Ανάφλεξη" της ελληνικής οικονομίας σε δέκα μήνες, υπό προϋποθέσεις, "βλέπει" ο Π. Δούκας

Για ανάφλεξη της ελληνικής οικονομίας μέσα σε δέκα μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδυνής εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πέτρος Δούκας, λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω στην ελληνική οικονομία, εάν κάνουμε τα σωστά πράγματα και επιστρατεύοντας τους σωστούς ανθρώπους, αυτούς που κάθε κοινωνία καμαρώνει».


    Πάντως, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Δούκας εξέφρασε την άποψη ότι «οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται και πρέπει να ανακεφαλοιοποιηθούν», προσθέτοντας ότι «όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τόσο πιο καλό θα είναι για την ελληνική οικονομία». 


    Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες που έχει, ο κ. Δούκας τόνισε ότι καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον επενδυτών για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών Πάτρας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Πρέβεζας και Βόλου, αλλά και για το σιδηρόδρομο και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.


    Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να καταργηθούν μία σειρά από διατάξεις που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, ενώ για την προσέλκυση επενδύσεων, πρότεινε με ένα "πέναλτι" της τάξης του 4% να προσκληθούν οι Έλληνες να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τα κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό. «Η χώρα είναι σε μια τέτοια κατάσταση που επιβάλλεται να γίνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.


    Μεταξύ άλλων, ο ίδιος στην ομιλία του μίλησε για κατάργηση του πόθεν έσχες, μείωση των φορολογικών συντελεστών και ενεργοποίηση των συνταξιούχων και υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα θα μπορούσε να απελευθερωθεί αναπτυξιακά αν καταργούνταν χρονοβόρες διαδικασίες. «Οι καθυστερήσεις στο έργο του Ελληνικού είναι περίπου 50 εκατ. μεροκάματα των 50 ευρώ», υπογράμμισε ο ίδιος, λέγοντας ωστόσο «ναι μεν θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα λεφτά, αλλά γιατί να μην είχαν ήδη μπει στις τσέπες μας».


    Μεταξύ άλλων ο ίδιος μίλησε για κατάργηση μίας σειράς από διατάξεις, που όπως είπε «όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα», ενώ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας της υπογεννητικότητας και του brain drain.


    Υπογραμμίζεται ότι κατά την ομιλία του ο κ. Δούκας επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο, αναφέρθηκε στα αδιέξοδα που οδηγεί τη Βρετανία το Brexit, ενώ υποστήριξε ότι η Ιταλία θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με μεγάλες περιπέτειες, λόγω του τεράστιους χρέους της, που όπως τόνισε «ξεπερνά τα 2,4 τρισ. ευρώ».


    Τη θέση ότι μόνο με ουσιαστικές αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, και πέρα από μικροπολιτικές στρατηγικές, η ελληνική αγορά θα λάβει το "οξυγόνο" που χρειάζεται και θα δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η κοινωνία, διατύπωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.


    Υπογραμμίζοντας ότι «μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων και αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως προσπαθεί να εισέλθει στην κανονικότητα», ο ίδιος επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται γρήγορους και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, «να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, αρκετό για να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να εξαλειφθούν, σταδιακά έστω, οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης».


    Επαναλαμβάνοντας, δε, ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν δεν αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισήμανε ότι «χρειάζεται να παράγουμε περισσότερα, ανταγωνιστικότερα, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Επενδύσεις για να αυξηθεί η καινοτομία, η ποιότητα και η διαφοροποίηση της ελληνικής παραγωγής. Επενδύσεις για να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και προοπτικές για τους νέους ειδικά ανθρώπους».


    Παράλληλα, κατά τον ίδιο, για να επιτευχθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, «χρειάζονται κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές, στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αλλά και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Χρειάζεται νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση. Απαιτείται ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει στις υφιστάμενες επιχειρήσεις να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους».


    Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι «το ΒΕΘ ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας και γνώστης των αναγκών του επιχειρείν, είναι πρόθυμο να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με τεκμηριωμένες προτάσεις βελτίωσης».


    Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, βουλευτές Θεσσαλονίκης, υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ επισημαίνεται ότι το ΒΕΘ, τίμησε για την εξαγωγική τους δραστηριότητα δύο επιχειρήσεις-μέλη του, την Αρβανίτης ΑΕ Πρότυπος Βιοτεχνική Μονάδα Τυροκομικών και την Computer Systems, που ασχολείται με την παραγωγή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Συνολικά 85 παραβάσεις βεβαίωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Θέρμης σε στοχευμένη επιχειρησιακή δράση με στόχο την οδική ασφάλεια. «Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διευκόλυνση και προστασία του συνόλου των χρηστών των οδικών δικτύων (πεζών και οχημάτων), στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιεί, πέραν των καθημερινών περιπολιών και ελέγχων, στοχευμένες επιχειρησια...
Διάφορα
Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι πλέον γεγονός. Τα αυστηρά πρόστιμα, οι εντατικοί έλεγχοι και o ντόρος στα ΜΜΕ, οι συζητήσεις και οι καταγγελίες που γίνονται μεταξύ σοβαρού και αστείου στο «1142» δείχνουν κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο. Το κάπνισμα «κόπηκε» σε δημόσια κτίρια, χώρους εργασίας αλλά το κυριότερο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κέντρα διασκέδασης. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο καπνός έχει εξαφανιστεί από τα περ...
Διάφορα
Ένα ανορθόδοξο «μονοπάτι» θα ακολουθήσει ο καιρός μέχρι τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων. Η κακοκαιρία «Ετεοκλής», με τα έντονα φαινόμενα και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, αναμένεται να υποχωρήσει από το βράδυ του Σαββάτου, με τον καιρό να… ηρεμεί σημαντικά. Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) «πλέον αναμένουμε καλό καιρό μέχ...
Διάφορα
Νέοι ακτοπλοϊκοί προορισμοί, που για πρώτη φορά θα συνδέσουν τη Θεσσαλονίκη με νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και την Κρήτη με νησιά των Δωδεκανήσων, εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Όπως ανέφερε, με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, εγκρίθηκαν 18 νέοι απομακρυσμένοι προορισμοί που βρίσκονται, κυρίως, στην ακριτική γραμμή του βορειονατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, με χρηματοδότηση από το...
Διάφορα
Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος αύριο, Κυριακή, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. ΑΠΟ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΩΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΔΗΜΟΣ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ             15/12/2019 8:00:00 πμ 15/12/2019 11:00:00 πμ ΘΕΡΜΗΣ Δ.Δ. ΘΕΡΜΗΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜ. ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΡΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΕΑΤΑΓΡΑ ΘΕΡΜΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ GRAND MAΣΟΥΤΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΟΛΟΡΑ, ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ - ΙΝΟΒΑ, ΑΔΑΜΙΔ...
Διάφορα
Κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά και χάρη. Έχοντας μπει στον χειμώνα με τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ορεινές περιοχές, οι λάτρεις της εποχής αυτής μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για τις χειμερινές τους εξορμήσεις. Ιδανικά μέσα σε αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνεται και μία εξόρμηση σε κάποια από τις λίμνες της χώρας μας. Το σκηνικό που στήνεται στις περισσότερες από αυτές, είναι απλά μαγευτικό. Και κάθε φορά που έρχεσαι α...
Κοινωνία
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εγκύων και των συντρόφων τους σε θέματα εγκυμοσύνης-τοκετού-θηλασμού, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει και φέτος να  διοργανώνει δωρεάν Σεμινάρια Προετοιμασίας Μητρότητας σε συνεργασία με εθελόντρια μαία. Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη και ώρες : 12:00-14:00  στο Δημοτικό Γυμναστήριο που βρίσκετ...
Διάφορα
Μελέτη για τα ευρωπαϊκά συλλογικά σήματα και την περίπτωση των μακεδονικών προϊόντων, παρουσιάστηκε σε συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα, «Ευρωπαϊκά συλλογικά σήματα και περιφερειακή ανάπτυξη: Η περίπτωση των μακεδονικών προϊόντων», η οποία πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 'Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Η συνάντηση διοργανώθηκε με την...
Διάφορα
Με μπουφάν, πανωφόρια και ζακέτες για μικρούς και μεγάλους ετοιμάζονται να "ντυθούν" τα δέντρα της Έδεσσας! Όχι για ...διακοσμητικούς λόγους αλλά στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης "Κανείς μόνος στο κρύο!" που διοργανώνει ο Σύλλογος Καλλιτεχνών "Heart in the city" σε συνεργασία με τον δήμο Έδεσσας. Στόχος της όλης προσπάθειας, που γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι να ντυθούν και να ζεσταθούν άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη και λόγω των οικον...