Μαύρο σκόρδο, ένα βιολογικό superfood από τον Πλατύκαμπο

Ένα σχετικά άγνωστο -στην Ελλάδα- superfood έχει αρχίσει και παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, κατέκτησε την Αμερική, και τα τελευταία χρόνια αυξάνει την «παρουσία» του και στην Ελλάδα.

   Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα εστιατόρια, που δειλά-δειλά, το εντάσσουν στις συνταγές τους, δημιουργώντας έτσι πιο «γκουρμέ» καταστάσεις.

   Όμως, μεγάλα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του μαύρου σκόρδου καθώς πρόκειται για υπερτροφή (superfood). Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, και περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 4πλάσια συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.

   Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το λευκό σκόρδο κατά την επεξεργασία του. Αρχικά τοποθετείται μέσα σε έναν ειδικό κλίβανο/θάλαμο όπου και παραμένει για διάστημα περίπου ενός μήνα.

   Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο, τόσο από υγρασία όσο και από θερμοκρασία, περιβάλλον αλλά και από τη διαδικασία αργής ωρίμανσης και ζύμωσης, αφυδατώνεται, χωρίς όμως να ξεραίνεται, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ωστόσο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού σκόρδου, ενώ η γεύση του γίνεται υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή.

   «Το μαύρο σκόρδο είναι προϊόν μεταποίησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από μια φυσική επεξεργασία και όχι μια ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί πιστεύουν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Μακατός, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επεξεργασίας σκόρδων.

   Η εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας, λειτουργεί από το 1996. Πρόκειται για μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως είναι το σκόρδο, το οποίο στην περιοχή του Πλατυκάμπου καλλιεργείται περισσότερο από έναν αιώνα. Το προϊόν καλλιεργείται σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων και όπως λέει ο κ. Μακατός όταν «αυτή δεν μας φτάνει παίρνουμε και κάποια από περιοχή της Ορεστιάδας».

   Τα προηγούμενα χρόνια η εμπορία του σκόρδου στον Πλατύκαμπο γινόταν με τη γνωστή σε όλους «πλεξούδα». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μακατό έγινε έρευνα που είχε ως στόχο να δοθεί αξία στο προϊόν, αλλά και να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και να ανοίξουν και νέες πόρτες σε διαφορετικές, από την εγχώρια, αγορές. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουν στο στάδιο της μεταποίησης, στην οποία βρίσκονται σήμερα.

   «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στην οποία υπήρχαν δυσκολίες στην αρχή, φάνηκε ότι αυτή η ιδέα είχε μέλλον και προοπτική γιατί άρχισε να έχει ανταπόκριση στον κόσμο» υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακατός και συνεχίζει «μέσα από πολλή προσωπική δουλειά, μέσα από εκθέσεις σταδιακά είχε μια ανοδική τάση. Τώρα τελευταία αυτό αυξάνει πολύ μέσα από εκθέσεις του εξωτερικού».

   Ήδη, η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία , Σλοβακία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρος) ενώ ετοιμάζεται να μπει και στη αγορά της Ρωσίας.

   Παρόλο που σήμερα η περισσότερη παραγωγή καταναλώνεται εντός των ελληνικών συνόρων, παρατηρείται μια αυξητική τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Κυριότερος λόγος είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Κάτι που φαίνεται και σε έρευνα που έχει κάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το ελληνικό σκόρδο έχει καταταγεί πρώτο σε περιεκτικότητα κάποιων ουσιών (πχ αλισίνη), συγκρινόμενα με εκείνα της Κίνας, της Ισπανίας της Αργεντινής κλπ.

   Βέβαια οι ίδιοι, μετά από αυτή την επιτυχία δε σταματούν εδώ. Περιμένουν την ανακοίνωση του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Μέτρο 4.2.1) που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή τους.

   Παράλληλα ετοιμάζουν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου τη δημιουργία ενός ηλιακού θερμοκηπίου για να παράξουν λιαστό αποξηραμένο σκόρδο, προϊόν που δεν παράγει η Ελλάδα. «Με τη δημιουργία του ηλιακού θερμοκηπίου θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια, θα ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρεύμα, τα ορυκτά καύσιμα» κάτι που όπως δηλώνει ο κ. Μακατός θα επιφέρει τεράστια μείωση στο κόστος παραγωγής και θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά προϊόντα.

   Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των τοπικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. «Να αναδειχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας, ο οποίος έχει τεράστια πλεονεκτήματα και μαζί με τον τουρισμό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας» τονίζει σχετικά.

   Σύμφωνα με τον κ. Μακατό «πρέπει να δούμε πιο οργανωμένα, σε εθνικό επίπεδο τη διοργάνωση μιας έκθεσης, στα πρότυπα των διεθνών, που μέσα από αυτές να αναδείξουμε τη διαφορετική μας κουλτούρα, την παραγωγή μας και να συνδυάσουμε την τοπική γαστρονομία με τα τοπικά εδέσματα, με τον τουρισμό».

Πηγή: https://www.amna.gr/macedonia/article/301038/Mauro-skordo--ena-biologiko-superfood-apo-ton-Platukamporn

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Oι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι το αυγό υπήρξε ένα ειδωλολατρικό σύμβολο της ανοιξιάτικης γονιμότητας, της ζωής και της αναγέννησης από τις προχριστιανικές ημέρες. Οι παλαιοί Χριστιανοί αργότερα προσάρμοσαν το σύμβολο στην πίστη τους, με το κέλυφος να αντιπροσωπεύει τον θνητό κόσμο. Όταν σπάσει, ήταν σαν να πεθαίνει ο κόσμος και αυτό που παρέμενε σήμαινε την αναγέννηση, ακριβώς όπως η Σταύρωση έφερε την αιώνια ζωή.  Γιατί όμως το Πάσχα βάφουμε κόκκ...
Διάφορα
Από την Πρωτομαγιά ξεκινούν τα δρομολόγια για τα καραβάκια του Θερμαϊκού της εταιρείας "Karavakia.gr", με πρώτο τον "Κωνσταντή", που θα εκτελεί δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, την Περαία και τους Νέους Επιβάτες. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας, Νίκος Τσαμασλής, θα ακολουθήσει μετά από  περίπου δέκα μέρες και το δεύτερο καραβάκι, ο "Άγιος Γεώργιος", που θα φτάνει μέχρι την Αγία Τριάδα.  Τ...
Κοινωνία
Με τρία αεροσκάφη θα μεταφερθεί από την Aegean το Άγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο. συνολικά το Φως θα μεταφερθεί σε 14 προορισμούς. Τα αεροσκάφη, τα οποία θα αναχωρήσουν αμέσως μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, θα κατευθυνθούν σε τρεις γεωγραφικούς προορισμούς: Ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για την μεταφορά του Αγίου Φωτός προς: Ιωάννινα, Κεφαλλονιά,...
Οικονομία
Οδηγίες για την αμοιβή των αργιών του Πάσχα δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr. Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής: Η Μεγάλη Παρασκευή (26-04-2019) είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο (άρθ.4 ΒΔ 748/1966) απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλη...
Κοινωνία
Από τις 2 Μαΐου έως τις 10 Μαΐου θα εφαρμοστεί η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ προαιρετικά θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 5 Μαΐου. Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημερώνει εμπόρους και καταναλωτές ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2019 θα ισχύσει η εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων "mid-season sales", σύμφωνα με το Νόμο 4177/2013, και την υπ’αριθ.πρωτ. 529/21-3-2017 απόφαση τη...
Οικονομία
Τη Μ. Δευτέρα η μέση τιμή της βενζίνης έφτασε στο 1,639 ευρώ ανά λίτρο, με την αύξηση να υπολογίζεται στα 15 με 16 λεπτά ανά λίτρο σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς τον Ιανουάριο του 2019 η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε πέσει σχεδόν στο 1,48 ευρώ ανά λίτρο. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 21 Απριλίου στο 1,637 ευρώ ανά λίτρο, με απο...
Κοινωνία
O Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει κοινωνικά ευάλωτες ομάδες αναπτύσσοντας δράσεις αλληλεγγύης, ενόψει Πάσχα. Α. Δράση συλλογής  προϊόντων για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών-δομών  του Δήμου Θεσσαλονίκης Δράση συλλογής παιχνιδιών ρούχων, λαμπάδων και παπουτσιών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 στην πλατεία Αριστοτέλους πάνω από την οδό Μητροπόλεως, από τις 11:00 έως τις 14:00 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλοι μαζί για το παιδί». Τη δράση μ...
Κοινωνία
Για το θέμα της 90χρονης η οποία πωλούσε πλεχτές κάλτσες στην λαϊκή αγορά των Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, πηγές της ΑΑΔΕ διευκρινίζουν ότι δεν έχει επιβληθεί οριστική πράξη προσδιορισμού του προστίμου αλλά μόνο προσωρινή με βάση την αναφορά της Αστυνομίας. Σημειώνουν ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επιδιώκει δίκαιη επίλυση του θέματος με ευαισθησία και κατανόηση απέναντι στην υπέργηρη συμπολίτη μας. Η φτωχή γυναίκα είχε πιαστεί να πουλάει τερλίκ...
Περιστατικά
Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 9 το πρωί σήμερα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο υπόγειο του Τμήματος Βιολογίας στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου βρίσκονται οι μετασχηματιστές από όπου τροφοδοτείται το οκταώροφο κτήριο. Καπνοί εισχώρησαν και στα εργαστήρια του παρακείμενου Τμήματος Φυσικής, όπου όμως δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής η ύπαρξη φωτιάς. Οι χώροι, όπου την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βρισκότα...