Θεσσαλονίκη: Θα στήσουν γλέντι για την Τσικνοπέμπτη στη Στοά Μοδιάνο

Κάλεσμα σε «γλέντι επανοικειοποίησης» από το σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα»

Σε «γλέντι επανοικειοποίησης» καλεί την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου, το δημοτικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα».

Κάλεσμα σε «γλέντι επανοικειοποίησης» την Τσικνοπέμπτη (28/2) στην Στοά Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης απευθύνει η δημοτική παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα», αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο σχέδιο της ανάπλασης που προωθεί ο νέος ιδιόκτητής της ιστορικής στοάς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η Πόλη Ανάποδα καλεί σε «γλέντι επανοικειοποίησης» της Στοάς με αφορμή τη Τσικνοπέμπτη, μια μέρα που εδώ και δεκάδες χρόνια οι μικρομαγαζάτορες της Στοάς στήνανε τις ψησταριές και οι πλανόδιοι οργανοπαίχτες γεμίζανε με μουσική τους διαδρόμους».

«Φέρτε λοιπόν τα όργανα, τους μεζέδες και τα ποτά σας και ραντεβού το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης, 28 Φλεβάρη, στη Μοδιάνο. Και -ποιος ξέρει- αν τα πράγματα γυρίσουν ανάποδα μπορεί να επιστρέψει κ η Μοδιάνο εκεί που ανήκει, στο λαό της πόλης μας», προσθέτουν.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση.

Να επιστρέψει η Μοδιάνο στο λαό!

Πριν από λίγες ημέρες, στις 13 Φλεβάρη, δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η έγκριση της μελέτης για την «ανάπλαση» της Στοάς Μοδιάνο από τον νέο της ιδιοκτήτη, την One Salonica και τον κύριο Σαμ Φάις. Και μόνο το γεγονός ότι ένα «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», όπως έχει αναγνωριστεί επίσημα η Στοά, έχει πια για ιδιοκτήτη του μια εταιρία που διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα, είναι αρκετό για να μας στεναχωρεί.

Η ίδια η μελέτη ανάπλασης παραμένει αδημοσίευτη (είναι «πνευματική ιδιοκτησία» μας είπαν οι αρμόδιοι) και η μόνη πληροφόρηση που έχουμε προέρχεται από τις  διαφημίσεις που προωθούν οι νέοι ιδιοκτήτες. Από τις γλυκερές αυτές εικόνες όμως, όπως και από τις ανησυχίες που διακριτικά εκφράζει η έγκριση της μελέτης, διαγράφεται ήδη ποιο θα είναι το μέλλον της «αναπλασμένης» Στοάς: ένα κλειστό εμπορικό κέντρο πολυτελών ειδών διατροφής («τα καλύτερα brands της αγοράς» υπόσχεται ο νέος ιδιοκτήτης) και ταυτόχρονα μια γιγάντια κυριλέ νεο-ταβέρνα, γεμάτη τραπεζοκαθίσματα, χωρίς ψυχή και χαρακτήρα.

Για 92 χρόνια όμως, η Στοά Μοδιάνο δεν ήταν ένα mall ειδών διατροφής. Ήταν η καρδιά της λαϊκής Θεσσαλονίκης. Ήταν η ζωντανή ανάμνηση της πολυπολιτισμικής της ιστορίας και -κυρίως- της εβραϊκής κοινότητας. Στα 144 μικρά μαγαζιά της ψωνίζαμε ψάρια και τουρσιά, στις ταβέρνες και τα μπαρ της πίναμε κι ερωτευόμασταν, εκεί γιορτάζαμε την παραμονή του νέου χρόνου, την Τσικνοπέμπτη, την κάθε μέρα, με φτηνό φαγητό στους πάγκους και πλανόδιους μουσικούς. 

Ο «ιστορικός χαρακτήρας» της Στοάς δεν έγκειται συνεπώς στην κατηγορία των εμπορευμάτων που πουλάει, αλλά στις σχέσεις: ποιος, πουλάει τί φαΐ, σε ποιον και για πόσο. Κι όποιος έχει πατήσει το πόδι του έστω και μία φορά στη Μοδιάνο ή το Καπάνι, αντιλαμβάνεται ότι ένα mall τροφίμων δεν θα αποτελεί καμία «ιστορική συνέχεια», όπως ισχυριζόταν η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν το 2016 ξεπούλησε τη Στοά για μόλις 1,9 εκατομμύρια. Η δε διοίκηση Μπουτάρη ούρλιαζε τότε να την δώσουνε ακόμα και τζάμπα, για να φύγει ο μπελάς από το κεφάλι της.

Η δικαιολογία βέβαια ήταν ότι η κρίση κι η φτώχεια έκλειναν τα μαγαζιά και οδηγούσαν τη Στοά σε παρακμή. Μην κοροϊδευόμαστε όμως: η δημιουργία ενός ακόμα εμπορικού πολυκαταστήματος δεν θα φέρει καμία ανάπτυξη. Απλά, θα κλείσει λίγα ακόμα μαγαζιά εντός και πέριξ της Στοάς, θα πετάξει περισσότερους μικρομαγαζάτορες στην ανεργία, θα αυξήσει την εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων και θα αποκλείσει από το Μοδιάνο τους φτωχούς. Και σε αντάλλαγμα, θα διατηρήσει ένα ψεύτικο, μουμιοποιημένο κουφάρι στη θέση ενός χώρου ιστορικού και ζωντανού.

Αυτός όμως άλλωστε δεν ήταν και ένας από τους στόχους των μνημονίων; Να παραδώσουν το λιανικό εμπόριο και την εστίαση στις μεγάλες εταιρίες, περιορίζοντας το μερίδιο της αυταπασχόλησης και των ελεύθερων επαγγελματιών. Και το κατάφεραν μέσω των φόρων, της γενικευμένης φτώχειας αλλά και τέτοιων «στρατηγικών επενδύσεων».

Αν το ζητούμενο ήταν η αντιμετώπιση της κρίσης και της φτώχειας, εμείς πιστεύουμε ότι η Στοά θα έπρεπε να διατηρηθεί ως αυτό που ήταν: ως μια προσιτή, λαϊκή αγορά φρέσκων, ποιοτικών, τροφίμων και ταυτόχρονα ως ένας ανοιχτός, προσβάσιμος σε όλους, δημόσιος χώρος. Η αναγκαία συντήρηση ενός ιστορικού διατηρητέου μνημείου θα έπρεπε να γίνει με δημόσια επένδυση, η οποία άλλωστε θα αποσβενόταν  εύκολα από τα νοίκια των 144 καταστημάτων, χωρίς βέβαια τα υπερκέρδη που ποντάρει ο κ. Φάις.

Ακόμα περισσότερο, μια τέτοια ιστορική, δημόσια αγορά, λέμε εμείς, θα μπορούσε να στηρίξει συνεργατικά εγχειρήματα και ντόπιους παραγωγούς, προωθώντας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες και με λογικό λειτουργικό κόστος. Τότε, όχι μόνο θα έμενε ζωντανή, αλλά θα βοηθούσε στην ενίσχυση της αγροτικής και της συνεργατικής παραγωγής, θα έδινε δουλειές και θα αποτελούσε ένα φωτεινό παράδειγμα για όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αν είχαμε μια κυβέρνηση ή μια δημοτική αρχή εμπνευσμένη, που να νοιάζονται για τους φτωχούς και τους εργαζόμενους. Δυστυχώς όμως, είχαμε μια κυβέρνηση και ένα Δήμο που νοιάζεται μόνο για τον κ. Φάις και τα κέρδη του. Κι έτσι, η Στοά Μοδιάνο που ξέραμε, αυτή που τραγούδησαν οι μουσικοί και αγάπησαν οι λογοτέχνες της πόλης μας, σύντομα θα δώσει τη θέση της σε απρόσωπο, απωθητικό εμπορικό κέντρο.

Προτού γίνει αυτό, η «Πόλη Ανάποδα» καλεί σε ένα γλέντι επανοικειοποίησης στη Μοδιάνο. Την αφορμή μας τη δίνει η Τσικνοπέμπτη, μια μέρα που εδώ και δεκάδες χρόνια οι μικρομαγαζάτορες της Στοάς στήνανε τις ψησταριές και οι πλανόδιοι οργανοπαίχτες γεμίζανε με μουσική τους διαδρόμους.

Φέρτε λοιπόν τα όργανα, τους μεζέδες και τα ποτά σας και ραντεβού το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης, 28 Φλεβάρη, στη Μοδιάνο. Και -ποιος ξέρει- αν τα πράγματα γυρίσουν ανάποδα μπορεί να επιστρέψει κ η Μοδιάνο εκεί που ανήκει, στο λαό της πόλης μας.

Πηγή: https://www.typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Στην ερώτηση της βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Έλενας Ράπτη σχετικά με την διαχείριση και αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου απαντάει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιοτόπουλος. Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιοτόπουλος η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου βρίσκεται στο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την απάντηση: “Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής κα Έλενα Ράπτη με θέμα «Δια...
Σπορ
Αίσθηση προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η μορφή του Νίκου Γκάλη που έγινε γκράφιτι σε τοίχο, σε δρόμο της Αθήνας. Ένας καλλιτέχνης έφτιαξε ένα εντυπωσιακό γκράφιτι σε δρόμο της πρωτεύουσας με τον κορυφαίο Έλληνα καλαθοσφαιριστή να φοράει την φανέλα του Άρη. Ωστόσο μέσα σε λίγες μέρες άγνωστοι δε δίστασαν να «αμαυρώσουν» το γκράφιτι, γράφοντας από πάνω συνθήματα αντίπαλης ομάδας και μουτζουρώνοντας τη μορφή του Νίκου Γκάλη. Δείτε τη φωτογραφία με το «βεβη...
Πολιτισμός
Τρεις τόνοι χρώματος θα απλωθούν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Για όγδοη χρονιά οι Θεσσαλονικείς για μια ημέρα θα βαφτούν πολύχρωμοι, θα νιώσουν και πάλι παιδιά και θα διασκεδάσουν σε ένα μεγάλο πάρτι. Οι διοργανωτές της «Μέρας με τα Χρώματα» όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ετοιμάζουν πολλές εκπλήξεις για όλους στο γήπεδο Α.Ε.Ν Κρήνης. Μιλώντας στο makthes.gr ο Μάριος Σπύρογλου, υπεύθυνος του φεστιβάλ, δήλωσε πως φέτος περιμένουν...
Οικολογία
Ο λόγος για μια ομάδα Ελλήνων και ξένων τουριστών, οι οποίοι καθάρισαν το περασμένο Σάββατο την παραλία της Καναπίτσας, στην περιοχή του Παλιουρίου, στη Χαλκιδική.  Ωστόσο, παρά την καλή διάθεση των ιδίων να συμβάλλουν στον ευπρεπισμό της περιοχής, όπως καταγγέλλουν, δεν είχαν την ίδια καλή διάθεση οι τοπικές αρχές.  Αρκετές από τις σακούλες με τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν παραμένουν ακόμη και σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά, εκεί.  Ορισμένοι από τους επ...
Περιστατικά
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για φωτιά που ξέσπασε πριν λίγη ώρα σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε καφετέρια που στεγάζεται σε ισόγειο επί της οδού Παπαναστασίου 58. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν για την κατάσβεσή της 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά είναι υπό έλεγχο και δεν απειλούνται ζωές. (σ.σ φωτογραφία αρχείου) Πηγή: thesstoday.gr
Περιστατικά
Τις σορούς τριών ανδρών εντόπισαν και ανέσυραν άνδρες του κλιμακίου της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή του διαύλου Πόρου-Γαλατά. Στις 15:40 το ιδιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή νότιας της εισόδου στο λιμάνι του Πόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν δύο Ρώσοι κι ένας Έλληνας. Στο σημείο εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του. Κατά πάσα πιθανότητα το ελικόπτερο ακούμπησε σ...
Εγκληματικότητα
Θρασύτατοι διαρρήκτες άνοιξαν ΙΧ σε πάρκινγκ μεγάλης αλυσίδας μέρα μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα περίπου στις 14:00 η ιδιοκτήτρια του οχήματος διαπίστωσε είχε κλαπεί μία τσάντα από το αυτοκίνητο της που ήταν παρκαρισμένο σε γνωστό πολυκατάστημα με είδη σπιτιού και κήπου. Το παράδοξο είναι πως δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης κάποιας πόρτας του αυτοκινήτου ή σπασμένα τζάμια, σαν να είχε ανοίξει το όχημα με κλειδί. Σύμφωνα με το θύμα της κλοπής, στην τσά...
Υγεία
Με στόχο την πρόληψη & προστασία της Δημόσιας Υγείας, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας (Δημοτικά Ιατρεία) της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκινά την λειτουργία  Πνευμονολογικού ιατρείου, με εθελοντή ιατρό Πνευμονολόγο. Η υπηρεσία παρέχεται σε  κατοίκους/δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης,  ανασφάλιστους ή δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το ιατρείο θα λειτουργεί στο...
Εγκληματικότητα
Στη σύλληψη ενός 38χρονου προέβησαν χθες το μεσημέρι, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας / Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου στον 38χρονο, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή «ΣΚΑΛΑ ΜΑΡΙΕΣ» Θάσου,  με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ-9 ''ΔΙΑΣ'', παρέδωσε ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε διαφαν...
Σχετικά νέα
Παγωμένη παραμένει η διαδικασία εξέτασης των υποψήφιων οδηγών στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Δραματικές ελλείψεις σε αίμα λόγω ελονοσίας και Δυτικού Νείλου
Λαϊκή Συσπείρωση - Θα αντιδράσουμε στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας
Θεσσαλονίκη: Μερίδες φαγητού σε ...ρόδες για ευπαθείς ομάδες
Χωρίς σπίτια οι φοιτητές λόγω... airbnb - Τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη
Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκε οικισμός στη Λεπτοκαρυά Πιερίας
Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί για το κοινό 28 φάροι στην Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» ο τετραπληγικός ακτιβιστής Νίκος Βουλγαρόπουλος
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη
Κασσάνδρα: Πολίτες "σηκώνουν μανίκια" για τα σκουπίδια στις παραλίες (ΦΩΤΟ)