Καβγάς και σχίσμα στο υπουργικό -Εκκληση Τσίπρα να μην πέσει η κυβέρνηση

Εικόνα καραβιού που πλέει χωρίς πηδάλιο στη δίνη του κυκλώνα εκπέμπει η κυβέρνηση μετά το χθεσινό δραματικό υπουργικό συμβούλιο. 

Ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεκλήθη ακριβώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του εμφυλίου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και στο εσωτερικό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και να περάσει μήνυμα ενότητας και σύμπλευσης.

Και δεν είναι τόσο η άγρια σύγκρουση, με βαρείς χαρακτηρισμούς, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με αφορμή το περιβόητο plan B Καμμένου για το Σκοπιανό στην Ουάσινγκτον, όσο η πρωτοφανής έκκληση του πρωθυπουργού σε υπουργούς του να μη... ρίξουν την κυβέρνηση, με ύφος που σε τίποτε δεν θύμιζε τον γεμάτο επιθετική αυτοπεποίθηση Αλέξη Τσίπρα της αντιπολίτευσης και των πρώτων χρόνων της «πρώτη φορά αριστεράς» διακυβέρνησής του.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί το υπουργικό συμβούλιο και λίγο μετά επισκέφθηκε εκτάκτως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και το ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά, δεν έγινε «ανοιχτή», δηλαδή σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Πρόσθετο σημάδι της  κυβερνητικής ταραχής: Aμέσως μετά το υπουργικό πραγματοποιήθηκε έκτακτη «πυροσβεστική» σύσκεψη του στενού επιτελείου υπό τον κ. Τσίπρα (στην οποία δεν παραβρέθηκε ο κ. Κοτζιάς), ενώ ταυτόχρονα αναβλήθηκε, χωρίς να ανακοινωθεί πότε θα συγκληθεί, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα της σύνθεση. Προφανώς για να μην υπάρξουν... σκηνές υπουργικού συμβουλίου και στο καθοδηγητικό κομματικό όργανο...

Η έκκληση Τσίπρα

Με έκδηλη αγωνία, όχι τόσο για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή (εάν και όταν έρθει…) όσο για ενδεχόμενες διαρροές σε πιθανή πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είπε στους υπουργούς του «γενικά», χωρίς να δείξει ότι απευθύνεται στους εξ ΑΝΕΛ προερχόμενους:

«Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης. Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση με αληθινή αιτία την επιχείρηση ανατροπής της προσπάθειάς μας να ανορθώσουμε την οικονομία και να επιταχύνουμε διαδικασίες κάθαρσης».

Οι «διαβεβαιώσεις» Καμμένου

Η αντίδραση του υπουργού Άμυνας στην έκκληση αυτή ήταν ότι «διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης», σε πλήρη αναντιστοιχία με τις μέχρι πρότινος επιθετικές διαβεβαιώσεις του ότι, προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία για το Σκοπιανό, «θα ρίξει την κυβέρνηση, πριν κατατεθεί...».

Είναι πολύ χαρακτηριστική η «διαρροή»-προειδοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου προς τον κ. Καμμένο αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, πως «αν ρίξει την κυβέρνηση αποβλέποντας στην προσέλκυση ψηφοφόρων, να γνωρίζει ότι ουδείς από αυτούς που θέλουν να πέσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τον ψηφίσει. Απλώς θα διευκολύνει τον Μητσοτάκη».

Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο κ. Καμμένος έχει περιέλθει σε πολύ δυσμενή θέση και η συνεχής δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματός του τον καθιστά εξαιρετικά νευρικό και απρόβλεπτο. Θέλει να παραμείνει στην εξουσία (και να καρπωθεί κι αυτός τη μη περικοπή των συντάξεων, τα «μέτρα» της Θεσσαλονίκης, τα αναδρομικά στους ένστολους κ.λπ.) όσο γίνεται περισσότερο -αλλιώς θα την είχε ρίξει, όπως απειλούσε, όταν για το Σκοπιανό η ΝΔ έθεσε θέμα δυσπιστίας- αλλά προ της πολιτικής καταστροφής του είναι πολύ πιθανό να προβεί σε… οτιδήποτε.

Το ζήτημα είναι αν ο κ. Καμμένος ελέγχει και σε ποιο βαθμό τους ΑΝΕΛ! Γιατί μπορεί αμέσως μετά το υπουργικό το επίσημο κόμμα, μέσω «πηγών», να διαβεβαίωνε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτιστούν με τη ΝΔ και τους σχεδιασμούς της να ρίξει την κυβέρνηση», όπως και ότι «η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει», ωστόσο ο κάθε βουλευτής και υπουργός τους στην κυβέρνηση… τραβάει τον δικό του δρόμο!

Στην πραγματικότητα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που έχει απομείνει στους ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος μπορεί να ελέγχει (προσώρας…) μόνο δύο: τον κ. Κατσίκη και την κυρία Τσαρουχά. Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και μετά θα παραδώσει την έδρα του (την οποία καταλαμβάνει ο εξωκοινοβουλευτικός σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ που θα... ψήφιζε την συμφωνία), ο κ. Ζουράρις επίσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης , πιθανότατα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη κ. Κόκκαλης. Η πιο… φιλοκυβερνητική στάση προέρχεται από την υπουργό Τουρισμού κυρία Κουντουρά, που έχει διατρανώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση «να ολοκληρώσει το έργο της» και ότι «πάντα ψηφίζει με γνώμονα τη συνείδησή της»...

Με τέτοια… συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα περιθώρια του κ. Καμμένου να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις είναι περιορισμένα -αλλά αυτό ακριβώς τον καθιστά ακόμη πιο νευρικό και απρόβλεπτο, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα.

Αλληλοσυγκρουόμενα σενάρια…

Όπως εκτιμούν κύκλοι της αντιπολίτευσης, η επιφυλακτικότητα του πρωθυπουργού στο να προχωρήσει σε ρήξη με τον κυβερνητικό του εταίρο, όπως του προτείνουν υπουργοί και κομματικά στελέχη, οφείλεταιστο γεγονός ότι… τον βολεύει να μην «εξαερωθούν», ως κόμμα, οι ΑΝΕΛ, γιατί ενδεχόμενη είσοδός τους στην επόμενη Βουλή μειώνει δραματικά τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ. Γι’ αυτό και «παίζει» τον κ. Καμμένο… μαλακά.

Από την άλλη, φοβάται πιθανή απρόβλεπτη «απονενοημένη» κίνηση του υπουργού Άμυνας, στη λογική του «αποθανέτω οι φίλοι…». Την οποία εξετάζει και ο ίδιος ο κ. Καμμένος, αλλά με φόβους ότι αν αποφασίσει να... διαβεί τον Ρουβίκωνα και να το παίξει εθνικοπατριωτικά, δεν αποκλείεται να βρεθεί ο μόνος… «Ανεξάρτητος Έλληνας», χωρίς κόμμα, στελέχη και ψηφοφόρους!

Η αντίδραση της ΝΔ

Αμέσως μετά την ανοιχτή σύγκρουση Κοτζιά - Καμμένου στο υπουργικό, η ΝΔ  σε οξεία ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Ο κυνικός θίασος που κυβερνά βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και τα μέλη του δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε κεκλεισμένων των θυρών. Δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μη χάσουν την καρέκλα τους. Φτάνει πια. Η χώρα δεν μπορεί να βυθίζεται άλλο εξαιτίας σας».Πηγή: 
http://www.iefimerida.gr/news/451874/kavgas-kai-shisma-sto-ypoyrgiko-ekklisi-tsipra-na-min-pesei-i-kyvernisi

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Κοινωνία
Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ που αφορά τους εργαζόμενους, αργά το βράδυ της Τρίτης. Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί με απόφαση του κράτους ή πλήττονται σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να μπουν στη φόρμα και να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση Εργαζομένου ΕΔΩ. Οι εργαζόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία στην ιστοσελίδα «supportemployees.yeka.gr». Μόλις αυτά ταυτοπο...
Εκπαίδευση
Με σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία συνεχίζεται η παράδοση για σχεδόν το σύνολο των μαθημάτων -σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο- στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.     «Από την πρώτη στιγμή καταγράφεται εντυπωσιακή ανταπόκριση στα νέα δεδομένα και από τους φοιτητές και από τους διδάσκοντες, οι οποίοι ξεπερνώντας όποιες τεχνικές αδυναμίες εμφανίστηκαν, έδωσαν από την αρχή τον καλύτερο εαυτό τους για να μην χαθεί ούτε ώρα από το πρόγραμμα του εξαμήνου», δή...
Διάφορα
Η πρόγνωση του meteo για χιονοπτώσεις και στη Θεσσαλονίκη Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στα βόρεια, χιονοπτώσεις σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο μετά το απόγευμα, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια. Πιο αναλυτικά: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά τμήματα, χιονοπτώσεις αρχικά σ...
Κοινωνία
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο καθαρισμός οδών και κτιρίων Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι καθαρισμοί κοινόχρηστων χώρων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων καθώς και η απολύμανσή τους από εξειδικευμένα συνεργία στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροπόταμος) από την Υπηρεσία Καθαριότητας σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Ταυτόχρονα προχωράει με γοργούς ρυθμούς ο καθαρισμός-πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων του δήμου...
Υγεία
Τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για να αποφύγουμε τα χειρότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά στη σημερινή ενημέρωσή του ο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας: «Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, αλλά θέλουμε ο ρυθμός της να είναι βραδύς». Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε μια δημοσίευση που αφορά τον κορονοϊό και 11 ευρωπαϊκές χώρες είπε ότι ο ιός διασπείρεται ταχύτα...
Υγεία
Τελικά πρέπει να φοράμε προστατευτικές μάσκες για τον κορονοϊό; Στο ζήτημα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ως πρόληψη από τη μετάδοση του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε τη Δευτέρα και αξιωματούχοι του ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μη φορούν μάσκες προσώπου,...
Περιστατικά
Η άτυχη κοπέλα είχε βγει βόλτα με τον σκύλο της στο Παλαιόκαστρο Θεσσαλονίκης ε πτώση φαίνεται πως αποδίδεται ο θάνατος της 20χρονης που βρέθηκε νεκρή, χθες το βράδυ, στα παλιά λατομεία του Παλαιοκάστρου, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η άτυχη κοπέλα εκτιμάται ότι είχε βγάλει βόλτα το σκυλί της, όταν, υπό συνθήκες που ερευνώνται, έπεσε από βραχώδη πλαγιά, ύψους 50 μέτρων, με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα. Τη σορό της εντόπισαν περαστ...
Διάφορα
Αίρονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και των εθνικών οδών κατά τις περιόδους των εορτασμών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Η άρση γίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου. Με βάση την...
Διάφορα
Βασικές συμβουλές για επίδοξους μικροκαλλιεργητές των μπαλκονιών στην εποχή του κορονοϊού δίνει ο ο Δρ. Αναστάσιος Λιθουργίδης, διευθυντής του Αγροκτήματος του ΑΠΘ, που βρίσκεται στην περιοχή «Πράσινα Φανάρια» της Θέρμης. Οι αστικοί λαχανόκηποι του ΑΠΘ έφεραν στο προσκήνιο της διαβίωσης στην πόλη τον παλιό, γνώριμο στις παλαιότερες γενιές «μπαχτσέ», όταν πριν από 8 χρόνια έγιναν γνωστοί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Έτσι, σήμερα, είναι εφικτό «χωρίς πο...