Αλκοολούχα: πίνουμε λιγότερο, αλλά πληρώνουμε περισσότερο

Αλκοολούχα: πίνουμε λιγότερο, αλλά πληρώνουμε περισσότερο

Συνολικά το ποσό που δαπανήθηκε στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και όχι στην ενίσχυση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης.

Το ποσό των 100 ευρώ κατά κεφαλήν υπολογίζεται ότι δαπάνησαν οι Ελληνες το 2017 για την αγορά αλκοολούχων ποτών. Στο ποσό αυτό, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνονται οι σχετικές δαπάνες που γίνονται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία και εν γένει σε χώρους μαζικής εστίασης, αλλά μόνο αυτές που αφορούν τις αγορές από τα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Συνολικά το ποσό που δαπανήθηκε στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και όχι στην ενίσχυση της πραγματικής κατά κεφαλήν κατανάλωσης. Με άλλα λόγια, πίνουμε λιγότερο, αλλά πληρώνουμε περισσότερο, καθώς τα αλκοολούχα ποτά αποτέλεσαν ένα από τα προϊόντα με τις περισσότερες και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις φόρων από το 2010 κι έπειτα.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στην Ελλάδα δαπανήθηκε το 2017 για την αγορά αλκοολούχων ποτών το ποσό 1,23 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ και στο 0,9% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Δέκα χρόνια πριν, το 2007, η συνολική δαπάνη για την αγορά αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκε σε 1,147 δισ. ευρώ με την κατά κεφαλήν δαπάνη να διαμορφώνεται επίσης στα 100 ευρώ (σε τρέχουσες τιμές). Λόγω του υψηλότερου ΑΕΠ αλλά και του μεγαλύτερου ύψους δαπανών, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα ήταν πολύ υψηλότερο, το ποσό αυτό αντιστοιχούσε σε 0,5% του ΑΕΠ και 0,7% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2017 για την αγορά αλκοολούχων ποτών ποσό άνω των 131 δισ. ευρώ, ίσο με το 0,9% του κοινοτικού ΑΕΠ και με το 1,6% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Η σχετική κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώθηκε το 2017 σε 300 ευρώ έναντι 200 ευρώ το 2007. Οι χώρες της Βαλτικής κατέχουν τα πρωτεία σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την αγορά αλκοολούχων ποτών. Τα νοικοκυριά στην Εσθονία ξοδεύουν το 5,2% των συνολικών δαπανών τους, στη Λετονία το 4,9% και στη Λιθουανία το 4%. Ακολουθούν η Πολωνία όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3,5%, η Τσεχία με 3,3%, η Ουγγαρία με 3% και η Φινλανδία με 2,8%.

Τις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης καταλαμβάνουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Οι δαπάνες για την αγορά αλκοολούχων ποτών αποτελούν μόλις το 0,8% των συνολικών δαπανών στην Ισπανία, ενώ στην Ιταλία και στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,9%.

Στα περισσότερα κράτη-μέλη η δαπάνη για την αγορά αλκοολούχων ποτών ως ποσοστό των συνολικών εξόδων των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή στη διάρκεια της περιόδου 2007-2017. Εξαίρεση αποτελούν η Βουλγαρία, όπου το σχετικό ποσοστό μειώθηκε σε 1,7% το 2017 από 3% το 2007, η Ρουμανία όπου το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε από 2,3% το 2007 σε 2,7% το 2017 και η Πορτογαλία με τη δαπάνη για τα αλκοολούχα ποτά να αυξάνεται το 2017 σε 1,4% των συνολικών δαπανών από 1,1% το 2007.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/1002889/article/oikonomia/epixeirhseis/alkooloyxa-pinoyme-ligotero-alla-plhrwnoyme-perissotero

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια