Θεσσαλονίκη: Μείωση τελών από το Δήμο – Οι νέες τιμές ανά περιοχή

Μείωση κατά 5% των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2019, αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άννα Αγγελίδου, η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των μειώσεων των συντελεστών κατά 37,5% για κατοικίες και κατά 33,5% για επαγγελματικούς χώρους που έγιναν από το 2011 έως το 2018 και στο πλαίσιο της προσπάθειας της διοίκησης του δήμου «να στηρίξει δημότες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δυσπραγία των πολιτών οι οποίοι δυσκολεύονται στην εξόφληση λογαριασμών είτε ΔΕΗ είτε εναλλακτικών παρόχων».

«Παρά το ότι παρατηρείται μείωση εσόδων του δήμου, υπάρχει ικανό χρηματικό υπόλοιπο ικανό να δικαιολογήσει τη μείωση αυτή», τόνισε προσθέτοντας ότι τα τέλη είναι και ανταποδοτικά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, η αντιδήμαρχος είπε ότι υπάρχουν 4 δόσεις για πληρωμή τελών και αυτό ισχύει ανάλογα με το ύψος των τελών που έχει να πληρώσει ο επιχειρηματίας, κλιμακωτά.

Σχετικά με τις ζώνες, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν 2 αλλά για επαγγελματικούς χώρους χωρίζονται σε υποκατηγορίες. «Άλλο τέλος έχει επαγγελματικός χώρος και κοινόχρηστος πολυκατοικίας και άλλο τέλος έχει το σούπερ μάρκετ, δεν είναι το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι μικρότερο τέλος έχουν και οι βοηθητικοί χώροι καταστημάτων.

Σε ότι αφορά τις κατοικίες, είπε ότι υπάρχουν 2 ζώνες «αλλά με τη νέα μείωση που προτείνουμε έχουμε φτάσει να μειώσουμε τα τέλη κοντά στο 50% ομοιόμορφα σε όλες τις ζώνες. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η μείωση και γίνεται ματώνοντας ο δήμος γιατί τα έσοδα είναι πολύ μειωμένα και από τις επιχορηγήσεις και από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες». Συγκεκριμένα, στην α΄ ζώνη οι συντελεστές θα μειωθούν στο 1,72  και στη β΄ στο 1,30.

Κατοικίες

Ειδικότερα, η Β΄ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στις περιοχές που περικλείονται μεταξύ των οδών:

-Πλ. Βαρδαρίου, 26ης Οκτωβρίου, Δευκαλίωνος, όρια Δήμου Θεσσαλονίκης με Δήμο Αμπελοκήπων (Βασ.Γεωργίου), Μοναστηρίου, Πλ. Δημοκρατίας και την οδό Βίτσι.

-Πλ. Μουσχουντή, Ολυμπιάδος, Ελ. Ζωγράφου, όρια Δήμου Αγ. Παύλου, όρια Δήμου Συκεών (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη), Πλ. Μουσχουντή.

-Τις κατοικίες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

 Η Α’ ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της ζώνης Β’, όπως ορίστηκε παραπάνω και επιπλέον στη ζώνη αυτή (Α) εμπίπτουν όλες οι οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους αυτής (είτε αποτελούν όρια περιοχής, είτε αναφέρονται μεμονωμένοι), καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.

Οι τιμές των συντελεστών που προτείνεται να ισχύσουν για το έτος 2019 είναι οι εξής:

-Για τις κατοικίες και κοινόχρηστα πολυκατοικιών-οικιών

Τιμή Α’ ζώνης: από 1,82 € ανά τμ. σε 1,72  € ανά τμ.

Τιμή Β’ ζώνης: από 1,37 € ανά τμ. σε 1,30 € ανά τμ.

- Για τα φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών) Τιμή: από 0,97 € ανά τμ. σε 0,92 € ανά τμ.

Επαγγελματικοί χώροι – στεγασμένοι χώροι άλλης χρήσης

Η Α΄ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών: Κωλέττη, Π.Σ.Σταθμού, Χρ. Πίψου, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά σε όλο το μήκος, Αγ. Δημητρίου, Ηφαιστίωνος, Πλ. Μουσχουντή , Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγ. Δημητρίου, Εθν. Αμύνης, Εγνατία, Καυταντζόγλου κάτω από την Εγνατία, Παπάφη, Κατσιμίδου, Λεωφόρος Καραμανλή Κωνσταντίνου μέχρι Βούλγαρη, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου μέχρι Βούλγαρη, 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, Καθ. Ρωσίδη και προς τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής. Στη ζώνη αυτή (Α) εμπίπτουν όλες οι οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους που αναφέρονται παραπάνω (είτε αποτελούν όρια περιοχής, είτε αναφέρονται μεμονωμένοι), καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.

Η Β’ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της παραπάνω ζώνης, όπως ορίστηκε, καθώς επίσης και τις επαγγελματικές στέγες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας. Οι τιμές των συντελεστών που προτείνεται να ισχύσουν για το έτος 2019 είναι οι εξής:

- Για τα εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, εργοτάξια, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων, βιομηχανίες και λοιπούς στεγασμένους χώρους Τιμή Α’ ζώνης: από 4,53 € ανά τμ. σε 4,30 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: από 2,76 € ανά τμ. σε 2,62€ ανά τμ.

- Για τις βιοτεχνίες-φασόν, είδη τροφίμων, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σούπερ μάρκετ κ.λπ. Τιμή Α’ ζώνης: από 4,89 € ανά τμ. σε 4,64 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: από 2,99 € ανά τμ. 2,84€ ανά τμ.

-Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια) Τιμή Α’ ζώνης: από 1,81 € ανά τμ. σε 1,71 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: από 1,12 € ανά τμ. σε 1,06 € ανά τμ.

-Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1.000τ.μ.  ,

Τιμή Α' ζώνης από 2,71 € ανά τμ σε 2,57 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: 2,38 € ανά τμ. σε 2,26€ ανά τμ.

- Για τα Πανεπιστήμια Τιμή : από 1,24 € ανά τμ σε 1,17 € ανά τμ.

α) Από 1.001τμ. έως 6.000τμ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 38% (το ποσοστό ορίστηκε για πρώτη φορά με την υπ’αριθμ. 1077/2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Η προαναφερόμενη μείωση θα χορηγείται έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά περίπτωση και έλεγχο του ακινήτου (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80). β) Από 6.000 τμ. και άνω, ο συντελεστής ορίζεται σε ποσοστό 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι 1.000τμ. (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).

Ακάλυπτοι-μη στεγασμένοι χώροι

α) Από 1μ. έως 1.000τ.μ., ορίζεται ο συντελεστής της Α΄ ζώνης από 2,27 €/τμ σε 2,15 €/τμ. και ορίζεται νέα τιμή για τους ακαλύπτους  της Β΄ ζώνης η τιμή 1,31 €/τμ β) Από 1.001τμ έως 6.000τ.μ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 50% με την οριζόμενη τιμή του συντελεστή από 1τμ έως 1.000τμ και γ) από 6.000τμ και άνω, ορίζεται ο συντελεστής του τέλους σε ποσοστό 30% από αυτόν που έχει ορισθεί για τα 1.000 πρώτα τετραγωνικά μέτρα μη στεγασμένου χώρου  (εδάφ. β’ παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).

Συντελεστές δημοτικού φόρου

Για το έτος 2019 οι συντελεστές του Δημοτικού Φόρου παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 0,36 €/τμ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους και για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, 0,15 €/τμ για τους στεγασμένους χώρους και 0,07 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους.

 Ο συντελεστής 1,30 €/τμ για τις κατοικίες, φιλανθρωπικά -νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών).§Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.429/76, κατά τις οποίες στη ΔΕΗ ( νυν ΔΕΔΔΗΕ )  κοινοποιούνται μόνο δύο (2) συντελεστές, ένας για τις κατοικίες και ένας για τις επαγγελματικές στέγες: α) Οι δύο γενικοί συντελεστές ΔΤ για τα ακίνητα του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα     κοινοποιηθούν στη ΔΕΔΔΗΕ για το έτος 2019 είναι οι εξής:

- Ο συντελεστής 4,30  €/τμ για τους χώρους άλλης χρήσης.

 Ο συντελεστής 0,36 €/τμ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.§β) και οι συντελεστές ΔΦ που θα κοινοποιηθούν στη ΔΕΔΔΗΕ, είναι οι εξής:

- Ο συντελεστής 0,15 €/τμ για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας.

Σημειώνεται   ότι στον υπολογισμό του   Δημοτικού Φόρου   χρησιμοποιούνται, για όλα τα είδη των ακινήτων, τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα τους, διότι ο συντελεστής είναι ενιαίος για όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως ζώνης ή είδος χρήσης, εκτός από την κατηγορία των μη στεγασμένων χώρων.

- Η χρέωση των τελών ανά ηλεκτροδοτούμενο χώρο για τα ακίνητα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο των πλασματικών τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαδικασίες λειτουργίας της μηχανογράφησης της ΔΕΗ.

- Η χρέωση των εργοταξίων θα γίνεται με βάση την καλυπτόμενη επιφάνεια του οικοπέδου με τον συντελεστή της κατηγορίας των ακαλύπτων-μη στεγασμένων χώρων.

- Ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, θα καθορίζεται, κατά περίπτωση, ο χρόνος λειτουργίας των βιομηχανιών, θεάτρων και κινηματογράφων και γενικά επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχιακά, ώστε τα τέλη να είναι ανάλογα με τον χρόνο λειτουργίας, όχι όμως κατώτερος του τριμήνου, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.429/76.

Ειδικές μειώσεις

Ειδικές μειώσεις ισχύουν για πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με πλήρη τύφλωση και τύφλωση κάτω του 1/20, (μείωση 50%) με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Επίσης ισχύει μείωση 50% των δημοτικών τελών στα ακίνητα που διαμένουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και για άπορους, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται και μείωση 50% στους δικαιούχους του ΚΕΑ.  

Αλλαγές στα τέλη για χρήση κοινόχρηστων χώρων

Σε ότι αφορά τον καθορισμό τελών για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων για το 2019, κ. Αγγελίδου αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν συγκριτικά με πέρυσι. Ειδικότερα είπε ότι έχει αφαιρεθεί το τέλος στα σταθμαρχεία του ΟΑΣΘ, «γιατί έχει περάσει στο δημόσιο και δεν μπορούμε να χρεώσουμε τέλος βάσει νόμου». Ακόμη, έχει διπλασιαστεί το τέλος για κοινόχρηστο χώρο που δίνεται για περιστασιακές εκδηλώσεις από 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε 200 «γιατί σε έρευνα που κάναμε σε δήμους διαπιστώσαμε ότι η τιμή ήταν απελπιστικά σε χαμηλή τιμή». Μία ακόμη αλλαγή αφορά τη μείωση των τελών διέλευσης παρόχων των ηλεκτρικών δικτύων λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατά 11,51% (από 325,74 πάει 288,26 ευρώ). Αναφέρθηκε ακόμη και σε μια σειρά αλλαγών τεχνικής φύσεως. Για παράδειγμα όταν δεν πληρώνονται οι δόσεις για άδεια τραπεζοκαθισμάτων πρέπει να γίνει ανάκληση άδειας, ενώ γίνεται και ενοποίηση περιοχών τα α΄ζώνης σε έναν πίνακα.

«Το 2018 μέχρι σήμερα εισπράχθηκαν 87.497 ευρώ ενώ για το 2019 η αναλογική μείωση βάσει αυτών των αλλαγών μας δίνει είσπραξη 77.000 ευρώ, δηλαδή 10.000 λιγότερο», τόνισε η κ. Αγγελίδου.

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Περιστατικά
«Την Πέμπτη 14 Ιούνη,απόγευμα και ενώ εργαζόμουν στον φούρνο ακούγοντας στο ραδιόφωνο αθλητικές εκπομπές,όπως κάθε απόγευμα,δέχθηκα την επίσκεψη κάποιας κυρίας Τ.Χ.Μου έδειξε μια κάρτα με την φωτογραφία της και μου είπε ότι «είμαστε για τις άδειες». Συνοδεύονταν από έναν κύριο,συνάδελφο της,φίλο της,δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί δεν μου παρουσίασε κάποιο έγγραφο.»Ποιες άδειες ρώτησα. Η άδεια του καταστήματος είναι κορνιζαρισμενη στον τοίχο και την βλέ...
Κοινωνία
Ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε έπειτα από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση που διενεργήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών στη Γαλλία, ότι το προϊόν «Καφές espresso αλεσμένος 100% Arabica Gold, συσκευασμένος, με εμπορική ονομασία Danesi Caffe Espresso Italiano Gold Quality, βάρους 250 g, αριθμού παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, προέλευσης Ιταλίας, εταιρείας παραγωγής και συσκευασίας DANESI CAFFE SPA – ROMA», είναι νοθευμένο σε υψηλό ποσοστό με καφ...
Διάφορα
Η θερμοκρασία στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θα φτάσει στους 33 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο και στους 36 την Κυριακή. Πολύ καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, με τοπικές μόνο βροχοπτώσεις στα ορεινά το μεσημέρι και απόγευμα του Σαββάτου 20/07 και ηλιοφάνεια την Κυριακή 21/07. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς το Σάββατο και τους 36 την Κυριακή. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / mete...
Πολιτική
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, ο υπουργός αναμένεται να έλθει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαταστήσει τη νέα διοίκηση στον ΟΑΣΘ Γράφει ο Σαλονικιός Σε ένα διαρκές γράψε – σβήσε επιδίδονται, μαθαίνω, στο γραφείο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή όσον αφορά την επιλογή της νέας ηγεσίας του ΟΑΣΘ. Στο υπουργικό τραπέζι έπεσαν περισσότερα από δεκαπέντε ονόματα, τεχνοκρατών και πολιτικών προσώπων και από χθες, η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό...
Κοινωνία
Θα πραγματοποιηθούν από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην 67η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου «Μακεδονία» από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 έως την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 και από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019 έως την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019. Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας ή τοποθέτησ...
Πολιτική
Κατά τη συνεδρίαση των νέων βουλευτών του κόμματος και μετά από πρόταση του Κ. Μητσοτάκη Ομόφωνα και δια βοής εξελέγη ο Σταύρος Καλαφάτης νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού. Νωρίτερα κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον κ. Καλαφάτη και να «μην του κάνουν τη ζωή δύσκολη». πηγή: typosthes.gr
Κοινωνία
«Θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη», είπε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Με τρένα "ιδιαίτερα νέας τεχνολογίας", που "θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη", θα εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό της Ελλάδας και δη όσοι θα ταξιδεύουν από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, από τα τέλη του 2021. Αυτό δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Φίλιππος Τσαλίδης, διευθύνων σύμβουλ...
Κοινωνία
"Θερινό όνειρο" κινδυνεύουν να αποτελέσουν οι καλοκαιρινές διακοπές για χιλιάδες δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Η πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων έκλεισε στις 14 Ιουνίου και μέχρι τις 3 Ιουλίου θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες. Παρ όλα αυτά η διαδικασία έχει "κωλύσει" με συνέπεια όλο το πρόγραμμα που θα ξεκινούσε την 1η Αυγούστου να πηγαίνει πίσω. Να σημει...
Διάφορα
Στον εσωτερικό ηλεκτρονικό «Διάλογο» της ακαδημαϊκής κοινότητας διατυπώνεται πλήθος απόψεων, κυρίως επικριτικών, για την επιτιμοποίηση του μητροπολίτη Αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχει προκαλέσει η επιτιμοποίηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου ο οποίος, αναγορεύτηκε προ ημερών επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής. Στον εσωτερικό ηλεκτρονικό «Διάλογο» μεταξύ των μελ...