Τουρισμός στη Θεσσαλονίκη: Απολογισμός και το στοίχημα του 2019

Τέσσερις εκπρόσωποι φορέων περιγράφουν την εικόνα της τουριστικής ανάπτυξης στην πόλη για τη χρονιά που έφυγε

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)Ελλάδος, Γρηγόρης Τάσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Κ.Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δ.Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) Ανδρέας Μανδρίνος, μίλησαν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης το 2018.

Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος ΠΟΞ: Ο τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα έμεινε σταθερός το 2018 αλλά χωρίς την αύξηση που παρουσίασε η νότια Ελλάδα

Το 2018 ήταν μια χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα, που κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2017. Δεν είχε δηλαδή την αύξηση της τάξεως του 5 με 10% που παρατηρήθηκε στη νότια Ελλάδα. Μάλιστα, καταγράφηκε μείωση (γύρω στα 10%) των αφίξεων από Ρωσία, η οποία όμως καλύφθηκε από τις αφίξεις Βρετανών και Γερμανών. Τα νούμερα των αφίξεων από τις Βαλκανικές χώρες παρέμειναν σταθερά, αφορούν όμως τις 110 μέρες, δηλαδή την καλοκαιρινή σεζόν.

Το χαρακτηριστικό, ωστόσο, φέτος ήταν ότι υπήρξε κινητικότητα των Βαλκάνιων προς τη βραχυχρόνια μίσθωση. Εκτός από τα δύο βασικά αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, είδαμε φέτος για πρώτη φορά αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων από Ισραήλ και Κύπρο αλλά και Σκανδιναβία.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό στις πόλεις παρατηρήθηκε μείωση 15% από τους Τούρκους τουρίστες σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Ιωάννινα, ενώ ειδικά στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να έφτασε και το 30%. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα η αύξηση των Ισραηλινών έφτασε το 200%, η οποία εξισορρόπησε τη μείωση που παρατηρήθηκε από τους Τούρκους.

Είμαστε ευχαριστημένοι από τα νούμερα επειδή έμειναν ίδια αλλά τα έσοδα των ξενοδοχείων ήταν λιγότερα. Για το 2019 αναμένουμε κανονική κινητικότητα σε ό,τι αφορά τη Βαλκανική αγορά, ειδικά για το Πάσχα, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εικόνα. Σε ό,τι αφορά την αγορά της κεντροδυτικής Ευρώπης, η κατάσταση είναι στάσιμη αλλά σαφή εικόνα θα έχουμε τέλη Μαρτίου. Εικάζω ότι θα είναι λίγο καλύτερη από το 2018.

Πάντως, το 2019 αναμένεται να είναι χρονιά-ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια σταθερής ανόδου και έχουμε μπροστά μας αφενός το Brexit και αφετέρου τις αγορές της Αιγύπτου και της Τουρκίας που μπαίνουν ξανά δυναμικά στον ανταγωνισμό. Συνεχίζουμε να επιμένουμε στα βασικά ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα, εκ των οποίων τα δύο πιο σημαντικά είναι η μείωση του ΦΠΑ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.

Αλ. Θάνος, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού ΠΚΜ: Η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας αποχαιρετά το 2018 με αύξηση 20%

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κλείνει με ένα ιδιαίτερα θετικό πρόσιμο την τουριστική της χρονιά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία που έχουμε, η αύξηση των αφίξεων ανήλθε για το πρώτο εξάμηνο του 2018 στο ποσοστό του 20,6%, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τη δυναμική, που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στο τομέα του Τουρισμού. Το 2018 η Διοίκηση της Περιφέρειας επέμεινε στον στρατηγικό της στόχο για την επιμήκυνση της τουριστικής της σεζόν, προβάλλοντας και προωθώντας το εναλλακτικό της τουριστικό προϊόν. Ιδιαίτερα δόθηκε έμφαση στους τομείς του Πολιτισμού, στην ανάδειξη των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, στην προβολή της ιδιαίτερης γαστρονομίας και των προϊόντων, που παράγει η μακεδονική γη, στην προσέλκυση και διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων και στην υποστήριξή των επαγγελματιών του Τουρισμού με ένα συγκεκριμένα πλέγμα συνεργειών με παρουσία σε πάνω από 20 Διεθνείς Εκθέσεις του Εξωτερικού.

Η προβολή και ανάδειξη των οικουμενικών προσωπικοτήτων του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής των βημάτων του Αποστόλου Παύλου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η προβολή του Ολύμπου και η ανάδειξή του ως εθνικό brand name για τον εναλλακτικό τουρισμό, η διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου για το δρόμο του μεταξιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αποτελούν μερικά κομβικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής μας την χρονιά που πέρασε. Μεταξύ όλων αυτών πραγματοποιήθηκε και η εκκίνηση του "λεωφορείου της Μακεδονική Κουζίνας" από την έκθεση της Philoxenia με πρώτο προορισμό τις πλατείες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Τέλος, η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά του film office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μας βοηθήσει στην ανάπτυξη μίας μεγάλης και δυναμικής αγοράς, όπως είναι αυτή της παραγωγής των οπτικοακουστικών μέσων, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ακόμη μεγαλύτερη προβολή της Περιφέρειας μας στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσμετρήσουμε και την εξασφάλιση από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στο ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας ενός ποσού της τάξεως των 52.000.000,00 ευρώ για την ενίσχυση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στον τομέα του Τουρισμού.

Σπ.Πέγκας, αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ.Θεσσαλονίκης: "Ελπίζω το 2019 να είναι η χρονιά που η σκυτάλη της τουριστικής εξέλιξης της Θεσσαλονίκης θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών και των επιχειρηματιών"

Το 2018 φάνηκε ακόμα περισσότερο το υψηλό επίπεδο οργανωσιακής και επιχειρησιακής ετοιμότητας, στο οποίο έχει φτάσει το τμήμα τουρισμού και διεθνών σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα αλλά και κυρίως σε συνεργασία με άλλους φορείς, με επιχειρηματίες, με ιδρύματα και με μεμονωμένους ταλαντούχους ανθρώπους καταφέραμε να πετύχουμε πολλούς από τους στόχους μας. Στόχοι που συμβάλλουν στην αναγνωρισιμότητα, στην ελκυστικότητα, στο branding και στο marketing του προορισμού Θεσσαλονίκη, αλλά και στη διαχείριση των επισκεπτών της πόλης.

Έτσι, ενδεικτικά να αναφέρω ότι καταφέραμε και οργανώσαμε και επανδρώσαμε και λειτουργούμε δυο σταθερά σημεία πληροφόρησης επισκεπτών σε κεντρικά σημεία της πόλης μας. Περαιώσαμε τρεις εξαιρετικά πετυχημένες -και πολυσυμμετοχικές - αποστολές της ‘Διπλωματίας των Πόλεων’ στις πόλεις Ντόχα, Στοκχόλμη και Βηρυτό ανοίγοντας ουσιαστικά νέες αγορές και προοπτικές για την πόλη μας. Οργανώσαμε την πρώτη αυτόνομη αποστολή της πρωτοβουλίας "Study in Thessaloniki" με εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης μας τον Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη.

Συμβάλαμε καθοριστικά για την προσέλκυση σημαντικότατων αεροπορικών εταιρειών, πχ Qatar Airways, ή την επιστροφή κάποιων μετά από δεκαετίες, πχ Lufthansa, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Κάναμε μια ακόμα εξαιρετική επιλογή νέων chef ambassadors της πόλης μας στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival και μαζί τους παρουσιάσαμε τη γαστρονομική κουλτούρα της πόλης μας στο Costa Navarino, στην Αθήνα και στο Βελιγράδι. Μετά τα πετυχημένα και μαζικής συμμετοχής γεγονότα του Thessaloniki Food Festival, street food events, 1st Pie Festival, προχωράμε στη θεσμική οργάνωση της στρατηγικής μας για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας με τη συγκρότηση ενός Food Council της πόλης. Τα στελέχη του τουρισμού και των διεθνών σχέσεων του δήμου και εγώ προσωπικά βρεθήκαμε μέσα στο 2018 σε όλα τα άκρη και μήκη του πλανήτη, από το Τσινγκτάο και το Τελ Αβιβ μέχρι το Ρευκγιαβικ και το Τορόντο για να μιλήσουμε, να προβάλουμε, να παρουσιάσουμε τη Θεσσαλονίκη στον κόσμο! Και στο τέλος της χρονιάς αναλάβαμε και την οργανωτική και γραφειοκρατική περαίωση των εορτασμών των Χριστουγέννων της πόλης!

Νομίζω, ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά των ανθρώπων του δήμου και το άμεσο και έμμεσο όφελος που και φέτος αυτή κομίζει στην πόλη μας!

Για το 2019 εύχομαι να διατηρήσουμε τη δυναμική που έχουμε αναπτύξει ως προορισμός. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά γεμάτη εκλογές και πολιτικά γεγονότα και αυτά θα δυσκολέψουν τη δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας για την εξωστρέφεια και την τουριστική ανάδειξή της. Ελπίζω το 2019 να είναι η χρονιά που η σκυτάλη της τουριστικής εξέλιξης της Θεσσαλονίκης θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών και των επιχειρηματιών, έτσι ώστε να μην είναι πια οι φορείς κυρίαρχοι στις επιλογές των επομένων ετών.

Αν. Μανδρίνος, πρ. ΕΞΘ: "Να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τη Θεσσαλονίκη το project This is Athens & Partners"

Φέτος καταφέραμε να «φέρουμε» στην πόλη μας ακόμη περισσότερους επισκέπτες από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Κύπρο ενώ αυξήθηκαν και οι Έλληνες επισκέπτες. Για να καταφέρουμε όμως να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη, προορισμό με μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο και να προσελκύσουμε επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης χρειάζεται η συστράτευση όλων των αρμοδίων φορέων του τουρισμού κάτω από μια κοινή ομπρέλα που θα έχει ως βάση το επαγγελματικό marketing και όχι την πολιτική προβολή.

Θεωρούμε ακόμα ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο παρόμοιο με το project «This is Athens & Partners», που θα συνδράμει στην τουριστική και ταυτόχρονα οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Κοινός μας στόχος για το 2019, πρέπει να είναι οι ικανοποιημένοι τουρίστες όχι μόνο από τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία αλλά και από την εικόνα μιας καθαρής και ασφαλούς πόλης που θα αντικρίζουν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στα τουριστικά σημεία της Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε ήρθε η ώρα να αλλάξουμε στόχο και από την αύξηση της ποσότητας των επισκεπτών να στραφούμε στην άνοδο της ποιότητας κάτι το οποίο θα συμβάλλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της οικονομίας της Θεσσαλονίκης. Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος τη νέα χρονιά και γιαυτό το σκοπό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

Πηγή:https://www.makthes.gr/toyrismos-sti-thessaloniki-apologismos-kai-to-stoichima-toy-2019-185659

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Oι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι το αυγό υπήρξε ένα ειδωλολατρικό σύμβολο της ανοιξιάτικης γονιμότητας, της ζωής και της αναγέννησης από τις προχριστιανικές ημέρες. Οι παλαιοί Χριστιανοί αργότερα προσάρμοσαν το σύμβολο στην πίστη τους, με το κέλυφος να αντιπροσωπεύει τον θνητό κόσμο. Όταν σπάσει, ήταν σαν να πεθαίνει ο κόσμος και αυτό που παρέμενε σήμαινε την αναγέννηση, ακριβώς όπως η Σταύρωση έφερε την αιώνια ζωή.  Γιατί όμως το Πάσχα βάφουμε κόκκ...
Διάφορα
Από την Πρωτομαγιά ξεκινούν τα δρομολόγια για τα καραβάκια του Θερμαϊκού της εταιρείας "Karavakia.gr", με πρώτο τον "Κωνσταντή", που θα εκτελεί δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, την Περαία και τους Νέους Επιβάτες. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας, Νίκος Τσαμασλής, θα ακολουθήσει μετά από  περίπου δέκα μέρες και το δεύτερο καραβάκι, ο "Άγιος Γεώργιος", που θα φτάνει μέχρι την Αγία Τριάδα.  Τ...
Κοινωνία
Με τρία αεροσκάφη θα μεταφερθεί από την Aegean το Άγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο. συνολικά το Φως θα μεταφερθεί σε 14 προορισμούς. Τα αεροσκάφη, τα οποία θα αναχωρήσουν αμέσως μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, θα κατευθυνθούν σε τρεις γεωγραφικούς προορισμούς: Ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για την μεταφορά του Αγίου Φωτός προς: Ιωάννινα, Κεφαλλονιά,...
Οικονομία
Οδηγίες για την αμοιβή των αργιών του Πάσχα δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr. Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής: Η Μεγάλη Παρασκευή (26-04-2019) είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο (άρθ.4 ΒΔ 748/1966) απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλη...
Κοινωνία
Από τις 2 Μαΐου έως τις 10 Μαΐου θα εφαρμοστεί η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ προαιρετικά θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 5 Μαΐου. Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημερώνει εμπόρους και καταναλωτές ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2019 θα ισχύσει η εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων "mid-season sales", σύμφωνα με το Νόμο 4177/2013, και την υπ’αριθ.πρωτ. 529/21-3-2017 απόφαση τη...
Οικονομία
Τη Μ. Δευτέρα η μέση τιμή της βενζίνης έφτασε στο 1,639 ευρώ ανά λίτρο, με την αύξηση να υπολογίζεται στα 15 με 16 λεπτά ανά λίτρο σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς τον Ιανουάριο του 2019 η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε πέσει σχεδόν στο 1,48 ευρώ ανά λίτρο. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 21 Απριλίου στο 1,637 ευρώ ανά λίτρο, με απο...
Κοινωνία
O Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει κοινωνικά ευάλωτες ομάδες αναπτύσσοντας δράσεις αλληλεγγύης, ενόψει Πάσχα. Α. Δράση συλλογής  προϊόντων για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών-δομών  του Δήμου Θεσσαλονίκης Δράση συλλογής παιχνιδιών ρούχων, λαμπάδων και παπουτσιών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 στην πλατεία Αριστοτέλους πάνω από την οδό Μητροπόλεως, από τις 11:00 έως τις 14:00 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλοι μαζί για το παιδί». Τη δράση μ...
Κοινωνία
Για το θέμα της 90χρονης η οποία πωλούσε πλεχτές κάλτσες στην λαϊκή αγορά των Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, πηγές της ΑΑΔΕ διευκρινίζουν ότι δεν έχει επιβληθεί οριστική πράξη προσδιορισμού του προστίμου αλλά μόνο προσωρινή με βάση την αναφορά της Αστυνομίας. Σημειώνουν ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επιδιώκει δίκαιη επίλυση του θέματος με ευαισθησία και κατανόηση απέναντι στην υπέργηρη συμπολίτη μας. Η φτωχή γυναίκα είχε πιαστεί να πουλάει τερλίκ...
Περιστατικά
Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 9 το πρωί σήμερα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο υπόγειο του Τμήματος Βιολογίας στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου βρίσκονται οι μετασχηματιστές από όπου τροφοδοτείται το οκταώροφο κτήριο. Καπνοί εισχώρησαν και στα εργαστήρια του παρακείμενου Τμήματος Φυσικής, όπου όμως δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής η ύπαρξη φωτιάς. Οι χώροι, όπου την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βρισκότα...
Σχετικά νέα