Καβγάς και σχίσμα στο υπουργικό -Εκκληση Τσίπρα να μην πέσει η κυβέρνηση

Καβγάς και σχίσμα στο υπουργικό -Εκκληση Τσίπρα να μην πέσει η κυβέρνηση

Εικόνα καραβιού που πλέει χωρίς πηδάλιο στη δίνη του κυκλώνα εκπέμπει η κυβέρνηση μετά το χθεσινό δραματικό υπουργικό συμβούλιο. 

Ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεκλήθη ακριβώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του εμφυλίου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και στο εσωτερικό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και να περάσει μήνυμα ενότητας και σύμπλευσης.

Και δεν είναι τόσο η άγρια σύγκρουση, με βαρείς χαρακτηρισμούς, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με αφορμή το περιβόητο plan B Καμμένου για το Σκοπιανό στην Ουάσινγκτον, όσο η πρωτοφανής έκκληση του πρωθυπουργού σε υπουργούς του να μη... ρίξουν την κυβέρνηση, με ύφος που σε τίποτε δεν θύμιζε τον γεμάτο επιθετική αυτοπεποίθηση Αλέξη Τσίπρα της αντιπολίτευσης και των πρώτων χρόνων της «πρώτη φορά αριστεράς» διακυβέρνησής του.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί το υπουργικό συμβούλιο και λίγο μετά επισκέφθηκε εκτάκτως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και το ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά, δεν έγινε «ανοιχτή», δηλαδή σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Πρόσθετο σημάδι της  κυβερνητικής ταραχής: Aμέσως μετά το υπουργικό πραγματοποιήθηκε έκτακτη «πυροσβεστική» σύσκεψη του στενού επιτελείου υπό τον κ. Τσίπρα (στην οποία δεν παραβρέθηκε ο κ. Κοτζιάς), ενώ ταυτόχρονα αναβλήθηκε, χωρίς να ανακοινωθεί πότε θα συγκληθεί, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα της σύνθεση. Προφανώς για να μην υπάρξουν... σκηνές υπουργικού συμβουλίου και στο καθοδηγητικό κομματικό όργανο...

Η έκκληση Τσίπρα

Με έκδηλη αγωνία, όχι τόσο για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή (εάν και όταν έρθει…) όσο για ενδεχόμενες διαρροές σε πιθανή πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είπε στους υπουργούς του «γενικά», χωρίς να δείξει ότι απευθύνεται στους εξ ΑΝΕΛ προερχόμενους:

«Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης. Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση με αληθινή αιτία την επιχείρηση ανατροπής της προσπάθειάς μας να ανορθώσουμε την οικονομία και να επιταχύνουμε διαδικασίες κάθαρσης».

Οι «διαβεβαιώσεις» Καμμένου

Η αντίδραση του υπουργού Άμυνας στην έκκληση αυτή ήταν ότι «διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης», σε πλήρη αναντιστοιχία με τις μέχρι πρότινος επιθετικές διαβεβαιώσεις του ότι, προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία για το Σκοπιανό, «θα ρίξει την κυβέρνηση, πριν κατατεθεί...».

Είναι πολύ χαρακτηριστική η «διαρροή»-προειδοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου προς τον κ. Καμμένο αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, πως «αν ρίξει την κυβέρνηση αποβλέποντας στην προσέλκυση ψηφοφόρων, να γνωρίζει ότι ουδείς από αυτούς που θέλουν να πέσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τον ψηφίσει. Απλώς θα διευκολύνει τον Μητσοτάκη».

Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο κ. Καμμένος έχει περιέλθει σε πολύ δυσμενή θέση και η συνεχής δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματός του τον καθιστά εξαιρετικά νευρικό και απρόβλεπτο. Θέλει να παραμείνει στην εξουσία (και να καρπωθεί κι αυτός τη μη περικοπή των συντάξεων, τα «μέτρα» της Θεσσαλονίκης, τα αναδρομικά στους ένστολους κ.λπ.) όσο γίνεται περισσότερο -αλλιώς θα την είχε ρίξει, όπως απειλούσε, όταν για το Σκοπιανό η ΝΔ έθεσε θέμα δυσπιστίας- αλλά προ της πολιτικής καταστροφής του είναι πολύ πιθανό να προβεί σε… οτιδήποτε.

Το ζήτημα είναι αν ο κ. Καμμένος ελέγχει και σε ποιο βαθμό τους ΑΝΕΛ! Γιατί μπορεί αμέσως μετά το υπουργικό το επίσημο κόμμα, μέσω «πηγών», να διαβεβαίωνε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτιστούν με τη ΝΔ και τους σχεδιασμούς της να ρίξει την κυβέρνηση», όπως και ότι «η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει», ωστόσο ο κάθε βουλευτής και υπουργός τους στην κυβέρνηση… τραβάει τον δικό του δρόμο!

Στην πραγματικότητα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που έχει απομείνει στους ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος μπορεί να ελέγχει (προσώρας…) μόνο δύο: τον κ. Κατσίκη και την κυρία Τσαρουχά. Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και μετά θα παραδώσει την έδρα του (την οποία καταλαμβάνει ο εξωκοινοβουλευτικός σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ που θα... ψήφιζε την συμφωνία), ο κ. Ζουράρις επίσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης , πιθανότατα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη κ. Κόκκαλης. Η πιο… φιλοκυβερνητική στάση προέρχεται από την υπουργό Τουρισμού κυρία Κουντουρά, που έχει διατρανώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση «να ολοκληρώσει το έργο της» και ότι «πάντα ψηφίζει με γνώμονα τη συνείδησή της»...

Με τέτοια… συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα περιθώρια του κ. Καμμένου να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις είναι περιορισμένα -αλλά αυτό ακριβώς τον καθιστά ακόμη πιο νευρικό και απρόβλεπτο, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα.

Αλληλοσυγκρουόμενα σενάρια…

Όπως εκτιμούν κύκλοι της αντιπολίτευσης, η επιφυλακτικότητα του πρωθυπουργού στο να προχωρήσει σε ρήξη με τον κυβερνητικό του εταίρο, όπως του προτείνουν υπουργοί και κομματικά στελέχη, οφείλεταιστο γεγονός ότι… τον βολεύει να μην «εξαερωθούν», ως κόμμα, οι ΑΝΕΛ, γιατί ενδεχόμενη είσοδός τους στην επόμενη Βουλή μειώνει δραματικά τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ. Γι’ αυτό και «παίζει» τον κ. Καμμένο… μαλακά.

Από την άλλη, φοβάται πιθανή απρόβλεπτη «απονενοημένη» κίνηση του υπουργού Άμυνας, στη λογική του «αποθανέτω οι φίλοι…». Την οποία εξετάζει και ο ίδιος ο κ. Καμμένος, αλλά με φόβους ότι αν αποφασίσει να... διαβεί τον Ρουβίκωνα και να το παίξει εθνικοπατριωτικά, δεν αποκλείεται να βρεθεί ο μόνος… «Ανεξάρτητος Έλληνας», χωρίς κόμμα, στελέχη και ψηφοφόρους!

Η αντίδραση της ΝΔ

Αμέσως μετά την ανοιχτή σύγκρουση Κοτζιά - Καμμένου στο υπουργικό, η ΝΔ  σε οξεία ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Ο κυνικός θίασος που κυβερνά βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και τα μέλη του δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε κεκλεισμένων των θυρών. Δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μη χάσουν την καρέκλα τους. Φτάνει πια. Η χώρα δεν μπορεί να βυθίζεται άλλο εξαιτίας σας».Πηγή: 
http://www.iefimerida.gr/news/451874/kavgas-kai-shisma-sto-ypoyrgiko-ekklisi-tsipra-na-min-pesei-i-kyvernisi

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Το ανοσοποιητικό είναι ιδιαίτερα ευάλωτο με τόση ένταση που έχει η καθημερινότητά μας,  αλλά μπορείτε να ανακτήσετε την ζωντάνια σας και να αποτρέψετε τα κοινά κρυολογήματα  μέσα σε λίγες ώρες τρώγοντας συγκεκριμένα λαχανικά. Το πρώτο φυτό στη λίστα τον τροφοφαρμάκων είναι:  Τα  μανιτάρια τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά, αυξάνουν την παραγωγή λευκοκυττάρων στο αίμα, κύτταρα υπεύθυνα για την εξουδετέρωση λοιμώξεων και η δράση τους είναι ταχύτατη. Το πρ...
Οικονομία
Την είσοδο της Green Cola στην αμερικανική αγορά και τη μέχρι τώρα πορεία της, περιγράφουν στο insider.gr o Γιάννης Χήτος, Πρόεδρος Δ.Σ. Green Cola και ο Γιώργος Βενιέρης, Διευθύνων Σύμβουλος Green Cola. Στην αγορά των ΗΠΑ, της χώρας με την υψηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών σε όγκο παγκοσμίως «μπήκε» δυναμικά εντός του 2020 η Green Cola ενώ τον Σεπτέμβριο εγκαινίασε και τη συνεργασία της με την αμερικανική αλυσίδα Whole Foods αποτελώντας το μοναδικό προϊόν...
Διάφορα
Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με συνεργεία του Μετρό που απομακρύνουν αρχαία από εργοτάξιο. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 2017 όταν την χώρα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα μπλοκάρουν την ολοκλήρωση του έργου για να μην αποσπαστούν αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου, το 2017 επέτρεψαν ή και έδωσαν εντολή να αποσπαστούν τμήματα αρχαιοτή...
Περιστατικά
64 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας - Πέντε νέοι θάνατοι  Νέο αρνητικό ρεκόρ λοιμώξεων σημειώθηκε σήμερα στην χώρα μας καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1690 νέα κρούσματα κορωνοϊού.Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 37196, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες. 4083 (...
Πολιτισμός
Αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες συναυλίες και παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης και της συναυλίας «Bach» του 4ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, που επρόκειτο να δοθεί απόψε, 30 Οκτωβρίου, μετά την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στο Επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Η αναστολή των εκδηλώσεων θα διαρκέσει όσο και η παραμονή της περιοχής στο συγκεκριμένο επίπεδο αυξημένου κινδύνου....
Κοινωνία
Η αλυσίδα super market My market σε συνεργασία με τη Viva Wallet λανσάρει μία νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία, διαθέσιμη σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας πάντοτε στο επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση των πελατών της! Οι πελάτες της αλυσίδας, μπορούν πλέον να κάνουν ανάληψη μετρητών από τα ταμεία των καταστημάτων με τη χρήση καρτών Visa και Mastercard οποιασδήποτε Τράπεζας! Ο τρόπος είναι απλός και δε διαφέρει από τη διαδικασία ανάληψης χρημάτω...
Υγεία
Ανεβάζοντας ένα σκαλί ακόμη πιο ψηλά τη Μικροχειρουργική του Λεμφοιδήματος στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως, πρωτοποριακή επέμβαση αντιμετώπισης της ελεφαντίασης. Η πάθηση, που οφείλεται σε υπερτροφία τμημάτων του ανθρωπίνου σώματος με συνέπεια την παραμόρφωσή τους, αντιμετωπίστηκε με μια καινοτόμα τεχνική μεταμόσχευσης λεμφαδένων. Μετά την πολυετή προσφορά της ομάδας του Ει...
Κοινωνία
Τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας δέχονται σημαντική πίεση λόγω του κορονοϊού, σε ό,τι αφορά το ποσοστό κάλυψης των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις κλινικές covid-19, ωστόσο, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή το σύστημα Υγείας στη Μακεδονία και τη Θράκη αντέχει. Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr η επικεφαλής της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Τζίνα Λεπτοκ...
Υγεία
Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι ο λόγος που η ασθένεια εξελίχθηκε σε πανδημία είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι το ποσοστό ασθενών που νοσηλεύεται ανέρχεται σε 9,2%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι υπάρχει αύξηση στους νέους ηλικίας 18-24 ετών. Παράλληλα, ο...