Μαύρο σκόρδο, ένα βιολογικό superfood από τον Πλατύκαμπο

Ένα σχετικά άγνωστο -στην Ελλάδα- superfood έχει αρχίσει και παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, κατέκτησε την Αμερική, και τα τελευταία χρόνια αυξάνει την «παρουσία» του και στην Ελλάδα.

   Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα εστιατόρια, που δειλά-δειλά, το εντάσσουν στις συνταγές τους, δημιουργώντας έτσι πιο «γκουρμέ» καταστάσεις.

   Όμως, μεγάλα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του μαύρου σκόρδου καθώς πρόκειται για υπερτροφή (superfood). Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, και περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 4πλάσια συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.

   Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το λευκό σκόρδο κατά την επεξεργασία του. Αρχικά τοποθετείται μέσα σε έναν ειδικό κλίβανο/θάλαμο όπου και παραμένει για διάστημα περίπου ενός μήνα.

   Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο, τόσο από υγρασία όσο και από θερμοκρασία, περιβάλλον αλλά και από τη διαδικασία αργής ωρίμανσης και ζύμωσης, αφυδατώνεται, χωρίς όμως να ξεραίνεται, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ωστόσο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού σκόρδου, ενώ η γεύση του γίνεται υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή.

   «Το μαύρο σκόρδο είναι προϊόν μεταποίησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από μια φυσική επεξεργασία και όχι μια ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί πιστεύουν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Μακατός, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επεξεργασίας σκόρδων.

   Η εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας, λειτουργεί από το 1996. Πρόκειται για μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως είναι το σκόρδο, το οποίο στην περιοχή του Πλατυκάμπου καλλιεργείται περισσότερο από έναν αιώνα. Το προϊόν καλλιεργείται σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων και όπως λέει ο κ. Μακατός όταν «αυτή δεν μας φτάνει παίρνουμε και κάποια από περιοχή της Ορεστιάδας».

   Τα προηγούμενα χρόνια η εμπορία του σκόρδου στον Πλατύκαμπο γινόταν με τη γνωστή σε όλους «πλεξούδα». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μακατό έγινε έρευνα που είχε ως στόχο να δοθεί αξία στο προϊόν, αλλά και να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και να ανοίξουν και νέες πόρτες σε διαφορετικές, από την εγχώρια, αγορές. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουν στο στάδιο της μεταποίησης, στην οποία βρίσκονται σήμερα.

   «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στην οποία υπήρχαν δυσκολίες στην αρχή, φάνηκε ότι αυτή η ιδέα είχε μέλλον και προοπτική γιατί άρχισε να έχει ανταπόκριση στον κόσμο» υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακατός και συνεχίζει «μέσα από πολλή προσωπική δουλειά, μέσα από εκθέσεις σταδιακά είχε μια ανοδική τάση. Τώρα τελευταία αυτό αυξάνει πολύ μέσα από εκθέσεις του εξωτερικού».

   Ήδη, η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία , Σλοβακία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρος) ενώ ετοιμάζεται να μπει και στη αγορά της Ρωσίας.

   Παρόλο που σήμερα η περισσότερη παραγωγή καταναλώνεται εντός των ελληνικών συνόρων, παρατηρείται μια αυξητική τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Κυριότερος λόγος είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Κάτι που φαίνεται και σε έρευνα που έχει κάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το ελληνικό σκόρδο έχει καταταγεί πρώτο σε περιεκτικότητα κάποιων ουσιών (πχ αλισίνη), συγκρινόμενα με εκείνα της Κίνας, της Ισπανίας της Αργεντινής κλπ.

   Βέβαια οι ίδιοι, μετά από αυτή την επιτυχία δε σταματούν εδώ. Περιμένουν την ανακοίνωση του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Μέτρο 4.2.1) που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή τους.

   Παράλληλα ετοιμάζουν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου τη δημιουργία ενός ηλιακού θερμοκηπίου για να παράξουν λιαστό αποξηραμένο σκόρδο, προϊόν που δεν παράγει η Ελλάδα. «Με τη δημιουργία του ηλιακού θερμοκηπίου θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια, θα ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρεύμα, τα ορυκτά καύσιμα» κάτι που όπως δηλώνει ο κ. Μακατός θα επιφέρει τεράστια μείωση στο κόστος παραγωγής και θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά προϊόντα.

   Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των τοπικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. «Να αναδειχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας, ο οποίος έχει τεράστια πλεονεκτήματα και μαζί με τον τουρισμό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας» τονίζει σχετικά.

   Σύμφωνα με τον κ. Μακατό «πρέπει να δούμε πιο οργανωμένα, σε εθνικό επίπεδο τη διοργάνωση μιας έκθεσης, στα πρότυπα των διεθνών, που μέσα από αυτές να αναδείξουμε τη διαφορετική μας κουλτούρα, την παραγωγή μας και να συνδυάσουμε την τοπική γαστρονομία με τα τοπικά εδέσματα, με τον τουρισμό».

Πηγή: https://www.amna.gr/macedonia/article/301038/Mauro-skordo--ena-biologiko-superfood-apo-ton-Platukamporn

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Υγεία
1) Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Γεώργιος Γεννηματάς Εθν.Αμύνης 41, Θεσσαλονίκη 231 3308100 08:00-08:00 (Επομένης) Καρδιολογική, Ορθοπαιδική, Ουρολογική, Παθολογική, Παιδοορθοπαιδική, Παιδοχειρουργική, Χειρουργική 2)  Ιπποκράτειο - Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Κωνσταντινουπόλεως 49, Θεσσαλονίκη 231 3312000 08:00-08:00 (Επομένης) Γυναικολογική, Μαιευτική, Νεογνολογική, Παιδοψυχιατρική 3)  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - ΑΧΕΠΑ Κυριακίδη...
Πολιτισμός
Γράφει: Τάσος Θωμάς Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη διεθνή προβολή και δημοσιότητα με μεγάλα παγκόσμιας εμβέλειας ΜΜΕ να κάνουν τα δικά τους αφιερώματα στην πόλη. Τελευταίοι επισκέπτες ήταν οι βρετανικοί «The Times» που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και την αποθεώνουν, τόσο για τον πλούτο των μνημείων της, όσο και για την γαστρονομική της σκηνή. Οι Times ξεχωρίζουν τα μνημεία της UNESCO και το Αρχαιολογικό Μουσείο για να περάσουν στη σ...
Πολιτική
Ομιλία του πρώην πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη «Να μετατρέψουμε τη νέα πραγματικότητα σε ευκαιρία συνύπαρξης, ανάπτυξης, σταθερότητας και να περιθωριοποιήσουμε ό,τι ενδέχεται να έχει παραμείνει από τις ακραίες εθνικιστικές και αλυτρωτικές τάσεις», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για την περιφερειακή συνεργασία μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο Περιφερειακό Συνέδριο 2019. Όπω...
Κοινωνία
Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης, την Κυριακή, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.   ΑΠΟ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΩΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΔΗΜΟΣ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ             17/2/2019 8:00:00 πμ 17/2/2019 11:15:00 πμ ΒΟΛΒΗΣ ΟΛΟΣ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΠΡΙΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΙΒΙΕΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΦΟΥΡΝΟΥΣ Κ.Λ.Π.   Λειτουργία 17/2/2019 8:00:00 πμ 17/...
Πολιτισμός
Tο Έτος του Χοίρου Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, για τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς.  Η πομπή με τον κινέζικο δράκο έχει ξεκινήσει από την οδό Αισώπου και αναμένεται να καταλήξει σε δυο ώρες στην πλατεία Αριστοτελέλους, όπου και θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Θάνος  ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Πέτρος Λ...
Κοινωνία
Ως επικεφαλής των αποστολών του Πολυτεχνείου Λωζάνης, ο Ελληνας επιστήµονας και γνωστό µέλος της διεθνούς ορειβατικής κοινότητας ταξιδεύει από τη Γροιλανδία µέχρι τη Νέα Ζηλανδία, προκειµένου να µελετήσει µικροοργανισµούς οι οποίοι, όπως υπογραµµίζει, «µπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να προσαρµοστεί σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες». Τα ίχνη ζωής που κρύβουν πανάρχαιοι αλπικοί παγετώνες σε όλο τον κόσµο αναζητά µια επιστηµονική οµάδα του Πολυτεχνεί...
Υγεία
Το σουσάμι, ο σπόρος ενός από τα πιο παλαιά φυτά που καλλιεργήθηκαν ποτέ στον κόσμο, αποτελεί μια πολύ ποιοτική θρεπτική πηγή για την υγεία του ανθρώπου. Έχει αντικαρκινική, αντιθρομβωτική και αντιυπερτασική δράση και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη του διαβήτη, την ρύθμιση της χοληστερόλης αλλά και την αντιμετώπιση δερματοπαθειών. Το σουσάμι παράγεται από το μονοετές φυτό Sesamum indicum. Παλαιότερα η Ινδία θεωρούνταν η χώρα καταγωγής του σησαμιού,...
Κοινωνία
Ένα λάθος… ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Eθνικού Kτηματολογίου), μια στάση του ΟΑΣΘ, τρεις θέσεις στάθμευσης και ένα άγαλμα του Στέλιου Καζαντζίδη στην είσοδο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου στην Θεσσαλονίκη κινδυνεύουν να τινάξουν στον… αέρα την διαδικασία αδειοδότησης για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην πόλη, ένα έργο σημαία για την διοίκηση Μπουτάρη αλλά και ένα ζήτημα πολιτισμού, όπως το έχει χαρακτήρισε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.  Σχεδόν οχτώ χρ...
Κοινωνία
Ορατά μέσα από τον πλούτο των μνημείων και των αρχιτεκτονικών έργων που έχουν διασωθεί, ακόμα και μέχρι σήμερα, είναι τα σημάδια της μακραίωνης ιστορίας των Τρικάλων, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχιτέκτων Φανή Τσαπάλα - Βαρδούλη, κάνοντας ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν της πόλης μέσα από κτίρια με σημαντική ιστορία. Η αρχή γίνεται από το «Μολυβδοσκέπαστο» τέμενος του Οσμάν Σαχ, έργο του Σινάν, του περίφημου αρχιτέκτονα ελληνικής καταγωγής, όπως επισημαίνε...