Θεσσαλονίκη: Έργο – μαμούθ αλλάζει όψη σε δρόμους στη Θέρμη

Θεσσαλονίκη: Έργο – μαμούθ αλλάζει όψη σε δρόμους στη Θέρμη
Τι περιλαμβάνει το έργο που δημοπρατήθηκε πρόσφατα και θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του δήμου

Ένα πολύ μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων για το οδικό δίκτυο όλων των οικισμών, προϋπολογισμού 4,6 εκ. ευρώ έρχεται να συμπληρώσει το έργο των ασφαλτοστρώσεων εντός των οικισμών, που υλοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια ο δήμος Θέρμης, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ, ενώ η πιο πρόσφατη εργολαβία (2017-2018) βαίνει προς ολοκλήρωση. Το νέο έργο, που δημοπρατήθηκε πρόσφατα θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του δήμου εκτός από ασφαλτοστρώσεις, περιλαμβάνει κρασπεδώσεις, διαμορφώσεις σε πεζοδρόμια, αλλά και βελτιωτικές παρεμβάσεις σε σχάρες απορροής ομβρίων.

«Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις, όλοι οι οικισμοί έχουν ανάγκες για συμπληρωματικές ασφαλτοστρώσεις» τονίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Απόστολος Τσολάκης και προσθέτει ότι «ενώ η κατασκευή των μεγάλων έργων αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Πλαγιαρίου, Τριλόφου, Καρδίας και Βασιλικών δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις να είναι άκρως απαραίτητες». Έτσι, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019, που συντάχθηκε τον Αύγουστο 2018, προβλέφθηκε και ένα νέο μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων για τα οδικό δίκτυα όλων των οικισμών του Δήμου Θέρμης. Δείτε εδώ τους δρόμους σε κάθε δημοτική ενότητα: ΔΕ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ-2ΔΕ ΘΕΡΜΗΣΔΕ ΜΙΚΡΑΣ

Όπως κάθε φορά, η συνεργασία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, ήταν στενή και εποικοδομητική σύμφωνα με τον κ. Τσολάκη. Καταγράφηκαν οι ανάγκες και τέθηκαν οι προτεραιότητες για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο σε κάθε οικισμό. Στη συνέχεια, οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας συνέταξαν τη μελέτη, προετοίμασαν τον φάκελο του έργου και προκήρυξαν διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεσή του. Η δημοπρασία διεξήχθη στις 21.12.2018 με επιτυχία και συνεχίζονται οι διαδικασίες που απαιτούνται από τη νομοθεσία μέχρι να εγκατασταθεί η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός διμήνου. Στην περίπτωση που προκύψουν νέες ανάγκες περιορισμένης έκτασης, θα εξεταστούν κατά περίπτωση και θα αντιμετωπιστούν μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις περί εκτέλεσης δημοσίων έργων. Ειδικότερα, για τους οικισμούς Αγίας Παρασκευής και Σουρωτής, όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, πρόσθετες ασφαλτοστρώσεις θα συμπεριληφθούν σε χωριστό έργο.

Το παραπάνω έργο, τεράστιας σημασίας για τους οικισμούς του Δήμου, έρχεται σε συνέχεια άλλων έργων που δημοπρατήθηκαν το τελευταίο διάστημα για ασφαλτοστρώσεις εκτός οικισμών με συνολικό προϋπολογισμό 3,4 εκ. ευρώ. Τα έργα αυτά, είναι ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Υπουργείου Εσωτερικών, ΠΚΜ) ενώ συμμετέχει κατά ένα μέρος ο δήμος Θέρμης με ίδιους πόρους που προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν μέχρι την άνοιξη.

Επισημαίνεται ότι όλα τα παραπάνω έργα είναι ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Υπουργείου Εσωτερικών, ΠΚΜ), και κατά ένα μέρος συμμετέχει και ο Δήμος με ίδιους πόρους. Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε δυνατότητα ένταξης στα έργα αυτά οδών από άλλους οικισμούς, επειδή δεν καλύπτονταν οι αυστηρές απαιτήσεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων αφενός για τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών (π.χ. πλάτος οδών μεγαλύτερο των 5 μ.), και αφετέρου για σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια