Μαύρο σκόρδο, ένα βιολογικό superfood από τον Πλατύκαμπο

Ένα σχετικά άγνωστο -στην Ελλάδα- superfood έχει αρχίσει και παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, κατέκτησε την Αμερική, και τα τελευταία χρόνια αυξάνει την «παρουσία» του και στην Ελλάδα.

   Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα εστιατόρια, που δειλά-δειλά, το εντάσσουν στις συνταγές τους, δημιουργώντας έτσι πιο «γκουρμέ» καταστάσεις.

   Όμως, μεγάλα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του μαύρου σκόρδου καθώς πρόκειται για υπερτροφή (superfood). Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, και περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 4πλάσια συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.

   Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το λευκό σκόρδο κατά την επεξεργασία του. Αρχικά τοποθετείται μέσα σε έναν ειδικό κλίβανο/θάλαμο όπου και παραμένει για διάστημα περίπου ενός μήνα.

   Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο, τόσο από υγρασία όσο και από θερμοκρασία, περιβάλλον αλλά και από τη διαδικασία αργής ωρίμανσης και ζύμωσης, αφυδατώνεται, χωρίς όμως να ξεραίνεται, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ωστόσο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού σκόρδου, ενώ η γεύση του γίνεται υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή.

   «Το μαύρο σκόρδο είναι προϊόν μεταποίησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από μια φυσική επεξεργασία και όχι μια ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί πιστεύουν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Μακατός, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επεξεργασίας σκόρδων.

   Η εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας, λειτουργεί από το 1996. Πρόκειται για μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως είναι το σκόρδο, το οποίο στην περιοχή του Πλατυκάμπου καλλιεργείται περισσότερο από έναν αιώνα. Το προϊόν καλλιεργείται σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων και όπως λέει ο κ. Μακατός όταν «αυτή δεν μας φτάνει παίρνουμε και κάποια από περιοχή της Ορεστιάδας».

   Τα προηγούμενα χρόνια η εμπορία του σκόρδου στον Πλατύκαμπο γινόταν με τη γνωστή σε όλους «πλεξούδα». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μακατό έγινε έρευνα που είχε ως στόχο να δοθεί αξία στο προϊόν, αλλά και να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και να ανοίξουν και νέες πόρτες σε διαφορετικές, από την εγχώρια, αγορές. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουν στο στάδιο της μεταποίησης, στην οποία βρίσκονται σήμερα.

   «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στην οποία υπήρχαν δυσκολίες στην αρχή, φάνηκε ότι αυτή η ιδέα είχε μέλλον και προοπτική γιατί άρχισε να έχει ανταπόκριση στον κόσμο» υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακατός και συνεχίζει «μέσα από πολλή προσωπική δουλειά, μέσα από εκθέσεις σταδιακά είχε μια ανοδική τάση. Τώρα τελευταία αυτό αυξάνει πολύ μέσα από εκθέσεις του εξωτερικού».

   Ήδη, η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία , Σλοβακία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρος) ενώ ετοιμάζεται να μπει και στη αγορά της Ρωσίας.

   Παρόλο που σήμερα η περισσότερη παραγωγή καταναλώνεται εντός των ελληνικών συνόρων, παρατηρείται μια αυξητική τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Κυριότερος λόγος είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Κάτι που φαίνεται και σε έρευνα που έχει κάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το ελληνικό σκόρδο έχει καταταγεί πρώτο σε περιεκτικότητα κάποιων ουσιών (πχ αλισίνη), συγκρινόμενα με εκείνα της Κίνας, της Ισπανίας της Αργεντινής κλπ.

   Βέβαια οι ίδιοι, μετά από αυτή την επιτυχία δε σταματούν εδώ. Περιμένουν την ανακοίνωση του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Μέτρο 4.2.1) που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή τους.

   Παράλληλα ετοιμάζουν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου τη δημιουργία ενός ηλιακού θερμοκηπίου για να παράξουν λιαστό αποξηραμένο σκόρδο, προϊόν που δεν παράγει η Ελλάδα. «Με τη δημιουργία του ηλιακού θερμοκηπίου θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια, θα ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρεύμα, τα ορυκτά καύσιμα» κάτι που όπως δηλώνει ο κ. Μακατός θα επιφέρει τεράστια μείωση στο κόστος παραγωγής και θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά προϊόντα.

   Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των τοπικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. «Να αναδειχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας, ο οποίος έχει τεράστια πλεονεκτήματα και μαζί με τον τουρισμό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας» τονίζει σχετικά.

   Σύμφωνα με τον κ. Μακατό «πρέπει να δούμε πιο οργανωμένα, σε εθνικό επίπεδο τη διοργάνωση μιας έκθεσης, στα πρότυπα των διεθνών, που μέσα από αυτές να αναδείξουμε τη διαφορετική μας κουλτούρα, την παραγωγή μας και να συνδυάσουμε την τοπική γαστρονομία με τα τοπικά εδέσματα, με τον τουρισμό».

Πηγή: https://www.amna.gr/macedonia/article/301038/Mauro-skordo--ena-biologiko-superfood-apo-ton-Platukamporn

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Tην ερχόμενη Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρες 9.00 με 13.00 Ο Οργανισμός «ΠΡΑΞΗ ΑΓΑΠΗΣ» σε συνεργασία με την Ν.Υ.Αιμοδοσίας του Γ. Ν. Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρες 9.00 με 13.00, στην  αίθουσα «Νερού» του ∆ηµαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών α...
Διάφορα
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως τοπικές καταιγίδες.  Τις πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις 3 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς. πηγή: ΜΕΤΕΟ
Διάφορα
Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνει δύο δωρεάν ξεναγήσεις το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στις 10.30 π.μ. και 12.30 μ.μ. Και για τις δύο ξεναγήσεις σημείο συνάντησης είναι η είσοδος της Αρχαίας Αγοράς (πρόσβαση από την οδό Αγνώστου Στρατιώτου). Ο αρχαιολογικός περίπατος θα ξεκινήσει από την Αρχαία Αγορά, θα κατευθυνθεί προς το σταθμό του μετρό στην Αγία Σοφίας και, διερχόμενος από τα Λουτρά Παράδεισος (Bey...
Διάφορα
Αντιμέτωποι με αυτόφωρο όσοι οδηγούν επικίνδυνα στην Περιφερειακή Οδό της πόλης Με την αυτόφωρη διαδικασία θα συλλαμβάνονται στο εξής όσοι οδηγούν επικίνδυνα στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης. Το μέτρο αυτό εντέλλεται με εισαγγελική παραγγελία να εφαρμόσει η Τροχαία σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται κραυγαλέες παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), ενώ για την εφαρμογή του συγκροτούνται ειδικά συνεργεία της αστυνομίας που θα πραγματοποιού...
Πολιτισμός
Κινηματογραφική πρεμιέρα με γεύση από Όσκαρ και αμερικάνικο κινηματογράφο κάνει την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και η Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη στο Πανόραμα. Για έκτη συνεχόμενη σεζόν, στο πανέμορφο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»  στις 8.00 το βράδυ και με ελεύθερη είσοδο οι σινεφίλ του δήμου, αλλά και των γύρω περιοχών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάθε Πέμπτη και μέχρι τον Απρίλιο του 2020 15 αριστουργήματα του διεθνού...
Πολιτική
Το γαλλικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Δυτικά Βαλκάνια προκάλεσε έναν πολιτικό σεισμό στη Βόρεια Μακεδονία, με την κυβέρνηση Ζάεφ να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στη γειτονική χώρα τον Απρίλιο. Τώρα η Γαλλική κυβέρνηση επανέρχεται με ένα νέο σχέδιο που καταργεί τα ενταξιακά κεφάλαια και προωθεί την ιδέα της σταδιακής ένταξης στην ΕΕ.  Το σχέδιο έφερε στην επιφάνεια η ιστοσελίδα euobserver και περιγράφει σε ένα 5-σελιδο non paper τους...
Περιστατικά
Δεκάδες είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία με την 17χρονη Μαρία και την 45χρονη μητέρα της, οι οποίες βρέθηκαν νεκρές σε δύσβατη περιοχή της Πιερίας, όπου αγνοούνταν τα τελευταία 24ωρα και για την περίπτωση τους είχε εκδοθεί “Ambert Alert”. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι σοροί τους εντοπίστηκαν σε χαράδρα, βάθους 120 μέτρων, κοντά στην ορεινή περιοχή Φωτεινά, απ’ όπου διέρχεται η παλιά εθνική οδός Κατερίνης – Ελασσόνας. Το μακάβριο εύρημα εντοπίσ...
Διάφορα
Την 21η Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, θα εορταστεί και φέτος με λαμπρότητα και επισημότητα η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα. Κατά τον φετινό εορτασμό την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν α. Γενικός σημαιοστολισμός σε ολόκληρη τη διοικητική περιφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, από τις 8 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου της 21ης Νοεμβρίου 2019. β.  Φωταγώγηση όλω...
Διάφορα
Μέσω ανακοίνωσής της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τονίζει πως το πρωί της Τρίτης 19 Νοεμβρίου στις 09.30 θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης λόγω των πολλαπλών αποσπάσεων αστυνομικών για το μεταναστευτικό. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως οι αστυνομικοί “έχουν γίνει μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα”. Αναλυτικά η ανακοίνωση: Η συνεισφορά των διμοιριών της ΔΑΕΘ στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής κι ευημ...