Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό - Αλήθειες και Ψέματα για την Ανεργία στην Ελλάδα

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό - Αλήθειες και Ψέματα για την Ανεργία στην Ελλάδα

ΠΡΟΣ

Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα

Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

Μέγαρο Μαξίμου

Ηρώδου Αττικού 19

10674, Αθήνα

Λονδίνο, 11 Ιανουαρίου 2019

ΘΕΜΑ: Στοιχεία Μείωσης του Ποσοστού Ανεργίας στην Ελλάδα

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Λαμβάνω το θάρρος να σας αποστείλω την παρούσα επιστολή, με αφορμή τη δημοσίευση των πρόσφατων στοιχείων σχετικά με το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη (Eurostat, Newsrelease - EuroIndicators - 4/2019 – 9 January 2019), αλλά και της πρόσφατης συνέντευξης σας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN TV» στις 9 Ιανουαρίου 2018.

Για την ιστορία, και όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε στην τελευταία της Έκθεση, ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη μειώθηκε από 8,7% σε 7,9% μεταξύ του Νοεμβρίου 2017 και του Νοεμβρίου 2018. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ίδια Έκθεση παρουσιάζει μία μείωση της ανεργίας από 20,8% σε 18,6% μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και του Σεπτεμβρίου 2018.

Τα παραπάνω ποσοστά σαφώς και συνιστούν μία βελτίωση, από αριθμητικής πλευράς, από το 25,0% του Ιουλίου 2015 (τελευταία στοιχεία προτού επανεκλεγείτε Κυβέρνηση και αναλάβετε Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο 2015). Το κύριο, λοιπόν ερώτημα είναι: «Θα μπορούσε κανείς να πανηγυρίζει;».

Δυστυχώς για εσάς, οι αριθμοί αν και γλώσσα της αλήθειας, πολλές φορές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα μιας κατάστασης. Οι Αμερικάνοι συχνά χρησιμοποιούν τη φράση «lies, damned lies and statistics» ή «υπάρχουν ψέματα, υπάρχουν μεγάλα ψέματα, υπάρχουν και οι στατιστικές».

Αυτό λοιπόν, που δεν αναφέρει η έκθεση της Eurostat, αλλά κι εσείς αποφεύγετε στις τηλεοπτικές ή μη συνεντεύξεις σας, είναι ποιος συντελεστής της εξίσωσης περιλαμβάνει όλους εμάς, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αποφασίσαμε να αφήσουμε την Πατρίδα και να αναζητήσουμε ένα καλύτερο μέλλον σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Προσωπικά είμαι άνθρωπος των αριθμών, αλλά στην παρούσα επιστολή επιθυμία μου είναι να σκιαγραφήσω ποιοτικά την πραγματικότητα των Ελλήνων του εξωτερικού. Τα τελευταία 3 χρόνια που ζω και εργάζομαι στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, παρατηρώ όλο και περισσότερα Ελληνικά καταστήματα και επιχειρήσεις να ανοίγουν, καθημερινά συνομιλώ λόγω της εργασίας μου με Έλληνες Πολιτικούς Μηχανικούς, Μηχανολόγους Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες Μηχανικούς κλπ. που εργάζονται για εταιρίες Κατασκευής και Σχεδιασμού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και λαμβάνω σε καθημερινή βάση email και μηνύματα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από νέους που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Εξακολουθώ, επίσης, να γνωρίζω φοιτητές οι οποίοι επιλέγουν τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού έναντι αυτών της Ελλάδας, με βασικό κριτήριο την σύνδεση Πανεπιστημίου και Αγοράς Εργασίας. Θα έλεγα λοιπόν ότι εξετάζοντας το ζήτημα ποιοτικώς, η ροή των Ελλήνων προς το εξωτερικό παραμένει αμετάβλητη, αν όχι αυξανόμενη.

Δυστυχώς η εικόνα αυτή, αλλά και οι επιστημονικές γνώσεις μου γύρω από την επιστήμη της Στατιστικής, δεν μου επιτρέπουν να συμπλεύσω με την άποψη σας περί βελτίωσης της κατάστασης γύρω από τα εργασιακά. Αν από ένα δείγμα αφαιρέσουμε με μια απλή συνθήκη μισό εκατομμύριο ανθρώπους, σαφώς και θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που όπως λέμε είναι μη αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας.

Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να περιορίσετε τις αναφορές σας ως προς τη μείωση του ποσοστού ανεργίας και να επικεντρώσετε τις προσπάθειες σας στην αληθινή βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Κανένας Έλληνας του εξωτερικού δεν θα επιστρέψει επειδή θα αναλύσει μία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Κανένας Έλληνας του εξωτερικού δεν θα επιστρέψει επειδή θα ακούσει μία συνέντευξη. Αν κερδίσαμε κάτι από την εμπειρία του εξωτερικού, αυτό είναι τη δυνατότητα να κρίνουμε τα πράγματα στην Ελλάδα από μία πιο μακρινή, αντικειμενική σκοπιά. Και αν ο κόσμος στην Ελλάδα ξεχνάει εύκολα, ο Έλληνας του εξωτερικού δεν θα ξεχάσει ποτέ τους λόγους που άφησε την Πατρίδα του.

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Καϊτσης

Πολιτικός Μηχανικός / Project Manager | MSc, MEng

Η παρούσα απεστάλη στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την 11η Ιανουαρίου 2019.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια