Μια παράσταση χορού που θα αφήσει ένα διαφορετικό στίγμα στη σκηνή της ΕΜΣ είναι το Requiem a choreographed portrait και θα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Δάσους στη Θεσσαλονίκη.

Μια χορεύτρια και 500 μπαλάκια ping pong θα είναι πάνω στη σκηνή για να δημιουργήσουν τον προσωπικό επικήδειο της χορεύτριας και να μας μεταφλερουν πως το σώμα λειτουργεί ως ζωντανό αρχείο, δοχείο μνήμης κοινωνικών και πολιτικών εγγραφών.

Το REQUIEM – a choreographed portrait δημιουργείται ως ο προσωπικός επικήδειος λόγος της χορεύτριας. Γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το πορτραίτο και η διαδρομή της μέσα από την χορογραφική ματιά. Επικεντρώνοντας στις εμπειρίες της χορεύτριας ως ένα ζωντανό αρχείο-σώμα, ο Αλέξης Τσιάμογλου, από την κολεκτίβα RoughCut που υπογράφει το έργο, καταπιάνεται με το πώς το χορευτικό σώμα είναι σημαδεμένο κοινωνικά και πολιτικά.

Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις, εμπειρίες και τα ίχνη τους, ερευνώνται οι δομές εξουσίας και παράδοσης, καθώς και οι ενδογενείς ιεραρχίες που τις διατρέχουν, υποκείμενο των οποίων είναι η ίδια η χορεύτρια. Οι κυρίαρχες ιδέες που εγγράφονται και καθυποτάσσουν και στην προκειμένη περίπτωση κατασκευάζουν το «χορευτικό σώμα» έρχονται στο προσκήνιο και τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Σημείωμα του δημιουργού:
«Την περίοδο που δημιουργούσαμε το REQUIEM διάβαζα έργα και συνεντεύξεις του Φουκώ και με απασχολούσε το πώς είναι σημαδεμένο το χορευτικό σώμα από την εκπαίδευση του και την ιστορία. Πώς οι εγγεγραμμένες εμπειρίες σε αυτό να μπορούν να αναδυθούν; Πώς μπορεί το σώμα να λειτιουργήσει ως ένα ζωντανό αρχείο;

Στο έργο γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το χορογραφικό πορτραίτο της χορεύτριας. Σε αντίθεση με την στατικότητα στα πορτραίτα ζωγραφικής, εδώ το αντιλαμβάνομαι ως διαδικασία, ως τόπο συνάντησης και δυνατοτήτων. Η χορογραφική ματιά λειτουργεί ως ένα σύστημα που συλλαμβάνει χειρονομίες, κινητικότητα, διαθέσεις και προθέσεις, τύπους σώματος. Τα μπαλάκια του ping-pong συνδέουν τα όσα βλέπουμε με την παράμετρο του τυχαίου και μαζί με την χορεύτρια συνθέτουν ένα ηχοτοπίο που για μένα είναι το REQUIEM.»

Αλέξης Τσιάμογλου
Συντελεστές:
Σύλληψη, χορογραφία: Αλέξης Τσιάμογλου
Ερμηνεία: Νιόβη Μπένου
Μουσική: Sonny Touch
Ενδυματολογική, σκηνική επιμέλεια: Στέλλα Γκρεκιώτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελένη Χούμου
Διεύθυνση παραγωγής, επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Καλλιτεχνική διεύθυνση, παραγωγή: RoughCut

 

Εισιτήρια:
Προπώληση Εισιτηρίων: Ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) και viva.gr