Έρευνα για Θεσσαλονίκη: Στα «ύψη» η εγκληματικότητα, περιπολίες από πολίτες

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το αίσθημα ανασφάλειας των Θεσσαλονικέων, με τα σοβαρά κρούσματα εγκληματικότητας να διαδέχονται το ένα το άλλο και την αστυνομία να είναι απούσα από τους δρόμους, λόγω της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και της τεράστιας έλλειψης οχημάτων.

Κυρίως στη δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και σε ημιαστικούς δήμους γύρω από αυτό οι ένοπλες ληστείες, οι κλοπές, οι διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα και οι επιθέσεις σε περαστικούς αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ένοπλη ληστεία σε κατάστημα ψιλικών στην οδό Μοναστηρίου, που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν ένοπλοι ληστές πυροβόλησαν στο ψαχνό τον ιδιοκτήτη, το γιο του κι έναν υπάλληλο της επιχείρησης. Επίσης, συμμορίες Βουλγάρων σκορπούν τον τρόμο τις νύχτες σε οικισμούς του Δήμου Λαγκαδά, αφού εισβάλλουν σε σπίτια και καταστήματα και πριν ξημερώσει επιστρέφουν με τη λεία τους στην πατρίδα τους.

Μιλώντας στο ethnos.gr δήμαρχοι, εξέφρασαν φόβους ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα άμεσα να θρηνήσουμε θύματα, αφού αγανακτισμένοι κάτοικοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε πεζές περιπολίες, για να αστυνομεύσουν μόνοι τους τις περιοχές τους και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, αλλά και τα ζωές των δικών τους ανθρώπων.

Παράλληλα, ο εμπορικός σύλλογος του Δήμου Λαγκαδά ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρόσληψη εταιρίας σεκιούριτι, οι οποίοι θα περιπολούν τις νύχτες στην περιοχή, αφού βλέπουν τα καταστήματά τους να γίνονται καθημερινά στόχος εγκληματικών στοιχείων.

Ένα περιπολικό στη δυτική Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με δημάρχους η έλλειψη αστυνόμευσης είναι ολοφάνερη στη δυτική Θεσσαλονίκη, γεγονός που έχει διαπιστώσει και το εκμεταλλεύεται κάθε είδους εγκληματικό στοιχείο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο ethnos.gr, για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη, μία περιοχή περίπου 350.000 κατοίκων, υπάρχει μόνο ένα περιπολικό, το οποίο εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να παρέχει αστυνόμευση. Σημειώνουν ακόμα ότι τα λίγα αστυνομικά τμήματα που υπάρχουν, είναι υπερβολικά υποστελεχωμένα, με τους αστυνομικούς να επαρκούν ουσιαστικά μόνο για τη διεκπεραίωση εσωτερικών υποθέσεων.

«Η κατάσταση είναι τραγική και φοβάμαι ότι άμεσα θα θρηνήσουμε θύματα. Ουσιαστικά δε γίνονται περιπολίες, αφού τις νύχτες υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα περιπολικό για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη και αυτό είναι ασυντήρητο. Σημειώνονται συνεχώς ένοπλες ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές. Εγκληματικά στοιχεία μπαίνουν συνέχεια ανενόχλητοι στα σπίτια πολιτών από περβάζια, σωλήνες φυσικού αερίου και από όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς.

Κρούσματα εγκληματικότητας σημειώνονται ακόμα και μέρα μεσημέρι. Η ηγεσία της αστυνομίας μας είπε ότι με τη συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων θα απελευθερωθούν δεκάδες αστυνομικοί από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα βγουν στους δρόμους, αλλά τελικά τα λιγοστά αστυνομικά τμήματα αποδεκατίστηκαν. Αυτό το βλέπουν τα εγκληματικά στοιχεία και κυριολεκτικά κάνουν… πάρτι», σημείωσε στο ethnos.gr o δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πολίτης, που να μην αισθάνεται έντονα το αίσθημα ανασφάλειας. «Όλοι οι πολίτες είναι από υποψιασμένοι έως ανήσυχοι. Υπάρχει μόνο ένα περιπολικό για όλα τα αστυνομικά τμήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης, μίας περιοχής περίπου 350.000 κατοίκων. Έχουμε καθημερινά επιθέσεις σε πεζούς, για να κλέψουν χρήματα, κλοπές εντός αστικών λεωφορείων, διαρρήξεις αυτοκινήτων, καταστημάτων και σπιτιών, ένοπλες ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών ακόμα και σε κεντρικά σημεία. Τελικά η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων δεν έγινε για καλύτερη αστυνόμευση, αλλά μόνο για εξοικονόμηση πόρων», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Συμμορίες Βουλγάρων σπέρνουν τον τρόμο

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ημιαστικούς δήμους γύρω από τη Θεσσαλονίκη, όπου οι κάτοικοι πλέον γίνονται μάρτυρες καθημερινών κρουσμάτων εγκληματικότητας και ζουν με τον τρόμο που σπέρνουν συμμορίες. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Λαγκαδά, όπου, σύμφωνα με το δήμαρχο, Γιάννη Καραγιάννη, λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης, της εγγύτητας με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και της ύπαρξης πολλών κεντρικών αξόνων, φτάνουν συμμορίες Βουλγάρων, λυμαίνονται την περιοχή και επιστρέφουν στη χώρα τους ανενόχλητοι με τη λεία τους.

«Το κακό έχει παραγίνει και η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Ιδίως το τελευταίο 20ήμερο έχουμε συνεχείς κλοπές ακόμα και σε απόσταση μόλις εκατό μέτρων από την κεντρική πλατεία της έδρας του δήμου μας. Σε έκταση 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων και σε συνολικά 47 οικισμούς περιπολεί μόνο ένα όχημα της αστυνομίας. Τα αστυνομικά τμήματα στην περιοχή μας έγιναν από πέντε τρία και αυτά είναι υποστελεχωμένα. Δεν έρχονται ποτέ στην περιοχή μας άντρες της ομάδας Δίας. Υπάρχει τεράστια ανασφάλεια, αγωνία και φόβος στους πολίτες, ενώ ο εμπορικός σύλλογος ετοιμάζεται να προσλάβει σεκιούριτι. Έρχονται τις νύχτες συμμορίες Βουλγάρων, προχωρούν σε διάφορες εγκληματικές ενέργειες και μετά φεύγουν στο εξωτερικό», υποστήριξε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Μόλις ένα αστυνομικό τμήμα κι ένας υποστελεχωμένος αστυνομικός σταθμός υπάρχουν πλέον στο Δήμο Δέλτα, μία περιοχή που περιλαμβάνει το ΤΕΙ και τη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνολικά εννέα οικισμούς. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται πολύ συχνά κρούσματα εγκληματικότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αφαίρεση πριν από λίγες μέρες χρηματοκιβωτίου από την κεντρική οικονομική υπηρεσία του δήμου.

«Δεν μπορεί να γίνει αστυνόμευση στην περιοχή μας, αφού η αστυνομία διαθέτει μόνο ένα όχημα και αυτό αποτελεί δωρεά του δήμου. Ο κάτοικοι αισθάνονται έντονα ανασφαλείς κι έχουμε συνεχή παράπονα και αντιδράσεις. Αν κάποια στιγμή φτάσουν στα όρια της αντοχής τους και βγουν στους δρόμους, η δημοτική αρχή θα είναι μαζί τους», σημείωσε ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος.

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Δύο επιχειρησιακά drones, κόστους 75.000 ευρώ το καθένα, που θα μπορούν να πετούν από το Λιτόχωρο Πιερίας μέχρι την κορυφή του Ολύμπου θα προμηθευτεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο πλαίσιο των έργων και δράσεων που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. «Για τα drones, θα εκπαιδευτούν τέσσερα άτομα του Φορέα προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για παρακολούθηση, επίβλεψη και πυροπροστασία για τους θερινούς μήνες αλλά και για την προβολή το...
Κοινωνία
Συνολικά 85 παραβάσεις βεβαίωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Θέρμης σε στοχευμένη επιχειρησιακή δράση με στόχο την οδική ασφάλεια. «Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διευκόλυνση και προστασία του συνόλου των χρηστών των οδικών δικτύων (πεζών και οχημάτων), στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιεί, πέραν των καθημερινών περιπολιών και ελέγχων, στοχευμένες επιχειρησια...
Διάφορα
Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι πλέον γεγονός. Τα αυστηρά πρόστιμα, οι εντατικοί έλεγχοι και o ντόρος στα ΜΜΕ, οι συζητήσεις και οι καταγγελίες που γίνονται μεταξύ σοβαρού και αστείου στο «1142» δείχνουν κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο. Το κάπνισμα «κόπηκε» σε δημόσια κτίρια, χώρους εργασίας αλλά το κυριότερο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κέντρα διασκέδασης. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο καπνός έχει εξαφανιστεί από τα περ...
Διάφορα
Ένα ανορθόδοξο «μονοπάτι» θα ακολουθήσει ο καιρός μέχρι τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων. Η κακοκαιρία «Ετεοκλής», με τα έντονα φαινόμενα και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, αναμένεται να υποχωρήσει από το βράδυ του Σαββάτου, με τον καιρό να… ηρεμεί σημαντικά. Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) «πλέον αναμένουμε καλό καιρό μέχ...
Διάφορα
Νέοι ακτοπλοϊκοί προορισμοί, που για πρώτη φορά θα συνδέσουν τη Θεσσαλονίκη με νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και την Κρήτη με νησιά των Δωδεκανήσων, εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Όπως ανέφερε, με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, εγκρίθηκαν 18 νέοι απομακρυσμένοι προορισμοί που βρίσκονται, κυρίως, στην ακριτική γραμμή του βορειονατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, με χρηματοδότηση από το...
Διάφορα
Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος αύριο, Κυριακή, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. ΑΠΟ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΩΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΔΗΜΟΣ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ             15/12/2019 8:00:00 πμ 15/12/2019 11:00:00 πμ ΘΕΡΜΗΣ Δ.Δ. ΘΕΡΜΗΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜ. ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΡΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΕΑΤΑΓΡΑ ΘΕΡΜΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ GRAND MAΣΟΥΤΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΟΛΟΡΑ, ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ - ΙΝΟΒΑ, ΑΔΑΜΙΔ...
Διάφορα
Κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά και χάρη. Έχοντας μπει στον χειμώνα με τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ορεινές περιοχές, οι λάτρεις της εποχής αυτής μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για τις χειμερινές τους εξορμήσεις. Ιδανικά μέσα σε αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνεται και μία εξόρμηση σε κάποια από τις λίμνες της χώρας μας. Το σκηνικό που στήνεται στις περισσότερες από αυτές, είναι απλά μαγευτικό. Και κάθε φορά που έρχεσαι α...
Κοινωνία
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εγκύων και των συντρόφων τους σε θέματα εγκυμοσύνης-τοκετού-θηλασμού, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει και φέτος να  διοργανώνει δωρεάν Σεμινάρια Προετοιμασίας Μητρότητας σε συνεργασία με εθελόντρια μαία. Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη και ώρες : 12:00-14:00  στο Δημοτικό Γυμναστήριο που βρίσκετ...
Διάφορα
Μελέτη για τα ευρωπαϊκά συλλογικά σήματα και την περίπτωση των μακεδονικών προϊόντων, παρουσιάστηκε σε συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα, «Ευρωπαϊκά συλλογικά σήματα και περιφερειακή ανάπτυξη: Η περίπτωση των μακεδονικών προϊόντων», η οποία πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 'Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Η συνάντηση διοργανώθηκε με την...