Ελάτε να στηρίξουμε τον “Φάρο” που φωτίζει την καρδιά της Θεσσαλονίκης!

Ο «Φάρος του κόσμου» συμμετέχει στην ψηφοφορία για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό της ΚΕΔΗΘ του Δήμου Θεσσαλονίκης στην κατηγορία Πολυπολιτισμικότητα – Κοινωνική Ένταξη με το Project «Οι τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης».

Ελάτε να στηρίξουμε τον “Φάρο” που φωτίζει την καρδιά της Θεσσαλονίκης!  , φωτογραφία-1

Εικόνα: filmografik 

Το πρότζεκτ «Οι τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης»

Εκδήλωση για την γνωριμία και την αλληλεπίδραση του πληθυσμού της πόλης με την ζωή και την κουλτούρα των Ρομά της Θεσσαλονίκης.

Ξενάγηση στην ιστορία των Ρομά της Θεσσαλονίκης μέσα από την μουσική. Η μουσική είναι αυτή που χαρακτηρίζει τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο μεγαλύτερος οικισμός Ρομά της Θεσσαλονίκης ο Δενδροπόταμος βρίσκεται στο σημείο του ρέματος του Δενδροποτάμου που καταλήγει στον Θερμαϊκό. Οι τσιγγάνοι με το πέρασμα του χρόνου οργανώθηκαν και εξαπλώθηκαν σε γειτονιές όπως ο Εύοσμος, Αμπελόκηποι, Ξηροκρήνη, Νεάπολη, Ευαγγελίστρια, 40 εκκλησιές, Τούμπα. Παρότι ζουν χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη μας είναι στην πραγματικότητα άγνωστοι.

Το μόνο σημείο επαφής μας είναι η μουσική. Με αφετηρία λοιπόν την τέχνη του λόγου και της μουσικής στόχος είναι να γίνει μια πρώτη προσέγγιση και γνωριμία των νέων με την κουλτούρα των Ρομά. Με αφετηρία το λιμάνι που ενώνει τον Δενδροπόταμο με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια γνωστά σημεία προσέλκυσης νέων (Λευκός Πύργος και Μέγαρο μουσικής) θα δοθούν 3 συναυλίες από την μπάντα του Φάρου του κόσμου και το θεατρικό τμήμα και θα παρουσιαστούν τραγούδια στην Ρομανές γλώσσα, άλλα γνωστότερα όπως το Εντερλέζι και άλλα λιγότερα γνωστά.

Παράλληλα μέσο πρόζας από τα παιδιά του θεατρικού τμήματος θα παρουσιαστεί η ιστορία των Ρομά της Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστούν τα έθιμα που διατηρούνται στους οικισμούς, θα γίνει μια ιστορική αναδρομή και μια προσπάθεια αναλυθούν και να αποδομηθούν οι μύθοι και οι προκαταλήψεις.

Η εκδήλωση θα είναι ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία από το παρελθόν μέχρι το παρόν και το μέλλον έτσι ώστε να σπάσουν τα στερεότυπα και οι νέοι Ρομά να έρθουν κοντά στους νέους όλης της Θεσσαλονίκης. Με γενικό σύνθημα «Η γνώση σπάει τα γκέτο» και με όχημα την τέχνη φέρνουμε τους νέους πιο κοντά και τους παρουσιάζουμε μια διαφορετική οπτική της πραγματικότητας.

Πηγή: parallaximag.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια