχόν αλλά εκπομπές εκπομπής αέριων ρύπων.

«Τέλος ζητάμε από το ΥΠΕΝ που είναι η αρμόδια περιβαλλοντικά αδειοδοτούσα αρχή να επανεξετάσει τους περιβαλλοντικούς όρουςλειτουργιας του διυλιστηρίου. Το τμήμα επιθεωρητών του ΥΠΕΝ να λάβει υπόψη τα συμπεράσματα έρευνας του ΑΠΘ»  υπογράμμισε ο ίδιος.

«Μπήκαμε σε πιθανές πηγές εκπομπών ρύπων με την ελπίδα να συνδέσουμε τις πηγές με το τι έχει ο συγκεκριμένος χώρος. Κάναμε ανίχνευση της περιοχής. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Το ένα είναι η διαχείριση της λάσπης η οποία είναι κοντά στα όρια με το Κορδελιο και λίγο πιο μέσα είναι ο βιολογικός καθαρισμός», επισήμανει ο Ηρακλής Λάτσιος, από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ενδιάμεσο πόρισμα θα σταλεί στο Υπουργείο  Υγείας σήμερα, ενώ σήμερα εστάλη και στην εισαγγελία.

diso1.jpg

diso.jpg

Πηγή: http://www.thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Εγκληματικότητα
Συνελήφθησαν χθες από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, συνολικά 14 άτομα, τα οποία αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. typosthes.gr
Διάφορα
Τα παλιά ακίνητα ενεργοποίησαν τους επενδυτές - Οι ιδιοκτήτες πουλούν ό,τι πουλιέται - Οι επενδυτές αγοράζουν ό,τι είναι φθηνό Με είδος προς εξαφάνιση μοιάζουν πλέον τα παλιά, μικρά διαμερίσματα στο κέντρο τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, που αποτέλεσαν το όχημα για να βγει η ελληνική κτηματαγορά από το λήθαργο, στον οποίο είχε περιέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε αρκετές περιοχές της πόλης έχουν πλέον εξαντληθεί, ενώ σε σε ά...
Διάφορα
Ημερίδα για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου οργανώνουν το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική ιστορία, πόλεμος και στρατηγικές σπουδές» του ίδιου Τμήματος. Η Ημερίδα με τίτλο «Σε ταραγμένα νερά: Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 11:00-18:00, στην αίθουσα 319, στο κτίριο της Σχο...
Περιστατικά
Στόχος βανδάλων έγινε το πολιτικό γραφείο της Έλενας Ράπτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Άγνωστοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο του γραφείου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Καμάρας στο κέντρο της πόλης. Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Άλλη μια φορά επέλεξαν οι τραμπούκοι να επιτεθούν κατά γραφείου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ας μην κάνουν τον κόπο. Κανείς δεν εκφοβίζεται και κανείς δεν κάνει πίσω...
Διάφορα
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα οστά που βρέθηκαν θαμμένα σοτ παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, ανήκουν στη Στάνα, σύζυγο του Μπάρμπουλ, ενός από τους κτήτορες της Μονής Παντοκράτορος, ο οποίος μόνασε εκεί με τους γιους του, μετά το 1500 μ.Χ. Τα οστά μιας γυναίκας θαμμένα στο δάπεδο του νάρθηκα, στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, που αποτελούσε στο παρελθόν κοιμητηριακό ναό της Μονής Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος, αποκαλύφθηκαν κατά τη διά...
Εγκληματικότητα
Ένα ακόμα περιστατικό ασέλγειας σε βάρος γυναίκας έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά δράστης δεν ήταν κάποιος φοιτητής, αλλά ένας... ντελιβεράς! Ειδικότερα, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μια κοπέλα ηλικίας 28 ετών παρήγγειλε φαγητό από κατάστημα, και λίγη ώρα αργότερα, ο διανομέας της χτύπησε το κουδούνι προκειμένου να της παραδώσει την παραγγελία. Εκείνη του άνοιξε και καθώς έψαχνε να πληρώσει το αντίτιμο της παραγγελίας, αν...
Πολιτική
Ένδειξη αδυναμίας, χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τον Πρέσβη της Λιβύης, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη. Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, η συμφωνία υπογράφηκε για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών και όχι για να στραφεί εναντίον των γειτονικών χωρών. Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu υπέδειξε «ηρεμία, υπομονή και λογική και σε συμμόρφωση με...
Πολιτισμός
Τη χτύπησε η Μις Αυστραλία και κυκλοφορούσε με αναπηρικό καροτσάκι Τα… μαχαίρια βγήκαν για τα καλά στο διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς Miss World που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 14 Δεκεμβρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταγγελία της Σταρ Ελλάς 2019 πως δέχθηκε επίθεση από τη Μις Αυστραλία, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο για δύο ημέρες. «Η κοπέλα που μου επιτέθηκε υποστήριξε ότι έγινε κατά λάθος και ήταν ατύχημα, αλλά με έσπρωξε επί...
Διάφορα
Με ιστιοφόρα που έχουν αράξει στον Θερμαϊκό γέμισε σήμερα το πρωί η παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Αγίας Σοφίας. Μία ιδιωτική σχολή ιστιοπλοΐας έχει ως έθιμο κάθε χρόνο να φέρνει τα ιστιοφόρα στον Θερμαϊκό για να τα βλέπει και να τα επισκέπτεται ο κόσμος. Μάλιστα οι ιστιοπλόοι κάθε χρόνο διοργανώνουν ένα πάρτι μέσα στα καραβάκια. Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα καραβάκια: Πηγή: thesstoday.gr