Μαύρο σκόρδο, ένα βιολογικό superfood από τον Πλατύκαμπο

Ένα σχετικά άγνωστο -στην Ελλάδα- superfood έχει αρχίσει και παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, κατέκτησε την Αμερική, και τα τελευταία χρόνια αυξάνει την «παρουσία» του και στην Ελλάδα.

   Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα εστιατόρια, που δειλά-δειλά, το εντάσσουν στις συνταγές τους, δημιουργώντας έτσι πιο «γκουρμέ» καταστάσεις.

   Όμως, μεγάλα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του μαύρου σκόρδου καθώς πρόκειται για υπερτροφή (superfood). Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, και περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 4πλάσια συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.

   Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το λευκό σκόρδο κατά την επεξεργασία του. Αρχικά τοποθετείται μέσα σε έναν ειδικό κλίβανο/θάλαμο όπου και παραμένει για διάστημα περίπου ενός μήνα.

   Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο, τόσο από υγρασία όσο και από θερμοκρασία, περιβάλλον αλλά και από τη διαδικασία αργής ωρίμανσης και ζύμωσης, αφυδατώνεται, χωρίς όμως να ξεραίνεται, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ωστόσο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού σκόρδου, ενώ η γεύση του γίνεται υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή.

   «Το μαύρο σκόρδο είναι προϊόν μεταποίησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από μια φυσική επεξεργασία και όχι μια ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί πιστεύουν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Μακατός, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επεξεργασίας σκόρδων.

   Η εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας, λειτουργεί από το 1996. Πρόκειται για μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως είναι το σκόρδο, το οποίο στην περιοχή του Πλατυκάμπου καλλιεργείται περισσότερο από έναν αιώνα. Το προϊόν καλλιεργείται σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων και όπως λέει ο κ. Μακατός όταν «αυτή δεν μας φτάνει παίρνουμε και κάποια από περιοχή της Ορεστιάδας».

   Τα προηγούμενα χρόνια η εμπορία του σκόρδου στον Πλατύκαμπο γινόταν με τη γνωστή σε όλους «πλεξούδα». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μακατό έγινε έρευνα που είχε ως στόχο να δοθεί αξία στο προϊόν, αλλά και να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και να ανοίξουν και νέες πόρτες σε διαφορετικές, από την εγχώρια, αγορές. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουν στο στάδιο της μεταποίησης, στην οποία βρίσκονται σήμερα.

   «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στην οποία υπήρχαν δυσκολίες στην αρχή, φάνηκε ότι αυτή η ιδέα είχε μέλλον και προοπτική γιατί άρχισε να έχει ανταπόκριση στον κόσμο» υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακατός και συνεχίζει «μέσα από πολλή προσωπική δουλειά, μέσα από εκθέσεις σταδιακά είχε μια ανοδική τάση. Τώρα τελευταία αυτό αυξάνει πολύ μέσα από εκθέσεις του εξωτερικού».

   Ήδη, η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία , Σλοβακία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρος) ενώ ετοιμάζεται να μπει και στη αγορά της Ρωσίας.

   Παρόλο που σήμερα η περισσότερη παραγωγή καταναλώνεται εντός των ελληνικών συνόρων, παρατηρείται μια αυξητική τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Κυριότερος λόγος είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Κάτι που φαίνεται και σε έρευνα που έχει κάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το ελληνικό σκόρδο έχει καταταγεί πρώτο σε περιεκτικότητα κάποιων ουσιών (πχ αλισίνη), συγκρινόμενα με εκείνα της Κίνας, της Ισπανίας της Αργεντινής κλπ.

   Βέβαια οι ίδιοι, μετά από αυτή την επιτυχία δε σταματούν εδώ. Περιμένουν την ανακοίνωση του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Μέτρο 4.2.1) που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή τους.

   Παράλληλα ετοιμάζουν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου τη δημιουργία ενός ηλιακού θερμοκηπίου για να παράξουν λιαστό αποξηραμένο σκόρδο, προϊόν που δεν παράγει η Ελλάδα. «Με τη δημιουργία του ηλιακού θερμοκηπίου θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια, θα ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρεύμα, τα ορυκτά καύσιμα» κάτι που όπως δηλώνει ο κ. Μακατός θα επιφέρει τεράστια μείωση στο κόστος παραγωγής και θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά προϊόντα.

   Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των τοπικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. «Να αναδειχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας, ο οποίος έχει τεράστια πλεονεκτήματα και μαζί με τον τουρισμό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας» τονίζει σχετικά.

   Σύμφωνα με τον κ. Μακατό «πρέπει να δούμε πιο οργανωμένα, σε εθνικό επίπεδο τη διοργάνωση μιας έκθεσης, στα πρότυπα των διεθνών, που μέσα από αυτές να αναδείξουμε τη διαφορετική μας κουλτούρα, την παραγωγή μας και να συνδυάσουμε την τοπική γαστρονομία με τα τοπικά εδέσματα, με τον τουρισμό».

Πηγή: https://www.amna.gr/macedonia/article/301038/Mauro-skordo--ena-biologiko-superfood-apo-ton-Platukamporn

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Διάφορα
Τα ζυμαρικά είναι χωρίς αμφιβολία ένα comfort food και ως τέτοιο, ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του είναι το πόσο λίγο έχει αλλάξει στο πέρασμα των αιώνων. Παρασκευάζεται ακόμα με τα ίδια βασικά συστατικά και μεθόδους όπως και στην αρχαιότητα. Όταν τρώμε ζυμαρικά, ειδικά στην Ιταλία, κάτι μας λέει μέσα μας ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι πρόγονοί μας και οι πρόγονοι των προγόνων μας, έτρωγαν κάτι παρόμοιο. Τα ζυμαρικά, με τη μακρά, πολυπολιτισμική...
Διάφορα
Εντείνονται τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, έπειτα από την κατάταξη της περιοχής στο επίπεδο 3 («πορτοκαλί»). Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, ώστε να παρουσιαστούν αναλυτικά στους Διευθυντές και στους Προϊσταμένους των υπηρεσιών τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα. «Η υγεία των δημοτικών υπαλλήλων και τ...
Πολιτική
Η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση, αποφάσισε νέα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 6 το πρωί: Επίπεδο 4 επιβάλλεται στην Καστοριά, κάτι που σημαίνει πως η περιοχή μπαίνει σε καθεστώς τοπικού Lockdown.Επίπεδο 3 και αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση στα Γιάννενα, όπου οι δείκτες είναι οριακοί. Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο από τους ειδικούς.Επίπεδο 3 και αυξημένη επιδημιολογική επιτ...
Διάφορα
Στην εποχή των ηλεκτρονικών διοδίων εισήλθε, με την ενεργοποίηση του «Egnatia Pass», ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας, μήκους 1000 χιλιομέτρων. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ» αναμένει τον διπλασιασμό τουλάχιστον των χρηστών της υπηρεσίας, που σε μόλις ενάμιση μήνα έφτασαν τους 15.000 (Έλληνες και Βαλκάνιους).    Παρουσιάζοντας τη νέα υπηρεσία, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Εγνατία Οδός ΑΕ...
Κοινωνία
Ολοένα και μεγαλώνει η “μαύρη” λίστα των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού. Και αυτό γιατί δύο ακόμα συμπολίτες μας έχασαν σήμερα τη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού, αυξάνοντας των συνολικό αριθμό των νεκρών στους 536. Ειδικότερα, κατέληξε ένας 86χρονος τα ξημερώματα, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ όπου είχε διακομισθεί από τον Νοσοκομείο Πολύγυρου και ένας 74χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσο...
Πολιτική
«Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα νέο, μεγάλο, δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Σε πολλές χώρες παρατηρείται δραματική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων. Αυξάνονται τα μέτρα προστασίας και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η Ιρλανδία, φθάνουν στα όρια του lockdown»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τόνισε ότι «η χώρα μας χάρη στην τήρηση των μέτρων από τη συντριπτική πλειονότητα των...
Διάφορα
Αν έχεις στην κουζίνα σου μερικά βασικά υλικά, μπορείς να δημιουργήσεις απίθανα γλυκά σνακ. Τι θα έλεγες λοιπόν για λαχταριστούς και αφράτους λουκουμάδες με 2 μόνο υλικά; Αν νομίζεις ότι είναι μπελαλίδικοι, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις. Απλά ακολούθησε βήμα προς βήμα αυτή τη μοναδική συνταγή για να φτιάξεις το απόλυτο σνακ των παιδικών μας χρόνω Μικρά, πεντανόστιμα ντονατσάκια που τρώγονται όλη μέρα αλλά και είναι τέλειο κέρασμα για τα παιδιά. Μάλιστα, δε...
Διάφορα
Την προηγούμενη εβδομάδα, ανάμεσα στις 12 και 14 Οκτωβρίου, η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά -ανά δύο ημέρες- δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, υπολόγισε μία δραματική αύξηση των φορέων του κορωνοϊού στην πόλη --της τάξης του 290% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, όπου συνυπολογίζονται συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί φορείς. Η τάση αυτή...
Πολιτική
Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας». Τροπολογία με την οποία καθορίζονται τα μέτρα που λαμβάνονται για την υποστήριξη των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο (χαμηλό, μέτριο, υψηλό και πολύ υψηλό). Πιο συγκεκριμένα: α) Για τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στην κ...