Καβγάς και σχίσμα στο υπουργικό -Εκκληση Τσίπρα να μην πέσει η κυβέρνηση

Εικόνα καραβιού που πλέει χωρίς πηδάλιο στη δίνη του κυκλώνα εκπέμπει η κυβέρνηση μετά το χθεσινό δραματικό υπουργικό συμβούλιο. 

Ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεκλήθη ακριβώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του εμφυλίου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και στο εσωτερικό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και να περάσει μήνυμα ενότητας και σύμπλευσης.

Και δεν είναι τόσο η άγρια σύγκρουση, με βαρείς χαρακτηρισμούς, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με αφορμή το περιβόητο plan B Καμμένου για το Σκοπιανό στην Ουάσινγκτον, όσο η πρωτοφανής έκκληση του πρωθυπουργού σε υπουργούς του να μη... ρίξουν την κυβέρνηση, με ύφος που σε τίποτε δεν θύμιζε τον γεμάτο επιθετική αυτοπεποίθηση Αλέξη Τσίπρα της αντιπολίτευσης και των πρώτων χρόνων της «πρώτη φορά αριστεράς» διακυβέρνησής του.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί το υπουργικό συμβούλιο και λίγο μετά επισκέφθηκε εκτάκτως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και το ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά, δεν έγινε «ανοιχτή», δηλαδή σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Πρόσθετο σημάδι της  κυβερνητικής ταραχής: Aμέσως μετά το υπουργικό πραγματοποιήθηκε έκτακτη «πυροσβεστική» σύσκεψη του στενού επιτελείου υπό τον κ. Τσίπρα (στην οποία δεν παραβρέθηκε ο κ. Κοτζιάς), ενώ ταυτόχρονα αναβλήθηκε, χωρίς να ανακοινωθεί πότε θα συγκληθεί, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα της σύνθεση. Προφανώς για να μην υπάρξουν... σκηνές υπουργικού συμβουλίου και στο καθοδηγητικό κομματικό όργανο...

Η έκκληση Τσίπρα

Με έκδηλη αγωνία, όχι τόσο για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή (εάν και όταν έρθει…) όσο για ενδεχόμενες διαρροές σε πιθανή πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είπε στους υπουργούς του «γενικά», χωρίς να δείξει ότι απευθύνεται στους εξ ΑΝΕΛ προερχόμενους:

«Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης. Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση με αληθινή αιτία την επιχείρηση ανατροπής της προσπάθειάς μας να ανορθώσουμε την οικονομία και να επιταχύνουμε διαδικασίες κάθαρσης».

Οι «διαβεβαιώσεις» Καμμένου

Η αντίδραση του υπουργού Άμυνας στην έκκληση αυτή ήταν ότι «διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης», σε πλήρη αναντιστοιχία με τις μέχρι πρότινος επιθετικές διαβεβαιώσεις του ότι, προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία για το Σκοπιανό, «θα ρίξει την κυβέρνηση, πριν κατατεθεί...».

Είναι πολύ χαρακτηριστική η «διαρροή»-προειδοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου προς τον κ. Καμμένο αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, πως «αν ρίξει την κυβέρνηση αποβλέποντας στην προσέλκυση ψηφοφόρων, να γνωρίζει ότι ουδείς από αυτούς που θέλουν να πέσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τον ψηφίσει. Απλώς θα διευκολύνει τον Μητσοτάκη».

Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο κ. Καμμένος έχει περιέλθει σε πολύ δυσμενή θέση και η συνεχής δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματός του τον καθιστά εξαιρετικά νευρικό και απρόβλεπτο. Θέλει να παραμείνει στην εξουσία (και να καρπωθεί κι αυτός τη μη περικοπή των συντάξεων, τα «μέτρα» της Θεσσαλονίκης, τα αναδρομικά στους ένστολους κ.λπ.) όσο γίνεται περισσότερο -αλλιώς θα την είχε ρίξει, όπως απειλούσε, όταν για το Σκοπιανό η ΝΔ έθεσε θέμα δυσπιστίας- αλλά προ της πολιτικής καταστροφής του είναι πολύ πιθανό να προβεί σε… οτιδήποτε.

Το ζήτημα είναι αν ο κ. Καμμένος ελέγχει και σε ποιο βαθμό τους ΑΝΕΛ! Γιατί μπορεί αμέσως μετά το υπουργικό το επίσημο κόμμα, μέσω «πηγών», να διαβεβαίωνε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτιστούν με τη ΝΔ και τους σχεδιασμούς της να ρίξει την κυβέρνηση», όπως και ότι «η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει», ωστόσο ο κάθε βουλευτής και υπουργός τους στην κυβέρνηση… τραβάει τον δικό του δρόμο!

Στην πραγματικότητα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που έχει απομείνει στους ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος μπορεί να ελέγχει (προσώρας…) μόνο δύο: τον κ. Κατσίκη και την κυρία Τσαρουχά. Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και μετά θα παραδώσει την έδρα του (την οποία καταλαμβάνει ο εξωκοινοβουλευτικός σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ που θα... ψήφιζε την συμφωνία), ο κ. Ζουράρις επίσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης , πιθανότατα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη κ. Κόκκαλης. Η πιο… φιλοκυβερνητική στάση προέρχεται από την υπουργό Τουρισμού κυρία Κουντουρά, που έχει διατρανώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση «να ολοκληρώσει το έργο της» και ότι «πάντα ψηφίζει με γνώμονα τη συνείδησή της»...

Με τέτοια… συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα περιθώρια του κ. Καμμένου να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις είναι περιορισμένα -αλλά αυτό ακριβώς τον καθιστά ακόμη πιο νευρικό και απρόβλεπτο, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα.

Αλληλοσυγκρουόμενα σενάρια…

Όπως εκτιμούν κύκλοι της αντιπολίτευσης, η επιφυλακτικότητα του πρωθυπουργού στο να προχωρήσει σε ρήξη με τον κυβερνητικό του εταίρο, όπως του προτείνουν υπουργοί και κομματικά στελέχη, οφείλεταιστο γεγονός ότι… τον βολεύει να μην «εξαερωθούν», ως κόμμα, οι ΑΝΕΛ, γιατί ενδεχόμενη είσοδός τους στην επόμενη Βουλή μειώνει δραματικά τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ. Γι’ αυτό και «παίζει» τον κ. Καμμένο… μαλακά.

Από την άλλη, φοβάται πιθανή απρόβλεπτη «απονενοημένη» κίνηση του υπουργού Άμυνας, στη λογική του «αποθανέτω οι φίλοι…». Την οποία εξετάζει και ο ίδιος ο κ. Καμμένος, αλλά με φόβους ότι αν αποφασίσει να... διαβεί τον Ρουβίκωνα και να το παίξει εθνικοπατριωτικά, δεν αποκλείεται να βρεθεί ο μόνος… «Ανεξάρτητος Έλληνας», χωρίς κόμμα, στελέχη και ψηφοφόρους!

Η αντίδραση της ΝΔ

Αμέσως μετά την ανοιχτή σύγκρουση Κοτζιά - Καμμένου στο υπουργικό, η ΝΔ  σε οξεία ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Ο κυνικός θίασος που κυβερνά βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και τα μέλη του δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε κεκλεισμένων των θυρών. Δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μη χάσουν την καρέκλα τους. Φτάνει πια. Η χώρα δεν μπορεί να βυθίζεται άλλο εξαιτίας σας».Πηγή: 
http://www.iefimerida.gr/news/451874/kavgas-kai-shisma-sto-ypoyrgiko-ekklisi-tsipra-na-min-pesei-i-kyvernisi

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και πλέον εισέρχεται στην ολομέλεια της Βουλής  την Τρίτη (15/10) προς ψήφιση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: 1) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαι...
Διάφορα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο της διενέργειας τακτικών ελέγχων, διαπίστωσε ότι στην επισήμανση του προϊόντος "sandiemi – Bran sticks χωρίς ζάχαρη (all bran)", δεν  αναγράφεται ότι το προϊόν  περιέχει γλουτένη και μπορεί να περιέχει σόγια, γάλα και ίχνη ξηρών καρπών. Η γλουτένη, η σόγια, το γάλα και οι ξηροί καρποί είναι συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία και να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία...
Κοινωνία
Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα από τη νέα περίοδο διάθεσης καυσίμου, η οποία ξεκινά από τη Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι: •Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία τα οποία διαμένουν μόνιμα σε περιοχές όπου -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φ...
Οικονομία
"Αρκετά" ή "πολύ σημαντική" και "χρήσιμη" χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από οκτώ στις δέκα (ποσοστό 83%) επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ενώ σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) ζητούν μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας "Palmos Analysis", η οποία διενεργήθηκε στο δίμηνο Ιουλίου (μετά τ...
Πολιτισμός
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που γιορτάζει η πόλη μας, με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να προετοιμάζει πληθώρα εκδηλώσεων, λιτανειών και δράσεων. Στο πλαίσιο των εορτασμών του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί σήμερα το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, ενώ η φιλοξενία της εικόνας έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Νοεμβρίου με...
Πολιτισμός
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Θεσσαλονίκης και τη μοναδική σχέση της πόλης με το λιμάνι, στο πλαίσιο δυο δράσεων που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα "dot2dot". Πώς δημιουργήθηκε ο Θερμαϊκός κόλπος; Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι ο βυθός του θα μπορούσε να είναι μια αποκάλυψη για την ίδια την ιστορία της πόλης; Αυτά και άλλα...
Πολιτική
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 12:30 το μεσημέρι. Τον υποδέχτηκε ο κ. Ζέρβας πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του, ενώ πλήθος κόσμου βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να τον χειροκροτήσει.«Καλώς ήρθατε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, ενώ «γαλάζια» στελέχη τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν.Ο δή...
Πολιτισμός
Για άγνωστη πόλη, με εξαιρετική ρυμοτομία, πλήρη εμπορική δραστηριότητα και καλή οχύρωση, που κατοικούνταν από θρακικά φύλα και «έσβησε» στο τέλος του 6ου π.Χ., την ίδια περίοδο που περνούσαν από εκεί οι Μακεδόνες, ήρθε στο φως λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.  Η τράπεζα (η προϊστορική τούμπα) στα όρια του Νέου Ρυσίου και της Καρδίας καλύπτει μια έκταση 14 στρεμμάτων, έχει οβάλ σχήμα και βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη θέση, με εντυπωσιακή θέα προς όλα τα απαραί...
Κοινωνία
Από το δήμο Νεάπολης-Συκεών με στόχο την ψηφιακή αυτονομία και την ψυχολογική στήριξή τους - Πότε αρχίζουν Άλλο ένα πρόγραμμα στήριξης ανέργων υλοποιεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τα δωρεάν σεμινάρια εκπαίδευσής τους για μια ακόμη χρονιά, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό όλων όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Συμβουλευτικούς Σταθμο...
Σχετικά νέα
Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο Κώστας Καραμανλής (Βίντεο-φωτ.)
Θεσσαλονίκη: Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της ΕΜΣ ο Κώστας Καραμανλής
Κ. Καραμανλής για ΟΑΣΘ: Μονόδρομος η παραχώρηση έργου στα ΚΤΕΛ
Ο Κώστας Καραμανλής θα έρθει δύο φορές στη Θεσσαλονίκη
Κ. Ζέρβας: «Δε μου βγαίνει εύκολα το Βόρεια Μακεδονία»
Σε 15 ημέρες θα αμφιδρομηθεί η Ίωνος Δραγούμη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Η επιστολή του Γιάννη Μυλόπουλου στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης για το μετρό
K. Μητσοτάκης: Για μια ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί
Θεσσαλονίκη: Η πόλη των μύθων και της αλήθειας – Συζήτηση για την αναζήτηση νέας ταυτότητας!
Αρνητικός για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής