Οι Μωμόγεροι ξεσηκώνουν με ποντιακό γλέντι τη δυτική Θεσσαλονίκη!

Οι Μωμόγεροι ξεσηκώνουν με ποντιακό γλέντι τη δυτική Θεσσαλονίκη!

Με την αναβίωση του παραδοσιακού ποντιακού εθίμου « οι Μωμόγεροι» του οποίου οι ρίζες χάνονται στην Αρχαιότητα,  πέφτει η αυλαία των φετινών Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Πρόκειται για ένα ποντιακό έθιμο που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Όπως είναι γνωστό τον Μάρτιο του 2015 «Οι Μωμό'εροι» εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στις 30 Νοεμβρίου 2016, εντάχθηκαν στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Το έθιμο θα αναβιώσουν υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και στις δύο Δημοτικές Ενότητες οι δύο Ποντιακοί Σύλλογοι ως εξής: 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΟΣΜΟΥ


Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» και   το Ελληνικό Σωματείο «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» αναβιώνουν σήμερα Σάββατο  29.12  για δεύτερη χρονιά στην Δημοτική Ενότητα  Ευόσμου  τα «Μωμο΄ερι̤α», το πανάρχαιο έθιμο του Δωδεκαημέρου των Ελλήνων του Πόντου.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»  οι Μωμόγεροι θα ξεκινήσουν το δρώμενο μετά τις 11 το πρωί από τα γραφεία  του Συλλόγου τα οποία βρίσκονται επί της  οδού Παναγίας Κρεμαστής και θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Αριστοτέλους, Τζαβέλλα, πλατεία Ευόσμου, πεζόδρομος Ευόσμου, 28ης Οκτωβρίου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πλατεία Ευόσμου. 

Στην πλατεία Ευόσμου οι Μωμόγεροι θα εμφανισθούν στις 12  το μεσημέρι και θα ξαναεμφανισθούν  στις 15:00 και όσο οι Μωμόγεροι θα αναβιώνουν το έθιμο στους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου, στην πλατεία Ευόσμου  θα στηθεί Ποντιακό γλέντι.

Πηγή:https://www.typosthes.gr/thessaloniki/173486_oi-momogeroi-xesikonoyn-me-pontiako-glenti-ti-dytiki-thessaloniki

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια