Θεσσαλονίκη: Θα στήσουν γλέντι για την Τσικνοπέμπτη στη Στοά Μοδιάνο

Κάλεσμα σε «γλέντι επανοικειοποίησης» από το σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα»

Σε «γλέντι επανοικειοποίησης» καλεί την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου, το δημοτικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα».

Κάλεσμα σε «γλέντι επανοικειοποίησης» την Τσικνοπέμπτη (28/2) στην Στοά Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης απευθύνει η δημοτική παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα», αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο σχέδιο της ανάπλασης που προωθεί ο νέος ιδιόκτητής της ιστορικής στοάς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η Πόλη Ανάποδα καλεί σε «γλέντι επανοικειοποίησης» της Στοάς με αφορμή τη Τσικνοπέμπτη, μια μέρα που εδώ και δεκάδες χρόνια οι μικρομαγαζάτορες της Στοάς στήνανε τις ψησταριές και οι πλανόδιοι οργανοπαίχτες γεμίζανε με μουσική τους διαδρόμους».

«Φέρτε λοιπόν τα όργανα, τους μεζέδες και τα ποτά σας και ραντεβού το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης, 28 Φλεβάρη, στη Μοδιάνο. Και -ποιος ξέρει- αν τα πράγματα γυρίσουν ανάποδα μπορεί να επιστρέψει κ η Μοδιάνο εκεί που ανήκει, στο λαό της πόλης μας», προσθέτουν.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση.

Να επιστρέψει η Μοδιάνο στο λαό!

Πριν από λίγες ημέρες, στις 13 Φλεβάρη, δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η έγκριση της μελέτης για την «ανάπλαση» της Στοάς Μοδιάνο από τον νέο της ιδιοκτήτη, την One Salonica και τον κύριο Σαμ Φάις. Και μόνο το γεγονός ότι ένα «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», όπως έχει αναγνωριστεί επίσημα η Στοά, έχει πια για ιδιοκτήτη του μια εταιρία που διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα, είναι αρκετό για να μας στεναχωρεί.

Η ίδια η μελέτη ανάπλασης παραμένει αδημοσίευτη (είναι «πνευματική ιδιοκτησία» μας είπαν οι αρμόδιοι) και η μόνη πληροφόρηση που έχουμε προέρχεται από τις  διαφημίσεις που προωθούν οι νέοι ιδιοκτήτες. Από τις γλυκερές αυτές εικόνες όμως, όπως και από τις ανησυχίες που διακριτικά εκφράζει η έγκριση της μελέτης, διαγράφεται ήδη ποιο θα είναι το μέλλον της «αναπλασμένης» Στοάς: ένα κλειστό εμπορικό κέντρο πολυτελών ειδών διατροφής («τα καλύτερα brands της αγοράς» υπόσχεται ο νέος ιδιοκτήτης) και ταυτόχρονα μια γιγάντια κυριλέ νεο-ταβέρνα, γεμάτη τραπεζοκαθίσματα, χωρίς ψυχή και χαρακτήρα.

Για 92 χρόνια όμως, η Στοά Μοδιάνο δεν ήταν ένα mall ειδών διατροφής. Ήταν η καρδιά της λαϊκής Θεσσαλονίκης. Ήταν η ζωντανή ανάμνηση της πολυπολιτισμικής της ιστορίας και -κυρίως- της εβραϊκής κοινότητας. Στα 144 μικρά μαγαζιά της ψωνίζαμε ψάρια και τουρσιά, στις ταβέρνες και τα μπαρ της πίναμε κι ερωτευόμασταν, εκεί γιορτάζαμε την παραμονή του νέου χρόνου, την Τσικνοπέμπτη, την κάθε μέρα, με φτηνό φαγητό στους πάγκους και πλανόδιους μουσικούς. 

Ο «ιστορικός χαρακτήρας» της Στοάς δεν έγκειται συνεπώς στην κατηγορία των εμπορευμάτων που πουλάει, αλλά στις σχέσεις: ποιος, πουλάει τί φαΐ, σε ποιον και για πόσο. Κι όποιος έχει πατήσει το πόδι του έστω και μία φορά στη Μοδιάνο ή το Καπάνι, αντιλαμβάνεται ότι ένα mall τροφίμων δεν θα αποτελεί καμία «ιστορική συνέχεια», όπως ισχυριζόταν η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν το 2016 ξεπούλησε τη Στοά για μόλις 1,9 εκατομμύρια. Η δε διοίκηση Μπουτάρη ούρλιαζε τότε να την δώσουνε ακόμα και τζάμπα, για να φύγει ο μπελάς από το κεφάλι της.

Η δικαιολογία βέβαια ήταν ότι η κρίση κι η φτώχεια έκλειναν τα μαγαζιά και οδηγούσαν τη Στοά σε παρακμή. Μην κοροϊδευόμαστε όμως: η δημιουργία ενός ακόμα εμπορικού πολυκαταστήματος δεν θα φέρει καμία ανάπτυξη. Απλά, θα κλείσει λίγα ακόμα μαγαζιά εντός και πέριξ της Στοάς, θα πετάξει περισσότερους μικρομαγαζάτορες στην ανεργία, θα αυξήσει την εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων και θα αποκλείσει από το Μοδιάνο τους φτωχούς. Και σε αντάλλαγμα, θα διατηρήσει ένα ψεύτικο, μουμιοποιημένο κουφάρι στη θέση ενός χώρου ιστορικού και ζωντανού.

Αυτός όμως άλλωστε δεν ήταν και ένας από τους στόχους των μνημονίων; Να παραδώσουν το λιανικό εμπόριο και την εστίαση στις μεγάλες εταιρίες, περιορίζοντας το μερίδιο της αυταπασχόλησης και των ελεύθερων επαγγελματιών. Και το κατάφεραν μέσω των φόρων, της γενικευμένης φτώχειας αλλά και τέτοιων «στρατηγικών επενδύσεων».

Αν το ζητούμενο ήταν η αντιμετώπιση της κρίσης και της φτώχειας, εμείς πιστεύουμε ότι η Στοά θα έπρεπε να διατηρηθεί ως αυτό που ήταν: ως μια προσιτή, λαϊκή αγορά φρέσκων, ποιοτικών, τροφίμων και ταυτόχρονα ως ένας ανοιχτός, προσβάσιμος σε όλους, δημόσιος χώρος. Η αναγκαία συντήρηση ενός ιστορικού διατηρητέου μνημείου θα έπρεπε να γίνει με δημόσια επένδυση, η οποία άλλωστε θα αποσβενόταν  εύκολα από τα νοίκια των 144 καταστημάτων, χωρίς βέβαια τα υπερκέρδη που ποντάρει ο κ. Φάις.

Ακόμα περισσότερο, μια τέτοια ιστορική, δημόσια αγορά, λέμε εμείς, θα μπορούσε να στηρίξει συνεργατικά εγχειρήματα και ντόπιους παραγωγούς, προωθώντας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες και με λογικό λειτουργικό κόστος. Τότε, όχι μόνο θα έμενε ζωντανή, αλλά θα βοηθούσε στην ενίσχυση της αγροτικής και της συνεργατικής παραγωγής, θα έδινε δουλειές και θα αποτελούσε ένα φωτεινό παράδειγμα για όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αν είχαμε μια κυβέρνηση ή μια δημοτική αρχή εμπνευσμένη, που να νοιάζονται για τους φτωχούς και τους εργαζόμενους. Δυστυχώς όμως, είχαμε μια κυβέρνηση και ένα Δήμο που νοιάζεται μόνο για τον κ. Φάις και τα κέρδη του. Κι έτσι, η Στοά Μοδιάνο που ξέραμε, αυτή που τραγούδησαν οι μουσικοί και αγάπησαν οι λογοτέχνες της πόλης μας, σύντομα θα δώσει τη θέση της σε απρόσωπο, απωθητικό εμπορικό κέντρο.

Προτού γίνει αυτό, η «Πόλη Ανάποδα» καλεί σε ένα γλέντι επανοικειοποίησης στη Μοδιάνο. Την αφορμή μας τη δίνει η Τσικνοπέμπτη, μια μέρα που εδώ και δεκάδες χρόνια οι μικρομαγαζάτορες της Στοάς στήνανε τις ψησταριές και οι πλανόδιοι οργανοπαίχτες γεμίζανε με μουσική τους διαδρόμους.

Φέρτε λοιπόν τα όργανα, τους μεζέδες και τα ποτά σας και ραντεβού το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης, 28 Φλεβάρη, στη Μοδιάνο. Και -ποιος ξέρει- αν τα πράγματα γυρίσουν ανάποδα μπορεί να επιστρέψει κ η Μοδιάνο εκεί που ανήκει, στο λαό της πόλης μας.

Πηγή: https://www.typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Ξεχάστε την καταμέτρηση των θερμίδων και τον περιορισμό της τροφής. Αυτή η φιλοσοφία έχει να κάνει με το να ακούτε τις ανάγκες του σώματός σας. Το διαισθητικό φαγητό είναι μια μη διαιτητική προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία που σας βοηθά να συντονιστείτε με τα σήματα που στέλνει ο οργανισμός σας, να σπάσετε τον κύκλο της χρόνιας δίαιτας και να θεραπεύετε τη σχέση σας με τα τρόφιμα. ίμαστε όλοι γεννημένοι να τρώμε διαισθητικά από τη φύση μας. Τα μωρά...
Διάφορα
Σε ένα μήνα περίπου θα λειτουργήσει και πάλι το εμβληματικό ξενοδοχείο Electra Palace που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, καθώς από τον χειμώνα βρίσκεται σε περίοδο ανακαίνισης. To Electra Palace ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου αλλά οι εργασίες λόγω του κορωνοϊού πήγαν αρκετά πίσω. Ο Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου, Γιάννης Ανθουλίδης εξήγησε στο ThessToday.gr ότι οι καθυστερήσεις ήταν πολλές και κυρίως λόγω της προμή...
Κοινωνία
Άρχισε σήμερα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 4Κ/2020 των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για 2.909 μόνιμες θέσεις στους δήμους για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η διαδικασία λήγει την Τετάρτη 17 Ιουνίου και ώρα 14:00 και αφορά τους υποψηφίους Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων των υποψηφίων της κατη...
Διάφορα
Σε εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης Μίκρας παραβρέθηκε ο υφυπουργός Μακεδονίας -Θράκης Θεόδωρος Καράογλου για να ενημερωθεί για την ετοιμότητα του πυροσβεστικού σώματος ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Ο υφυπουργός επισκέφτηκε την 113 Πτέρυγα Μάχης όπου βρίσκονται τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής ΕΜΑΚ και την 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, στην οποία βρίσκονται τα γνωστά Canadair CL-415, τα ειδικά σχεδιασμένα αεροσκά...
Κοινωνία
Φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο επισημαίνουν τη σημασία να κινείσαι με ποδήλατο στις πόλεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. Σήμερα αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς οι αρνητικές συγκυρίες της παγκόσμιας πανδημίας, των συνεπειών του κορωνοϊού και η ανάγκη για διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων, μείωσαν την κυκλοφορία των Ι.Χ. κατά 85% και έδωσαν το δικαίωμα στους χρήστες του ποδηλάτου να διεκδικούν δικαίως περισσότερο χώρο να κινούνται στην πόλη. «Η μετ...
Κοινωνία
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν πριν από λίγο γονείς και εκπρόσωποι συλλογών γονέων και κηδεμόνων στην έδρα του γραφείου Διεύθυνσης Περιφερειακής  Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Οι γονείς ζητούν πίσω τα χρήματα που έδωσαν σε ταξιδιωτικά πρακτορεία για τις σχολικές εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί αλλά ακυρώθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τη λήψη των μέτρων για την αντιμετώπιση της. Οι γονείς δεν δέχονται τη λύση voucher αν...
Κοινωνία
Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο, καθώς συνοριοφύλακας διαγνώστηκε θετικός στον κορονοιό. Ο αστυνομικός υπηρετεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Τμήμα Συνοριακών Φυλάκων στο Σουφλί. Ο συνοριοφύλακας ένιωσε αδιαθεσία και είχε συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του Covid-19. Έτσι, υποβλήθηκε σε τεστ και βρέθηκε θετικός στον ιό. Από χθες νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το περιστατικό προκάλεσε την κινητοπο...
Διάφορα
Μετακινήσεις αγριογούρουνων σε περιοχές που περιλαμβάνονται στον βιότοπό τους σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς τα συγκεκριμένα ζώα, αναζητώντας τροφή και νερό, κατευθύνονται σε τόπους που μπορούν να τους προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης. Κάτοικοι του Δήμου Θέρμης και συγκεκριμένα του οικισμού της Καρδίας, ανέφεραν προ ημερών την παρουσία αγριογούρουνων στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώ...
Πολιτισμός
Eικόνες: Γιώργος Σγουρομάλλης Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι, μες τα θερινά τα σινεμά, νύχτες που περνούν, που δε θα ξαναρθούν, μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά. Ο απόλυτος ορισμός και τα απόλυτα συναισθήματα.  Μετά από 2,5 μήνες παύσης των κινηματογράφων και της συλλογικής εμπειρίας θέασης, οι μικρές οάσεις του κέντρου και των γειτονιών, στριμωγμένες δίπλα σε πολυκατοικίες και ενσωματωμένες στην μουντίλα της πόλης, επέστρεψαν! Στη θερινή τους μορφή.  Τα φώτα άναψα...