Ο θαυμαστός πράσινος λίθος των λατομείων της Θεσσαλονίκης στα μνημεία της πόλης [εικόνες]

Ο θαυμαστός πράσινος λίθος των λατομείων της Θεσσαλονίκης στα μνημεία της πόλης [εικόνες]

Πίσω από τα σημαντικά μνημεία και τα έργα τέχνης στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και μια καλά κρυμμένη ιστορία, εκείνη των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκαν.

Το λευκό μάρμαρο, το υλικό που εντυπωσίασε και ενθουσίασε όσο κανένα άλλο τον άνθρωπο, ο πράσινος θεσσαλικός λίθος που εντοπίζεται στα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία όσο και στα σπουδαία έργα της μεσαιωνικής δύσης αλλά και ο τοπικός πρασινοσχιστόλιθος, του οποίου η εξόρυξη γίνονταν στα λατομεία της Θεσσαλονίκης, κάνουν έντονη την παρουσία τους και στα μνημεία της.

Μια γνωριμία με τα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκαν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης σε μια διαφορετική διαδρομή με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Μέλφο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου.
Με οδηγό τον Βασίλη Μέλφο ανασύρουμε τις καλά κρυμμένες αυτές ιστορίες των υλικών.

Τα παλιά λατομεία της Θεσσαλονίκης, τα εμβληματικά της τοπόσημα, λεπτομέρειες σε βυζαντινούς ναούς και θρυλικά έργα τέχνης, αποτελούν σταθμούς σε μια διαδρομή που εντοπίζει τα ίχνη που συνδέουν τον αρχαίο κόσμο με τον δικό μας εξηγώντας τη γοητεία που ασκούν πάνω μας.

Ο θαυμαστός πράσινος λίθος των λατομείων της Θεσσαλονίκης στα μνημεία της πόλης [εικόνες]  , φωτογραφία-1

Μάρμαρα και πέτρες, φίνος διάκοσμος από τα λατομεία της πόλης στην Καμάρα

Ο θαυμαστός πράσινος λίθος των λατομείων της Θεσσαλονίκης στα μνημεία της πόλης [εικόνες]  , φωτογραφία-2

Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

Πηγή: iefimerida.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια