Χαλκιδική: Οριοθετήθηκε η μεγάλη φωτιά - Δείτε πώς εξαπλώθηκε (VIDEO)

Χαλκιδική: Οριοθετήθηκε η μεγάλη φωτιά - Δείτε πώς εξαπλώθηκε (VIDEO)

Η φωτιά στη Σάρτη έχει οριοθετηθεί και δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο παραμένουν 142 πυροσβέστες και 65 οχήματα.

Η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης είχε φτάσει στο κάμπινγκ Πλατανίτσι, ενώ είχαν εκκενωθεί προληπτικά σπίτια στην περιοχή.

Πώς εξαπλώθηκε η μεγάλη φωτιά

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) δείχνει την εξέλιξη της φωτιάς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπως αυτή προβλέφθηκε από το προγνωστικό σύστημά του WRF-SFIRE.

Το προγνωστικό αυτό μοντέλο βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική εφαρμογή, σε στάδιο βαθμονόμησης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με το ΕΑΑ, η πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο προγνωστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Γι' αυτό το σκοπό, το ΕΑΑ συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του WRF-SFIRE και την προσαρμογή του στο μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδας.

Πέρα από το στάδιο αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο για την πρόληψη, συνεισφέροντας στον σχεδιασμό αντιπυρικών στρατηγικών. Ειδικότερα, το προγνωστικό αυτό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία πλατφόρμα για την εκτέλεση υποθετικών σεναρίων εκδήλωσης πυρκαγιών.

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο.

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια