Ανάφλεξη" της ελληνικής οικονομίας σε δέκα μήνες, υπό προϋποθέσεις, "βλέπει" ο Π. Δούκας

Για ανάφλεξη της ελληνικής οικονομίας μέσα σε δέκα μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδυνής εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πέτρος Δούκας, λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω στην ελληνική οικονομία, εάν κάνουμε τα σωστά πράγματα και επιστρατεύοντας τους σωστούς ανθρώπους, αυτούς που κάθε κοινωνία καμαρώνει».


    Πάντως, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Δούκας εξέφρασε την άποψη ότι «οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται και πρέπει να ανακεφαλοιοποιηθούν», προσθέτοντας ότι «όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τόσο πιο καλό θα είναι για την ελληνική οικονομία». 


    Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες που έχει, ο κ. Δούκας τόνισε ότι καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον επενδυτών για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών Πάτρας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Πρέβεζας και Βόλου, αλλά και για το σιδηρόδρομο και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.


    Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να καταργηθούν μία σειρά από διατάξεις που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, ενώ για την προσέλκυση επενδύσεων, πρότεινε με ένα "πέναλτι" της τάξης του 4% να προσκληθούν οι Έλληνες να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τα κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό. «Η χώρα είναι σε μια τέτοια κατάσταση που επιβάλλεται να γίνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.


    Μεταξύ άλλων, ο ίδιος στην ομιλία του μίλησε για κατάργηση του πόθεν έσχες, μείωση των φορολογικών συντελεστών και ενεργοποίηση των συνταξιούχων και υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα θα μπορούσε να απελευθερωθεί αναπτυξιακά αν καταργούνταν χρονοβόρες διαδικασίες. «Οι καθυστερήσεις στο έργο του Ελληνικού είναι περίπου 50 εκατ. μεροκάματα των 50 ευρώ», υπογράμμισε ο ίδιος, λέγοντας ωστόσο «ναι μεν θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα λεφτά, αλλά γιατί να μην είχαν ήδη μπει στις τσέπες μας».


    Μεταξύ άλλων ο ίδιος μίλησε για κατάργηση μίας σειράς από διατάξεις, που όπως είπε «όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα», ενώ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας της υπογεννητικότητας και του brain drain.


    Υπογραμμίζεται ότι κατά την ομιλία του ο κ. Δούκας επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο, αναφέρθηκε στα αδιέξοδα που οδηγεί τη Βρετανία το Brexit, ενώ υποστήριξε ότι η Ιταλία θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με μεγάλες περιπέτειες, λόγω του τεράστιους χρέους της, που όπως τόνισε «ξεπερνά τα 2,4 τρισ. ευρώ».


    Τη θέση ότι μόνο με ουσιαστικές αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, και πέρα από μικροπολιτικές στρατηγικές, η ελληνική αγορά θα λάβει το "οξυγόνο" που χρειάζεται και θα δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η κοινωνία, διατύπωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.


    Υπογραμμίζοντας ότι «μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων και αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως προσπαθεί να εισέλθει στην κανονικότητα», ο ίδιος επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται γρήγορους και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, «να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, αρκετό για να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να εξαλειφθούν, σταδιακά έστω, οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης».


    Επαναλαμβάνοντας, δε, ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν δεν αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισήμανε ότι «χρειάζεται να παράγουμε περισσότερα, ανταγωνιστικότερα, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Επενδύσεις για να αυξηθεί η καινοτομία, η ποιότητα και η διαφοροποίηση της ελληνικής παραγωγής. Επενδύσεις για να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και προοπτικές για τους νέους ειδικά ανθρώπους».


    Παράλληλα, κατά τον ίδιο, για να επιτευχθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, «χρειάζονται κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές, στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αλλά και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Χρειάζεται νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση. Απαιτείται ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει στις υφιστάμενες επιχειρήσεις να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους».


    Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι «το ΒΕΘ ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας και γνώστης των αναγκών του επιχειρείν, είναι πρόθυμο να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με τεκμηριωμένες προτάσεις βελτίωσης».


    Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, βουλευτές Θεσσαλονίκης, υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ επισημαίνεται ότι το ΒΕΘ, τίμησε για την εξαγωγική τους δραστηριότητα δύο επιχειρήσεις-μέλη του, την Αρβανίτης ΑΕ Πρότυπος Βιοτεχνική Μονάδα Τυροκομικών και την Computer Systems, που ασχολείται με την παραγωγή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Στην ερώτηση της βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Έλενας Ράπτη σχετικά με την διαχείριση και αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου απαντάει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιοτόπουλος. Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιοτόπουλος η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου βρίσκεται στο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την απάντηση: “Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής κα Έλενα Ράπτη με θέμα «Δια...
Σπορ
Αίσθηση προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η μορφή του Νίκου Γκάλη που έγινε γκράφιτι σε τοίχο, σε δρόμο της Αθήνας. Ένας καλλιτέχνης έφτιαξε ένα εντυπωσιακό γκράφιτι σε δρόμο της πρωτεύουσας με τον κορυφαίο Έλληνα καλαθοσφαιριστή να φοράει την φανέλα του Άρη. Ωστόσο μέσα σε λίγες μέρες άγνωστοι δε δίστασαν να «αμαυρώσουν» το γκράφιτι, γράφοντας από πάνω συνθήματα αντίπαλης ομάδας και μουτζουρώνοντας τη μορφή του Νίκου Γκάλη. Δείτε τη φωτογραφία με το «βεβη...
Πολιτισμός
Τρεις τόνοι χρώματος θα απλωθούν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Για όγδοη χρονιά οι Θεσσαλονικείς για μια ημέρα θα βαφτούν πολύχρωμοι, θα νιώσουν και πάλι παιδιά και θα διασκεδάσουν σε ένα μεγάλο πάρτι. Οι διοργανωτές της «Μέρας με τα Χρώματα» όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ετοιμάζουν πολλές εκπλήξεις για όλους στο γήπεδο Α.Ε.Ν Κρήνης. Μιλώντας στο makthes.gr ο Μάριος Σπύρογλου, υπεύθυνος του φεστιβάλ, δήλωσε πως φέτος περιμένουν...
Οικολογία
Ο λόγος για μια ομάδα Ελλήνων και ξένων τουριστών, οι οποίοι καθάρισαν το περασμένο Σάββατο την παραλία της Καναπίτσας, στην περιοχή του Παλιουρίου, στη Χαλκιδική.  Ωστόσο, παρά την καλή διάθεση των ιδίων να συμβάλλουν στον ευπρεπισμό της περιοχής, όπως καταγγέλλουν, δεν είχαν την ίδια καλή διάθεση οι τοπικές αρχές.  Αρκετές από τις σακούλες με τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν παραμένουν ακόμη και σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά, εκεί.  Ορισμένοι από τους επ...
Περιστατικά
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για φωτιά που ξέσπασε πριν λίγη ώρα σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε καφετέρια που στεγάζεται σε ισόγειο επί της οδού Παπαναστασίου 58. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν για την κατάσβεσή της 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά είναι υπό έλεγχο και δεν απειλούνται ζωές. (σ.σ φωτογραφία αρχείου) Πηγή: thesstoday.gr
Περιστατικά
Τις σορούς τριών ανδρών εντόπισαν και ανέσυραν άνδρες του κλιμακίου της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή του διαύλου Πόρου-Γαλατά. Στις 15:40 το ιδιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή νότιας της εισόδου στο λιμάνι του Πόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν δύο Ρώσοι κι ένας Έλληνας. Στο σημείο εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του. Κατά πάσα πιθανότητα το ελικόπτερο ακούμπησε σ...
Εγκληματικότητα
Θρασύτατοι διαρρήκτες άνοιξαν ΙΧ σε πάρκινγκ μεγάλης αλυσίδας μέρα μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα περίπου στις 14:00 η ιδιοκτήτρια του οχήματος διαπίστωσε είχε κλαπεί μία τσάντα από το αυτοκίνητο της που ήταν παρκαρισμένο σε γνωστό πολυκατάστημα με είδη σπιτιού και κήπου. Το παράδοξο είναι πως δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης κάποιας πόρτας του αυτοκινήτου ή σπασμένα τζάμια, σαν να είχε ανοίξει το όχημα με κλειδί. Σύμφωνα με το θύμα της κλοπής, στην τσά...
Υγεία
Με στόχο την πρόληψη & προστασία της Δημόσιας Υγείας, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας (Δημοτικά Ιατρεία) της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκινά την λειτουργία  Πνευμονολογικού ιατρείου, με εθελοντή ιατρό Πνευμονολόγο. Η υπηρεσία παρέχεται σε  κατοίκους/δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης,  ανασφάλιστους ή δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το ιατρείο θα λειτουργεί στο...
Εγκληματικότητα
Στη σύλληψη ενός 38χρονου προέβησαν χθες το μεσημέρι, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας / Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου στον 38χρονο, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή «ΣΚΑΛΑ ΜΑΡΙΕΣ» Θάσου,  με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ-9 ''ΔΙΑΣ'', παρέδωσε ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε διαφαν...
Σχετικά νέα
ΣΥΡΙΖΑ: Η συμφωνία των Πρεσπών στην πράξη επιβεβαίωση της ελληνικότητας της αρχαίας Μακεδονίας
Απόστολος Τζιτζικώστας: Θετικό ότι συνεχίζει τη λειτουργία του το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη
ΣΥΡΙΖΑ για νέα διοίκηση ΕΡΤ: «Το Κράτος είμαι εγώ (και οι φίλοι μου)»
Αυτή είναι η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ – Πρόεδρος ο Γιώργος Σκόδρας
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα για επαφές με φορείς η πρέσβης της Ινδίας
Ζέρβας: Τεράστια προβλήματα από την πεζοδρόμηση Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη
Νοτοπούλου: Ευτυχώς η ΝΔ διατηρεί το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη που έλεγε ότι θα καταργήσει
Η Μαρία Αντωνίου επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη
14 νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας
Εξαιρείται από το βόλεϊ το «Βόρεια Μακεδονία»; – Νέες προκλήσεις από τους γείτονες