Θεσσαλονίκη: «Τσαντάκηδες» - παρεμπόριο χτυπούν τις λαϊκές αγορές

Θεσσαλονίκη: «Τσαντάκηδες» - παρεμπόριο χτυπούν τις λαϊκές αγορές
Τα προβλήματα του κλάδου συζητήθηκαν σε συναντήσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το παρεμπόριο παραμένει μεγάλο "αγκάθι" για τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, μια κατάσταση που "κρατάει" χρόνια, όπως λέει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο Άγγελος Δερετζής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης.

Ο παραγωγοί τονίζουν ότι έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης "γιατί πλέον σε κάθε λαϊκή υπάρχει και άλλη μία με παράνομους πωλητές" και αυτό δεν ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό καθώς πλήττονται άμεσα οι νόμιμοι πωλητές, ενώ και το κράτος χάνει έσοδα αφού δεν πληρώνουν ούτε ΦΠΑ ούτε τίποτα. όπως τονίζουν. Κατά καιρούς έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, αλλά κατά τον κ. Δερετζή απαιτείται καθημερινός έλεγχος και επαγρύπνηση.

Οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών θέλουν να φτιάξουν, όπως σημειώνουν, τις λαϊκές αγορές, ενώ μεγάλη έμφαση δίνουν στην ασφάλεια των πολιτών. "Δεν μπορεί να κυκλοφορούν μέσα "τσαντάκηδες", όπως λέει ο κ. Δερετζής.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. "Μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όλοι,  είμαστε ο μόνος κλάδος που η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα συνδέεται με την άδεια λειτουργίας. Δηλαδή αν δεν έχουμε ενημερότητα δεν μπορούμε να βγούμε για δουλειά, ενώ αυτό δεν ισχύει σε κανένα άλλο επάγγελμα", όπως δηλώνει ο κ. Δερετζής.

Το συγκεκριμένο θέμα που οι πωλητές θεωρούν ότι αποτελεί αδικία, μαζί με προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αλλά και το κρίσιμο ζήτημα αυτοοργάνωσης των λαϊκών αγορών με το κράτος να κρατά το δικαίωμα του όποιου είδους ελέγχου, τέθηκαν σε συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο συνδικαλιστών στην Αθήνα. Σχετικά με το θέμα της αυτοοργάνωσης ο κ. Δερετζής τόνισε: "Μπορούμε και μόνοι να διαχειριζόμαστε τα καθημερινά προβλήματα και όχι να περιμένουμε να μας τα λύσει το κράτος. Για παράδειγμα αν ένας πωλητής θέλει να κάνει αμοιβαία αλλαγή με κάποιον άλλον πωλητή και να πάει π.χ. από την Καλαμαριά στην Τούμπα, να μην περιμένει 7-8 μήνες ή και ένα χρόνο, να μπορούν τέτοιου είδους προβλήματα να λύνονται πιο εύκολα, όπως παλαιότερα". Ερωτηθείς για τα σημεία όπου πραγματοποιούνται λαϊκές στη Θεσσαλονίκη και για το αν αναμένονται κάποιες αλλαγές, ο κ. Δερετζής τόνισε ότι το που θα γίνει μια λαϊκή προκύπτει και από τις ανάγκες που εκφράζουν οι ίδιοι οι πολίτες και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για κάποιες αλλαγές. Για παράδειγμα ανέφερε ότι στην Τούμπα αναμένεται να υπάρξει αλλαγή, λόγω της σχεδιαζόμενης ανάπλασης της περιοχής για τη δημιουργία του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Στη λαϊκή που γίνεται στην οδό Κλεάνθους στην Τούμπα λειτουργούν 500 άδειες.

Οι συναντήσεις στην Αθήνα

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Αθήνα στις 30 και 31 Οκτωβρίου ήταν θετικά. Πιο συγκεκριμένα, το κλιμάκιο των συνδικαλιστών, μαζί με τον πρόεδρο της επιτροπής λαϊκών αγορών και περιφερειακό σύμβουλο κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Χριστόπουλο, είχε διαδοχικές συναντήσεις με πολιτικούς, όσο και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να τους αναπτύξει τα ζητήματα που αφορούν τις λαϊκές αγορές.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα εμπορίου και προστασίας καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη, στην οποία μετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Ο κ. Αυλωνίτης άκουσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση με ενδιαφέρον τις προτάσεις και ειδικά για το ζήτημα της ασφαλιστικής- φορολογικής ενημερότητας δεσμεύτηκε να το αντιμετωπίσει άμεσα. Επίσης ζήτησε πρόσθετα στοιχεία, ως προς το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης των λαϊκών αγορών, τα οποία οι συνδικαλιστές δεσμεύτηκαν να καταθέσουν άμεσα. Μάλιστα, ο γ.γ. αναμένεται να επισκεφθεί μέσα στο μήνα τη Θεσσαλονίκη και να συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των παραγωγών πωλητών και την περιφέρεια.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε με τον γραμματέα πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη. Και σε αυτόν εξηγήθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε, πως το κόμμα του στηρίζει το θεσμό των λαϊκών αγορών, καθώς όπως ανέφερε προωθεί τον ανταγωνισμό. Χαρακτήρισε απαρχαιωμένο το νομικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός νέου βελτιωμένου νόμου. Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης τοποθετήθηκε υπέρ του σημερινού μοντέλου διοίκησης των λαϊκών αγορών εκτιμώντας, ότι αυτό ενδυναμώνει το ρόλο των περιφερειών.

Σημειώνεται ότι από το 2015 ο οργανισμός λαϊκών αγορών έχει καταργηθεί και οι αρμοδιότητες του έχουν μεταφερθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περίπου 3.000 πωλητές λαϊκών αγορών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια