"Invent for the planet":Τρεις λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα πρότειναν φοιτητικές ομάδες από το ΑΠΘ

Ένα πολύβουο μελίσσι φοιτητών έκανε το τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου 2019 ξεχωριστό για την πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος έπρεπε μέσα σε 48 ώρες και στο πλαίσιο του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού "Invent for the planet", που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, να επιλέξουν, να εξελίξουν και να παρουσιάσουν μια ιδέα που θα μπορούσε εν δυνάμει να αποτελέσει λύση σε παγκόσμιο πρόβλημα.

"O ενθουσιασμός από τους φοιτητές ήταν μεγάλος, γόνιμες οι ιδέες και από εδώ και πέρα θα δούμε ποιες από αυτές τις ιδέες θα μπορούσαν να έχουν και μια εφαρμογή στη πράξη, να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας", τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας "OK!Thess", Σίμος Μπενσασσών, εις εκ των κριτών-εκτιμητών των ιδεών που παρουσιάστηκαν και ειδικός σε ζητήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας (σ.σ start-up μέθοδος εταιρικής ανάπτυξης).

Ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός "Invent for the planet" είναι ένας διαγωνισμός του οποίου η διεξαγωγή έλαβε χώρα στο ΑΠΘ με 70 "ΑΠίΘανους", όπως χαρακτηρίστηκαν από την Πρυτανεία, φοιτητές και φοιτήτριες του ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος να εργάζονται, ενώ παράλληλα το ίδιο συμβαίνει σε 30 πανεπιστήμια απ όλο τον κόσμο και διεξάγεται υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ. «Έχουμε φοιτητές που έχουν προσχωρήσει μια ιδέα και τους βοηθάμε να "προχωρήσουν" την ιδέα στην αγορά, ενώ μπορούμε να πούμε πως η πλειοψηφία αυτών που έχουν βρει χρηματοδότηση και προχωράνε προς την αγορά έχουν "γεννηθεί" στο ΑΠΘ» τόνισε ο κ.Μπενσασσών που μάλιστα εξήγησε πως οι τρεις ομάδες που διακρίθηκαν "είχαν κάτι χειροπιαστό να δείξουν ακόμη και ως μοντέλο (σ.σ της ιδέας τους)".

Μέσα σε 48 ώρες φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ, δημιούργησαν ομάδες, συνεργάστηκαν για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, έλαβαν τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από καθηγητές του ΑΠΘ και στελέχη της αγοράς, δημιούργησαν ηλεκτρονικά αλλά και φυσικά πρωτότυπα της λύσης τους στα εργαστήρια του ΑΠΘ που ήταν ανοικτά καθόλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και στο τέλος δημιούργησαν παρουσιάσεις που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε επιτροπή κριτών που είχαν αναλάβει να παράσχουν χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωσή τους.

Στη δε τελική φάση του διαγωνισμού δημιουργήθηκαν οκτώ (8) ομάδες που επέλεξαν να προτείνουν λύσεις για έξι (6) παγκόσμιες προκλήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Στο "στόχαστρο" βρέθηκαν τα παγκόσμια ζητήματα της προσωποποιημένης μάθησης, της πρόσβασης σε καθαρό νερό, των ψευδών ειδήσεων (fake news), υπήρχαν όμως και φοιτητικές ομάδες που αποφάσισαν να επιλέξουν τον "εξοπλισμό για ιατρικό προσωπικό σε απομακρυσμένες περιοχές, τη αποτελεσματική αεροπορική διασύνδεση του κόσμου ή τη βελτίωση της δομής των αεροσκαφών" όπως εξήγησε ο συντονιστής της προσπάθειας, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Μιχαηλίδης.

Οι τρεις ιδέες που ξεχώρισαν και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν

Η πρώτη θέση τελικά κατακτήθηκε από την ομάδα HAILdom, που ανέπτυξε ένα τροχήλατο μηχανισμό για την κάλυψη των φτερών και των ευαίσθητων σημείων ενός αεροπλάνου με ειδικό "πανί" σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, όταν αυτό είναι σταθμευμένο στο αεροδρόμιο, «κάτι που, χαριτολογώντας, αποκαλέσαμε "μπουφάν αεροσκάφους" και κάνει μια δουλειά που σήμερα γίνεται χειροκίνητα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας OK!Thess. Τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν μάλιστα και πρωτότυπο της ιδέας τους, ανέλυσαν το υλικό από το οποίο θα μπορούσε να φτιαχτεί και εξήγησαν πως οι εκδόσεις που σχεδιάζουν θα είναι συμβατές με πολλές οικογένειες αεροσκαφών, ειδικά κατασκευασμένες (custom made) ακόμη και για μεγάλα αεροσκάφη ,όπως Boeing 747 ή Airbus A380, όπως εξήγησαν στην επιτροπή που τους έκρινε.

Η λύση που πρότειναν οι Έλληνες φοιτητές της HAILdom και με την οποία κατέκτησαν τη πρώτη θέση ξεχωρίζει σε σχέση με ό,τι υπάρχει στην αγορά με την "πολύ γρήγορη εφαρμογή της σε σχέση με τις υφιστάμενες μεθόδους", κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη σημαντική μείωση των ζημιών που προκαλούνται στα αεροπλάνα λόγω χαλαζόπτωσης όταν αυτά είναι σταθμευμένα είτε για μεγάλο διάστημα αναμένοντας την επόμενη πτήση, είτε για μερικές ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί μια εμφάνιση χαλαζιού. Το βραβείο στην ομάδα απένειμε ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Βαρσακέλης.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα "Aqua Sil.Ca", που επέλεξε έναν τομέα με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον λόγω και της γεωμορφολογίας της χώρας. Οι φοιτητές ανέπτυξαν ένα φορητό φίλτρο νερού για τον αναπτυσσόμενο κόσμο που αποτελείται από αναλώσιμα μέρη, δομικά στοιχεία διαθέσιμα σε αφθονία χωρίς κόστος στη φύση όπως η άμμος κ.α., στοιχεία που δεν έχουν υψηλό κόστος και δεν είναι εξειδικευμένης παραγωγής και "χωρίς να χρειάζεται καμία πηγή ενέργειας εκτός από τον ήλιο" όπως είπε ο κ.Μπενσασσών. Στόχος των φοιτητών και των φοιτητριών είναι μια οικογένεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και άρα να προστατεύεται η υγεία των μελών. Το συγκεκριμένο βραβείο παρέλαβαν τα μέλη της ομάδας από τα χέρια του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκου Λουφάκη.

Τη δε τρίτη θέση κατέλαβε η ομάδα με την ονομασία Δiagnosis, που επέλεξε να αναπτύξει ένα σύστημα για την αποτελεσματική επικοινωνία των γιατρών που βρίσκονται σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα μέρη του αναπτυσσόμενου ή και του ανεπτυγμένου κόσμου με τα πλησιέστερα νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, σύστημα που "θα μπορεί να κάνει μια ανάλυση αίματος επί τόπου, σε μια απομακρυσμένη περιοχή" και άρα να οδηγήσει στην καλύτερη και έγκαιρη διάγνωση των ασθενών. Το βραβείο στους συμμετέχοντες της Δiagnosis απένειμε ο ίδιος ο συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας OK!Thess, Σίμος Μπενσασσών, που έκρινε πως στον διαγωνισμό γενικότερα υπήρχε από όλους τους νεαρούς και τις νεαρές φοιτητές και φοιτήτριες "πάρα πολύ μεγάλος ενθουσιασμός, πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στα παιδιά".

Η συνεργασία είναι μια παράμετρος "πάρα πολύ σημαντική γιατί σήμερα κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς στενή συνεργασία, δεν είμαστε άλλωστε στην εποχή του 19ου αιώνα όταν ένα άτομο μπορούσε να έχει μια καθολική εικόνα ενός προϊόντος", όπως προσέθεσε ο κ.Μπενσασσών ερωτηθείς για το σύνολο των συμμετοχών και τη δυνατότητα των εκκολαπτόμενων Ελλήνων επιστημόνων να διεκδικήσουν στο μέλλον επιτυχίες στην επαγγελματική τους διαδρομή. Ο συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη εξληγησε πως στο επόμενο διάστημα το OK!Thess θα στηρίξει στο επόμενο διάστημα και τις τρεις ομάδες που πρώτευσαν, αφού στις HAILdom, Aqua Sil.Ca και Δiagnosis θα δοθεί η δυνατότητα "να περάσουν στη πρώτη φάση αξιολόγησης για να μπουν στη συγκεκριμένη προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας, όπου θα τους δοθούν μερικά βασικά στοιχεία" ενώ από εκεί και πέρα θα πρέπει να συναγωνιστούν άλλους που προσπαθούν να εισέλθουν αφού όπως ανέφερε, "πρέπει να υπάρχουν απόλυτα κριτήρια".

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό γενικότερα, οι πέντε καλύτερες ομάδες απ όλο τον κόσμο και τους επί μέρους διαγωνισμούς θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Texas Α&Μ των ΗΠΑ.

Πηγή φωτογραφιών: Επίσημη δημόσια σελίδα Facebook AΠΘ του διαγωνισμού "Invent for the planet"

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Περιστατικά
Και με την γεωργία ασχολούνταν δυο αδέλφια κτηνοτρόφοι, μόνο που στο ποιμνιοστάσιο που διατηρούν στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων καλλιεργούσαν... χασισόδεντρα με την φυσική και την υδροπονική μέθοδο, αλλά και φυτά υπνοφόρου μήκωνος, δηλαδή της παπαρούνας από την οποία παράγεται όπιο! Ο σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών «Flex» που συνόδευε τους αστυνομικούς της Ασφάλειας όταν έκαναν έρευνες στην κατοικία και το μαντρί των δραστών, είχε μπόλικη δουλειά καθώς ε...
Κοινωνία
Από την Πέμπτη (09/07) έως και σήμερα γίνονται δεκτές, ανεξαρτήτως του λήγοντος ψηφίου στον ΑΦΜ, όλες οι αιτήσεις των δικαιούχων Σήμερα Σάββατο 11 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα επιδοτούμενων διακοπών «Τουρισμός για Όλους» του υπουργείου Τουρισμού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την Πέμπτη (09/07) έως και το Σάββατο (11/07) θα γίνονται δεκτές, ανεξαρτήτως του λήγοντος ψηφίου στον ΑΦΜ, όλες...
Οικολογία
Μετά την δράση που έγινε από την Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea” και εθελοντές Πιο καθαρή είναι από χθες η Καλαμαριά μετά τον καθαρισμό της ακτής , αλλά και τον υποβρύχιο καθαρισμό από τα απόβλητα του βυθού. Από τις 9 έως τις 11 το πρωί ομάδα από την Περιβαλλοντική Οργάνωση “iSea” προέβη στον καθαρισμό του βυθού στην περιοχή της Αρετσούς στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος «Προσφέρω. Οκτώ εθελοντές δύτες της Οργάνωσης «...
Εγκληματικότητα
Επεισοδιακή καταδίωξη σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα περιπολούντες αστυνομικοί ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εντόπισαν όχημα με δύο επιβάτες, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή. Οι δύο επιβαίνοντες προκειμένου να αποφύγουν επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, ανέπτυξαν ταχύτητα και αφού εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο στην περιοχή του Δενδροποτάμου, προσπάθησαν να διαφύγουν πεζοί. Ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία οι δράστες ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν...
Υγεία
Ο δεκάλογος για ασφαλείς διακοπές φέτος Μετά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον Sars-Cov-2 την τελευταία εβδομάδα, οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια, ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί, αρκεί κάθε πολίτης και επισκέπτης να συνειδητοποιήσει ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και να τηρεί τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του. «Υπάρχουν τρεις διαφορετικές π...
Εκπαίδευση
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, οι πρώτες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά στις νομικές και ιατρικές σχολές, ενώ οι βάσεις των θετικών και οικονομικών σχολών καθώς και της πληροφορικής δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα. Μετά την χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση , Παρασκευή 10 Ιουλίου, είναι δυνατή μία πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις. Πρέπει, ωστόσο...
Περιστατικά
Μηχανική βλάβη διαπιστώθηκε στο ''ΚΑΛΥΨΩ'' Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης, για μηχανική βλάβη του Ε/Γ-Δ/Ρ ''ΚΑΛΥΨΩ'' Ν.Χίου 281 στη δεξιά κύρια μηχανή, κατά την εκτέλεση δρομολογίου του από το λιμένα Θεσσαλονίκης προς το λιμένα Νέων Επιβατών. Το ''ΚΑΛΥΨΩ'' κατέπλευσε αυτοδύναμα στο λιμένα Θεσσαλονίκης, όπου και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι έντεκα (11) επιβάτες του, ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε...
Διάφορα
Ανησυχία επικρατεί για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην περιοχή της Καστοριάς, λόγω και των παράτυπων εισόδων στη χώρα μας, Αλβανών υπηκόων, που κυρίως αναζητούν απασχόληση ως εργάτες γης. Μπορεί στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, οι φόβοι για την εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, να αφορούν στους τουρίστες από τα Βαλκάνια, ωστόσο στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, η ανησυχία αφορά κυρίως στους Αλβανούς, ειδικά όσους περνούν παράτυπα τα σύνορα μας απ...
Εγκληματικότητα
Πήγε ξανά για να τον εκβιάσει ωστόσο δεν κατάφερε και στο τέλος συνελήφθη. Όλα συνέβησαν σε ταβέρνα στην περιοχή της Επανομής, η οποία είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο τις προηγούμενες ημέρες. Χθες ο ένας από τους δύο δράστες της προηγούμενης επίθεσης, ένας 46χρονος πήγε εκ νέου στο κατάστημα προκάλεσε φθορές και προσπάθησε να εκβιάσει τον υπεύθυνο. Το θύμα αντέδρασε και τελικά μετά από λίγο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας από την Διεύθυνση Ασφάλειας Θ...