Σεισμός στο Airbnb – «Στον αέρα» χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων

Σεισμός στο Airbnb – «Στον αέρα» χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων
Καταδικαστική απόφαση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Του Γιώργου Καλλίνη

«Στον αέρα» βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες με βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb, μετά την δικαστική απόφαση κατά ιδιοκτήτριας κατοικίας στη Χαλκιδική.

Η καταδικαστική απόφαση βάζει «φρένο» στην ασυδοσία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σύμφωνα με το δικηγόρο Χαράλαμπο Αποστολίδη, ο οποίος εκπροσώπησε έναν γείτονα της ιδιοκτήτριας του επίμαχου ακινήτου. Μάλιστα, ο κ. Αποστολίδης εξηγεί ότι πλέον υπάρχει το «πάτημα» να καταφύγουν στο νόμο όσοι πιστεύουν ότι προσβάλλονται τα δικαιώματα τους από μια βραχυχρόνια μίσθωση.

«Υπάρχει νομοθετικό κενό για την επαγγελματική χρήση κατοικιών για AirBnb και μετά από την απόφαση σίγουρα θα υπάρξει παρέμβαση. Ο κανόνας ενός συγκροτήματος ή μίας πολυκατοικίας λειτουργεί ως νόμος, οπότε εάν κάποιος έχει δηλώσει το διαμέρισμα του ως «κατοικία» και το λειτουργεί ως επαγγελματική ιδιοκτησία, τότε μπορεί κάποιος άλλος ιδιοκτήτης να προσφύγει ενάντια του. Βέβαια, όταν βγήκε ο κανόνας μιας πολυκατοικίας δεν υπήρχαν τα AirBnb, οπότε πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και επικαιροποίηση των σχετικών ρυθμίσεων, αλλά σίγουρα βάλαμε ένα φρένο σε μια αρρύθμιστη αγορά για να μπουν συγκεκριμένοι όροι», τονίζει ο κ. Αποστολίδης.

Από ότι μας πληροφορεί ο κ. Αποστολίδης, υπάρχουν ήδη έτοιμες αγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για διαμερίσματα που δεν έχουν δηλωθεί ως βραχυχρόνιες μισθώσεις, αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις τουριστικές περιοχές. «Τα προβλήματα προκύπτουν σε παραθεριστικά καταλύματα λόγω όχλησης, όπου μπορεί διάφοροι ενοικιαστές να ενοχλούν υπερβολικά τους γείτονες και να καταπατούν τα δικαιώματα τους. Άλλωστε, τέτοιες συμπεριφορές υποβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν, ειδικά σε σχέση με τους επαγγελματίες που φροντίζουν να διασφαλίζουν κάποιους όρους και προϋποθέσεις για τα διαμερίσματα που διαθέτουν σε τουρίστες».     

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης υποχρεώνει μια ιδιοκτήτρια να σταματήσει την επαγγελματική χρήση της κατοικίας της επειδή παραβαίνει τον κανονισμό λειτουργίας του συγκροτήματος όπου βρίσκεται το ακίνητο και  την υποχρεώνει να καταβάλει χρηματικό ποσό 4.400 ευρώ, ως αποζημίωση στο κοινό ταμείο του συγκροτήματος κατοικιών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης οι ενοικιαστές της ενοχλούν τους υπόλοιπους τρεις ιδιοκτήτες στο συγκρότημα των τεσσάρων κατοικιών και οι συνιδιοκτήτες των τριών κατοικιών, στο συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών που ανεγέρθηκε στην περιοχή του αγροκτήματος Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, κέρδισαν την αγωγή που υπέβαλαν σε βάρος της τέταρτης ιδιοκτήτριας η οποία, πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε να μισθώνει την κατοικία της σε τρίτους κατά μικρά χρονικά διαστήματα, την καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ιδιοκτήτρια του ενός από τα τέσσερα καταλύματα του συγκροτήματος πήρε από τον ΕΟΤ το ειδικό σήμα λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων και καταχώρησε σχετική αγγελία σε 15 τουριστικούς οδηγούς και σχετικές ιστοσελίδες. Οι δικηγόροι που άσκησαν την αγωγή για λογαριασμό των άλλων ιδιοκτητών του συγκροτήματος τονίζουν ότι από εκείνη την στιγμή άρχισαν τα προβλήματα. Οι πελάτες της κυρίας που ενοικίαζε το δικό της ακίνητο καταλάμβαναν θέσεις πάρκινγκ, την πισίνα, τους κοινόχρηστους χώρους, έκαναν φασαρία και γενικότερα παραβίαζαν τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών.

Πηγη: www.typosthes.gr
Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια