Θεσσαλονίκη: Μαθητές έγιναν Ευρωβουλευτές στις αίθουσες του Μαντουλίδη

Θεσσαλονίκη: Μαθητές έγιναν Ευρωβουλευτές στις αίθουσες του Μαντουλίδη

Κάντο όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Επιτροπές, ψηφίσματα, πνεύμα συνεργασίας, συμμετοχή, ανταλλαγή απόψεων αλλά και μοναδικές στιγμές δημιουργικότητας έζησαν οι 200 μαθητές από 14 Σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειας που συμμετείχαν στην 3η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας οι μαθητές χωρίστηκαν σε οκτώ επιτροπές (Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων - Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας - Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων - Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων - Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των δύο Φύλων - Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού - Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας - Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων). Με την καθοδήγηση και τις υποδείξεις των Προέδρων κάθε Επιτροπής είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να προβληματιστούν, να εισηγηθούν ψηφίσματα και να προτείνουν λύσεις επίκαιρων ζητημάτων, παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η ικανότητα πειθούς, η ισχύς των επιχειρημάτων, η δύναμη του λόγου εξασφάλισαν  στους μαθητές τις δυνατότητες να παρουσιάσουν ψηφίσματα, να τα αντικρούσουν, να τα υπερασπιστούν, να διατυπώσουν ερωτήσεις, να δώσουν απαντήσεις, να συνοψίσουν θέσεις και τελικά να ψηφίσουν την τελική μορφή των ψηφισμάτων της Ολομέλειας.

Κυρίως όμως οι μαθητές είχαν την ευκαιρία στην ελπιδοφόρα αυτή συνάντηση να συνειδητοποιήσουν την αξία της ευρωπαϊκής τους καταγωγής αλλά και τη δύναμη της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας. Να εκτιμήσουν τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδιαίτερα τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες, της ανεκτικότητας και της ισότητας. Να αντιληφθούν την αξία της συμβίωσης σε μια πλουραλιστική και πολιτισμένη κοινωνία. Να δεχτούν τέλος τις ευθύνες που έχουν ως Ευρωπαίοι πολίτες, να προβληματιστούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για επείγοντα και επίκαιρα θέματα.

Την πρώτη μέρα των εργασιών στους μαθητές μίλησε ο κ. Χάρης Κούντουρος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Την Τελετή Έναρξης τίμησε με την παρουσία του ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, τ. Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών απονεμήθηκαν βραβεία στους μαθητές που διακρίθηκαν. Τα βραβεία απένειμαν η κ. Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής, ο κ. Κώστας Γκιουλέκας, Βουλευτής Θεσσαλονίκης και ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στην Προσομοίωση ήταν:1ο ΓΕΛ Κατερίνης, 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών «Άννα Κομνηνή», 2ο ΓΕΛ Θέρμης «Γιώργος Ιωάννου», 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, 5ο ΓΕΛ Καβάλας, 30ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ΑΞΙΟΝ Ξάνθης, ΓΕΛ Σουφλίου, ΓΕΛ Σπετσών, Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη, Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους εξής μαθητές:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ

Τσαβαλιάς Βασίλης, Εκπαιδευτήρια Άξιον

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Σπαναθιώτη   Παναγιώτα, ΓΕΛ Σπετσών

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗΣ 

Σταμούλου  Αγγελική, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

•ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

Αρμπιόν  Αλιγιά, 2ο ΓΕΛ Θέρμης

•ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Παπαγεωργίου Βικτωρία, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

•ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 
Ξομάλη Δόμνα, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη

•ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Γκουγκούση Ιωάννα, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου

•ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

Καθάριου Φαίη, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη

•ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ζιάκας Στέφανος, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη

•ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Τόλη Αναστασία, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

•ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Παπαγγελή Δήμητρα, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας

01.jpg

Η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη  απονέμει το βραβείο του Καλύτερου Αγορητή  στον  Βασίλη Τσαβαλιά.

02.jpg

Ο Βουλευτής κ. Κώστας Γκουλέκας  βραβεύει την Παναγιώτα Σπαναθιώτη με το βραβείο Καλύτερου Αγορητή Υπεράσπισης.

03.jpg

Το βραβείο Καλύτερου Αγορητή Αντίκρουσης απονεμήθηκε στην Σταμούλου Αγγελική από τον Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου. Μαζί τους η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και ψυχή της διοργάνωσης κ.  Άσπα Χασιώτη.

04.jpg

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη τίμησαν τον κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, τ. Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, για την πολυετή προσφορά του στο ευρωπαϊκό όραμα.

05.jpg

Οι μαθητές ενθουσιασμένοι στην τελετή λήξης  στη σκηνή του θεάτρου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη

06.jpg

Η κ. Άσπα Χασιώτη με τον  κ. Χάρη  Κούντουρο, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Πηγή: https://www.typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια