Συμφωνία των Πρεσπών: Τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση από τη Βουλή

Συμφωνία των Πρεσπών: Τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση από τη Βουλή

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, με 153 ψήφους, «ξεκλείδωσε» η αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» και η υλοποίηση της αναθεώρησης του Συντάγματος την οποία είχε ψηφίσει το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος το μεσημέρι της Παρασκευής υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά απομένει η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, από την ελληνική Βουλή. Πιθανότατα αυτό θα απαιτήσει μια συνεδρίαση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και μία στην Ολομέλεια, ενώ το άθροισμα των τουλάχιστον 153 ψήφων αναμένεται να επαναληφθεί και σε αυτή την ψηφοφορία.

Πάντως, αν και τυπικά θα πρέπει να γίνει αυτό το βήμα για να αρχίσει η αναγραφή της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» στα κρατικά έγγραφα και κτίρια της γειτονικής χώρας, ήδη κάποια κράτη έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Την αρχή έκανε το Ισραήλ, καθώς στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας η ονομασία της ΠΓΔΜ άλλαξε από «Macedonia» σε «North Macedonia», μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Τα επόμενα βήματα

Ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα τις επόμενες 15 ημέρες:

  • Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως
  • Την επόμενη Δευτέρα η Συμφωνία θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει πλέον επίσημα νόμος του κράτους
  • Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή
  • Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών
  • Κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τη βουλή των Ελλήνων
  • Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου
  • Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ
  • Αποστολή από Σκόπια επιστολής προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία
  • Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του στην Ουάσιγκτον

Αλλαγή ονομασίας και πρεσβείες

Πλέον, η γειτονική χώρα θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Θα ακολουθήσει η αλλαγή των διπλωματικών αποστολών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Στην Αθήνα θα υπάρξει πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρεσβεία της Ελλάδας θα υπάρχει στα Σκόπια και γενικό προξενείο στην πόλη Μπίτολα.

Επιπλέον, με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αλλάξουν και όλα τα δημόσια έγγραφα της ΠΓΔΜ. Τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση θα πρέπει να αλλάξουν την ονομασία σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Για την αλλαγή στα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και στα εσωτερικά έγγραφα που μπορούν να έχουν διεθνή χρήση οι γείτονες έχουν προθεσμία 5 ετών η οποία ξεκινά να μετρά από την ημέρα έναρξης ισχύος της Συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά σε όλα τα δημόσια έγγραφα για εσωτερική χρήση, οι προθεσμίες συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε άνοιγμα ενός «διαπραγματευτικού κεφαλαίου» με την ΕΕ θα σημαίνει και την εκκίνηση πενταετίας για την αλλαγή των εσωτερικών δημοσίων εγγράφων στο πεδίο για το οποίο θα ξεκινά η διαπραγμάτευση για την ΕΕ.

Περιθώριο 6 μηνών για τα σύμβολα

Με την εφαρμογή της Συμφωνίας θα δοθεί περιθώριο 6 μηνών στην ΠΓΔΜ προκειμένου να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π. Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Τι θα ισχύσει με τα βιβλία και τα εμπορικά σήματα

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των σχολικών βιβλίων, ήδη έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που εξετάζει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτά.

Επιπλέον, οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας. Ηδη η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ε.Ε. Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά στην Μακεδονία. Ωστόσο, θα υπάρξει διαδικασία για την ανάλογη κατοχύρωση των εμπορικών ονομασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ίδιο αναμένεται να επιδιώξουν και οι επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ.Πηγή: 
iefimerida.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια