«Ανάσα» με διαγραφή οφειλών για πάνω από 200.000 οφειλέτες

«Ανάσα» με διαγραφή οφειλών για πάνω από 200.000 οφειλέτες

Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων αφορά και πώς θα γίνεται η διαδικασία

Σε διαγραφή οφειλών λόγω εύλογης αμφιβολίας θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας για άλλες 4 κατηγορίες ασφαλισμένων με διπλές ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι υπάλληλοι με εντολή του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου αναζητούν ομάδες ασφαλισμένων που είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές σε δυο διαφορετικά ταμεία, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει εν αγνοία τους σημαντικές οφειλές στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και να κινδυνεύουν με δεσμεύσεις εις χείρας τρίτων.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία τέσσερις είναι οι κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων στο υπουργείο Εργασίας:

- Ναυτικοί με φυλλάδιο, οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι και στον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

- Μηχανικοί που ασκούσαν και κάποιο ελεύθερο επάγγελμα και ήταν υποχρεωμένοι να εγγραφούν και στον ΟΑΕΕ.

- Παλιοί ασφαλισμένοι πριν το 1993, οι οποίοι είχαν διπλή δραστηριότητα και ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές για το κλάδο της σύνταξης, όχι όμως και για την υγειονομική τους περίθαλψη. Υπάρχουν ασφαλισμένοι που το 30% της οφειλής τους στο ΚΕΑΟ αφορά μόνο εισφορές περίθαλψης από δεύτερο φορέα.

- Μικρός είναι ο αριθμός των γιατρών που είχαν ταυτόχρονα και ελεύθερο επάγγελμα και δεν έχουν καταβάλει εισφορές στον πρώην ΟΑΕΕ.

Όλες οι πιθανές κατηγορίες ασφαλισμένων που θα μπορούν να διαγράψουν οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/16 θα αξιολογηθούν από το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης και στην συνέχεια θα συνταχθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση της διαγραφής τους. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή πριν την έναρξη της νέας ευνοϊκής ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κρίνει απαραίτητο να οριστικοποιηθούν οι ομάδες που μπορούν να διαγράψουν οφειλές, προκειμένου να ανανεωθεί το αρχείο των οφειλετών που έχει στη διάθεση του ΚΕΑΟ, η διοίκηση του οποίου δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από ποια πηγή προέρχεται το εκάστοτε χρέος.

Αυτή τη στιγμή στο μητρώο του Κέντρου έχουν καταγραφεί συνολικές οφειλές ύψους 34,353 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,896 δισ. ευρώ είναι τέλη και προσαυξήσεις. Ειδικοί εκτιμούν ότι εισπράξιμο δεν είναι ούτε το ένα τρίτο.

Η βασική οφειλή -εκτός των προσαυξήσεων- ανέρχεται στα 24,457 δισ. ευρώ και αφορά το σύνολο των τομέων του ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα από την παλαιότητα του χρέους. Ουσιαστικά, από το σύνολο της οφειλής των 34,3 δισ. ευρώ το 28,8% αφορά τις προσαυξήσεις.

Η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017. Το σύνολο των οφειλετών ανέρχεται σε 1.400.091 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα η διαδικασία έχει ως εξής:

- Ο ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα τις οφειλές του οποίου ζητεί να διαγραφούν. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς τον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρµα.

- Με την υποβολή της αίτησης ενημερώνεται αυτόµατα το ΚΕΑΟ, το οποίο «παγώνει» τις διαδικασίες εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων.

- Οι αρµόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαµβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος και να διασταυρώσουν κρίσιµα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για τη διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήµατος.

- Οι αρµόδιες υπηρεσίες διαβιβάζουν στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής ή την απόρριψη του αιτήµατος, και αντιστοίχως το ΚΕΑΟ διαγράφει τις οφειλές ή «ξεπαγώνει» τα αναγκαστικά µέτρα.

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια