"Invent for the planet":Τρεις λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα πρότειναν φοιτητικές ομάδες από το ΑΠΘ

Ένα πολύβουο μελίσσι φοιτητών έκανε το τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου 2019 ξεχωριστό για την πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος έπρεπε μέσα σε 48 ώρες και στο πλαίσιο του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού "Invent for the planet", που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, να επιλέξουν, να εξελίξουν και να παρουσιάσουν μια ιδέα που θα μπορούσε εν δυνάμει να αποτελέσει λύση σε παγκόσμιο πρόβλημα.

"O ενθουσιασμός από τους φοιτητές ήταν μεγάλος, γόνιμες οι ιδέες και από εδώ και πέρα θα δούμε ποιες από αυτές τις ιδέες θα μπορούσαν να έχουν και μια εφαρμογή στη πράξη, να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας", τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας "OK!Thess", Σίμος Μπενσασσών, εις εκ των κριτών-εκτιμητών των ιδεών που παρουσιάστηκαν και ειδικός σε ζητήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας (σ.σ start-up μέθοδος εταιρικής ανάπτυξης).

Ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός "Invent for the planet" είναι ένας διαγωνισμός του οποίου η διεξαγωγή έλαβε χώρα στο ΑΠΘ με 70 "ΑΠίΘανους", όπως χαρακτηρίστηκαν από την Πρυτανεία, φοιτητές και φοιτήτριες του ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος να εργάζονται, ενώ παράλληλα το ίδιο συμβαίνει σε 30 πανεπιστήμια απ όλο τον κόσμο και διεξάγεται υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ. «Έχουμε φοιτητές που έχουν προσχωρήσει μια ιδέα και τους βοηθάμε να "προχωρήσουν" την ιδέα στην αγορά, ενώ μπορούμε να πούμε πως η πλειοψηφία αυτών που έχουν βρει χρηματοδότηση και προχωράνε προς την αγορά έχουν "γεννηθεί" στο ΑΠΘ» τόνισε ο κ.Μπενσασσών που μάλιστα εξήγησε πως οι τρεις ομάδες που διακρίθηκαν "είχαν κάτι χειροπιαστό να δείξουν ακόμη και ως μοντέλο (σ.σ της ιδέας τους)".

Μέσα σε 48 ώρες φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ, δημιούργησαν ομάδες, συνεργάστηκαν για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, έλαβαν τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από καθηγητές του ΑΠΘ και στελέχη της αγοράς, δημιούργησαν ηλεκτρονικά αλλά και φυσικά πρωτότυπα της λύσης τους στα εργαστήρια του ΑΠΘ που ήταν ανοικτά καθόλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και στο τέλος δημιούργησαν παρουσιάσεις που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε επιτροπή κριτών που είχαν αναλάβει να παράσχουν χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωσή τους.

Στη δε τελική φάση του διαγωνισμού δημιουργήθηκαν οκτώ (8) ομάδες που επέλεξαν να προτείνουν λύσεις για έξι (6) παγκόσμιες προκλήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Στο "στόχαστρο" βρέθηκαν τα παγκόσμια ζητήματα της προσωποποιημένης μάθησης, της πρόσβασης σε καθαρό νερό, των ψευδών ειδήσεων (fake news), υπήρχαν όμως και φοιτητικές ομάδες που αποφάσισαν να επιλέξουν τον "εξοπλισμό για ιατρικό προσωπικό σε απομακρυσμένες περιοχές, τη αποτελεσματική αεροπορική διασύνδεση του κόσμου ή τη βελτίωση της δομής των αεροσκαφών" όπως εξήγησε ο συντονιστής της προσπάθειας, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Μιχαηλίδης.

Οι τρεις ιδέες που ξεχώρισαν και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν

Η πρώτη θέση τελικά κατακτήθηκε από την ομάδα HAILdom, που ανέπτυξε ένα τροχήλατο μηχανισμό για την κάλυψη των φτερών και των ευαίσθητων σημείων ενός αεροπλάνου με ειδικό "πανί" σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, όταν αυτό είναι σταθμευμένο στο αεροδρόμιο, «κάτι που, χαριτολογώντας, αποκαλέσαμε "μπουφάν αεροσκάφους" και κάνει μια δουλειά που σήμερα γίνεται χειροκίνητα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας OK!Thess. Τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν μάλιστα και πρωτότυπο της ιδέας τους, ανέλυσαν το υλικό από το οποίο θα μπορούσε να φτιαχτεί και εξήγησαν πως οι εκδόσεις που σχεδιάζουν θα είναι συμβατές με πολλές οικογένειες αεροσκαφών, ειδικά κατασκευασμένες (custom made) ακόμη και για μεγάλα αεροσκάφη ,όπως Boeing 747 ή Airbus A380, όπως εξήγησαν στην επιτροπή που τους έκρινε.

Η λύση που πρότειναν οι Έλληνες φοιτητές της HAILdom και με την οποία κατέκτησαν τη πρώτη θέση ξεχωρίζει σε σχέση με ό,τι υπάρχει στην αγορά με την "πολύ γρήγορη εφαρμογή της σε σχέση με τις υφιστάμενες μεθόδους", κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη σημαντική μείωση των ζημιών που προκαλούνται στα αεροπλάνα λόγω χαλαζόπτωσης όταν αυτά είναι σταθμευμένα είτε για μεγάλο διάστημα αναμένοντας την επόμενη πτήση, είτε για μερικές ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί μια εμφάνιση χαλαζιού. Το βραβείο στην ομάδα απένειμε ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Βαρσακέλης.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα "Aqua Sil.Ca", που επέλεξε έναν τομέα με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον λόγω και της γεωμορφολογίας της χώρας. Οι φοιτητές ανέπτυξαν ένα φορητό φίλτρο νερού για τον αναπτυσσόμενο κόσμο που αποτελείται από αναλώσιμα μέρη, δομικά στοιχεία διαθέσιμα σε αφθονία χωρίς κόστος στη φύση όπως η άμμος κ.α., στοιχεία που δεν έχουν υψηλό κόστος και δεν είναι εξειδικευμένης παραγωγής και "χωρίς να χρειάζεται καμία πηγή ενέργειας εκτός από τον ήλιο" όπως είπε ο κ.Μπενσασσών. Στόχος των φοιτητών και των φοιτητριών είναι μια οικογένεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και άρα να προστατεύεται η υγεία των μελών. Το συγκεκριμένο βραβείο παρέλαβαν τα μέλη της ομάδας από τα χέρια του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκου Λουφάκη.

Τη δε τρίτη θέση κατέλαβε η ομάδα με την ονομασία Δiagnosis, που επέλεξε να αναπτύξει ένα σύστημα για την αποτελεσματική επικοινωνία των γιατρών που βρίσκονται σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα μέρη του αναπτυσσόμενου ή και του ανεπτυγμένου κόσμου με τα πλησιέστερα νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, σύστημα που "θα μπορεί να κάνει μια ανάλυση αίματος επί τόπου, σε μια απομακρυσμένη περιοχή" και άρα να οδηγήσει στην καλύτερη και έγκαιρη διάγνωση των ασθενών. Το βραβείο στους συμμετέχοντες της Δiagnosis απένειμε ο ίδιος ο συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας OK!Thess, Σίμος Μπενσασσών, που έκρινε πως στον διαγωνισμό γενικότερα υπήρχε από όλους τους νεαρούς και τις νεαρές φοιτητές και φοιτήτριες "πάρα πολύ μεγάλος ενθουσιασμός, πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στα παιδιά".

Η συνεργασία είναι μια παράμετρος "πάρα πολύ σημαντική γιατί σήμερα κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς στενή συνεργασία, δεν είμαστε άλλωστε στην εποχή του 19ου αιώνα όταν ένα άτομο μπορούσε να έχει μια καθολική εικόνα ενός προϊόντος", όπως προσέθεσε ο κ.Μπενσασσών ερωτηθείς για το σύνολο των συμμετοχών και τη δυνατότητα των εκκολαπτόμενων Ελλήνων επιστημόνων να διεκδικήσουν στο μέλλον επιτυχίες στην επαγγελματική τους διαδρομή. Ο συντονιστής του προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη εξληγησε πως στο επόμενο διάστημα το OK!Thess θα στηρίξει στο επόμενο διάστημα και τις τρεις ομάδες που πρώτευσαν, αφού στις HAILdom, Aqua Sil.Ca και Δiagnosis θα δοθεί η δυνατότητα "να περάσουν στη πρώτη φάση αξιολόγησης για να μπουν στη συγκεκριμένη προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας, όπου θα τους δοθούν μερικά βασικά στοιχεία" ενώ από εκεί και πέρα θα πρέπει να συναγωνιστούν άλλους που προσπαθούν να εισέλθουν αφού όπως ανέφερε, "πρέπει να υπάρχουν απόλυτα κριτήρια".

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό γενικότερα, οι πέντε καλύτερες ομάδες απ όλο τον κόσμο και τους επί μέρους διαγωνισμούς θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Texas Α&Μ των ΗΠΑ.

Πηγή φωτογραφιών: Επίσημη δημόσια σελίδα Facebook AΠΘ του διαγωνισμού "Invent for the planet"

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Πολιτισμός
Με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, σε ρόλο μαέστρου, φωταγωγήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους, βάζοντας έτσι τη Θεσσαλονίκη και επίσημα σε χριστουγεννιάτικη διάθεση. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, προκειμένου να δει τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, το άναμμα του δέντρου αλλά και να διασκεδάσει με το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που περιλάμβανε η εκδήλωση, αποκορύφωμα του οποίο...
Διάφορα
Έρχεται η Διδώ: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αρχικά κυρίως στα δυτικά και νότια, και σταδιακά από το μεσημέρι και μετά σχεδόν στο σύνολο της χώρας, περιμένουμε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, οι οποίες στα δυτικά και βόρεια θα είναι εντονότερες. Αυξημένη είναι η πιθανότητα να χιονίσει σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο έως 900 μέτρα. Πολύ...
Διάφορα
Mε στόχο όπως τονίζει σε ανακοίνωση της "την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών της, και ιδιαίτερα κατά την Χριστουγεννιάτικη περίοδο", η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυξάνει τα δρομολόγια της στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη επιβατική κίνηση και πληρότητα ενόψει των εορταστικών ημερών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολογεί ένα ακόμα ζεύγος αμαξοστοιχιών, στην εν λόγω διαδρομή για όσους επιλέξουν το τρένο για την μετακίνησή τους. Συγκεκριμένα, από 15/12...
Εγκληματικότητα
Συνελήφθησαν χθες από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, συνολικά 14 άτομα, τα οποία αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. typosthes.gr
Διάφορα
Τα παλιά ακίνητα ενεργοποίησαν τους επενδυτές - Οι ιδιοκτήτες πουλούν ό,τι πουλιέται - Οι επενδυτές αγοράζουν ό,τι είναι φθηνό Με είδος προς εξαφάνιση μοιάζουν πλέον τα παλιά, μικρά διαμερίσματα στο κέντρο τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, που αποτέλεσαν το όχημα για να βγει η ελληνική κτηματαγορά από το λήθαργο, στον οποίο είχε περιέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε αρκετές περιοχές της πόλης έχουν πλέον εξαντληθεί, ενώ σε σε ά...
Διάφορα
Ημερίδα για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου οργανώνουν το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική ιστορία, πόλεμος και στρατηγικές σπουδές» του ίδιου Τμήματος. Η Ημερίδα με τίτλο «Σε ταραγμένα νερά: Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 11:00-18:00, στην αίθουσα 319, στο κτίριο της Σχο...
Περιστατικά
Στόχος βανδάλων έγινε το πολιτικό γραφείο της Έλενας Ράπτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Άγνωστοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο του γραφείου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Καμάρας στο κέντρο της πόλης. Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Άλλη μια φορά επέλεξαν οι τραμπούκοι να επιτεθούν κατά γραφείου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ας μην κάνουν τον κόπο. Κανείς δεν εκφοβίζεται και κανείς δεν κάνει πίσω...
Διάφορα
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα οστά που βρέθηκαν θαμμένα σοτ παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, ανήκουν στη Στάνα, σύζυγο του Μπάρμπουλ, ενός από τους κτήτορες της Μονής Παντοκράτορος, ο οποίος μόνασε εκεί με τους γιους του, μετά το 1500 μ.Χ. Τα οστά μιας γυναίκας θαμμένα στο δάπεδο του νάρθηκα, στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, που αποτελούσε στο παρελθόν κοιμητηριακό ναό της Μονής Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος, αποκαλύφθηκαν κατά τη διά...
Εγκληματικότητα
Ένα ακόμα περιστατικό ασέλγειας σε βάρος γυναίκας έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά δράστης δεν ήταν κάποιος φοιτητής, αλλά ένας... ντελιβεράς! Ειδικότερα, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μια κοπέλα ηλικίας 28 ετών παρήγγειλε φαγητό από κατάστημα, και λίγη ώρα αργότερα, ο διανομέας της χτύπησε το κουδούνι προκειμένου να της παραδώσει την παραγγελία. Εκείνη του άνοιξε και καθώς έψαχνε να πληρώσει το αντίτιμο της παραγγελίας, αν...