Συμφωνία Πρεσπών: Σενάρια για ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου

Συμφωνία Πρεσπών: Σενάρια για ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου

 Σενάρια για επίσπευση ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο έρχονται στο προσκήνιο, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Ζάεφ στην οποία ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τις δύο χώρες, η Συμφωνία δεν θα μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το news 247, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου ενώ στόχος είναι να ακολουθήσει, λίγες ημέρες αργότερα, η ψηφοφορία για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ως Βόρεια Μακεδονία.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στον απόηχο της συνέντευξης Ζάεφ στην Εφημερίδα των Συντακτών ο οποίος παραδέχθηκε ότι λίγες ημέρες πριν την τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές, δεν γνωρίζει πόσοι θα ψηφίσουν θετικά. «Aυτή τη στιγμή δεν μπορώ να επιβεβαιώσω πόσες ψήφους θα πάρουμε, όμως πιστεύω ότι θα είναι περισσότερες από 80. Μία παραπάνω θα είναι καλό. 5-10, θα βοηθήσει πολύ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 76 επιβεβαιωμένοι ψήφοι» τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα την ανησυχία του για το τι τελικά θα γίνει στα κοινοβούλια και των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν έχει κάποιες ανησυχίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την ελληνική πλευρά, σημείωσε: «Ναι, έχω ανησυχίες, όπως ανησυχώ και για το δικό μας κοινοβούλιο, γιατί τελικά αυτοί που ψηφίζουν είναι οι βουλευτές. Εγώ και ο καλός μου φίλος Αλέξης λάβαμε τις αποφάσεις και αναλάβαμε όλο το πολιτικό ρίσκο γιατί πιστεύουμε ΄τι αυτή είναι η σωστή απόφαση για το μέλλον των πατρίδων μας».

Επιταχύνονται οι διαδικασίες και στην ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ είναι πολύ πιθανό να έχουν ψηφιστεί έως τις 12 με 13 Ιανουαρίου, με τον κ. Ζάεφ να δηλώνει χθες, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3.

Όσο αφορά στην Ελλάδα, το ζήτημα της πλειοψηφίας είναι αρκετά περίπλοκο καθώς ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι βουλευτές θα συμπεριληφθούν στη «λίστα των προθύμων». Το Μαξίμου γράφει και σβήνει ονόματα καθώς πριν φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή θέλει να γνωρίζει εάν έχει εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές.

Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνουν οι βουλευτές του Ποταμιού – πλην του Σπύρου Δανέλλη που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει υπέρ – αλλά και ορισμένοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ακόμη για τη στάση που θα κρατήσει. Πιο ξεκάθαρος ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει υπέρ και θα παραδώσει την έδρα του.

Ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη με κύρωση από την ελληνική Βουλή (ή όχι) της συμφωνίας των Πρεσπών στα τέλη Ιανουαρίου, να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις με αποχώρηση Καμμένου, ανασχηματισμό ή ακόμη και προκήρυξη εκλογών το συντομότερο. Εκτός κι αν αποφασιστεί η ολοκλήρωση της τετραετίας με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ψήφο ανοχής των ΑΝΕΛ δηλαδή.

Πηγή: https://www.in.gr/2019/01/04/politics/symfonia-prespon-senaria-gia-psifisi-sti-vouli-sta-teli-ianouariou/

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια