Οι μουσικοί του δρόμου είναι το soundtrack της Θεσσαλονίκης

Όσα βήματα και αν μετρήσεις σε αυτή τη πόλη, πάντοτε θα πέσει το μάτι σου σε έναν μουσικό που τραγουδάει σε δημόσιο χώρο. Είτε είναι στη Πλατεία Αριστοτέλους είτε στα Λαδάδικα είτε σε ένα πιο απόκρυφο στενάκι, οι μελωδίες του θα σε συνεπάρουν. Άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών τραγουδάνε στον δρόμο, με σκοπό να ψυχαγωγήσουν το κόσμο.

Πριν λίγο καιρό όμως μία αδιανόητη είδηση ήρθε για να ταράξει την κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Οι τίτλοι ανέφεραν: «Στη σύλληψη “για επαιτεία” μίας νεαρής μουσικού του δρόμου προχώρησαν αστυνομικοί χθες στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη» και φυσικά όλο το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις

Οι μουσικοί του δρόμου, μαζί με τον απλό κόσμο που θέλησε να τους συμπαρασταθεί – και με τον Μάνου Τσάο μέσα στο διαμαρτυρόμενο κοινό – κατέβηκαν όλοι μαζί σαν μία γροθιά στην Πλατεία Αριστοτέλους για να βρουν το δίκιο τους.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, πρόεδρο Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδος, μετά από πολλές προσπάθειες και τη διαμαρτυρία στην Πλατεία Αριστοτέλους που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, ο νόμος 407 του ποινικού κώδικα περί επαιτείας καταργήθηκε.

«Έτσι δεν έχεις κανείς το δικαίωμα να τους συλλάβει πλέον, εκτός από ιδιαίτερες καταστάσεις. Όπως τα ντεσιμπέλ να μην ξεπερνάνε κάποιο όριο και να σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας», αναφέρει.

Τη μάχη αυτή για τα δικαιώματα των μουσικών έδωσαν ο Νίκος Παρασκευόπουλος που κατέθεσε το αίτημα στην Βουλή, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και φυσικά όλοι οι μουσικοί που δραστηριοποιούνται στον δρόμο. Σημείωση: Ο νόμος 4571/2018 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κυβερνήσεως στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Αυτούς, λοιπόν, τους καλλιτέχνες που μας ψυχαγωγούν καθημερινά όταν πηγαίνουμε στις δουλειές μας ή όταν είμαστε για ψώνια ή όταν κάνουμε μία απλή βόλτα στο κέντρο πρέπει να τους ευχαριστούμε και να μην τους στοχοποιούμε. Γι’ αυτό ήρθε ο καιρός να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

«Έρχονται άνθρωποι και δακρύζουν με ένα τραγούδι που παίζω ή μου λένε ευχαριστώ»

Τον Δημήτρη τον ξέρουν όλοι στην πιάτσα ως Μπλάκυ γι’αυτό άλλωστε του έχει μείνει και σαν όνομα. Είναι θα λέγαμε ο σοφότερος μουσικός που τραγουδάει στον δρόμο αφού κουβαλάει στην πλάτη του παραπάνω από 8 χρόνια τραγούδι με θέα τους περαστικούς, καθημερινά και πρωί και βράδυ.

Του αρέσει πολύ αυτή η αμεσότητα που έχει με τους ανθρώπους όταν τραγουδάει. «Έρχονται άνθρωποι και δακρύζουν με ένα τραγούδι που παίζω ή μου λένε ευχαριστώ» αναφέρει. Οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες είναι ο Κατσιμίχας και ο Παπάζογλου γι’αυτό και το ρεπερτόριο του κυμαίνεται γύρω από αυτούς. Βέβαια έχει ηχογραφήσει και δικά του τραγούδια τα οποία έχουν κυκλοφορήσει σε CD.

«Αν κάποιος περάσει και μου αφήσει 3 ευρώ τον φωνάζω και του δίνω ένα CD μου», σημειώνει. «To κάνω για βιοποριστικούς λόγους, αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν είναι μόνο το κέρμα και δεν το κάνω από αγγαρεία, μου αρέσει» συμπληρώνει. Ο Μπλάκυ είναι άντρας της Μαίρης, μουσικός στον δρόμο κι αυτή, που είχε προσαχθεί για επαιτεία. Έχει δεχθεί και ο ίδιος στο παρελθόν ανάλογη συμπεριφορά σε μέρη που παίζει.

Στα άμεσα σχέδια του αλλά και όλων των υπόλοιπων μουσικών είναι να φτιάξουν έναν δικό τους σύλλογο που θα μπορούν και άλλοι καλλιτέχνες που ασκούν το επάγγελμα τους στον δρόμο να ενσωματωθούν σε αυτόν. Όταν είναι έτοιμοι, θα απευθυνθούν στον δήμο για να βρεθεί μία λύση από κοινού.

*Τον Μπλάκυ δε θα τον βρεις σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος να τραγουδάει αλλά συνήθως είναι στην Πλατεία Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Γρηγορίου Λαμπράκη και στη πλατεία της Αγίας Σοφίας.

«Εντυπωσιάστηκα με την αμεσότητα που είχα με τον κόσμο» 

Ο Γιώργος Βραχνός είναι ο τύπος που θα ήθελες να έχεις φίλο. Ανοιχτός και καλόκαρδος, μιλήσαμε μόνο 10 λεπτά και παρ’ όλα αυτά ήταν πρόθυμος να μου απαντήσει για το οτιδήποτε. «Δεν έχει κολλήματα ο Γιώργος με αυτά» μου είπε ένας φίλος που καθόταν δίπλα του. Τραγουδάει 4 χρόνια στον δρόμο και είναι βέρος Θεσσαλονικιός.

Όταν βγήκε για πρώτη φορά να παίξει στον δρόμο με έναν φίλο του, εντυπωσιάστηκε με την οικειότητα και την αμεσότητα που είχε με τον κόσμο. Έτσι σκέφτηκε πως θα ήταν πολύ καλό αν μπορούσε να ζήσει από αυτό. Έτσι και έγινε… Ο Γιώργος κατάφερε να τραγουδάει δημόσια, να τον αγαπήσει ο κόσμος και να ζει από αυτό. Παράλληλα ασχολείται και με το θέατρο, κάτι το οποίο το έχει σπουδάσει.

Δεν είναι λίγες οι φορές που παίζει μουσική και δέχεται παρατηρήσεις για να σταματήσει. «Για κάποιο λόγο τους ενοχλούν περισσότερο οι μουσικοί παρά η φασαρία των αυτοκινήτων».

*Τον Γιώργο θα τον δεις να τραγουδάει συνήθως στην Τσιμισκή

«Αν το αγαπάς, μην κολλάς, πάνω τους!»

Ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης είναι Πόντιος και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Τον βλέπεις να παίζει με την λύρα του εδώ και 5 χρόνια σε διάφορες οδούς της πόλης. Τώρα τελευταία όμως έχει «εγκατασταθεί» μόνιμα στη Τσιμισκή στο ύψος της Αγίας Σοφίας. Έχει και δική του μπάντα, την «Άβυσσος».

Διευκρινίζει πως δεν τραγουδάει μόνο ποντιακά, αφού με το συγκρότημα του παίζουν και πανκ και μέταλ. Ξεκίνησε από την δευτέρα Λυκείου να τραγουδάει στον δρόμο με τους φίλους του.

«Άρχισα και σιγά – σιγά έγινε κάτι από το οποίο μπορώ να ζω. Σπούδασα ηχοληψία και κατάφερα να πληρώσω τη σχολή μου. Τώρα κάνω την πρακτική μου αναφέρει». Σχετικά με την μουσικό που προσήχθη, θυμάται ένα αντίστοιχο περιστατικό: «Ήρθε ένας αστυνομικός εκεί που τραγουδούσα και μου έκανε υποδείξεις. Αν και συνήθως δεν τους μιλάω εκείνη τη στιγμή του, είπα ”Ένα μεροκάματο βγάζω”. Τότε γύρισε και μου είπε πως αν δεν είχα καθαρό μητρώο θα έπαιρνε μέσα και εμένα και τα πράγματα μου», περιγράφει. Το δικό του μήνυμα που θέλει να περάσει στους νέους που του αρέσει το τραγούδι είναι «Αν το αγαπάς μην κολλάς, πάνω τους!»

*Τον Κωνσταντίνο θα το συναντήσεις να τραγουδάει στη Τσιμισκή στο ύψος της Αγίας Σοφίας

Πηγή: http://parallaximag.gr/thessaloniki/oi-mousikoi-tou-dromou-einai-to-soundtrack-tis-thessalonikis

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Πολιτική
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε το χιλιοειπωμένο από την Άγκυρα σενάριο, περί “ελληνικών παραβιάσεων” σε συνθήκες που προβλέπουν αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών. Αναφέρεται στα Δωδεκάνησα και στη Λήμνο. Τα όσα επικαλείται καταρρίπτονται από το αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας στην αυτοάμυνα. Κι αυτό το επιχείρημα το έκανε ακλόνητο ο στρατός που μέχρι πριν από μήνες διοικούσε ως Αρχηγός ο Ακάρ. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974...
Διάφορα
Η άνοιξη είναι εδώ με τον καιρό να μας κάνει σκαμπανεβασματα και τις διατροφικές …αμαρτίες του χειμώνα να έχουν περάσει. Επιλέξτε αυτές τις θρεπτικές εποχικές τροφές, συνδυάστε τις με κάποιες άλλες αποδεδειγμένα αποτελεσματικές που είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο και υποδεχθείτε το καλοκαίρι που πλησιάζει με λιγότερα κιλά και ανανεωμένη διάθεση. Τα οφέλη της κατανάλωσης των εποχικών φρούτων και λαχανικών είναι διπλά: είναι απόλυτα φρέσκα και στις περισσότερε...
Πολιτική
Την πεποίθησή του ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα στείλουν «ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής», εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Κώστας Δέρβος.  Ο κ. Δέρβος πραγματοποίησε περιοδεία στην πόλη την Πέμπτη και την Παρασκευή και έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της πόλης. «Η καρδιά της Βόρειας Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Δέρβος, «θα στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την κυβέρν...
Πολιτισμός
ην Παγκόσμια Ημέρα Ευχής γιορτάζει ο φιλανθρωπικός οργανισμός "Make-A-Wish"(«Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος») σήμερα μαζί με τα υπόλοιπα παραρτήματά του σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και διοργανώνει τον πιο "φωτεινό" Περίπατο Ευχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το "Make-A-Wish" καλεί τον κόσμο να φορέσει κάτι μπλε και να περπατήσει μαζί με τους φίλους και υποστηρικτές του, γιορτάζοντας την εκπλήρωση της πρώτης Ευ...
Διάφορα
Άνοιξαν οι ουρανοί εδώ και περίπου μία ώρα στη Θεσσαλονίκη, με τον καιρό να παραμένει και σήμερα Σάββατο (20/4) βροχερός, ενώ δυνατοί άνεμοι συνοδεύουν την βροχόπτωση. Από την βροχή που πλήττει πολλές περιοχές στην πόλη έχουν δημιουργηθεί μικροπροβλήματα στις συγκοινωνίες, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργηθεί κάποιο μεγάλο ζήτημα έως τώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Δεν λείπουν όμως και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα για την εποχή, καθώς αυτή την ώρα σημει...
Σπορ
Τα πάντα είναι έτοιμα για την Κυριακή, την ημέρα που ο ΠΑΟΚ -αν νικήσει το Λεβαδειακό- θα σηκώσει το πρώτο του πρωτάθλημα, εδώ και 34 χρόνια και μάλιστα στον… ουρανό της Τούμπας! Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει προγραμματίσει την κάθε λεπτομέρεια, με πρώτη και καλύτερη πρωτοβουλία το στήσιμο γιγαντοοθόνης στον Λευκό Πύργο, για όλους τους οπαδούς που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισιτήριο για τον κυριακάτικο αγώνα. Όπως εξήγησε ο αντιδημάρχος Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλον...
Διάφορα
Η έρευνα αστυνομικών του τμήματος διαχείρισης μετανάστευσης Θεσσαλονίκης οδήγησε χθες στη σύλληψη 61χρονου αλλοδαπού που ενέχεται σε υπόθεση μεταφοράς 59 αλλοδαπών. Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου Σοχού, αστυνομικοί ακινητοποίησαν φορτηγό που οδηγούσε ο συλληφθείς και το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας για τις οποίες είχε δηλωθεί κλοπή στη Βουλγαρία. Έπειτα από έλεγχο που ακολούθησε, εντοπίστηκαν σε κρύπτη του εν λόγω...
Διάφορα
Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει πλέον και η σχεδίαση του ελληνικού σεληνιακού οχήματος, μετά την υπογραφή της συνεργασίας με τη αμερικανική NASA και την παρουσίαση -πλέον και στην Ελλάδα- την περασμένη Παρασκευή των προτάσεων που τέθηκαν από την ελληνική επιστημονική κοινότητα και το επιχειρείν της βιομηχανίας της αεροδιαστημικής τεχνολογίας. "Ξεκινά άμεσα η σχεδίαση του σεληνιακού οχήματος" εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 1...
Κοινωνία
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Γιάννη Μυλόπουλο, είχε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τις εργασίες για το μετρό στο κέντρο της πόλης. Στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα όπως η αξιοποίηση της οδού Αγίας Σοφίας από την Εγνατία μέχρι την εκκλησία της Αχειροποιήτου σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό της Αγίας Σοφίας. Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε πολύ αποδοτική τη συνάντηση, τονίζοντας πως όλα έχουν μπει σε έ...
Σχετικά νέα
Θεσσαλονίκη: Θα γίνουν «μπλε» σήμερα οι Ομπρέλες και η Νέα Παραλία!
Θεσσαλονίκη: Οι μουσικοί του δρόμου βάζουν τους δικούς τους κανόνες
Άλκης Κωνσταντινίδης: Ο Έλληνας φωτογράφος που κέρδισε το Pulitzer για δεύτερη φορά
Πέθανε ο Σωκράτης Θεοδωρίδης: Ο τελευταίος μεγάλος της ρεμπέτικης νύχτας στη Θεσσαλονίκη
Τρία μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα σε εξέλιξη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα – Greek Travel Show, Sportexpo και Freskon προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες
Μουσείο ερωτικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου θέλει να ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη η Νοτοπούλου
Οι «Λαζαρίνες» της Αιανής στήνουν το «Τσιντσιρό», στην Πλατεία Αριστοτέλους
Πασχαλινά bazaar από το "Χαμόγελο του Παιδιού" στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Ένα δείπνο με γεύσεις… Καραϊβικής – Με δωρεάν είσοδο!
Οι Λαζαρίνες έρχονται για να ξεσηκώσουν τη Θεσσαλονίκη