Οι μουσικοί του δρόμου είναι το soundtrack της Θεσσαλονίκης

Όσα βήματα και αν μετρήσεις σε αυτή τη πόλη, πάντοτε θα πέσει το μάτι σου σε έναν μουσικό που τραγουδάει σε δημόσιο χώρο. Είτε είναι στη Πλατεία Αριστοτέλους είτε στα Λαδάδικα είτε σε ένα πιο απόκρυφο στενάκι, οι μελωδίες του θα σε συνεπάρουν. Άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών τραγουδάνε στον δρόμο, με σκοπό να ψυχαγωγήσουν το κόσμο.

Πριν λίγο καιρό όμως μία αδιανόητη είδηση ήρθε για να ταράξει την κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Οι τίτλοι ανέφεραν: «Στη σύλληψη “για επαιτεία” μίας νεαρής μουσικού του δρόμου προχώρησαν αστυνομικοί χθες στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη» και φυσικά όλο το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις

Οι μουσικοί του δρόμου, μαζί με τον απλό κόσμο που θέλησε να τους συμπαρασταθεί – και με τον Μάνου Τσάο μέσα στο διαμαρτυρόμενο κοινό – κατέβηκαν όλοι μαζί σαν μία γροθιά στην Πλατεία Αριστοτέλους για να βρουν το δίκιο τους.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, πρόεδρο Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδος, μετά από πολλές προσπάθειες και τη διαμαρτυρία στην Πλατεία Αριστοτέλους που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, ο νόμος 407 του ποινικού κώδικα περί επαιτείας καταργήθηκε.

«Έτσι δεν έχεις κανείς το δικαίωμα να τους συλλάβει πλέον, εκτός από ιδιαίτερες καταστάσεις. Όπως τα ντεσιμπέλ να μην ξεπερνάνε κάποιο όριο και να σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας», αναφέρει.

Τη μάχη αυτή για τα δικαιώματα των μουσικών έδωσαν ο Νίκος Παρασκευόπουλος που κατέθεσε το αίτημα στην Βουλή, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και φυσικά όλοι οι μουσικοί που δραστηριοποιούνται στον δρόμο. Σημείωση: Ο νόμος 4571/2018 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κυβερνήσεως στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Αυτούς, λοιπόν, τους καλλιτέχνες που μας ψυχαγωγούν καθημερινά όταν πηγαίνουμε στις δουλειές μας ή όταν είμαστε για ψώνια ή όταν κάνουμε μία απλή βόλτα στο κέντρο πρέπει να τους ευχαριστούμε και να μην τους στοχοποιούμε. Γι’ αυτό ήρθε ο καιρός να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

«Έρχονται άνθρωποι και δακρύζουν με ένα τραγούδι που παίζω ή μου λένε ευχαριστώ»

Τον Δημήτρη τον ξέρουν όλοι στην πιάτσα ως Μπλάκυ γι’αυτό άλλωστε του έχει μείνει και σαν όνομα. Είναι θα λέγαμε ο σοφότερος μουσικός που τραγουδάει στον δρόμο αφού κουβαλάει στην πλάτη του παραπάνω από 8 χρόνια τραγούδι με θέα τους περαστικούς, καθημερινά και πρωί και βράδυ.

Του αρέσει πολύ αυτή η αμεσότητα που έχει με τους ανθρώπους όταν τραγουδάει. «Έρχονται άνθρωποι και δακρύζουν με ένα τραγούδι που παίζω ή μου λένε ευχαριστώ» αναφέρει. Οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες είναι ο Κατσιμίχας και ο Παπάζογλου γι’αυτό και το ρεπερτόριο του κυμαίνεται γύρω από αυτούς. Βέβαια έχει ηχογραφήσει και δικά του τραγούδια τα οποία έχουν κυκλοφορήσει σε CD.

«Αν κάποιος περάσει και μου αφήσει 3 ευρώ τον φωνάζω και του δίνω ένα CD μου», σημειώνει. «To κάνω για βιοποριστικούς λόγους, αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν είναι μόνο το κέρμα και δεν το κάνω από αγγαρεία, μου αρέσει» συμπληρώνει. Ο Μπλάκυ είναι άντρας της Μαίρης, μουσικός στον δρόμο κι αυτή, που είχε προσαχθεί για επαιτεία. Έχει δεχθεί και ο ίδιος στο παρελθόν ανάλογη συμπεριφορά σε μέρη που παίζει.

Στα άμεσα σχέδια του αλλά και όλων των υπόλοιπων μουσικών είναι να φτιάξουν έναν δικό τους σύλλογο που θα μπορούν και άλλοι καλλιτέχνες που ασκούν το επάγγελμα τους στον δρόμο να ενσωματωθούν σε αυτόν. Όταν είναι έτοιμοι, θα απευθυνθούν στον δήμο για να βρεθεί μία λύση από κοινού.

*Τον Μπλάκυ δε θα τον βρεις σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος να τραγουδάει αλλά συνήθως είναι στην Πλατεία Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Γρηγορίου Λαμπράκη και στη πλατεία της Αγίας Σοφίας.

«Εντυπωσιάστηκα με την αμεσότητα που είχα με τον κόσμο» 

Ο Γιώργος Βραχνός είναι ο τύπος που θα ήθελες να έχεις φίλο. Ανοιχτός και καλόκαρδος, μιλήσαμε μόνο 10 λεπτά και παρ’ όλα αυτά ήταν πρόθυμος να μου απαντήσει για το οτιδήποτε. «Δεν έχει κολλήματα ο Γιώργος με αυτά» μου είπε ένας φίλος που καθόταν δίπλα του. Τραγουδάει 4 χρόνια στον δρόμο και είναι βέρος Θεσσαλονικιός.

Όταν βγήκε για πρώτη φορά να παίξει στον δρόμο με έναν φίλο του, εντυπωσιάστηκε με την οικειότητα και την αμεσότητα που είχε με τον κόσμο. Έτσι σκέφτηκε πως θα ήταν πολύ καλό αν μπορούσε να ζήσει από αυτό. Έτσι και έγινε… Ο Γιώργος κατάφερε να τραγουδάει δημόσια, να τον αγαπήσει ο κόσμος και να ζει από αυτό. Παράλληλα ασχολείται και με το θέατρο, κάτι το οποίο το έχει σπουδάσει.

Δεν είναι λίγες οι φορές που παίζει μουσική και δέχεται παρατηρήσεις για να σταματήσει. «Για κάποιο λόγο τους ενοχλούν περισσότερο οι μουσικοί παρά η φασαρία των αυτοκινήτων».

*Τον Γιώργο θα τον δεις να τραγουδάει συνήθως στην Τσιμισκή

«Αν το αγαπάς, μην κολλάς, πάνω τους!»

Ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης είναι Πόντιος και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Τον βλέπεις να παίζει με την λύρα του εδώ και 5 χρόνια σε διάφορες οδούς της πόλης. Τώρα τελευταία όμως έχει «εγκατασταθεί» μόνιμα στη Τσιμισκή στο ύψος της Αγίας Σοφίας. Έχει και δική του μπάντα, την «Άβυσσος».

Διευκρινίζει πως δεν τραγουδάει μόνο ποντιακά, αφού με το συγκρότημα του παίζουν και πανκ και μέταλ. Ξεκίνησε από την δευτέρα Λυκείου να τραγουδάει στον δρόμο με τους φίλους του.

«Άρχισα και σιγά – σιγά έγινε κάτι από το οποίο μπορώ να ζω. Σπούδασα ηχοληψία και κατάφερα να πληρώσω τη σχολή μου. Τώρα κάνω την πρακτική μου αναφέρει». Σχετικά με την μουσικό που προσήχθη, θυμάται ένα αντίστοιχο περιστατικό: «Ήρθε ένας αστυνομικός εκεί που τραγουδούσα και μου έκανε υποδείξεις. Αν και συνήθως δεν τους μιλάω εκείνη τη στιγμή του, είπα ”Ένα μεροκάματο βγάζω”. Τότε γύρισε και μου είπε πως αν δεν είχα καθαρό μητρώο θα έπαιρνε μέσα και εμένα και τα πράγματα μου», περιγράφει. Το δικό του μήνυμα που θέλει να περάσει στους νέους που του αρέσει το τραγούδι είναι «Αν το αγαπάς μην κολλάς, πάνω τους!»

*Τον Κωνσταντίνο θα το συναντήσεις να τραγουδάει στη Τσιμισκή στο ύψος της Αγίας Σοφίας

Πηγή: http://parallaximag.gr/thessaloniki/oi-mousikoi-tou-dromou-einai-to-soundtrack-tis-thessalonikis

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Υγεία
1) Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Γεώργιος Γεννηματάς Εθν.Αμύνης 41, Θεσσαλονίκη 231 3308100 08:00-08:00 (Επομένης) Καρδιολογική, Ορθοπαιδική, Ουρολογική, Παθολογική, Παιδοορθοπαιδική, Παιδοχειρουργική, Χειρουργική 2)  Ιπποκράτειο - Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Κωνσταντινουπόλεως 49, Θεσσαλονίκη 231 3312000 08:00-08:00 (Επομένης) Γυναικολογική, Μαιευτική, Νεογνολογική, Παιδοψυχιατρική 3)  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - ΑΧΕΠΑ Κυριακίδη...
Πολιτισμός
Γράφει: Τάσος Θωμάς Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη διεθνή προβολή και δημοσιότητα με μεγάλα παγκόσμιας εμβέλειας ΜΜΕ να κάνουν τα δικά τους αφιερώματα στην πόλη. Τελευταίοι επισκέπτες ήταν οι βρετανικοί «The Times» που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και την αποθεώνουν, τόσο για τον πλούτο των μνημείων της, όσο και για την γαστρονομική της σκηνή. Οι Times ξεχωρίζουν τα μνημεία της UNESCO και το Αρχαιολογικό Μουσείο για να περάσουν στη σ...
Πολιτική
Ομιλία του πρώην πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη «Να μετατρέψουμε τη νέα πραγματικότητα σε ευκαιρία συνύπαρξης, ανάπτυξης, σταθερότητας και να περιθωριοποιήσουμε ό,τι ενδέχεται να έχει παραμείνει από τις ακραίες εθνικιστικές και αλυτρωτικές τάσεις», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για την περιφερειακή συνεργασία μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο Περιφερειακό Συνέδριο 2019. Όπω...
Κοινωνία
Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης, την Κυριακή, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.   ΑΠΟ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΩΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΔΗΜΟΣ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ             17/2/2019 8:00:00 πμ 17/2/2019 11:15:00 πμ ΒΟΛΒΗΣ ΟΛΟΣ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΠΡΙΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΙΒΙΕΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΦΟΥΡΝΟΥΣ Κ.Λ.Π.   Λειτουργία 17/2/2019 8:00:00 πμ 17/...
Πολιτισμός
Tο Έτος του Χοίρου Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, για τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς.  Η πομπή με τον κινέζικο δράκο έχει ξεκινήσει από την οδό Αισώπου και αναμένεται να καταλήξει σε δυο ώρες στην πλατεία Αριστοτελέλους, όπου και θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Θάνος  ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Πέτρος Λ...
Κοινωνία
Ως επικεφαλής των αποστολών του Πολυτεχνείου Λωζάνης, ο Ελληνας επιστήµονας και γνωστό µέλος της διεθνούς ορειβατικής κοινότητας ταξιδεύει από τη Γροιλανδία µέχρι τη Νέα Ζηλανδία, προκειµένου να µελετήσει µικροοργανισµούς οι οποίοι, όπως υπογραµµίζει, «µπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να προσαρµοστεί σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες». Τα ίχνη ζωής που κρύβουν πανάρχαιοι αλπικοί παγετώνες σε όλο τον κόσµο αναζητά µια επιστηµονική οµάδα του Πολυτεχνεί...
Υγεία
Το σουσάμι, ο σπόρος ενός από τα πιο παλαιά φυτά που καλλιεργήθηκαν ποτέ στον κόσμο, αποτελεί μια πολύ ποιοτική θρεπτική πηγή για την υγεία του ανθρώπου. Έχει αντικαρκινική, αντιθρομβωτική και αντιυπερτασική δράση και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη του διαβήτη, την ρύθμιση της χοληστερόλης αλλά και την αντιμετώπιση δερματοπαθειών. Το σουσάμι παράγεται από το μονοετές φυτό Sesamum indicum. Παλαιότερα η Ινδία θεωρούνταν η χώρα καταγωγής του σησαμιού,...
Κοινωνία
Ένα λάθος… ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Eθνικού Kτηματολογίου), μια στάση του ΟΑΣΘ, τρεις θέσεις στάθμευσης και ένα άγαλμα του Στέλιου Καζαντζίδη στην είσοδο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου στην Θεσσαλονίκη κινδυνεύουν να τινάξουν στον… αέρα την διαδικασία αδειοδότησης για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην πόλη, ένα έργο σημαία για την διοίκηση Μπουτάρη αλλά και ένα ζήτημα πολιτισμού, όπως το έχει χαρακτήρισε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.  Σχεδόν οχτώ χρ...
Κοινωνία
Ορατά μέσα από τον πλούτο των μνημείων και των αρχιτεκτονικών έργων που έχουν διασωθεί, ακόμα και μέχρι σήμερα, είναι τα σημάδια της μακραίωνης ιστορίας των Τρικάλων, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχιτέκτων Φανή Τσαπάλα - Βαρδούλη, κάνοντας ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν της πόλης μέσα από κτίρια με σημαντική ιστορία. Η αρχή γίνεται από το «Μολυβδοσκέπαστο» τέμενος του Οσμάν Σαχ, έργο του Σινάν, του περίφημου αρχιτέκτονα ελληνικής καταγωγής, όπως επισημαίνε...