«Κλειδώνει» το 151: Αυτοί είναι οι 6 βουλευτές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης

«Κλειδώνει» το 151: Αυτοί είναι οι 6 βουλευτές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης
Τρέχουν οι πολιτικές εξελίξεις – Τι ισχύει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τρέχουν οι πολιτικές εξελίξεις μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση χθες Κυριακή (13/1) και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, μία ψηφοφορία που θα γίνει πιθανώς την Τετάρτη (16/1) το βράδυ.

Πλέον, όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει τους 151 απαραίτητους βουλευτές για να συνεχίσει να κυβερνά. Οι βουλευτές αυτοί είναι οι εξής: Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης.

Με αυτούς τους 6 και τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα «κλειδώνει» τους 151.

Ποιοι το έχουν δηλώσει ήδη

Δήλωση στήριξης στην κυβέρνησης εκ των έξι βουλευτών έχουν κάνει ήδη οι: Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Σίγουροι θεωρούνται οι υπόλοιποι τρεις, Ζουράρις, Παπακώστα και Δανέλλης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, έχει ήδη προχωρήσει σε διαγραφή των Κουντουρά και Κόκκαλη.

Η δήλωση Κουντουρά: «Βρίσκομαι σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίτευξη επωφελών συμφωνιών για την Ελλάδα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών και του τουρισμού.

Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση.

Αυτή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το καθεστώς της λιτότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία, και να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ούτε να δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας να μεθοδεύουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.

Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Η δήλωση Κόκκαλη: «Η παρουσία μου στην Κίνα οφείλεται σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι τριών υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής, προ διμήνου, πρόσκλησης του Κινέζου Υπουργού Γεωργίας.

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και συνοδοιπορία όλα αυτά τα χρόνια, έχω να σχολιάσω πως ο καθένας μας έχει την προσωπική του πολιτική πορεία και κρίνεται από αυτή από την κοινωνία.

Από την πρώτη ημέρα της κοινής πορείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης της χώρας, ήταν σε όλους αντιληπτό ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Ωστόσο, η ίδια η ιστορία απέδειξε πως αυτά που μας ένωσαν αναδείχθηκαν ισχυρότερα ΑΠΟ κάθε επιμέρους πολιτική διαφορά και μας οδήγησαν προ λίγων μηνών στην έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο.

Σε όλη αυτή την πορεία μου αρχικά ως βουλευτής και εν συνεχεία ως υφυπουργός, δεν έπαψα ποτέ να αναφέρομαι στην ανάγκη ομοθυμίας και εθνικής συνεννόησης. Ακολουθώντας πιστά αυτή την πολιτική στάση, υπηρέτησα και υπηρετώ καθημερινά μία κυβέρνηση η οποία έχει καταφέρει να πετύχει, ό,τι δεν πέτυχε ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΑ προηγούμενα χρόνια.

Έχω βαθιά πίστη πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει από την ιστορία την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο της, με μία σειρά σπουδαίων μεταρρυθμίσεων και νόμων, που θα αποκαταστήσουν την κανονικότητα στη χώρα και θα απομακρύνουν κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης. Για το λόγο αυτό, θα παράσχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Η δήλωση Παπαχριστόπουλου: Την πεποίθηση του ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τόνισε ο κ Παπαχριστόπουλος η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και η ψήφος εμπιστοσύνης δημιουργεί δυναμική για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε επίσης ότι μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών θα παραδώσει την έδρα του και διέψευσε σενάρια περί δήθεν υπουργοποίησής του στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Τι ισχύει για την Συμφωνία των Πρεσπών

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως την Συμφωνία των Πρεσπών – πέραν των 145 του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν οι: Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αλλά και τρεις από το Ποτάμι: Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, με άθροισμα 152. Μάλιστα, υπάρχουν και ακόμη δύο βουλευτές που ενδέχεται να ψηφίσουν «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, οι Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια