Το γλυκό του κουταλιού διατηρεί μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, παρά το βράσιμο

«Γλυκαίνει» περισσότερο το γλυκό του κουταλιού, το πιο παραδοσιακό κέρασμα της ελληνικής γαστρονομίας, μετά τα αποτελέσματα προκαταρκτικής έρευνας που πραγματοποίησε στα εργαστήρια του Κολεγίου "Perrotis" της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ομάδα σπουδαστών του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Η ομάδα, στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος, μελετά τη σημασία της Μεσογειακής διατροφής επικεντρώνοντας τις έρευνές της στην επεξεργασία των συστατικών της. Μία απ΄ αυτές τις έρευνες έδειξε ότι το γλυκό του κουταλιού (στην προκειμένη περίπτωση το γλυκό κεράσι) διατηρεί αρκετά μεγάλες ποσότητες από τα αντιοξειδωτικά του φρούτου, επιβεβαιώνοντας εκτός των άλλων ότι η Μεσογειακή διατροφή σε πολλές περιπτώσεις δεν χάνει πολύτιμα συστατικά, παρά την επεξεργασία που υφίστανται κάποια τρόφιμά της.

Η ομάδα των σπουδαστών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Τεχνολογίας Τροφίμων δρα Τρύφωνα Αδαμίδη, «έδεσε» το γλυκό του κουταλιού χρησιμοποιώντας τις δύο πιο συνηθισμένες συνταγές με κεράσια που προμηθεύτηκαν από την αγορά της Θεσσαλονίκης (τυχαία επιλογή).

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η πρώτη συνταγή αφορούσε το βράσιμο του φρούτου σε σιρόπι ζάχαρης και στη δεύτερη τα κεράσια τοποθετήθηκαν απ΄ την αρχή στη ζάχαρη, παρέμειναν ένα βράδυ στο ψυγείο και την επομένη το παρασκευάσαμε».

«Όλοι, λόγω της ζάχαρης, είναι εναντίον των γλυκών. Σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε αν σ΄ ένα φρούτο που υφίσταται μια τέτοια επεξεργασία μένουν κάποια συστατικά, ή μήπως τρώμε μόνο ζάχαρη;» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

Στην εργαστηριακή ανάλυση διαπιστώθηκε ότι τα κεράσια, παρά την επεξεργασία, διατήρησαν στο εσωτερικό τους τις πολυφαινόλες, σε ποσοστό 80%, ενώ τα φλαβονοειδή, σε ποσοστό 50%, σε σύγκριση με αυτά του φρέσκου φρούτου! Μόνο στην δεύτερη συνταγή τα αντίστοιχα ποσοστά - λόγω της μεγαλύτερης αναμονής - ήταν κάπως χαμηλότερα.

«Ίσως ο λόγος που δεν χάθηκαν εντελώς οι αντιοξειδωτικές τους δράσεις είναι ότι στο γλυκό του κουταλιού, το βράσιμο δεν είναι εξαντλητικό» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης. Ωστόσο, έσπευσε και πάλι να υπογραμμίσει, «ότι τα αποτελέσματα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο. Συνεχίζουμε την έρευνα», πρόσθεσε, «για να εξάγουμε ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Ήδη ξεκίνησε μια νέα πτυχιακή εργασία πάνω στο μήλο».

Τα γλυκά του κουταλιού είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας που να μην φημίζεται για κάποιες από τις γεύσεις φρούτων σε γλυκά του κουταλιού ή σε μαρμελάδα (Χίος, Κρήτη, Κέρκυρα, Πήλιο, Φλώρινα, Νάξος, Άνδρος, Γαλαξίδι κά). Η επιλογή σχετίζεται συνήθως με τα είδη των φρούτων ή των ανθών τους που ευδοκιμούν περισσότερο στην κάθε περιοχή. Τα τελευταία χρόνια αποτελούν εξαγώγιμο προϊόν και απαραίτητη αγορά χιλιάδων ξένων τουριστών όταν αναχωρούν από την Ελλάδα.

Γειτονικές χώρες συμπεριλαμβάνουν κι αυτές στις κουζίνες τους πολλά γλυκά του κουταλιού όχι όμως τόσα όσα η Ελλάδα που έχει μεγάλη γκάμα και μεγαλύτερη κατανάλωση. Στην πΓΔΜ παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού με περισσότερο το άγουρο σύκο. Στην Τουρκία παρασκευάζουν, επίσης, αρκετά με το ευωδιαστό τριαντάφυλλο να ξεχωρίζει (σε μια πιο σπάνια εκδοχή του και με φύλλα παπαρούνας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Υγεία
1) Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Γεώργιος Γεννηματάς Εθν.Αμύνης 41, Θεσσαλονίκη 231 3308100 08:00-08:00 (Επομένης) Καρδιολογική, Ορθοπαιδική, Ουρολογική, Παθολογική, Παιδοορθοπαιδική, Παιδοχειρουργική, Χειρουργική 2)  Ιπποκράτειο - Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Κωνσταντινουπόλεως 49, Θεσσαλονίκη 231 3312000 08:00-08:00 (Επομένης) Γυναικολογική, Μαιευτική, Νεογνολογική, Παιδοψυχιατρική 3)  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - ΑΧΕΠΑ Κυριακίδη...
Κοινωνία
Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης, την Κυριακή, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.   ΑΠΟ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΩΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΔΗΜΟΣ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ             17/2/2019 8:00:00 πμ 17/2/2019 11:15:00 πμ ΒΟΛΒΗΣ ΟΛΟΣ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΠΡΙΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΙΒΙΕΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΦΟΥΡΝΟΥΣ Κ.Λ.Π.   Λειτουργία 17/2/2019 8:00:00 πμ 17/...
Πολιτισμός
Tο Έτος του Χοίρου Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, για τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς.  Η πομπή με τον κινέζικο δράκο έχει ξεκινήσει από την οδό Αισώπου και αναμένεται να καταλήξει σε δυο ώρες στην πλατεία Αριστοτελέλους, όπου και θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Θάνος  ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Πέτρος Λ...
Κοινωνία
Ως επικεφαλής των αποστολών του Πολυτεχνείου Λωζάνης, ο Ελληνας επιστήµονας και γνωστό µέλος της διεθνούς ορειβατικής κοινότητας ταξιδεύει από τη Γροιλανδία µέχρι τη Νέα Ζηλανδία, προκειµένου να µελετήσει µικροοργανισµούς οι οποίοι, όπως υπογραµµίζει, «µπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να προσαρµοστεί σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες». Τα ίχνη ζωής που κρύβουν πανάρχαιοι αλπικοί παγετώνες σε όλο τον κόσµο αναζητά µια επιστηµονική οµάδα του Πολυτεχνεί...
Υγεία
Το σουσάμι, ο σπόρος ενός από τα πιο παλαιά φυτά που καλλιεργήθηκαν ποτέ στον κόσμο, αποτελεί μια πολύ ποιοτική θρεπτική πηγή για την υγεία του ανθρώπου. Έχει αντικαρκινική, αντιθρομβωτική και αντιυπερτασική δράση και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη του διαβήτη, την ρύθμιση της χοληστερόλης αλλά και την αντιμετώπιση δερματοπαθειών. Το σουσάμι παράγεται από το μονοετές φυτό Sesamum indicum. Παλαιότερα η Ινδία θεωρούνταν η χώρα καταγωγής του σησαμιού,...
Κοινωνία
Ένα λάθος… ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Eθνικού Kτηματολογίου), μια στάση του ΟΑΣΘ, τρεις θέσεις στάθμευσης και ένα άγαλμα του Στέλιου Καζαντζίδη στην είσοδο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου στην Θεσσαλονίκη κινδυνεύουν να τινάξουν στον… αέρα την διαδικασία αδειοδότησης για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην πόλη, ένα έργο σημαία για την διοίκηση Μπουτάρη αλλά και ένα ζήτημα πολιτισμού, όπως το έχει χαρακτήρισε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.  Σχεδόν οχτώ χρ...
Κοινωνία
Ορατά μέσα από τον πλούτο των μνημείων και των αρχιτεκτονικών έργων που έχουν διασωθεί, ακόμα και μέχρι σήμερα, είναι τα σημάδια της μακραίωνης ιστορίας των Τρικάλων, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχιτέκτων Φανή Τσαπάλα - Βαρδούλη, κάνοντας ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν της πόλης μέσα από κτίρια με σημαντική ιστορία. Η αρχή γίνεται από το «Μολυβδοσκέπαστο» τέμενος του Οσμάν Σαχ, έργο του Σινάν, του περίφημου αρχιτέκτονα ελληνικής καταγωγής, όπως επισημαίνε...
Πολιτισμός
Σούπερ Σάββατο ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη και εδώ θα βρεις τα καλύτερα που μπορείς να κάνεις απολαμβάνοντάς τα σήμερα στην πόλη σου. Ρετρό αφιέρωμα θα σου χαρίσει υπέροχες μελωδίες και χορό Ένα μοναδικό ρετρό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα αναμνήσεων του παλιού ραδιοφώνου, παρουσιάζουν το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση πολιτισμού & τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία...
Κοινωνία
Ανακοίνωση για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόμων για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών της ΔΕΠΘΕ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΟΧ2/2019 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως (ωράριο πρωτοκό...