Τουλάχιστον 40 λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Τουλάχιστον 40 λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Σύλλογοι, τουριστικά πρακτορεία, φορείς αλλά και ιδιώτες ναυλώνουν λεωφορεία για το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που θα γίνει την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του makthes.gr περίπου 40 λεωφορεία θα αναχωρήσουν για την Αθήνα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, με σκοπό πολίτες από τη Θεσσαλονίκη να παραβρεθούν στις 14:00 στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τα ναυλωμένα λεωφορεία, οι πολίτες από τη Θεσσαλονίκη που θα ξεκινήσουν για το συλλαλητήριο της Κυριακής, υπολογίζονται περίπου στους 2.000. 

Το κόστος συμμετοχής για καθέναν που θέλει να μεταβεί στην Αθήνα οργωμένα με τους υπόλοιπους διαδηλωτές είναι 20 και 23 ευρώ, αναλόγως με τον σύλλογο, την ομάδα ή το πρακτορείο που θα επιλέξει. Λεωφορεία θα ξεκινήσουν από πολλά σημεία της πόλης, ανατολικά και δυτικά αλλά κυρίως από την πλατεία Αριστοτέλους, το άγαλμα Βενιζέλου και τον Λευκό Πύργο. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 13 διαφορετικές επιλογές για οργανωμένη μετακίνηση πολιτών από τη Θεσσαλονίκη και όλες αναγράφονται στην σελίδα της «Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» στο facebook. 

Τα λεωφορεία και τα σημεία αναχώρησης 

Με πρωτοβουλία πολιτών από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, θα ξεκινήσουν δυο λεωφορεία στις 12:15 τα ξημερώματα της Κυριακής. Στα συγκεκριμένα λεωφορεία έχουν μείνει λίγες κενές θέσεις ακόμα και η τιμή του εισιτηρίου μετ' επιστροφής είναι 20 ευρώ.  

Από πρακτορείο "Varvagiannis Travel" στο Κορδελιό, θα ξεκινήσει ένα λεωφορείο στις 5:30 το πρωί, το οποίο θα περάσει και από Εύοσμο, Ηλιούπολη και Αμπελόκηπους για να επιβιβαστούν πολίτες για το συλλαλητήριο. Το κόστος συμμετοχής με το συγκεκριμένο πρακτορείο είναι 23 ευρώ. 

Τέσσερα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από το Ωραιόκαστρο, με ιδιωτική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τον κ. Δάντη, που διοργανώνει την εκδρομή, θα περιμένουν και ένα λεωφορείο από τη Χαλκιδική. Το κόστος συμμετοχής και σε αυτήν την οργανωμένη μεταβίβαση στην Αθήνα είναι 20 ευρώ. «Σκοπός μας είναι να φτάσουμε τα 10 λεωφορεία» σημειώνει στο makthes.gr ο κ. Δάντης. 

Από την δυτική Θεσσαλονίκη, επίσης θα ξεκινήσει τουλάχιστον ένα λεωφορείο από την Πολίχνη, στις 5:15 το πρωί της Κυριακής από το δημαρχείο. Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ.

Το πρακτορείο «Zorpidis Travel»  θα διαθέσει 15 λεωφορεία για την μεταφορά πολιτών στην Αθήνα. Η αναχώρηση των πρώτων λεωφορείων θα γίνει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της Κυριακής και η δεύτερη αναχώρηση στις 05:00 το πρωί. Τα λεωφορεία όλα θα αναχωρήσουν από τα γραφεία του πρακτορείου επί τις οδού Εγνατία και το ταξίδι στον καθένα θα κοστίσει 20 ευρώ. 

Δύο λεωφορεία και ίσως και τρίτο θα αναχωρήσουν στις 5:00 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Αριστοτέλους, μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο κ. Περπερής μιλώντας στο makthes.gr δήλωσε πως το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο και μέχρι το Σάββατο αναμένεται να ναυλώσουν ακόμα ένα λεωφορείο. Το κόστος συμμετοχής στην συγκεκριμένη εκδρομή είναι 23 ευρώ.

Στο Φίλυρο, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στις 11:00 το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκινήσουν δυο λεωφορεία -και ίσως και τρίτο- για το συλλαλητήριο στην Αθήνα. 

Από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, με ιδιωτική πρωτοβουλία, θα ξεκινήσει επίσης ένα τουλάχιστον λεωφορείο.

Ο Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος "Μέγας Βασίλειος", θα μισθώσει πέντε λεωφορεία, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 11:00 το βράδυ του Σαββάτου από την πλατεία Αριστοτέλους. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων "Ο Παύλος Μελάς" σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα μισθώσουν δυο λεωφορεία. Η αναχώρηση θα γίνει στις 11:30 το βράδυ του Σαββάτου και το ένα λεωφορείο θα βρίσκεται στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ το δεύτερο στον Λευκό Πύργο. Σύμφωνα με την Στέλλα Τσαδήλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και ίσως προχωρήσουν στην ναύλωση ακόμα και τεσσάρων λεωφορείων. 

Το παρών στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει και η Ένωση Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, με περίπου 50 πυροσβέστες να ξεκινούν στις 2:00 το πρωί της Κυριακής για την Αθήνα.

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι Πολυδενδρίου, Κολχικού και Ασκού έχουν ναυλώσει τρία λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 3:00 το πρωί από τον Λαγκαδά. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συλλόγων, υπήρχαν και πολλοί ενδιαφερόμενοι που δεν πρόλαβαν να εξασφαλίσουν θέση στα λεωφορεία και θα κατέβουν με άλλο μέσο. 

Τέλος, η Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση ναυλώνει δυο λεωφορεία για το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Το ένα λεωφορείο θα ξεκινήσει από την Καλαμαριά στις 12:00 και θα κάνει ενδιάμεσες στάσεις στο κέντρο της πόλης για να επιβιβαστούν όσοι κράτησαν θέση. Το δεύτερο λεωφορείο της ένωσης, θα ξεκινήσει από την Καβάλα.  

Πατσίκας: Περιμένουμε 500 λεωφορεία περισσότερα από ότι πέρυσι 

Μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένουν οι διοργανωτές στο συλλαλητήριο της Κυριακής σε σχέση με το περσινό συλλαλητήριο, που σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν 500.000 άνθρωποι. «Επιθυμούμε και περιμένουμε 500 λεωφορεία περισσότερα από ότι πέρυσι στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Το 95% των λεωφορείων είναι μισθωμένα από ιδιώτες και τα περισσότερα αναμένεται να ξεκινήσουν το βράδυ του Σαββάτου» δηλώνει στο makthes.gr o εκπρόσωπος της εκτελεστικής γραμματείας του «Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία», Μιχαήλ Πατσίκα. 

Σύμφωνα με τον κ. Πατσίκα ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος θα μισθώσει 30 λεωφορεία για τη μετακίνηση πολιτών από την Β. Ελλάδα που θέλουν να βρεθούν στο συλλαλητήριο. Επίσης, με ανακοίνωση του ο δήμος Παιονίας έκανε γνωστό ότι θα μισθώσει ένα λεωφορείο για τους πολίτες που θα ξεκινήσει από το δημαρχείο Πολυκάστρου στις 5:30 το πρωί της Κυριακής, όπως λεωφορείο θα μισθώσει και ο δήμος Πέλλας. 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γεώργιος Τάτσιος μιλώντας στο makthes.gr ξεκαθάρισε πως ακόμα δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για τα λεωφορεία που θα φύγουν από όλη τη Μακεδονία για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Ωστόσο σημείωσε πως αναμένεται μια αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι στα λεωφορεία που είχαν μισθώσει ως ομοσπονδία για την Αθήνα. «Πολλά από τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από πολύ νωρίς γιατί κάποιοι επιβάτες θέλουν να προλάβουν και τη Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής» σημειώνει ο κ. Τάτσιος.

Να σημειωθεί, πως επικοινωνώντας με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, μας ενημέρωσαν πως αναμένεται να υπάρξουν ειδικές προσφορές για τις διαδρομές προς την Αθήνα την ημέρα του συλλαλητηρίου, καθώς υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και πολίτες τηλεφωνούν συνεχώς για να ρωτήσουν για διαθέσιμες θέσεις.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια