Θεσσαλονίκη: Μείωση τελών από το Δήμο – Οι νέες τιμές ανά περιοχή

Μείωση κατά 5% των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2019, αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άννα Αγγελίδου, η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των μειώσεων των συντελεστών κατά 37,5% για κατοικίες και κατά 33,5% για επαγγελματικούς χώρους που έγιναν από το 2011 έως το 2018 και στο πλαίσιο της προσπάθειας της διοίκησης του δήμου «να στηρίξει δημότες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δυσπραγία των πολιτών οι οποίοι δυσκολεύονται στην εξόφληση λογαριασμών είτε ΔΕΗ είτε εναλλακτικών παρόχων».

«Παρά το ότι παρατηρείται μείωση εσόδων του δήμου, υπάρχει ικανό χρηματικό υπόλοιπο ικανό να δικαιολογήσει τη μείωση αυτή», τόνισε προσθέτοντας ότι τα τέλη είναι και ανταποδοτικά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, η αντιδήμαρχος είπε ότι υπάρχουν 4 δόσεις για πληρωμή τελών και αυτό ισχύει ανάλογα με το ύψος των τελών που έχει να πληρώσει ο επιχειρηματίας, κλιμακωτά.

Σχετικά με τις ζώνες, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν 2 αλλά για επαγγελματικούς χώρους χωρίζονται σε υποκατηγορίες. «Άλλο τέλος έχει επαγγελματικός χώρος και κοινόχρηστος πολυκατοικίας και άλλο τέλος έχει το σούπερ μάρκετ, δεν είναι το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι μικρότερο τέλος έχουν και οι βοηθητικοί χώροι καταστημάτων.

Σε ότι αφορά τις κατοικίες, είπε ότι υπάρχουν 2 ζώνες «αλλά με τη νέα μείωση που προτείνουμε έχουμε φτάσει να μειώσουμε τα τέλη κοντά στο 50% ομοιόμορφα σε όλες τις ζώνες. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η μείωση και γίνεται ματώνοντας ο δήμος γιατί τα έσοδα είναι πολύ μειωμένα και από τις επιχορηγήσεις και από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες». Συγκεκριμένα, στην α΄ ζώνη οι συντελεστές θα μειωθούν στο 1,72  και στη β΄ στο 1,30.

Κατοικίες

Ειδικότερα, η Β΄ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στις περιοχές που περικλείονται μεταξύ των οδών:

-Πλ. Βαρδαρίου, 26ης Οκτωβρίου, Δευκαλίωνος, όρια Δήμου Θεσσαλονίκης με Δήμο Αμπελοκήπων (Βασ.Γεωργίου), Μοναστηρίου, Πλ. Δημοκρατίας και την οδό Βίτσι.

-Πλ. Μουσχουντή, Ολυμπιάδος, Ελ. Ζωγράφου, όρια Δήμου Αγ. Παύλου, όρια Δήμου Συκεών (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη), Πλ. Μουσχουντή.

-Τις κατοικίες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

 Η Α’ ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της ζώνης Β’, όπως ορίστηκε παραπάνω και επιπλέον στη ζώνη αυτή (Α) εμπίπτουν όλες οι οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους αυτής (είτε αποτελούν όρια περιοχής, είτε αναφέρονται μεμονωμένοι), καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.

Οι τιμές των συντελεστών που προτείνεται να ισχύσουν για το έτος 2019 είναι οι εξής:

-Για τις κατοικίες και κοινόχρηστα πολυκατοικιών-οικιών

Τιμή Α’ ζώνης: από 1,82 € ανά τμ. σε 1,72  € ανά τμ.

Τιμή Β’ ζώνης: από 1,37 € ανά τμ. σε 1,30 € ανά τμ.

- Για τα φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών) Τιμή: από 0,97 € ανά τμ. σε 0,92 € ανά τμ.

Επαγγελματικοί χώροι – στεγασμένοι χώροι άλλης χρήσης

Η Α΄ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών: Κωλέττη, Π.Σ.Σταθμού, Χρ. Πίψου, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά σε όλο το μήκος, Αγ. Δημητρίου, Ηφαιστίωνος, Πλ. Μουσχουντή , Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγ. Δημητρίου, Εθν. Αμύνης, Εγνατία, Καυταντζόγλου κάτω από την Εγνατία, Παπάφη, Κατσιμίδου, Λεωφόρος Καραμανλή Κωνσταντίνου μέχρι Βούλγαρη, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου μέχρι Βούλγαρη, 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, Καθ. Ρωσίδη και προς τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής. Στη ζώνη αυτή (Α) εμπίπτουν όλες οι οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους που αναφέρονται παραπάνω (είτε αποτελούν όρια περιοχής, είτε αναφέρονται μεμονωμένοι), καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.

Η Β’ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της παραπάνω ζώνης, όπως ορίστηκε, καθώς επίσης και τις επαγγελματικές στέγες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας. Οι τιμές των συντελεστών που προτείνεται να ισχύσουν για το έτος 2019 είναι οι εξής:

- Για τα εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, εργοτάξια, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων, βιομηχανίες και λοιπούς στεγασμένους χώρους Τιμή Α’ ζώνης: από 4,53 € ανά τμ. σε 4,30 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: από 2,76 € ανά τμ. σε 2,62€ ανά τμ.

- Για τις βιοτεχνίες-φασόν, είδη τροφίμων, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σούπερ μάρκετ κ.λπ. Τιμή Α’ ζώνης: από 4,89 € ανά τμ. σε 4,64 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: από 2,99 € ανά τμ. 2,84€ ανά τμ.

-Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια) Τιμή Α’ ζώνης: από 1,81 € ανά τμ. σε 1,71 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: από 1,12 € ανά τμ. σε 1,06 € ανά τμ.

-Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1.000τ.μ.  ,

Τιμή Α' ζώνης από 2,71 € ανά τμ σε 2,57 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: 2,38 € ανά τμ. σε 2,26€ ανά τμ.

- Για τα Πανεπιστήμια Τιμή : από 1,24 € ανά τμ σε 1,17 € ανά τμ.

α) Από 1.001τμ. έως 6.000τμ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 38% (το ποσοστό ορίστηκε για πρώτη φορά με την υπ’αριθμ. 1077/2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Η προαναφερόμενη μείωση θα χορηγείται έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά περίπτωση και έλεγχο του ακινήτου (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80). β) Από 6.000 τμ. και άνω, ο συντελεστής ορίζεται σε ποσοστό 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι 1.000τμ. (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).

Ακάλυπτοι-μη στεγασμένοι χώροι

α) Από 1μ. έως 1.000τ.μ., ορίζεται ο συντελεστής της Α΄ ζώνης από 2,27 €/τμ σε 2,15 €/τμ. και ορίζεται νέα τιμή για τους ακαλύπτους  της Β΄ ζώνης η τιμή 1,31 €/τμ β) Από 1.001τμ έως 6.000τ.μ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 50% με την οριζόμενη τιμή του συντελεστή από 1τμ έως 1.000τμ και γ) από 6.000τμ και άνω, ορίζεται ο συντελεστής του τέλους σε ποσοστό 30% από αυτόν που έχει ορισθεί για τα 1.000 πρώτα τετραγωνικά μέτρα μη στεγασμένου χώρου  (εδάφ. β’ παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).

Συντελεστές δημοτικού φόρου

Για το έτος 2019 οι συντελεστές του Δημοτικού Φόρου παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 0,36 €/τμ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους και για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, 0,15 €/τμ για τους στεγασμένους χώρους και 0,07 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους.

 Ο συντελεστής 1,30 €/τμ για τις κατοικίες, φιλανθρωπικά -νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών).§Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.429/76, κατά τις οποίες στη ΔΕΗ ( νυν ΔΕΔΔΗΕ )  κοινοποιούνται μόνο δύο (2) συντελεστές, ένας για τις κατοικίες και ένας για τις επαγγελματικές στέγες: α) Οι δύο γενικοί συντελεστές ΔΤ για τα ακίνητα του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα     κοινοποιηθούν στη ΔΕΔΔΗΕ για το έτος 2019 είναι οι εξής:

- Ο συντελεστής 4,30  €/τμ για τους χώρους άλλης χρήσης.

 Ο συντελεστής 0,36 €/τμ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.§β) και οι συντελεστές ΔΦ που θα κοινοποιηθούν στη ΔΕΔΔΗΕ, είναι οι εξής:

- Ο συντελεστής 0,15 €/τμ για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας.

Σημειώνεται   ότι στον υπολογισμό του   Δημοτικού Φόρου   χρησιμοποιούνται, για όλα τα είδη των ακινήτων, τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα τους, διότι ο συντελεστής είναι ενιαίος για όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως ζώνης ή είδος χρήσης, εκτός από την κατηγορία των μη στεγασμένων χώρων.

- Η χρέωση των τελών ανά ηλεκτροδοτούμενο χώρο για τα ακίνητα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο των πλασματικών τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαδικασίες λειτουργίας της μηχανογράφησης της ΔΕΗ.

- Η χρέωση των εργοταξίων θα γίνεται με βάση την καλυπτόμενη επιφάνεια του οικοπέδου με τον συντελεστή της κατηγορίας των ακαλύπτων-μη στεγασμένων χώρων.

- Ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, θα καθορίζεται, κατά περίπτωση, ο χρόνος λειτουργίας των βιομηχανιών, θεάτρων και κινηματογράφων και γενικά επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχιακά, ώστε τα τέλη να είναι ανάλογα με τον χρόνο λειτουργίας, όχι όμως κατώτερος του τριμήνου, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.429/76.

Ειδικές μειώσεις

Ειδικές μειώσεις ισχύουν για πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με πλήρη τύφλωση και τύφλωση κάτω του 1/20, (μείωση 50%) με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Επίσης ισχύει μείωση 50% των δημοτικών τελών στα ακίνητα που διαμένουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και για άπορους, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται και μείωση 50% στους δικαιούχους του ΚΕΑ.  

Αλλαγές στα τέλη για χρήση κοινόχρηστων χώρων

Σε ότι αφορά τον καθορισμό τελών για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων για το 2019, κ. Αγγελίδου αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν συγκριτικά με πέρυσι. Ειδικότερα είπε ότι έχει αφαιρεθεί το τέλος στα σταθμαρχεία του ΟΑΣΘ, «γιατί έχει περάσει στο δημόσιο και δεν μπορούμε να χρεώσουμε τέλος βάσει νόμου». Ακόμη, έχει διπλασιαστεί το τέλος για κοινόχρηστο χώρο που δίνεται για περιστασιακές εκδηλώσεις από 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε 200 «γιατί σε έρευνα που κάναμε σε δήμους διαπιστώσαμε ότι η τιμή ήταν απελπιστικά σε χαμηλή τιμή». Μία ακόμη αλλαγή αφορά τη μείωση των τελών διέλευσης παρόχων των ηλεκτρικών δικτύων λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατά 11,51% (από 325,74 πάει 288,26 ευρώ). Αναφέρθηκε ακόμη και σε μια σειρά αλλαγών τεχνικής φύσεως. Για παράδειγμα όταν δεν πληρώνονται οι δόσεις για άδεια τραπεζοκαθισμάτων πρέπει να γίνει ανάκληση άδειας, ενώ γίνεται και ενοποίηση περιοχών τα α΄ζώνης σε έναν πίνακα.

«Το 2018 μέχρι σήμερα εισπράχθηκαν 87.497 ευρώ ενώ για το 2019 η αναλογική μείωση βάσει αυτών των αλλαγών μας δίνει είσπραξη 77.000 ευρώ, δηλαδή 10.000 λιγότερο», τόνισε η κ. Αγγελίδου.

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Εκπαίδευση
«Ακόμα και αν τα σχολεία αργήσουν να ανοίξουν δεν θα έχει αυτό επιβάρυνση στους υποψηφίους. Ακόμη και αν τα σχολεία ανοίξουν το Μάιο θα προχωρήσουμε κανονικά σε Πανελλαδικές Ιούνιο, Ιούλιο», δήλωσε το πρωί η υπουργός Παιδείας μιλώντας στην ΕΡΤ. Η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι οι Πανελλαδικές θα γίνουν όσο πιο κοντά γίνεται στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξης. «Η μόνη περίπτωση που θα γίνουν το Σεπτέμβριο είναι εφόσον οι ειδικοί μας απαγορεύσουν να βρίσκονται...
Πολιτική
Κάλεσμα στους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης αλλά και σε όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να δώσουν το 50% της βουλευτικής τους αποζημίωσης, για τους επόμενους δύο μήνες, στη μάχη κατά του κορωνοϊού, απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. "Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του", σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης και παράλλη...
Διάφορα
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 29 Μαρτίου, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν συνολικά  1.835 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 212 παραβάσεις. Αναλυτικά: 589 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη, 136 στα Ιόνια Νησιά, 130 στη Δυτική Ελλάδα, 107 στην Κεντρική Μακεδονία, 102 στη Θεσσαλία, 99 στην Κρήτη, 96 στην Πελοπόννησο, 87 στο Νότιο Αιγαίο, 77 στην Ήπειρο, 73 στην Ανατολική Μακεδο...
Κοινωνία
Με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά εξοπλισμού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το κολλέγιο Ανατόλια ξεκίνησε καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων. Πρώτοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μαθητές οι οποίοι δώρισαν 5.000 ευρώ από τα έσοδα του φετινού Χριστουγεννιάτικου bazaar στο ΑΧΕΠΑ. Η καμπάνια, που ξεκίνησε μεταξύ των αποφοίτων, των γονέων και των εργαζομένων του, θα «τρέχει» έως την ερχόμενη Παρασκευή 3/4, παρά το γεγονός ότι...
Διάφορα
Κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στο στρατόπεδο Προκοπίδη, στο Δρυμό Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός «χτύπησε» στρατιώτη στο στρατόπεδο της Ασσήρου, με φαντάρο που υπηρετεί μαζί με τον φορέα του ιού να καταγγέλλει στο lagadas.net ότι: «Ο στρατιώτης βρίσκονταν για 4-5 μέρες σε καραντίνα, καθότι είχε εμφανίσει τα συμπτώματα της νόσου, είχε πυρετό και έβηχε. Πηγή: thes.gr
Διάφορα
Η επιβατική κίνηση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ είναι σε ιστορικό χαμηλό λόγω κορονοϊού, όμως τα οχήματα που συνεχίζουν να παραμένουν στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που πρέπει να μετακινούνται προς και από τις εργασίες τους απολυμαίνονται καθημερινά. Όπως ενημερώνει ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι καθημερινές εργασίες απολύμανσης και εντατικού καθαρισμού τ...
Πολιτική
Θα αργήσουμε όπως όλα δείχνουν να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς στην καθημερινότητά μας καθώς η δημόσια υγεία και η αποτροπή της εξάπλωσης του ιού στην κοινωνία μας είναι σημαντικότερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας για το κυβερνητικό επιτελείο. Στο πλαίσιο αυτό για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι κρίσιμο το διάστημα μέχρι το Πάσχα, αφού στις εβδομάδες που ακολουθούν αναμένεται να υπάρξει κορύφωση της εξάπλωσης του ιού. Σύμφωνα...
Διάφορα
Ένας άνδρας από την Ξάνθη, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ανεβάζοντας στους 41 τους νεκρούς από κορονοϊό στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το xanthinews.gr, το πρωί της Δευτέρας (30/03), κατέληξε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλευόταν, ένας 60χρονος συνταξιούχος διοικητής σε σώμα ασφαλείας, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για το 4ο θύμα του κορονοϊού στην Ξάνθη. Νωρίτερα ένας ακόμα άνθρω...
Υγεία
Τις πιο παραγωγικές ηλικίες φαίνεται πως προτιμά να μολύνει ο κορονοϊός στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ, οι άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%. Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, αν και ιδανικ...