Έρευνα για Θεσσαλονίκη: Στα «ύψη» η εγκληματικότητα, περιπολίες από πολίτες

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το αίσθημα ανασφάλειας των Θεσσαλονικέων, με τα σοβαρά κρούσματα εγκληματικότητας να διαδέχονται το ένα το άλλο και την αστυνομία να είναι απούσα από τους δρόμους, λόγω της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και της τεράστιας έλλειψης οχημάτων.

Κυρίως στη δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και σε ημιαστικούς δήμους γύρω από αυτό οι ένοπλες ληστείες, οι κλοπές, οι διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα και οι επιθέσεις σε περαστικούς αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ένοπλη ληστεία σε κατάστημα ψιλικών στην οδό Μοναστηρίου, που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν ένοπλοι ληστές πυροβόλησαν στο ψαχνό τον ιδιοκτήτη, το γιο του κι έναν υπάλληλο της επιχείρησης. Επίσης, συμμορίες Βουλγάρων σκορπούν τον τρόμο τις νύχτες σε οικισμούς του Δήμου Λαγκαδά, αφού εισβάλλουν σε σπίτια και καταστήματα και πριν ξημερώσει επιστρέφουν με τη λεία τους στην πατρίδα τους.

Μιλώντας στο ethnos.gr δήμαρχοι, εξέφρασαν φόβους ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα άμεσα να θρηνήσουμε θύματα, αφού αγανακτισμένοι κάτοικοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε πεζές περιπολίες, για να αστυνομεύσουν μόνοι τους τις περιοχές τους και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, αλλά και τα ζωές των δικών τους ανθρώπων.

Παράλληλα, ο εμπορικός σύλλογος του Δήμου Λαγκαδά ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρόσληψη εταιρίας σεκιούριτι, οι οποίοι θα περιπολούν τις νύχτες στην περιοχή, αφού βλέπουν τα καταστήματά τους να γίνονται καθημερινά στόχος εγκληματικών στοιχείων.

Ένα περιπολικό στη δυτική Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με δημάρχους η έλλειψη αστυνόμευσης είναι ολοφάνερη στη δυτική Θεσσαλονίκη, γεγονός που έχει διαπιστώσει και το εκμεταλλεύεται κάθε είδους εγκληματικό στοιχείο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο ethnos.gr, για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη, μία περιοχή περίπου 350.000 κατοίκων, υπάρχει μόνο ένα περιπολικό, το οποίο εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να παρέχει αστυνόμευση. Σημειώνουν ακόμα ότι τα λίγα αστυνομικά τμήματα που υπάρχουν, είναι υπερβολικά υποστελεχωμένα, με τους αστυνομικούς να επαρκούν ουσιαστικά μόνο για τη διεκπεραίωση εσωτερικών υποθέσεων.

«Η κατάσταση είναι τραγική και φοβάμαι ότι άμεσα θα θρηνήσουμε θύματα. Ουσιαστικά δε γίνονται περιπολίες, αφού τις νύχτες υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα περιπολικό για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη και αυτό είναι ασυντήρητο. Σημειώνονται συνεχώς ένοπλες ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές. Εγκληματικά στοιχεία μπαίνουν συνέχεια ανενόχλητοι στα σπίτια πολιτών από περβάζια, σωλήνες φυσικού αερίου και από όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς.

Κρούσματα εγκληματικότητας σημειώνονται ακόμα και μέρα μεσημέρι. Η ηγεσία της αστυνομίας μας είπε ότι με τη συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων θα απελευθερωθούν δεκάδες αστυνομικοί από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα βγουν στους δρόμους, αλλά τελικά τα λιγοστά αστυνομικά τμήματα αποδεκατίστηκαν. Αυτό το βλέπουν τα εγκληματικά στοιχεία και κυριολεκτικά κάνουν… πάρτι», σημείωσε στο ethnos.gr o δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πολίτης, που να μην αισθάνεται έντονα το αίσθημα ανασφάλειας. «Όλοι οι πολίτες είναι από υποψιασμένοι έως ανήσυχοι. Υπάρχει μόνο ένα περιπολικό για όλα τα αστυνομικά τμήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης, μίας περιοχής περίπου 350.000 κατοίκων. Έχουμε καθημερινά επιθέσεις σε πεζούς, για να κλέψουν χρήματα, κλοπές εντός αστικών λεωφορείων, διαρρήξεις αυτοκινήτων, καταστημάτων και σπιτιών, ένοπλες ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών ακόμα και σε κεντρικά σημεία. Τελικά η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων δεν έγινε για καλύτερη αστυνόμευση, αλλά μόνο για εξοικονόμηση πόρων», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Συμμορίες Βουλγάρων σπέρνουν τον τρόμο

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ημιαστικούς δήμους γύρω από τη Θεσσαλονίκη, όπου οι κάτοικοι πλέον γίνονται μάρτυρες καθημερινών κρουσμάτων εγκληματικότητας και ζουν με τον τρόμο που σπέρνουν συμμορίες. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Λαγκαδά, όπου, σύμφωνα με το δήμαρχο, Γιάννη Καραγιάννη, λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης, της εγγύτητας με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και της ύπαρξης πολλών κεντρικών αξόνων, φτάνουν συμμορίες Βουλγάρων, λυμαίνονται την περιοχή και επιστρέφουν στη χώρα τους ανενόχλητοι με τη λεία τους.

«Το κακό έχει παραγίνει και η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Ιδίως το τελευταίο 20ήμερο έχουμε συνεχείς κλοπές ακόμα και σε απόσταση μόλις εκατό μέτρων από την κεντρική πλατεία της έδρας του δήμου μας. Σε έκταση 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων και σε συνολικά 47 οικισμούς περιπολεί μόνο ένα όχημα της αστυνομίας. Τα αστυνομικά τμήματα στην περιοχή μας έγιναν από πέντε τρία και αυτά είναι υποστελεχωμένα. Δεν έρχονται ποτέ στην περιοχή μας άντρες της ομάδας Δίας. Υπάρχει τεράστια ανασφάλεια, αγωνία και φόβος στους πολίτες, ενώ ο εμπορικός σύλλογος ετοιμάζεται να προσλάβει σεκιούριτι. Έρχονται τις νύχτες συμμορίες Βουλγάρων, προχωρούν σε διάφορες εγκληματικές ενέργειες και μετά φεύγουν στο εξωτερικό», υποστήριξε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Μόλις ένα αστυνομικό τμήμα κι ένας υποστελεχωμένος αστυνομικός σταθμός υπάρχουν πλέον στο Δήμο Δέλτα, μία περιοχή που περιλαμβάνει το ΤΕΙ και τη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνολικά εννέα οικισμούς. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται πολύ συχνά κρούσματα εγκληματικότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αφαίρεση πριν από λίγες μέρες χρηματοκιβωτίου από την κεντρική οικονομική υπηρεσία του δήμου.

«Δεν μπορεί να γίνει αστυνόμευση στην περιοχή μας, αφού η αστυνομία διαθέτει μόνο ένα όχημα και αυτό αποτελεί δωρεά του δήμου. Ο κάτοικοι αισθάνονται έντονα ανασφαλείς κι έχουμε συνεχή παράπονα και αντιδράσεις. Αν κάποια στιγμή φτάσουν στα όρια της αντοχής τους και βγουν στους δρόμους, η δημοτική αρχή θα είναι μαζί τους», σημείωσε ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος.

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Στην ερώτηση της βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Έλενας Ράπτη σχετικά με την διαχείριση και αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου απαντάει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιοτόπουλος. Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιοτόπουλος η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου βρίσκεται στο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την απάντηση: “Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής κα Έλενα Ράπτη με θέμα «Δια...
Σπορ
Αίσθηση προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η μορφή του Νίκου Γκάλη που έγινε γκράφιτι σε τοίχο, σε δρόμο της Αθήνας. Ένας καλλιτέχνης έφτιαξε ένα εντυπωσιακό γκράφιτι σε δρόμο της πρωτεύουσας με τον κορυφαίο Έλληνα καλαθοσφαιριστή να φοράει την φανέλα του Άρη. Ωστόσο μέσα σε λίγες μέρες άγνωστοι δε δίστασαν να «αμαυρώσουν» το γκράφιτι, γράφοντας από πάνω συνθήματα αντίπαλης ομάδας και μουτζουρώνοντας τη μορφή του Νίκου Γκάλη. Δείτε τη φωτογραφία με το «βεβη...
Πολιτισμός
Τρεις τόνοι χρώματος θα απλωθούν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Για όγδοη χρονιά οι Θεσσαλονικείς για μια ημέρα θα βαφτούν πολύχρωμοι, θα νιώσουν και πάλι παιδιά και θα διασκεδάσουν σε ένα μεγάλο πάρτι. Οι διοργανωτές της «Μέρας με τα Χρώματα» όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ετοιμάζουν πολλές εκπλήξεις για όλους στο γήπεδο Α.Ε.Ν Κρήνης. Μιλώντας στο makthes.gr ο Μάριος Σπύρογλου, υπεύθυνος του φεστιβάλ, δήλωσε πως φέτος περιμένουν...
Οικολογία
Ο λόγος για μια ομάδα Ελλήνων και ξένων τουριστών, οι οποίοι καθάρισαν το περασμένο Σάββατο την παραλία της Καναπίτσας, στην περιοχή του Παλιουρίου, στη Χαλκιδική.  Ωστόσο, παρά την καλή διάθεση των ιδίων να συμβάλλουν στον ευπρεπισμό της περιοχής, όπως καταγγέλλουν, δεν είχαν την ίδια καλή διάθεση οι τοπικές αρχές.  Αρκετές από τις σακούλες με τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν παραμένουν ακόμη και σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά, εκεί.  Ορισμένοι από τους επ...
Περιστατικά
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για φωτιά που ξέσπασε πριν λίγη ώρα σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε καφετέρια που στεγάζεται σε ισόγειο επί της οδού Παπαναστασίου 58. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν για την κατάσβεσή της 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά είναι υπό έλεγχο και δεν απειλούνται ζωές. (σ.σ φωτογραφία αρχείου) Πηγή: thesstoday.gr
Περιστατικά
Τις σορούς τριών ανδρών εντόπισαν και ανέσυραν άνδρες του κλιμακίου της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή του διαύλου Πόρου-Γαλατά. Στις 15:40 το ιδιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή νότιας της εισόδου στο λιμάνι του Πόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν δύο Ρώσοι κι ένας Έλληνας. Στο σημείο εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του. Κατά πάσα πιθανότητα το ελικόπτερο ακούμπησε σ...
Εγκληματικότητα
Θρασύτατοι διαρρήκτες άνοιξαν ΙΧ σε πάρκινγκ μεγάλης αλυσίδας μέρα μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα περίπου στις 14:00 η ιδιοκτήτρια του οχήματος διαπίστωσε είχε κλαπεί μία τσάντα από το αυτοκίνητο της που ήταν παρκαρισμένο σε γνωστό πολυκατάστημα με είδη σπιτιού και κήπου. Το παράδοξο είναι πως δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης κάποιας πόρτας του αυτοκινήτου ή σπασμένα τζάμια, σαν να είχε ανοίξει το όχημα με κλειδί. Σύμφωνα με το θύμα της κλοπής, στην τσά...
Υγεία
Με στόχο την πρόληψη & προστασία της Δημόσιας Υγείας, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας (Δημοτικά Ιατρεία) της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκινά την λειτουργία  Πνευμονολογικού ιατρείου, με εθελοντή ιατρό Πνευμονολόγο. Η υπηρεσία παρέχεται σε  κατοίκους/δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης,  ανασφάλιστους ή δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το ιατρείο θα λειτουργεί στο...
Εγκληματικότητα
Στη σύλληψη ενός 38χρονου προέβησαν χθες το μεσημέρι, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας / Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου στον 38χρονο, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή «ΣΚΑΛΑ ΜΑΡΙΕΣ» Θάσου,  με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ-9 ''ΔΙΑΣ'', παρέδωσε ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε διαφαν...
Σχετικά νέα
Παγωμένη παραμένει η διαδικασία εξέτασης των υποψήφιων οδηγών στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Δραματικές ελλείψεις σε αίμα λόγω ελονοσίας και Δυτικού Νείλου
Λαϊκή Συσπείρωση - Θα αντιδράσουμε στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας
Θεσσαλονίκη: Μερίδες φαγητού σε ...ρόδες για ευπαθείς ομάδες
Χωρίς σπίτια οι φοιτητές λόγω... airbnb - Τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη
Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκε οικισμός στη Λεπτοκαρυά Πιερίας
Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί για το κοινό 28 φάροι στην Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» ο τετραπληγικός ακτιβιστής Νίκος Βουλγαρόπουλος
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη
Κασσάνδρα: Πολίτες "σηκώνουν μανίκια" για τα σκουπίδια στις παραλίες (ΦΩΤΟ)